Is emigreren slim?
Aan alles in het leven kleven voor- en nadelen, dus ook aan emigratie. Natuurlijk is het geweldig een droom na te jagen, maar als je realistisch bent weet je dat het gras niet echt groener is op je nieuwe plek, tenzij je het water geeft.
Onlangs vroeg een klant aan mij of het slim was om te gaan emigreren. Ik vind dat, als emigratie coach, een moeilijke vraag. Want ik kan niet in iemands, hart, hoofd en portemonnee kijken. En al die zaken hebben betekenis als je wilt emigreren. Voor de één wat meer dan voor de ander, maar het speelt wel mee. En momenteel met Covid-19 wat over de wereld trekt en alle regels die zo snel veranderen over reizen en maatregelen, is het so in het eerstee opzocht misschien een heel onzekere tijd om te gaan emigreren.
Toch zou Covid geen tegenhouder moeten zijn en je niet moeten beperken. Als het land van jouw keuze zijn grenzen niet volledig gesloten heeft, dan moet je gewoon doorgaan met plannen maken.
Want de meeste beperkingen en maatregelen gelden voor terugreis en terugkomst in in Nederland.
het reisadvies wat de overheid geeft is precies dat wat het is: een advies. Geen verbod. Hoewel veel mensen denken dat alles stil ligt in de reiswereld, is dat dus niet zo. En afhankelijk van waar je naar toe gaat zullen er best mogelijkheden zijn. Die moet je uitzoeken en benutten.
We praten heel veel over de voordelen van emigratie, maar zijn er eigenlijk ook nadelen?
Als je praat over of het verstandig is om te emigreren, moet je eigenlijk nadenken over de nadelen. En aan emigratie kleven ook nadelen. Wellicht lijkt in het stadium van plannen maken dat emigratie alleen maar voordelen biedt, maar in de praktijk blijkt toch dat de realiteit al snel het vakantiegevoel wat je in de eerste maanden hebt, overneemt en het “echte” leven weer aanklopt.
Een paar nadelen van emigratie die je wellicht over het hoofd ziet als je midden in de plan fase zit om je dromen over wonen in het buitenland en een nieuw start te realiseren zijn:
- De regels zijn in je nieuwe land anders dan in Nederland, zo ken je in Nederland zoveel wetten en regels dat alles wel dichtgetimmerd is. Zo is er bv. een huurdersbeschermingswet, en mag je huisbaas niet zomaar een huurcontract opzeggen. In het buitenland is dat vaak anders. En je kunt zomaar van de ene op de andere dag woningzoekende zijn. Dat geldt ook voor werk, en veiligheid op de werkvloer, en zo zijn er nog wel een paar zaken te bedenken die in het buitenland anders zijn dan in Nederland, en die best in je nadeel kunnen werken.
- Je bent altijd de buitenlander, hoe goed je ook je best doet om te integreren, je zult er nooit helemaal bij horen. Mensen zullen je accepteren en aardig zijn tegen je, maar er zullen altijd mensen zijn die zich afvragen wat je in “hun land te zoeken hebt”. Die mensen vinden dat buitenlanders banen inpikken, genieten van de lage levenskosten en de rijke pief uithangen en niets van de cultuur begrijpen. En soms is dat ook zo. Je moet een dikke huid hebben om daar mee om te kunnen gaan. In sommige landen wordt je dagelijks afgezet als het gaat om spullen en eten kopen, omdat je een rijke buitenlander bent, vooral in de armere en minder ontwikkelde landen zul je dit tegenkomen.
- Je zult je minder thuisvoelen in Nederland, als je ooit teruggaat, al is het maar voor een kort familiebezoek, merk je dat je verandert bent. In eerste instantie zul je denken dat Nederland verandert is terwijl jij weg was, maar jij bent verandert. Nederland suddert gewoon door in al zijn gelukzalige overberegeldheid en truttigheid van maandag wasdag enzo, maar jj hebt andere culturele dingen opgepakt, een andere manier gekregen van naar de wereld kijken en jij staat anders in het leven. Je familie en vrienden hebben deze ontwikkeling niet doorgemaakt en zullen jouw kijk op Nederland en wellicht nieuwe dagindeling bijvoorbeeld, maar moeilijk kunnen volgen.
- Je raakt vrienden kwijt, en misschien ook wel familie, dat klinkt hard en moeilijk te geloven, maar echt, je vriendengroep dunt uit. Mensen worden moe van je je verhalen, vinden geen aansluiting meer bij jouw leefwereld en daardoor verwateren vriendschappen. Daar is dus neit eens de afstand debet aan, dat heeft te maken met de veranderingen en wellicht wel, zoals 1 van mijn cliënten opmerkte: een soort stiekeme jaloezie. Vindt iedereen in het begin je plannen nog spannend en beloven ze allemaal langs te komen en bij je te komen logeren, je zult merken dat daar in de praktijk weinig van terecht komt.
- Je kunt heel eenzaam worden, door de bovenstaande dingen kun je vereenzamen. je kunt je buitengesloten voelen in zowel Nederland als in je nieuwe thuisland. En er komt een dag dat je je realiseert dat, hoe goed je ook je best doet, je eigenlijk geen bal begrijpt van de culturele uitspattingen van je nieuwe medebewoners. Ik noem dat de 6 maanden blues, de ergernis en twijfel slaan toe, en die komen met de regelmaat van de klok terug. Waar je voor op moet passen is dat je je dan afstandelijk gaat opstellen en je afsluit voor nieuwe ontdekkingen en indrukken, nieuwe contacten en vriendschappen. Want als je in je eigen bubbel gaat leven kun je heel eenzaam worden. Niks mis mee, mits je goed tegen alleen zijn kunt.
Als je niet goed tegen de negatieve kanten van emigratie kunt, zoals wat hierboven beschreven staat maar ook zaken als tegenslag in de vorm van:
- natuurrampen
- andere manieren van werken die jouw plannen tegenwerken
- ziekte en zeer
- financiële tegenslag
- culturele verschillen die onoverkomelijk zijn en voor conflict zorgen
Dan is het wellicht niet slim om te emigreren. Emigratie vereist creativiteit, goede planning en flexibiliteit. Als je die eigenschappen niet of in minderen mate bezit, moet je goed naar jezelf kijken en luisteren om te zien of je daar overheen kunt stappen, of wat je nodig hebt om daar omheen te werken.
Emigratie vereist zelfstandigheid en zelfredzaamheid
Als je in het buitenland woont en werkt moet je zelf je boontjes kunnen doppen en oplossingen kunnen zoeken en vinden voor dagelijkse problemen die zich kunnen voordoen. Kun je dit niet, dan is emigratie wellicht niet verstandig. Ik bedoel niet dat je een vreselijk positief ingesteld persoon moet zijn die altijd overal de zon ziet schijnen. Hoewel dat wel helpt zo’n positieve instelling gaat dit meer om veerkracht en een soort hardheid die je hebt om te overleven. Dat klinkt wellicht wat dramatisch maar wat ik bedoel is dat je streetwise moet zijn:
- slim
- vindingrijk
- zelfstandig
- flexibel
- veerkrachtig
- oplossingsgericht (en dan mag je best eerst even bij de pakken neerzitten!)
- creatief
Maar is het nu slim om te emigreren?
Of het slim is om te emigreren kun je eigenlijk alleen maar zelf bepalen. Je neemt de stap, of niet. Soms duurt het even voordat je er echt “aan toe bent”, maar op een dag weet je het dat het tijd is om de deur in Nederland achter je dicht te trekken. Zo lang je dat gevoel niet hebt, moet je toch nog een kritisch naar je plannen kijken en naar jezelf en uitvogelen waarom je twijfelt, en waarom je de vraag stelt of het slim is om te emigreren?
Want die vraag komt ergens vandaan en daar ligt dan de wellicht het antwoord op jouw vraag.
Heb je daar hulp bij nodig? dan heb ik twee prachtige mogelijkheden voor je. Je kunt met mij praten over je emigratie plannen en dan ben ik je advocaat van de duivel zogezegd, ik zal kritische vragen stellen en met je meedenken over het realisme van je plannen en over de wijze waarop jij in die plannen staat met je neus gericht naar de toekomst.
Of je maakt een emigratieprofiel met dit boekje. In een paar handige stappen maak je een plan voor je emigratie, je denkt daarbij in kansen en bedreigingen en werkt zo naar een handzame leidraad die je kunt gebruiken om koers te zetten naar je nieuwe bestemming. Mensen die een emigratieprofiel hebben gemaakt zijn succesvol n hun emigratie en weten wat er op hun afkomt en waar de zwakke punten in henzelf en hun plannen zitten. Dat helpt om koers te houden en je dromen te realiseren.
Wil jij meer lezen over Emigratie en wonen en werken in het buitenland, browse dan eens over deze website, er zijn heel veel artikelen die over dat onderwerp gaan, en wellicht helpen deze blogs en ervaringen je op op weg naar een nieuwe toekomst. je kunt bijvoorbeeld beginnen bij deze pagina Vertrekken uit Nederland en opnieuw beginnen
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.