Dagboek,  Motorrijden

From Pueblo to Pueblo, Voorbereidingen

Ik besef dat ik maar weinig geschreven heb over mijn motortocht door Mexico en daarom ga ik dat, met terugwerkende kracht doen. Inclusief foto’s uiteraard. Ik merk dat ik niet zo van de aandacht ben. IK had gepland een hele video serie te maken en ik heb 1000den uren video, en heel veel foto’s, maar ik had niet zo’n zin om het online te zetten.

Dat komt ook omdat er zoveel mensen zijn die dit land verafschuwen denk ik, en omdat er motorrijders zijn die het met veel meer elan en gevoel voor drama doen dan ik. Ik rij gewoon, doe mijn ding en ik doe dat niet om publiek te trekken.

Het is niet zo boeiend wat ik doe vind ik zelf, hoewel veel anderen daar anders over denken.

Ik ben niet iemand die een drone mee laat vliegen, opgeklopte videotitels op YouTube op mijn kanaal plak omdat ik 100 kilometer offroad door de blubber heb gereden. Of die met een bende heisa en begeleiding langs gevaarlijke stukken rij. Dat doe ik gewoon zelf, zonder alle drama, en daarom denk ik ook dat mensen mijn videos niet zo boeiend vinden. Daarbij, ik kijk liever om me heen dan dat ik constant bezig ben met volgers, likes en sociale media.

Wel staan inmiddels alle routes op de website MotoTravel.net . Ben je in Mexico en zoek je een leuke dagtocht of een route kijk dan vooral eens daar en download een kant en klare GPX file voor je route.

Voorbereiden voor een roadtrip vergt tijd

Hoewel ik een nomadisch leven leid, is het toch, als je in een nieuw land aankomt altijd weer optuigen voor een trip. Ik verkoop mijn motor en koop in het nieuwe land een andere motor, ik regel het papierwerk en bereid zo’n motor voor: tassen, rekjes, GPS, kleding enz. Alles wat ik bezit past op die motor. En dat moet dus ook goed ‘voelen’ en lekker rijden. Tijdens alle proefritten die ik maak om de motor te leren kennen en te wennen aan het verkeer, kijk ik ook of ik modificaties aan de motor wil doen. (lees ook: De BMW G 310 GS en uitrusting)

Je maakt een route, en voor een complex land als Mexico praatte ik met Mexicanen over de plannen en vraagt advies. Welke staten kun je beter niet bezoeken en welke wel. Dat soort dingen. Je zoekt in apps zoals iOverlander naar ervaringen van anderen, je zoekt benzinestations als je eenmaal het verbruik weet van de motor, want in een uitgestrekt land zijn benzinepompen soms net even verder weg dan je hoopt.

We laten fotokopieën maken en plastificeren van alle ID kaarten en rijbewijs. Als we dan iets moeten overhandigen aan iemand dan geven we een kopie. En de origineel zit veilig weggestopt.

En als dan eindelijk alles klaar is en de eerste hotels geboekt zijn, dan is het tijd om in te pakken en op reis te gaan. En ik kan je vertellen dat dat dan een heel onwerkelijk gevoel is.

De oorspronkelijke route hebben we verlengd met duizenden kilometers, gewoon omdat dat kon

We planden om geen snelwegen te rijden, en tolwegen te vermijden, we planden om dwars door de bergen te gaan en zouden op 4000km hoogte rijden en hoger, we planden niet om door de woestijn te rijden en toch deden we dat uiteindelijk wel.

De oorspronkelijke route was ruim 4000km, van Cancun in Quintana Roo op het Yucatan Schiereiland naar La Paz, in Baja California Sur, bij de Stille Oceaan. Uiteindelijk hebben we in totaal 9000 km gereden, maar dat leg ik gaandeweg het reisverslag uit.

rijbewijs Mexico, temporary resident, toerist, autorijden, emigratie

De komende weken elke zondag een update en vanaf volgende week met foto’s van de reis.

Voeg de website toe aan je RSS feed en mis niks!

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!