groep soldaten en tekst "Emigreren en oorlog"
Emigreren

Emigratie en oorlog

Met de oplaaiden nieuwsberichten over landen die zich voorbereiden op oorlog en de toespraak van NATO Voorzitter Mark Rutte over de oorlogsdreiging kan ook deze website niet achterblijven om dit onderwerp te behandelen. In dit artikel ga ik twee kanten belichten van oorlog en emigratie. De ene kant, als je geëmigreerd bent en er komt oorlog in Nederland en de andere kant: Wat als er oorlog uitbreekt in jouw emigratieland?

Oorlog is geen leuk onderwerp en ook niet in combinatie met emigratie. Maar het is wel iets waar je over zou kunnen nadenken, zeker nu de gesprekken zo hoog oplopen dat Europa spreekt van “Oorlogsdreiging”.

Wat ik wel op persoonlijke titel er als kanttekening wil bijplaatsen is dat het buiten Europa geen onderwerp is. Zelfs niet in Amerika. Dus hoe ernstig is het werkelijk? Wellicht wordt de EU eindelijk wakker en moet het tot zijn schaamte bekennen dat ze veel te veel bezuinigd hebben op defensie over de jaren? En totaal geen overzicht meer hebben op wat ze moeten doen met hun bevolking als er wel oorlog zou komen omdat er geen schuilkelder onderhouden zijn en geen noodplannen. op de plank liggen die niet dik onder het stof zitten en zwaar veroudert zijn?

Des te meer reden om zelf goed na te denken over jouw rol voor je persoonlijke veiligheid tijden een eventueel rampscenario.

Als er een wereldoorlog uitbreekt is het altijd spannend wat jouw veiligste positie is binnen die oorlog. Waar je ook woont in de wereld.
Er zullen nu, met alle verhalen over oorlogsdreiging allerlei onderwerpen door je hoofd spelen en scenario’s opduiken in je gedachtes. Afhankelijk van je leeftijd, woonplek en hoe jij de wereld ziet als geheel, zijn die scenario’s natuurlijk anders.

Daar waar de 1 al bezig is met een ondergrondse schuilkelder uitzoeken is de ander meer van: ik geloof er niks van, het is allemaal bangmakerij. Het gros van de mensen zal ergens tussen deze twee uitersten inzitten.

Ik zet er een paar op een rijtje.

Hoe zit het met mijn veiligheid als er oorlog uitbreekt?

Waar op de wereld ben je veilig als er in jouw woonland oorlog uitbreekt en moet je verhuizen of vluchten? We zagen toen het geweld losbarstte in de Oekraïne dat veel Oekraïners naar Nederland kwamen, maar misschien hadden ze ook in eigen land kunnen verhuizen naar een veiliger stuk? Ik bedoel maar: De Oekraïne is een groot land. Moet je echt vluchten of verhuizen als er oorlog uitbreekt of niet? (lees ook: Emigreren vanwege Oorlogsdreiging)

En dat emigreren kun je ook overwegen als je al een keer geëmigreerd bent. Stel je zit in een heel ongunstig land omdat de overheid instabiel is, of omdat het land neigt naar een nucleair oorlog en op de fall-out kaarten zie je dat je dat nooit gaat overleven? Dan kun je besluiten door te emigreren naar een land met een gunstigere situatie op de schaal van het wereldgebeuren.

Hoe gaat het met geld als er oorlog uitbreekt?

Banken in Nederland hebben blijkbaar het verzoek verstuurd aan hun klanten om 50 Euro in huis te hebben als buffer. Dat is natuurlijk peanuts met de prijs van levensmiddelen vandaag de dag. Het is meer een symbolisch bedrag om er voor te zorgen dat er gene banken omvallen omdat iedereen opeens duizenden euro’s in zijn matras gaat proppen en dat kan het bankenstelsel binnen binnen de EU niet aan, dan valt het systeem om zeg maar. Symbolisch ook zodat je gaat denken aan de mogelijkheid van oorlog en plannen maken voor je eigen veiligheid.

Woon je in Nederland. dan zal het dagelijks leven voor zover mogelijk doorgaan, wellicht dat de overheid bijspringt in voorzieningen en regelingen voor eten. En hoe het met geld zit is dan iets minder belangrijk, hoewel je er altijd verstandig aan doet wat contant geld in huis te hebben. Maar de overheid zal er alles aan doen om het “gewone” leven, zoveel mogelijk door te laten gaan.

Maar wat als je in het buitenland verblijft? Dan heb je opeens allerlei vragen over bijvoorbeeld geld wat je nog in Nederland hebt, kun je daar nog bij? Werkt de bank nog en krijg je nog wel pensioen en AOW? (lees ook: Pensioen en AOW bij Emigratie)

Het is verstandig een buffer te hebben, niet in Nederland maar in je nieuwe woonland, een spaarpotje. Voor het geval in Nederland de geldstromen stoppen of (tijdelijk) uitvallen. En het is nog verstandiger om een andere bron van inkomsten te hebben als je geen spaargeld in het buitenland hebt. Zodat je zeker weet dat geld geen probleem gaat worden. (lees ook: Goede manieren om online geld te verdienen)

Ook interessant om te lezen wellicht: Buitenlandse Bankrekening openen

Opvang en overheidshulp bij rampen en tijdens oorlog

In Nederland zal de overheid bijspringen, tenminste, daar ga ik vanuit. Er zal voedselhulp zijn en de gezondheidszorg zal door blijven gaan, en er zullen evacuatie-routes bepaald worden en gecommuniceerd worden om een stad(sdeel) of zelfs het land te verlaten. Vertrouw echter niet teveel op de overheid. Nederlanders zijn gewend om voor elke oplossing naar Den Haag te kijken maar Nederland heeft ook jarenlang liggen dutten als het gaat om dit soort richtlijnen en plannen. Een noodplan in Nederland is vaak niet groter dan hoe om te gaan met een forse brand of een paar uur stroomuitval.

Zorg dat je ook zelf een plan hebt. Wat doe je als de pleuris uitbreekt en het land in chaos vervalt? Jij bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en de veiligheid van eventuele geliefden.

En dat geldt ook voor geëmigreerd Nederlanders. Ga je zitten wachten tot de Nederlandse overheid je evacueert? Maar wat als dat niet gebeurd en ook in Nederland is oorlog? Zorg dat je een eigen plan hebt.

In het buitenland zijn vaak wel plannen van aanpak en is men beter voorbereid op nationale rampen en oorlogssituaties.

Als het goed is heeft jouw woonland een plan, voor rampen. Anders dan in Nederland zijn er veel landen, zeker buiten Europa die op de overheidswebsite of op de website van de Dienst voor Veiligheid of Gezondheid, of op de politiewebsite, een pagina hebben met noodplannen.

  • Evacuatieplannen voor rampen,
  • noodpakketten en de inhoud daarvan,
  • en wat de overheid doet als het gaat om hulpverlening en (heel belangrijk!!) communicatie.

Het is verstandig te weten wat er op zo’n pagina staat zodat je in ieder geval enig idee hebt over hoe de overheid communiceert en wat je kunt verwachten aan hulpverlening.
Hou er wel rekening mee dat dat soort hulpverlening vaak niet geldt voor buitenlanders die op een tijdelijke verblijfsvergunning of kort verblijf visum in het land zijn. Het zal voornamelijk op lokale onderdanen van toepassing zijn.

Maar je weet dan wel hoe het land functioneert, wat ze aan producten in het noodpakket aanbevelen, wat er overigens vaak heel anders uitziet dan het noodpakket in Nederland. Het is veel praktischer en meer gericht op voedsel dan op pleisters zeg maar. Een flesje handgel is leuk, maar je kunt beter een blik tonijn hebben, dat kun je eten.

Hou er ook rekening mee dat je je papieren altijd bij je hebt als er een ramp is, je documenten map is net zo belangrijk als je identiteitspapieren en misschien wel net zo belangrijk als geld.

Dienstplicht in het buitenland

Ben je dienstplichtig als je als Nederlander in het buitenland woont? Het is een grijs gebied. Maar naar de letter van de wet blijft je oproepplicht bestaan. Dienstplicht bestaat niet meer in Nederland. Als Nederland de dienstplicht weer invoert, wordt dat wellicht anders. Maar of je ooit opgeroepen zult worden voor actieve dienst als je in het buitenland woont valt te bezien.
(lees ook: Ben je dienstplichtig na je emigratie?)

Je zult als Nederlander nooit dienstplichtig zijn in je nieuwe woonland. Maar de lokale regels voor mensen die de nationaliteit van hun woonland hebben aangenomen kunnen anders zijn. Wees op de hoogte van de verplichtingen die je zou kunnen hebben vanwege je aangenomen nationaliteit.

Een vluchtplan is net zo belangrijk wellicht als een noodpakket

Ik reis al sinds 2015 over de wereld en zit niet altijd in landen met een stabiele regering. Ik heb altijd een noodplan. Zo van: Als het mis gaat ga ik naar……..en dan is er een buurland waar ik zonder visum op mijn Nederlandse paspoort naar binnen kan en van daaruit zie ik wel verder.
Dus als het echt heel spannend wordt, wacht ik niet af maar ga ik weg. Ik koop een ticket, of stap op de motor als dat kan en vertrek. Ik kan maar beter de chaos voor zijn en ik kan altijd weer teruggaan als het meevalt.

Voor deze “vluchtroute” heb ik altijd een paspoort wat tenminste 6 maanden geldig is en een creditcard met maximale opnameruimte als noodfonds.

En al mijn belangrijke documenten zitten in 1 map maar ik heb ze ook allemaal digitaal, in een zelf gehoste privé cloud, dus niet bij derden. Maar ik heb al die documenten ook offline op mijn telefoon en laptop. Ik heb een internationale bankpas en ik kan overal ter wereld bij mijn geld.
En ik heb niet al mijn geld in 1 land. Daarnaast heb ik altijd 1 maand leefgeld als reservepotje.

Nu zeg ik niet dat jij het ook op die manier moet doen, maar je moet wel iets doen, al is het maar grofweg een idee hebben waar je naar toe gaat. Zelfs als je in Nederland woont. Wat ga je doen als het chaos wordt? Want verlamd van angst thuis zitten wachten tot er hulp komt lijkt mij niet de beste optie.

Het blijft een moeilijk onderwerp: Oorlog en emigratie, en er wordt door mensen die gaan emigreren niet of nauwelijks over nagedacht. Hoewel 1 van de eerste vragen tijdens een Emigratie Gesprek bijna altijd is: hoe veilig is het om te wonen in…….(noem een land)?

Maar natuurrampen en oorlog daar wordt zelden aan gedacht. (lees ook: Veiligheid en Emigratie)

Een paar afwegingen die je kunt maken als je Nederland wilt verlaten vanwege de oorlogsdreiging:

  • welk land is neutraal? Ook neutraal als het gaat om de agressor versus het aangevallen land, in verhouding tot verdragen en afspraken.
  • welk land ligt ver weg van de eventuele brandhaarden
  • welk land heeft het minste last van eventuele fall-out bij een nucleaire oorlog (hier zijn online kaarten voor)
  • is het verstandig om op een eiland te gaan wonen? Een eiland is niet altijd zelfvoorzienend en afhankelijk van import, maar het ligt wel vaak ver van eventuele brandhaarden. Mits het geen marinehavens heeft.
  • welk. land overleeft een digitale fall-out? Wat als alle digitalisering wegvalt, welk land is dan niet gelijk vleugellam en heeft de boel snel weer op orde? Uruguay is zo’n land bijvoorbeeld, zegt “men” (heb ik niet uitgezocht, het is een online wetenschappelijk onderzoek wat ik ooit las over digitaal kwetsbare landen)
  • kan ik ook binnen de EU of de EER een veilige plek vinden? Emigratie binnen Europa is minder ingrijpend (lees ook: Emigreren binnen Europa)

Laten we hopen dat het nooit zover komt. Ik zag in Tapachula de vluchtelingenstroom in de rij bij de grens en bij de Mexicaanse immigratiedienst. Allemaal op doorreis naar de Verenigde Staten, en je wenst niemand, en zeker jezelf niet toe dat je ooit in zo iets terecht komt. Die beelden staan voor eeuwig op mijn netvlies. Dan kun je de chaos maar beter voor zijn.

Wellicht ook interessant om te lezen: Binnen nu en 3 maanden emigreren

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!