Emigreren na je 60ste
Emigreren na je 60ste. Een prachtige leeftijd om dat te doen als je mij vraagt. En veel mensen besluiten ook dat 60 de goede tijd is om die knoop eindelijk door te hakken.
Steeds meer mensen emigreren (lees ook: Steeds meer mensen willen weg uit Nederland) en onder mijn cliënten zitten veel ouderen. Ze vertrekken soms samen maar vaak ook alleen. Omdat ze geen partner (meer) hebben waar ze rekening mee moeten houden.
Genietend van pre-pensioen, VUT of de overwaarde van een huis of uitgekeerd dividend zien ze landsgrenzen niet meer als belemmering en lonkt de horizon. Vaka opzoek naar een betere kwaliteit van leven, financieel of emotioneel.
En gelijk hebben ze. met de camper, op een eindeloze cruise of gewoon zo als ik op de motor, ze vertrekken vooral om te ontdekken en te genieten.
En 60 is vooral een prima leeftijd om te gaan omdat je nu op een leeftijd bent dat je beter vroeger dan later kan gaan. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat 70-plus te oud is hoor!
Waar moet je over nadenken als je op je 60ste gaat Emigreren?
Als je gaat emigreren als je jonger bent heb je misschien niet zoveel levenservaring als iemand van 60-plus. Maar je hebt wellicht wel een fitter lichaam. Alhoewel dat niet voor iedereen geldt natuurlijk. Wel moet je als je op oudere leeftijd gaat emigreren nadenken over gezondheidszorg en zorg in de toekomst. Wie gaat er voor je zorgen als je dat zelf niet meer kan, want misschien komt er een dag…….
Buiten Nederland is het vaak zo dat familie die zorg op zich neemt, en die familie laat jij juist wellicht achter.
En je ziektekosten, hoe ga je daar mee om? Er zijn binnen de Europese Economische zone, Zwitserland en Australië bijvoorbeeld afspraken met Nederland over het aanhouden van een ziektekostenverzekering in Nederland , in dat geval bepaald het CAK de premie die je moet betalen. Voor alle andere landen ben je afhankelijk de regelingen binnen je nieuwe woonland.
Op je 60ste heb je nog niet de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Wellicht laat je je pre-pensioen al uitbetalen, maar emigratie op je 60ste heeft wel invloed op je AOW bijvoorbeeld (lees ook: Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?) en er zijn landen in de wereld waar je niet je volledige AOW uitbetaald krijgt. Ook daar moet je even aandacht aan besteden, anders reken je je misschien wel rijk.
Wat voor al deze bovenstaande punten belangrijk is, is of je daadwerkelijk emigreert of voor de wet in Nederland blijft wonen, iets wat ook veel 60-plussers doen. Zo verliezen ze niet het vangnet van zorg en financiële tegemoetkomingen. (lees ook: Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?)
Emigreren na je 60ste als alleenstaande
Als je alleen emigreert als je 60 (plus) bent is de wereld van jou. Je kunt nieuwe vriendschappen sluiten, nieuwe werelden ontdekken en het leven kan een stuk dynamischer zijn dan thuis in Nederland waar het vooral verplichtingen zijn die je beperken. Als je een rijke levenservaring hebt en niet teveel ingesleten bent in vaste patronen is wonen (en misschien wel werken) in het buitenland een fantastische kans voor een nieuwe dynamiek. Iets wat misschien in Nederland wel een beetje weg was.
Maar er is ook de kans dat je vereenzaamt, omdat je geen aansluiting vindt. Of omdat je het te rooskleurig had ingeschat en gedacht had dat het makkelijker zou zijn. Je voorkomt dat als je in een gemeenschap gaat wonen, of in een gebied waar al veel buitenlanders (van dezelfde leeftijd) wonen. Je legt dan op dorpspleinen en restaurantjes als je een kop koffie gaat drinken bijvoorbeeld veel makkelijk contact met anderen.
Samen emigreren na je 60ste
Als je als echtpaar gaat emigreren heb wel steun aan elkaar, hoewel vrouwen wel de emotie voeden van eventuele heimwee naar achtergelaten (klein)kinderen en vrienden. Video bellen is het dan soms toch net niet helemaal, vooral rondom feestdagen. Mannen lijken daar wat realistischer in, en alleenstaande vrouwen op de 1 of andere manier ook. Ik weet niet zo goed waar dat door komt. Maar het is wat ik zie en hoor bij mijn klanten.
Toch is samen emigreren leuk. Je kunt samen een nieuw leven opbouwen, of er juist voor kiezen minder afhankelijk te zijn van elkaar en meer dingen zelfstandig te doen. En je hebt bij ziek en zeer altijd je partner om op terug te vallen.
Het is natuurlijk leuk thuiskomen als je een leuke dag hebt gehad en er is iemand die naar je luistert en samen met jou de foto’s bekijkt.
Emigreren biedt nieuwe kansen op elke leeftijd
Een nieuw leven opstarten kan eigenlijk op elke leeftijd, het is alleen zo dat je op sommige leeftijden wat meer moet nadenken over bepaalde zaken die leeftijdsgebonden zijn, daar waar een jonger iemand zich zorgen zou kunnen maken over pensioenopbouw, maakt een ouder iemand zich wellicht meer zorgen over gezondheid en zorgkosten.
Maar je hebt altijd de kans om nieuwe culturen te ontdekken, een nieuwe taal te leren, nieuwe gerechten te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. En op latere leeftijd heb je wellicht zelfs de kans, om oude keuzes die niet zo goed uitvielen om te zetten in nieuwe uitdagingen omdat je geleerd hebt van je fouten.
Heb jij nog meer vragen over emigratie of wil je met iemand van gedachten wisselen? Boek dan speciale tijd met mij in voor een persoonlijk gesprek
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.