weglopen, studieschuld, digitale nomaden, onvindbaar, buitenland, werken en reizen, duo, terugbetalen
Weglopen,  Werken & Reizen

Schulden in Nederland, onvindbaar in het buitenland

Ik kom er steeds meer tegen: Nederlanders die naar het buitenland zijn vertrokken met een enorme studieschuld. Digitale nomaden die vanaf een locatie werken in de wereld waar zij hopen niet te worden gevonden door DUO, En ze lijken in hun arrogantie niet bang dat ze gevonden worden. Althans, in eerste instantie.

In Nederland moet je als je wilt emigreren eerst je studieschuld aflossen bij het DUO, elke schuld die je hebt bij de overheid moet je aflossen voordat je de grens over gaat en je uitschrijft. Dat staat duidelijk vermeld op websites van de overheid over emigratie. Toch zijn er veel mensen die dat niet doen en het heft in eigen hand nemen. Niet alleen studenten.

Ik kom er bij doorvragen achter dat deze mensen zich helemaal niet goed hebben voorbereid en eigenlijk een beetje halsoverkop vertrokken zijn, soms zijn ze niet eens uitgeschreven en betalen ze ook geen zorgpremie meer. Dat levert grote problemen op in de toekomst. Ze liggen er niet wakker van. Want je leeft maar 1x en geld is maar gewoon geld.

digitale nomade, werken en reizen, freelance, zzp online geld verdienen

Ieder heeft zo zijn eigen redenen om op eigen manier uitstel van betaling te regelen

Redenen die ze opgeven hiervoor zijn dat ze in Nederland geen baan kunnen vinden en de schuld nooit kunnen aflossen. Ik herken mijzelf een beetje in hun verhaal. De prijs van dagelijks leven in Nederland is zo hoog dat aflossing van schulden problematisch kan zijn, het is veel makkelijker dit vanuit een land te gaan doen waar de kosten van levensonderhoud laag zijn zodat je minder geld hoeft te verdienen als freelancer en meer kunt aflossen.

Toch is het niet de manier. En je loopt geheid tegen de lamp. Als je paspoort vernieuwd moet worden bijvoorbeeld. Of als het DUO besluit een aantekening op je paspoort te geven zodat je bij een grensoverschrijding gesignaleerd wordt.

vluchten schulden, m DUO, studieschuld, onvindbaar, buitenland

Wist jij dat er speciale opsporingsteams zijn die mensen met overheidsschulden in het buitenland zoeken?

De Nederlandse overheid heeft speciale opsporingsteams die mensen zoals deze jongelui met een hoge studieschuld opspoort en betaling afdwingt. Er zijn een krappe 25.000 studenten spoorloos voor het DUO die hun studielening niet hebben afbetaald, samen staan ze voor ruin 80 miljoen euro in het rood.

Je rente loopt op over je lening, evenals je rente oploopt pover openstaande boetes, belastingschuld en andere overheidsschulden. En als je gevonden wordt en moet betalen dan ben je afhankelijk van de rechten en plichten van het land waar je gevonden wordt. De Nederlandse wetgeving en schuldsanering, regels voor loonbeslag en dergelijke gelden dan niet. In veel landen betekend dit dus gevangenisstraf. Want het geld wordt gevorderd via een gerechtelijk bevel.

Binnen Europa is dat gerechtelijk bevel niet eens nodig en kan men zonder tussenkomst van een lokale rechtbank overgaan tot beslaglegging en vordering.

Guimaras island

Wegelopen voor schulden is best verleidelijk

Als geen ander ken ik de verleiding om weg te lopen voor schulden. Ook ik deed het ooit eens. In mijn boekje Kun je mijn verhaal lezen en ook hoe ik ervoor zorgde dat ik verdween van het internet en daardoor nog moeilijker te vinden was.

Toch kom je wellicht niet ver, maximaal 10 jaar, en dan moet je je paspoort verlengen. En dat lukt dan niet. De Nederlandse wet is duidelijk voer het aflossen van schulden bij de overheid, die moet je voldoen voor je gaat emigreren, of, als je in Europa blijft wonen, via een automatische incasso maandelijks betalen.

Doe je dat niet dan loop je dus het risico dat je opgespoord wordt en alsnog tegen beslaglegging aanloopt en in grote problemen komt.

online contacten tijdens COVID-19

Ik ben onvindbaar, ik sta nergens geregistreerd

Wellicht leef je in die illusie dat je nergens geregistreerd staat, maar elke keer als je een vliegticket boekt, een grens over gaat of een visum aanvraagt of verlengt, sta je wel geregistreerd. En je hebt een financieel spoor wat je achterlaat, via PayPal, de bank in Nederland of via een creditcard wellicht. Elke digitale nomade ontvangt online betalingen. Dus je bent vindbaar. Je staat wel geregistreerd, het is alleen lastig om je in die enorme brei van informatie te vinden. Maar een goed opsporingsrechercheur die zich vastbijt in zijn zaak kan jou vinden. Geloof me. (Lees ook: Vluchten voor schulden, verjaringstermijn)

Het is een kwestie van geduld en van slim zoeken, want je staat altijd wel ergens geregistreerd. Als jij wilt vluchten voro je schulden dien je je goed voor te bereiden.

Overweeg jij te ontsnappen aan de zware studielasten of andere schulden in Nederland?

Koop dan het boek: Zo doe je dat! Vluchten voor Schulden.

En in dit boek vertel ik jou hoe je kunt vluchten voor schuldeisers, hoe je verdwijnt van het internet, een nieuwe identiteit opbouwt en hoe wat de gevolgen (kunnen) zijn als je wegloopt uit Nederland. Al je vragen over vluchten voor schulden worden in dit boek beantwoord. Het staat boordevol praktijkverhalen en heeft een handige lijst met websites.

Wil jij online geld gaan verdienen of sparen voor je ontsnappingsplannen?

Weglopen van je studieschuld? luister dan naar deze video podcast!

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.