Filipijnen

Is de Filipijnen duur?

Een van de vele redenen om naar de Filipijnen te verhuizen is de wens om goedkoper te wonen. In dit artikel praat ik over de kosten van dagelijks leven in de Filipijnen en hoe die kosten zich verhouden tot Nederland.

De reden waarom mensen naar de Filipijnen verhuizen zijn legio. Maar er zijn een paar redenen die vaker voorkomen dan andere:

  • de liefde
  • makkelijke visa regels
  • de prachtige natuur
  • kansen voor een bedrijf
  • de kosten van het dagelijks leven

Vooral op Filipijnen fora waar mannen praten over wonen en de liefde in de Filipijnen kun je veel lezen over de kosten van het dagelijks leven. Maar vaak zijn die kosten veroudert of verdienen ze enige nuancering.

Want mijn kosten voor levensonderhoud zijn niet de jouwe. Of jij lekker kunt leven van het maandbedrag wat ik uitgeef of uit kan geven is nog maar de vraag. Misschien heb je voor jouw levensstijl wel 2x zoveel nodig.

Je kunt voor een paar honderd euro goed leven in de Filipijnen zeggen “ze”

En “ze” liegen niet, dat kan inderdaad. Voor een fractie van de kosten van Nederland leef je in de Filipijnen maar niet als een vorst. Je levert wel heel veel in in comfort. Ik ga wat praktijk voorbeelden geven die ik meegemaakt heb in de Filipijnen van mensen die daar zijn gaan wonen.

In Dumaguete ontmoette ik een Nederlander die in een Filipijns huis woonde, met een groot Filipijns gezin. Zijn vrouw had al meerdere kinderen uit eerdere relaties en zoals gebruikelijk in de Filipijnen leefden er ook wat neefjes en nichtjes zo af en toe in het huis. Hij betaalde 200 euro huur voor een drie-kamer woning. De woonkamer was redelijk krap voor het grote gezin, dus als de regentijd aanbrak vond je hem meestal in de stad, tussen de andere expats die elkaar opzoeken bij McDonalds, of bij een van de vele restaurants langs de boulevard. De kinderen sliepen allemaal op de grond in 1 van de twee slaapkamers en in de woonkamer. Hij en zijn vrouw claimden de andere slaapkamer. De woonkamer lag continue vol was, of overige familieleden die kwamen logeren, er was geen warm water in het huis, koken deden ze in de buiten keuken en het dagelijks leven speelde zich voornamelijk af op de rommelige veranda.

Aan het andere eind van dit spectrum ontmoette ik een Brit, ook zijn vrouw had meerdere kinderen uit eerdere relaties, 4 in totaal. Hij adopteerde die kinderen. Bouwde een gigantisch huis, ieder kind een eigen slaapkamer, 2 luxe badkamers met warm water en regendouche en een enorme keuken voorzien van alle gemakken. In de woonkamer stond een grote TV en er was voldoende ruimte voor iedereen. Toen ik hem voor het laatst ontmoette hadden ze 5 honden, 2 katten en was hij bezig met een zwembad in de tuin. Hij betaalde voor dat huis aan (bouw)hypotheek ongeveer 2000 euro per maand. Tot het huis klaar was huurde hij een huis van hetzelfde kaliber als hij liet bouwen voor 2500 euro per maand.

Deze prijzen zijn exclusief electra, internet, water en gas.

Ik daarentegen huurde een huis op een klif, op een klein eilandje tegenover Dumaguete voor net geen 300 euro all in. In had 2 slaapkamers, 2 badkamers, een woonkamer een keuken en een grote eetkamer. Drie zonneterrassen en een carport. Een enorme tuin en uitzicht op de Bohol Zee. Ik was afhankelijk van regenwater, moest zelf mijn vuilnis verbranden en ik had de meeste dagen 4-uur stroom-uitval en dus ook geen internet, geen warm water en geen waterdruk omdat de pomp niet werkte. En geen warm eten anders dan wat ik op de BBQ kookte. Op mijn locatie was geen telefoonbereik. Dus ik was afgesneden van de buitenwereld op die momenten.

Mijn huurprijs was inclusief electra en internet (water kwam uit de lucht en ging in enorme opslagtanks) en ik kookte elektrisch dus ik had geen gastank.  

Er zijn mensen die in de Filipijnen amper woonkosten hebben omdat ze in een nipa hut wonen en zich wassen bij de dorpspomp en daar ook naar de dorpstoilet gaan. Er zijn mensen die hele hoge woonlasten hebben omdat ze in Manila of Cebu een duur appartement of een huis in een nieuwbouwwijk huren.

Lees ook: Watervoorziening en drinkwater in de Filipijnen

Siquijor Island healing

Uit eten gaan is heel goedkoop en boodschappen doen is vergelijkbaar met Nederland

Uit eten gaan in de Filipijnen is redelijk goedkoop, ook al worden daar de prijzen ook steeds hoger. Maar voor 10 euro kun je nog heerlijk eten. Afhankelijk ook weer, net als met de huizenprijzen. Eet jij in Filipijnse eateries, dan kost je maaltijd misschien maar 2 euro, ga jij naar een restaurant dan betaal je al snel 20 euro of meer voor een maaltijd. En eet je bij Jolibee, McDonalds of  Chow King dan kun je voor een paar euro heerlijk je buik vol eten aan best goed te verteren junkfood.

Neem de prijs van een Nederlands toeristenmenu of een dagschotel in de Nederlandse horeca en dat ben je ongeveer ook kwijt in de Filipijnen. 

Ik at in eateries, als je eenmaal weet waar de dames en heren zitten die goed kunnen koken dan eet je daar heerlijk voor een paar euro. Je hebt dan huis gekookte soepen, stoofgerechten zoals curries en humba, adobo en beef stew. Vaak is er gegrilde karbonade en soms vis en altijd rijst. Je koop het per portie of kommetje en je besteld meerdere gerechten, de bouillon is meestal gratis en is een fijne smaakmaker voor de rijst. Voor 2-4 euro eet je dan een heerlijk Filipijnse maaltijd.

Lees ook Is de Filipijnen een goed land voor jou om te wonen?

 

Benzine, sigaretten en alcohol die zijn een stuk goedkoper

Als het gaat om overige zaken, kleding en technische apparaten enzo, dan ben je in de Filipijnen wel goedkoper uit. Benzine, sigaretten en drank zijn goedkoper dan in Nederland. Internet en TV ongeveer even duur. Hoewel de benzineprijs nu ook in de Filippijnen gestegen is in vergelijk met toen ik daar woonde. Maar het is nog altijd stukken goedkoper.

Een bril is ook even duur als in Nederland, maar een staaroperatie is weer veel voordeliger.

Gezondheidszorg is een stuk goedkoper dan in Nederland, maar een zorgverzekering is ongeveer even duur.

Ik betaalde mijn tandarts zelf. Dat was veel goedkoper dan een verzekering.

De visum voor de Filipijnen is heel betaalbaar. En afhankelijk van welk visum je kiest zijn er amper financiële toelatingseisen.

Lees ook: Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen

 

Wat maakt de Filipijnen dan een goedkoop land?

Wat de Filipijnen vooral goedkoper maakt dan in Nederland is dat je je niet voor alles hoeft te verzekeren daar. Je kent geen of nauwelijks gemeentelijke belastingen anders dan waardebelasting voor je huis als dat in eigendom is. Dus je maandlasten zullen door dat soort factoren een stuk omlaag gaan. Geen brand en inboedelverzekering, geen opstal en aansprakelijkheidsverzekering. Geen rioolrecht, milieuheffing of uitwaterende sluizen. Geen wegenbelasting. Soms betaal je voor het ophalen van je huisvuil, een paar peso per zak of aan maandbedrag. Maar in grote delen van de Filipijnen verbrand je dat nog zelf. Ook al is dat inmiddels bij de wet verboden.

Het arbeidsloon ligt in de Filipijnen lager, dus een automonteur is goedkoper, de man die de wasmachine komt repareren of jouw huis bouwt is daardoor spotgoedkoop.

En dat soort zaken maakt dat het goedkoop leven is in de Filipijnen. Zoals met zoveel landen kun je het net zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Ga jij in een Nipa hut op en platteland wonen, is je leven eenvoudig en maak je wellicht een maandelijks tripje naar de stad voor de mall, verder doe je je boodschappen op de Public Market en in de lokale supermarkt. Je bent dan veel voordeliger uit dan wanneer je een huis in een subdivision in Iloilo huurt bijvoorbeeld of in 1 van de vele torenflats in Manilla of Cebu. Daar heb je veel meer voorzieningen, betere infrastructuur en dus is het leven daar een stuk duurder.

drinking water, water system, clean water, water supply, Philippines

Emigratieplannen?

Een succesvolle emigratie is een goe voorbereidde emigratie. En zeker een vertrek uit Nederland waarbij je alles goed heb afgerond.

Ben jij van plan om te emigreren, denk dan eens na over de aanschaf van 1 van deze boeken, ze zullen je helpen op een verstandige wijze te emigreren en geen (dure) fouten te maken, en problemen te voorkomen in de toekomst.

Emigratie zonder al te groot of geen enkel budget?
Dan is dit boek voor jou

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Dank je wel Maurice, Voor veel mensen is geld mede bepalend voor hun kwaliteit van het leven. En ze hebben een slecht beeld van werkelijke kosten. Niet iedereen kan tevreden zijn met een terras aan de Bohol zee en prachtige zonsondergangen. Daarom adviseer ik mensen ook altijd om niet alleen maar naar de levensstijl van een ander te kijken, iets wat met Filipijnengangers vaak wel gebeurd. Ze volgen videos over de prijs van het dagelijks leven en vergeten wat hun eigen behoeftes zijn en hoe zij leven. Ik bijvoorbeeld ga zelden een avond stappen, rook niet en ben tevreden met een paar shirts en korte broeken. Maar dat geldt niet voor iedereen. En dus heeft iedereen zijn eigen prijskaartje. Ik kan dat niet genoeg benadrukken in mijn artikelen en gesprekken die ik heb met mensen. Wat voor de één toereikend is, hoeft niet toereikend voor een ander te zijn.

  • Maurice

    Goed artikel weer Jeanette!

    Het probleem is niet dat we te weinig verdienen, maar we willen zoveel. Terwijl dit laatste vaak maar weinig of hooguit tijdelijk bijdraagt aan het ervaren van geluk.

    Kan me zo voorstellen dat je ondanks al de “ontberingen” van het verblijf in het klif huis je toch een gelukkig en gezegend mens voelt wanneer je op je balkonnetje zit en uitkijkt over de Bohol Zee.