Dagboek,  Digitale Nomade

Hoe is dat nu echt? Altijd in een hotel wonen?

Ik kreeg een vraag via Twitter, hoe dat nu is, dat eindeloze hotelleven. En of ik het niet mis om in een huis te wonen en eigen bezittingen te hebben.  Ik besloot er even over na te denken en er over te schrijven, want ik krijg die vraag wel vaker. 

Soms komt de vraag van de vraagstellen voort uit een verlangen ook overnieuw te beginnen, of om alles overbodige spullen uit zijn of haar leven te verwijderen en simpeler en eenvoudiger te gaan leven, in een verlangen om meer tevreden te zijn met minder,.

En soms die vraag gewoon gesteld uit nieuwsgierigheid en liggen er tal van vragen en gedachten (Soms zelfs vooroordelen) aan de basis van die ene vraag hoe dat nu is om altijd in hotels te leven.

vragen en gedachten als:

 • hoe betaal je dat?
 • wat voor kwaliteit hotels heb je dan?
 • lekker luxe leventje heb je dus?
 • altijd uit eten, lijkt me zalig!
 • nooit meer zelf koken?
 • Ik denk niet dat het waar is, je hebt heus wel ergens een thuisbasis toch?

Laat ik met die laatste beginnen: de thuisbasis.

weg uit Nederland

Nee, ik heb geen thuisbasis!

Ik heb niet stiekem ergens een huis, een schuurtje of een storage box met spullen. Alles wat ik momenteel bezit is de motor en de tassen erop met kleding en technische meuk die ik nodig heb voor mijn werk.

Het doel is ooit wel een thuisbasis te hebben, waar ik naar terug kan keren als ik een reis heb gemaakt. Maar tot nog toe is dat er niet van gekomen. Zelfs niet al die keren dat ik terug ging naar het eiland Siquijor in de Filipijnen, ik had elke keer een ander huis, een ander hotel. (lees ook: De route naar mijn huis in de Filipijnen)

Personal Advice

Altijd hotels, altijd uit eten nooit meer zelf koken, zalig lijkt me dat, zo’n luxe leventje!

Ja, dat is zo, als je het zo opsomt heb ik best een luxe leventje. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Nooit een thuis-komen gevoel, altijd gast, zelfs al huur ik een Airbnb of een huis. Want soms breekt het altijd uit eten me op. En als ik weet dat ik, tussen reizen door ergens langer ben, dan huur ik graag een huis om weer eens zelf te koken, geen handwas te drogen in een hotelkamer, maar lekker alles buiten kunnen hangen. Of zelfs naar een wasserette gaan en niet op de hand wassen.

Elke dag uit eten lijkt leuk, maar het is, zeker in Mexico best duur. Ook al is het nog altijd goedkoper dan in Nederland. En het is eenzijdig, want je bent overgeleverd aan menukaarten en lokale restaurants en die zijn niet zo uitgebreid als in Nederland. Soms eet ik wekenlang alleen maar taco’s omdat er niks anders is in de dorpen waar ik doorreis. En zeker nu met COVID nu heel veel restaurants dicht zijn is het best lastig gevarieerd te eten. (lees ook: We rijden door een zwaar beschadigd Mexico)

En ook ik boek wel eens een hotel dat ik denk: wat doe ik hier? Simpelweg omdat het op Booking heel anders gepresenteerd wordt dan het in werkelijk is. En de bouwstijl van huizen en hotels in landen als deze zijn anders dan in Nederland, Het is gehorig, overal zitten kieren, niks is haaks, je kijkt soms zo tussen de deurpost en de muur naar buiten, enkel glas, je hoort alles van je buren en het straatleven, wat heel luidruchtig kan zijn.

Zo zat ik laatst in een hotel in Veracruz, waar de gangen leken op een ghetto-flat in New York, wat je wel eens in films ziet, overal renden kinderen gillend rond en hingen mannen en vrouwen, met bier, luidruchtig te kletsen en te ruziën tot diep in de nacht.

Da’s geen luxe hoor!

van tala veranderen op je blog, engels, nederlands, taalkeuze

Dat beantwoordt ook de vraag over kwaliteit van het hotel

Ik boek hotels in de prijsklasse van 20-25 euro per nacht. Ongeveer 150-200 euro per week max!! Ik zoek aanbiedingen, megakortingen en ik heb een wensenlijstje voor mijn comfort:

 • beveiligde bewaakte parkeerplek voor de motor, liefst overdekt
 • warm water en een privé badkamer, want dat is ook niet altijd standaard hier
 • geen slaapzalen maar een eigen kamer. liefst met daglicht
 • snel wifi in de kamer, liefst ook een werkplek in de kamer
 • aircon/verwarming als dat mogelijk is of een plafond fan als ik in een warm gebied ben

Het is best een klus een leuk hotel te vinden wat aan die eisen voldoet. Maar meestal kan ik rond de 16-18 euro boeken (inclusief toeristenbelasting en BTW). En soms, zoals. nu in Puebla heb ik een mega aanbieding en zit ik in een veel duurder hotel (bijna 30 euro) maar is de weekprijs hetzelfde als mijn budget.

Omdat je regelmatig boekt op websites krijg je korting op korting en dat maakt het best leuk om op zoek te gaan naar dat ene perfecte hotel wat niet over je budget gaat.

En soms is er niks, en moet je het doen met dat wat beschikbaar is als je het dorp inrijdt, dan zit je in een muffe rokerige kamer, koude water, geen douche, dunne handdoeken en vlekkerig beddengoed en je kamergenoten zijn kakkerlakken of soms zelfs muizen. Maar dat zijn de uitzonderingen. Ik heb dat 1x in de Filipijnen gehad.

JC from Holland, Bantayan Island,

En hoe betaal ik dat dan allemaal?

Door keihard te werken! Simpel. Ik mag dan wel goedkoper leven en tering naar de nering zetten maar ik werk bijna elke dag. Ik heb sinds kort een klein pre-pensioen wat ik nu al laat uitbetalen, en dat helpt, zeker nu gedurende COVID de inkomsten wat terug zijn gelopen. Maar verder heb ik verschillende inkomsten bronnen: advertentie opbrengsten, mijn verkoop van e-boeken en mijn chat momenten en zo nog wat werkzaamheden. (lees ook: Hoe verdien ik online geld?)

kagusuan beach, siquijor, Philippines

Wil jij ook net als ik zo’n leven als vrijbuiter en zonder al die “clutter” van spullen en sociale verplichtingen?

Start dan met online geld verdienen door  te investeren in jezelf en je toekomst.

Koop mijn boek 40+1 manieren om online geld te verdienen. De methodes die in dit boek beschreven staan worden door mij en mijn klanten succesvol in de praktijk gebracht en leveren een leuk inkomen.

 

Op mijn YouTubekanaal Leaving Holland vertel ik over dat constante hotelleven

Ik woonde sinds mijn vertrek uit Nederland op de mooiste plekken op aarde

Als ik een huis huur, huur ik op een mooie locatie als dat kan. Huizen die spectaculair zijn en toch betaalbaar, want ik betaalde eigenlijk nooit meer dan 300 euro huur all in! En all in, betekent: internet, gas, water elektra, drinkwater en soms zelfs schoonmaak en onderhoud.

Ik heb op de mooiste locaties gewoond.

Wie zou niet in een huis op het strand willen wonen? Een strand waar geen toeristen komen en je soms helemaal alleen kunt dwalen, voeten in de vloedlijn, schelpen zoekend, af en toe een vissersboot waar je verse vis kunt kopen? Met prachtige watervallen om de hoek?

Siquijor Island healing

Of op een klif, met uitzicht over de Bohol Zee, terwijl de Filipijnse Adelaar op ooghoogte voor je slaapkamerraam voorbij komt op de ochtendbries? En elke avond dit soort zonsondergangen?

positieve levenshouding

Of midden in het centrum van Cancun in een prachtig huis met twee slaapkamers, een grote tuin, omringt door bomen vol kleurrijke vogels? Met de azuurblauwe Caraïbische zee op 10 minuutjes rijden van je huis?

wonen buitenland, checklist, emigratie, regelen, uitschrijven, belastingdienst, emigreren, buitenland, wonen, hulp

Of midden op het platteland, zee op loopafstand, uitzicht op de bergen en elke avond ene prachtige tropische zonsondergang vanaf je enorme terras, omringt door fruitbomen en struiken zoals dragon fruit, mango, papaya, avocado’s, ananas en kalamansi?

filipijnen, huis huren, wonen filipijnen, huizen, huurcontract

Midden in het oude centrum van Rome, met het Coloseum op loopafstand?

cost of living, Houses, Italy, relocate , visa, work, income

Koop nu mijn boek en start met je nieuwe leven!

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel bereid ze ergens in de buurt van La Paz (BCS) weer een lange motortocht voor dwars door Mexico.