Emigreren met een uitkering, kan dat?
Kun je emigreren met een uitkering? In sommige gevallen kan dat. Het is echter, zoals met zoveel dingen in het over beregelde Nederland afhankelijk van heel veel factoren waar jijzelf weinig of geen invloed op kunt uitoefenen.
Na zorgvuldig onderzoek op het internet kwam ik tot de volgende conclusie, maar voor je je koffers inpakt moet je echt zelf onderzoek doen en kijken of dit allemaal ook geldt voor jouw situatie en jouw uitkering. Dit artikel is bedoelt om je richting en hoop te geven zodat je je plannen kunt realiseren.
Afhankelijk van gesloten verdragen tussen Nederland en jouw nieuwe thuisland, maar ook de wet- en regelgeving binnen Nederland kun je soms, in tegenstelling tot wat mensen denken, wel emigreren met een uitkering.
Welke uitkering kan ik meenemen naar een ander land?
Grofweg geldt dat je de volgende uitkeringen mee kunt nemen als je binnen de EU, de EER (Europese Economische Ruimte) en Zwitserland blijft:
- Algemene Ouderdomswet (AOW);
- Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
- Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ);
- Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA);
- Algemene nabestaandenwet (ANW);
- Ziektewet;
Voor buiten deze zones en gebieden geldt dat het wel of niet kunnen emigreren met een uitkering altijd afhankelijk is van ten minste twee factoren:
- De Nederlandse Wetgeving t.a.v. deze uitkering
- Of Nederland een verdrag heeft met het betreffende land wat in uitkeringsvoorwaarden voorziet.
Voorziet een verdrag niet in die mogelijkheden dan is het niet mogelijk om je uitkering te behouden als je gaat emigreren.
Iets waar je rekening mee moet houden is dat de hoogte van je uitkering beïnvloed kan worden door de kosten van dagelijks levensonderhoud die gelden in het land waar je gaat wonen, zijn die bijvoorbeeld heel laag dan kan, in sommige gevallen, je uitkering navenant worden aangepast. (woonlandbeginsel)
Uitzonderingen
Werk jij in het algemeen belang en ontvangt je (deels) een uitkering? Dan kun je naar elk willekeurig land emigreren met behoud van je uitkering. De hoogte van bepaalde uitkeringen wordt dan wel aangepast volgens het eerder genoemde woonlandbeginsel.
De hoogte van je AOW wordt niet aangepast volgens het woonlandbeginsel, voor de AOW geldt een aparte regeling en deze valt onder de Wet beperking Export Uitkeringen (Bekijk ook: Pensioen en AOW bij Emigratie)
Welke uitkering kan ik niet meenemen als ik ga emigreren?
Verhuis je buiten de EU, de EER of Zwitserland dan kun je de volgende uitkeringen niet meenemen, ongeacht of Nederland een verdrag heeft met dat land of niet. Voor sommige landen binnen de EU of EER zijn er voor sommige van deze uitkeringen uitzonderingen mogelijk.
- Uitkeringen op basis van de Participatiewet en andere bijstandsregelingen
- Een WW-uitkering
- Een Wajong-uitkering
- Een uitkering op basis van de Toeslagenwet
Het is in principe ook niet meer mogelijk om kinderbijslag en kindgebonden-budget mee te nemen. Dit komt door de op 1 januari 2015 ingegane Wet herziening exportbeperking kinderbijslag. Maar ook hiervoor zijn soms (alweer) uitzonderingen.
Wil jij weten hoe het zit met al die uitkeringen, uitzonderingen en regels? Lees dan verder in dit Informatie Blad, je treft er tevens een handige lijst met web-adressen aan zodat je niet meer hoeft te zoeken.
Heb jij emigratieplannen? Koop dan de Handleiding voor Emigratie
*disclaimer: ik ben geen jurist en geen specialist op het gebied van uitkeringen, en omdat Nederland heel veel uitzonderingen kent, soms per gemeente is dus altijd raadzaam, ook omdat wet- en regelgeving vaak verandert, zelf onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te emigreren met een uitkering. Ik ben in geen enkel geval aansprakelijk voor eventuele geleden schade of financieel verlies omdat ik duidelijk wijs op de verplichting zelf onderzoek te doen voor jou betreffende situatie.