Dagboek

Zoek jij gratis hulp? Dan is dit artikel voor jou

Laten we eens over geld praten, niet zo’n leuk onderwerp voor veel mensen want mensen verwachten in deze wereld van informatie voorziening alles gratis. Zo ook in mijn vakgebied.

  Mensen denken ook vaak dat zij de enigste zijn, die met vragen rondom emigratie lopen en op zoek zijn naar antwoorden.

 • Kun je even snel deze vraag beantwoorden?
 • Ik heb een kleine vraag, kan wel he?
 • Ik beloof je dat ik een donatie doe
 • Oh ja Jeanette, nog even 1 vraagje…….
 • Ja maar ik heb wat gekocht…….

Mijn mailbox loopt soms over van dit soort emails en berichtjes. En iedereen denkt dat zijn of haar vraag maar ‘eventjes’ of ‘heel klein’ is. En ik staar dan naar de lijst met e-mails en denk: da’s niet “eventjes”, da’s best veel werk. Plus dat ervaring mij heeft geleerd dat als ik eenmaal geantwoord heb, de deur wijdt open staat voor vervolgmail of berichtjes.

En hoewel iedere email van mij afgesloten wordt met een donatie link, en ieder WhatsApp berichtje ook vaak afgesloten wordt met een donatie link wordt deze zelden gebruikt.

Als mensen willen dat je hen helpt vinden ze jou kundig genoeg om hen te helpen

Dat bovenstaande zei ooit eens iemand tegen mij. Maar toen was ik nog in loondienst en maakte het niet uit (of juist wel) hoeveel mensen ik hielp. Nu als zelfstandig ondernemer is dat ” mensen vinden jou dus kundig” niet echt meer iets om altijd echt heel erg blij van te worden. Want er zijn mensen die dus eigenlijk willen dat ik met al mijn kundigheid het zoekwerk voor hen doe, want ik schud al die informatie ook niet altijd uit mijn hoge hoed, maar ze vinden dat niet waardevol genoeg om voor te betalen.

Dat zegt in mijn beleving iets over hoe ze mij zien…….als iemand die geen rekeningen hoeft te betalen, als iemand die niet waardevol is voor een beloning voor het verrichtte werk, als iemand met een leuk hobbyprojectje ofzo.

Maar zeker niet als een professional, dat blijkt wel.

Soms help ik mensen gratis

Ik merk dat mijn wil om mensen gratis te helpen minder wordt. Ik haal er nog maar weinig plezier uit, omdat het gretig aangepakt word na vaak een e-mail zonder aanhef en er zelden een bedankje volgt. En in mijn e-mail etiketten zitten nog wel beleefdheden als “alsjeblieft” en “dank je wel”. Ik erger me dan ook best wel aan de toon van sommige mensen. En nog meer aan het gescheld wat ik krijg als ik dan een link stuur naar mijn dienstverlening en ze dus ontdekken dat ik hun vraag niet gratis wil beantwoorden.

Het fijne van zelfstandig ondernemer zijn is dat je zelf je werkwijze bepaald, binnen de respectvolle grenzen van de wens van klanten en website bezoekers die mogelijke klanten kunnen worden.

En dat betekent dus ook dat ik bepaal of ik gratis werk of niet. En de laatste maanden is dat 9 van de 10 keer niet. En dat betekent ook dat ik bepaal wanneer ik mail met gratis vragen beantwoord, en mij 10x mailen of constant een Whatsapp sturen heeft geen enkel nut als je geen betalende klant bent.

Ik vergelijk het vaak met honger hebben en eten willen:

je loopt niet even het HEMA restaurant binnen en eist gratis eten als je honger hebt, je vindt het heel normaal dat je daar moet betalen voor wat je krijgt. En de HEMA zal er alles aan doen om lange rijen mensen te voorkomen die betalende klanten in de weg zitten met al hun geroep om gratis eten.

Nou dat dus. Zie mij als de HEMA, met een rij betalende klanten, en de groep voordringende schreeuwende mensen die alles voor niets willen.

Ik beantwoord altijd betalende klanten eerst. Simpel. Gesprekken met klanten, orderverwerking, e-mailvragen die betaald zijn, klanten die wel doneren, die gaan allemaal voor. En als ik dan nog zin heb wil ik wel eens een echt simpele vraag “even snel” beantwoorden, mits mijn dag dat toelaat.

Er is genoeg gratis hulp en informatie te vinden

Op mijn website kun je talloze artikelen vinden met gratis informatie. De website heeft een zoekfunctie en is makkelijk te navigeren. Dus leef je uit. En alle informatie is up to date, dus je zit hier op deze website hartstikke goed.

Soms tref je een soort pay-wall aan, dan vraag ik een kleine bijdrage voor alle tijd die ik in een onderwerp heb gestoken, anders dan op andere website met een pay-wall, zit je niet aan een abonnement vast en krijg je een leuk kleurrijk en uiterst informatief informatie-blad waarin eht onderwerp helemaal uitgediept wordt, met bronvermelding zodat jij alle informatie nog een rustig terug kunt lezen bij de bron.

Ik besef dat emigratie vragen vaak maatwerk zijn, daarom is het dus ook een dienstverlening die ik aanbiedt. Als je mijn aandacht wilt en/of maatwerk wilt, dan betaal je mij voor mijn expertise, mijn onderzoekstijd en ook voor mijn tijd die ik aan jou besteed.

Als jij gewoon even snel een antwoordje wilt scoren omdat je je mij toevallig herinnert of gevonden hebt, of misschien zelfs wel omdat je mijn telefoonnummer of e-mailadres hebt van een vorig contactmoment is dat geen sleutel naar de voorraadkast.

Ik heb ook (terugkerende) klanten die uiterst respectvol met mij en mijn tijd omgaat, die vragen netjes of ik tijd heb en of ik kan inschatten hoeveel tijd we nodig hebben om het onderwerp te bespreken, en dan betalen ze eerst voor ze verder gaan. Of tijdens het soms gratis gesprek doen ze al een donatie.

Die klanten zijn voor mij de stimulans om mijn werk te blijven doen, want “dat zijn de goeden” zeg maar, die begrijpen het. Vaak zijn het ook zelfstandig ondernemers die als geen ander weten hoe moeilijk het is om nee te zeggen tegen gratis werk als je dienstbaarheid hoog in je vaandel wilt hebben staan.

Ik ben het stadium voorbij dat ik gratis werk voor zogenaamde exposure

Mijn bedrijf is sinds de pandemie van 2020 enorm gegroeid. En ik ben het stadium voorbij dat ik gratis werk in de hoop dat ik daardoor meer klanten werf. Ik ben goed in wat ik doe, ik weet hoe ik de klant centraal kan zetten en ik ben niet zuinig met mijn tijd als ik met mensen in een gesprek zit. Ik probeer flexibel te zijn waar het kan en ik ben een gulle gever. En mijn prijzen zijn heel scherp als ik kijk naar collega’s en naar de waarde die je krijgt voor je geld op deze website in vergelijk met andere websites en emigratie coaches, Mexico experts en Filipijnen kenners.

Ik praat met gemak met jou over

 • land aanschaffen, huizen bouwen en woningen vinden
 • visum aanvragen, en andere documentatie die je nodig hebt
 • bankzaken en het voorkomen van problemen met internationaal betalingsverkeer en wetten op witwassen van geld en beperkingen van de ECB
 • vestigingsproblemen, vertrekproblemen, het afronden van Nederland, je pensioen en ziektekostenverzekering
 • over zorg, scholing en huisvesting, werk, werkvergunningen en het vestigen in het buitenland
 • over practische zaken zoals autorijden, motorrijden, openbaar vervoer, boodschappen doen en weet ik veel wat allemaal nog meer

Maar ook de emotionele aspecten, familie en vrienden en hun houding, de kinderen en collega’s, het intergratie proces en de cultuurschok, we praten werkelijk over alles en met kennis van zaken reageer ik vanuit ervaring en opleiding.

Je koopt mijn volle professionele aandacht voor jouw persoonlijke situatie.

Ik heb de kennis en ervaring waar jij naar op zoek bent, of ik heb de ingangen en kanalen om achter de informatie te komen die jij zelf niet kunt vinden. En daar betaal je voor.

 

In de rubriek “vragen aan Jeanette” beantwoord ik de meest gestelde vragen die ik in mijn mailbox of berichten aantref.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.