Emigreren,  Vakantiegangers

ik wil ergens overwinteren

Stel je hebt helemaal geen zin in emigreren, maar je wilt wel overwinteren in een zonnig land, gewoon omdat je de kou en grauwheid van de Nederlandse winters wilt ontvluchten. Waar moet je aan denken en hoe werkt dat?

Overwinteren in het buiteland kan gevolgen hebben voor je rechten in Nederland

Als je deels in Nederland wilt wonen en deels in het buitenland, kan dat gevolgen hebben voor de rechten die je in Nederland hebt. In bepaalde situaties kan er een maximum zijn aan de periode die je jaarlijks in het buitenland doorbrengt om je rechten te behouden. Als je bijvoorbeeld een uitkering hebt of in een huurhuis woont. Ik zet de meest gestelde vragen op een rijtje over overwinteren in het buitenland:

emigreren, buiten europa, emigratie, succes, financiën, geld, verhalen, ervaringen

Wanneer verlies je je inschrijving in het BRP?

Als je gedurende één jaar in meer dan acht maanden in het buitenland verblijft (en dat hoeft niet aaneengesloten te zijn), wordt aangenomen dat je niet meer in Nederland woont. Je wordt dan uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP) van jouw gemeente.

Emigratie, ene land kiezen

Wanneer verlies je het recht op je huurhuis?

Woon je in een (sociale) huurwoning dan kan je huurcontract worden opgezegd als je er lange tijd niet aanwezig bent. En het maakt niet uit of je de huur hebt betaald of niet. Door het tekort aan sociale huurwoningen willen woningbouwcorporaties en verhuurders dat woningen bewoond zijn. En je moet minstens 6 maanden per jaar zelf(!!) in je huurwoning wonen. Zo niet, dan mag de corporatie of verhuurder het huurcontract opzeggen en de woning ontruimen. Je spullen worden dan, op jouw kosten voor de tijd opgeslagen en eventueel vernietigd als je niet binnen een bepaalde termijn reageert.

Voor je naar het buitenland vertrekt is het dus nuttig om te informeren welke regels er gelden bij je verhuurder.

San Juan, Maite Siquijor sunset

Wanneer verlies je het recht op je uitkering?

Als je een uitkering hebt en je wilt naar het buitenland voor een bepaalde periode hangt het af van de duur van je verblijf in Nederland of je je uitkering kunt houden. Ook het soort uitkering is van belang. Sommige uitkeringen zoals bijvoorbeeld WW worden stopgezet als je langer dan een bepaalde periode in het buitenland verblijft. Een bijstandsuitkering vervalt in de regel na 13 weken.

Heb je AOW of een andere pensioenuitkering, dan is dit veelal geen probleem, afhankelijk van je verblijfstatus in Nederland en of je naar een verdragsland vertrekt.

Er zijn uitkeringen waarbij je met toestemming van de uitkeringsinstantie voor een periode van het jaar in het buitenland mag verblijven, verschillende factoren spelen in deze toestemming een rol. Voor meer informatie is het verstandig contact op te nemen met de uitkeringsinstantie.

Big La Laguna Puerto Galera

Wanneer vervalt je recht op toeslagen?

Je recht op toeslagen voor bijvoorbeeld de zorgpremie, is gekoppeld aan de beslissing van de Belastingdienst of je voor de Belastingwet al dan niet geëmigreerd bent.
Ook hiervoor is het raadzaam om voor je besluit te gaan overwinteren in het buitenland je te laten informeren door de betreffende diensten zoals orgInstituut Nederland en de Belastingdienst.

Mill Alkmaar

Ik heb een verblijfsvergunning voor Nederland

Als je een verblijfsvergunning voor Nederland hebt dient je hoofdverblijf, je standplaats, in Nederland te zijn. Langer dan 6 maanden in het buitenland verblijven kan dan leiden tot verblijfsrechtelijke problemen. Het type van uw verblijfsvergunning bepaald of en hoe lang u in het buitenland mag wonen. Heb je bijvoorbeeld een vergunning voor bepaalde tijd dan mag je niet langer dan 4 maanden in het buitenland verblijven.

Voor EU-verblijfsvergunning gelden weer andere regels, ook voor het wonen in andere EU landen en voor landen buiten de EU.

Siquijor Island healing

Wanneer raak ik mijn Nederlandse Nationaliteit kwijt?

Gelukkig kun je de Nederlandse Nationaliteit nooit kwijtraken tenzij je daar zelf afstand van doet als je bijvoorbeeld een andere nationaliteit aanneemt door bijvoorbeeld een huwelijk in het buitenland. Zo lang je geen afstand doet van de Nederlandse nationaliteit blijf je Nederlander, ook al kom je nooit meer terug naar Nederland. Uiteraard geldt hiervoor de termijn van 10 jaar in je paspoort, vergeet je je paspoort te verlengen voor die 10 jaar verstrijkt, kan dit problemen opleveren, ook al ben je bij geboorte Nederlander.

Verleng dus op tijd je paspoort als je in het buitenland bent, of zorg dat je naar het buitenland vertrekt met een paspoort met een lange geldigheidsduur.

climate in Spain, living in Spain

Wanneer moet ik me in het buitenland registreren?

Of en wanneer je je in het buitenland moet registeren als (tijdelijke)inwoner hangt van het bestemmingsland af. Elk land heeft hiervoor zijn eigen immigratieregels en locale wetten. Zo mag je binnen de EU vrij vestigen, maar veel steden willen wel weten dat je er woont, al is het maar tijdelijk.

Andere landen hebben voor tijdelijk verblijf visum regels, fiannciele regels, en inentingsregels. Dit moet je voor vertrek uitzoeken.

Emigreren, verhuizen naar buitenland, landen keuze

Wanneer vervalt mijn recht op zorgverzekering in Nederland?

Je recht op zorgverzekering is gekoppeld aan het feit of je ingezetene bent in Nederland. Technisch gezien ben je ingezetene als je ingeschreven staat in het BRP. (bij de gemeente dus) Als de gemeente je uitschrijft, vervalt je recht op zorgverzekering. De plicht om je premie te betalen vervalt niet, daarvoor heb je een wettelijke ontheffing van betalingsplicht nodig.

Om dit soort dingen goed te regelen heb ik een boekje geschreven met allemaal handige tips en adressen die jou een boel zoekwerk besparen, dit zijn dingend ie je moet regelen als je niet meer terugkomt naar Nederland.

Er zijn ook landen die een verdrag hebben met Nederland over de zorgverzekering, afhankelijk van je leeftijd en status in dat land kun je je zorgverzekering behouden. Hoe dit precies zit voor het land van jouw keuze kunt je uitzoeken op de website van het ZorgInstituut Nederland.

Wanneer ben je geemigreerd? Dit kun je in dit artikel lezen (klik)

 

error: Sorry!