Nederlands paspoort en de tekst: EmigratieBelasting vanaf 2025
Emigreren

Emigratiebelasting vanaf 2025?

Het woord Emigratiebelasting of Exit Tax zorgt voor veel onrust onder mensen die willen emigreren. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering de opdracht kreeg om deze belasting in te voeren. Ik leg uit hoe het nu precies zit, want moet jij dan ook Emigratiebelasting gaan betalen?

Normaal gesproken is de Nederlandse Belastingwet zo ingericht dat je als je emigreert niet langer belastingplichtig bent in Nederland. Tenzij je nog Nederlandse inkomsten hebt, bijvoorbeeld omdat je op afstand voor een Nederlandse werkgever werkt, of je Nederlandse huis verhuurt, pensioen ontvangt of winstuitkeringen hebt. (lees ook: Na Emigratie je Nederlandse huis verhuren en Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert? )

Via allerlei Belastingverdragen voorkomt deze uitzondering op de Belastingwet dat je in twee landen inkomsten of vermogensbelasting betaald. Bijvoorbeeld als jouw nieuwe thuisland belasting heft over je wereldinkomen. En je in Nederland over datzelfde inkomen ook nog belasting zou moeten betalen.

Maar je zou kunnen stellen dat je belastingvrij kunt leven, als je het slim aanpakt en verhuisd naar specifieke landen waar je geen belasting hoeft te betalen en je ook niet meer belastingplichtig bent in Nederland.

Echter:

Op 3 oktober 2024 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen. De motie, ingediend door de kamerleden Dassen (Volt) en Grinwis (CU) roept de regering op om maatregelen te nemen tegen emigratie en belastingontwijking.

De motie wijst erop dat een “inwonerschapsfictie” na emigratie een mogelijke oplossing is. Inwonerschapsfictie betekent dat Nederlanders, ook na hun vertrek uit Nederland, onder bepaalde omstandigheden nog steeds als belastingplichtigen zouden worden beschouwd.

Dit allemaal naar aanleiding van een in februari 2024 gepresenteerd rapport genaamd: “Belastingen in een Maatschappelijk Perspectief”

Het rapport spreekt vooral over belasting-ontwijkend gedrag van hypermobiele vermogende Nederlanders die proberen via allerlei handige mazen in de wetgeving de Belastingplicht in zijn geheel te ontwijken. Doordat zij flexibel over de wereld kunnen reizen en vooral belastingparadijzen als Monaco en Dubai opzoeken bijvoorbeeld. Ze verplaatsen hun bedrijfsactiviteiten of hun uitbetalingen uit die activiteiten en belangen in DGA’s en hun persoonlijk vermogen door ze onderbrengen in een lokaal bedrijf, en zo ontwijken zij de Belastingplicht in Nederland. (lees ook: Wonen en Werken in Dubai)

De Overheid in Nederland ziet een kans de schatkist te spekken en wil deze rijke mensen nu een soort vermogenstax laten betalen terwijl ze eigenlijk niet meer onder de Nederlandse Belastingwet vallen. Daarom wordt deze emigratiebelasting ook wel Exit Tax genoemd. Deze Emigratiebelasting zou dan gedurende 5 jaar na het vertrek in Nederland betaald moeten worden. En dat geeft veel boze gezichten bij deze mensen. Ze noemen het onterecht. En wellicht is dat ook zo. Immers dan zijn er dus uitzonderingen op de Belastingregels, en zou je van discriminatie kunnen spreken.

Persoonlijk denk ik dat ze wat narrig zijn omdat ze vooral emigreren om Belasting te ontduiken. En daar na invoering van deze wet nog maar beperkt mee weg komen.

Echter:

Voor de toekomst kan ook de mogelijkheid kunnen bestaan dat Nederland overstapt op een Amerikaans Belastingstelsel, waarbij je altijd in Nederland belasting blijft betalen ongeacht je vermogen, inkomstenbron en ondanks belastingverdragen. Dat laatste zal zo’n vaart niet lopen omdat er dan heel veel internationale wetswijzigingen en verdragen moeten worden aangepast, maar voor de rijken onder ons, mensen met een specifiek inkomen lijkt het nu toch echt zover te komen dat er een wet komt dat zij nog 5 jaar belasting moeten betalen in Nederland, maar ook hier weer, allerlei uitzonderingen.

Hoewel een motie nog lang geen wet is natuurlijk en we allemaal wel weten dat de Belastingdienst niet zo flexibel is met zijn systemen om dit zomaar in te voeren binnen een overzienbare periode. (lees ook: Invoering emigratiebelasting feit of fictie.) Daarbij moet eerste de terminologie aangepast worden en de term “inwonersschapsfictie” ingevoerd worden, want dat is de naam waarop de nieuwe heffing kan worden toegepast.

Waar de eventuele invoering van de Emigratiebelasting nog vragen oproept is:

  • Wanneer de wet af is, welk tijdspad er voor staat?
  • Of de wet ook daadwerkelijk door de Eerste en Tweede kamer komt?
  • Of de wet met terugwerkende kracht en dan met een maximum van 5 jaar wordt ingevoerd?
  • Welke bodemgrens voor inkomen en vermogen zal worden gehanteerd? Dus hoe rijk moet je zijn om onder deze wet te vallen?

Want dat is allemaal nog lang niet duidelijk ook al lijkt er overal paniek te ontstaan.

Wat betekent de inwonerschapsfictie voor jou?

In eerste instantie betekent het voor jou helemaal niets. Als jij een normaal inkomen hebt en niet onder de “zeer vermogende Nederlanders” valt, dan heb je niets te vrezen van deze wet.

Soms kun je van. de Belastingdienst een conserverende aanslag krijgen over je vermogen wat je hebt opgebouwd in Nederland, dat zal niet veranderen. Als het goed is ben je binnen al je emigratieplannen op de hoogte van deze aanslag en welke mogelijkheden je hebt.

Voor de zeer vermogende personen die overwegen naar landen met gunstige belastingregelingen te emigreren, kan deze motie grote financiële gevolgen hebben. Als er een wijziging in de Belastingwet komt betekent dit voor hen hoogst waarschijnlijk dat zij, zelfs na hun vertrek uit Nederland, mogelijk nog steeds belastingplichtig blijven voor inkomsten uit Nederland of hun wereldwijde vermogen.

Voor deze rijke mensen die buiten Europa willen emigreren om belasting te ontwijken, kan dit hun plannen dus aanzienlijk compliceren. Met deze wijziging in de Belastingwet probeert de overheid namelijk te waarborgen dat iedereen die in Nederland heeft geprofiteerd van publieke middelen, zoals onderwijs en infrastructuur, maar ook belastingvoordelen, regelingen en subsidies, ook na emigratie tijdelijk blijft bijdragen aan de Nederlandse samenleving over het in Nederland verkregen vermogen. Ik lees, als leek moet ik toegeven, vooral dat de Nederlandse Overheid belastingontduiking door de superrijken, nog meer wil inperken.

Hoe kan ik me voorbereiden op de Emigratiebelasting?

Overweegt jij te emigreren? En val jij onder de zeer vermogenden?

  • Heb jij een inkomen in box 1 wat hoger is dan het algemene bezoldigingsmaximum voor de Wet Normering Topinkomens (momenteel € 223.000).
  • Geef je in box 2 een aanmerkelijk belang van de dga van ongeveer € 1 miljoen of hoger op?
  • Overweeg je naar een land te verhuizen waarmee geen belastingverdragen zijn afgesloten?

Dan zou ik zo snel mogelijk emigreren naar een land waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft en al mijn activiteiten zoveel mogelijk naar het buitenland verplaatsen. En hopen dat de wet niet ingevoerd wordt met terugwerkende kracht. Hou er wel rekening mee dat je over het jaar van. je vertrek nog wel een conserverende aanslag van de Belastingdienst kunt ontvangen.

Meer lezen over dit onderwerp, inclusief bronvermelding en citaten uit wetsvoorstellen? Lees dan hier verder (klik)

Dankbaar voor mijn uitleg en geruststelling? Toon dan je dankbaarheid door een donatie te doen!

 

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!