Werken & Reizen

Kun je genoeg geld verdienen met een blog om te reizen?

Leven van de inkomsten van je blog of website, en dan ook nog reizen, is dat mogelijk? De juiste informatie vinden op het internet kan lastig zijn. Mensen zijn niet altijd even eerlijk over hun verdienten op het internet. Ik probeer in dit artikel een tipje van de sluier op te lichten en jou uit te leggen hoe je ene website kunt hebben die genoeg geld oplevert om van te reizen.

Voor ik dit artikel ging schrijven heb ik onderzoek gedaan op het internet. Ik doe dat wel vaker, ik zoek naar slimme zoekwoorden, informatie over het onderwerp en bereid me zo voor op het artikel wat ik wil schrijven. Het idee voor een artikel krijg ik vaak via vragen van klanten of volgers, of via trends.

Wat me opviel in mijn onderzoek is dat er heel veel (Engelstalige) websites zijn die een veel te psoitief beeld schetsen over de inkomsten via een blog of website. Handig erekenmoddelen over advertentieopbrengsten, click-through rates en andere specifieke termen worden losgelaten op een gretig publiek wat een manie rzoekt om snel en makkelijk veel geld te verdienen.

Laat ik je vertellen dat dit niet zo’n soort blog wordt. Ik hou van realisme, ik hou van eerlijkheid, en dat is de basis van dit blog. Ik heb de beelden van gestande digitale nomaden en wannabee reisbloggers nog vers op mijn netvlies van mijn tijd in Azie, die bedelden om een ticket naar huis bij elkaar te krijgen omdat hun droom in een nachtmerrie was verandert. Daar wil ik niet aan bijdragen.

Ik begin dan ook te zeggen dat als jij droomt van reizen en werken en dat via bloginkomsten wilt doen, je of met een denderend concept moet komen of een unieke doelgroep die nog niet bediend wordt vanuit de vele websites en blogs die al online staan. Het is verstandiger om je inkomsten te spreiden en niet alleen maar te rekenen op 1 inkomstenbron die zo kwetsbaar is als bijvoorbeeld een blog, ik ga je uitleggen waarom.

Hoe kun geld kun je verdienen met een website of een blog?

Zoals met zoveel dingen in het leven is het antwoord op die vraag: Dat hangt er van af. Waar hangt dat dan vanaf? Van je doelgroep, vand e vraag, van je publiek, en van het type website wat je hebt.

  • verkoop je producten
  • bied jij een service aan
  • heb je advertenties op je website
  • een combinatie van die drie

Elke website kenmerkt zich door zijne igen identiteit. En iedere website die geld verdiend doet dit door een verdienmodel te kiezen. Het is niet zo dat je een website begint en dat er dan geld binnenkomt of sponsors aan je deur kloppen. Daar moet je over nadneken en dan moet je heel hard werken.

Voorbeeld: Ik heb 2 websites: deze en een Engelstalige. Met deze website verdien ik geld door de verkoop van producten en diensten. Advertenties ijn ondergeschikt aan het doel van de website. Op mijn Engelstalige website verdien ik alleen geld uit advertentieopbrengsten. Daar zijn advertentieopbrengsten de core business.

Ik maak op beide websites gebruik van adverteerders die ik zelf benadert heb, en van Google Adsense.

Beide websites hebben hun eigen inkomsten model. Jij dient dus na te denken over een verdienmodel.

Hoeveel geld kun je verdienen met een website of blog?

Er zijn op het internet websites die beweren dat je snel en makkelijk 1000 euro per maand met je website kunt verdienen. Ik spreek dat tegen. Dat was wellicht ooit, vroeger, toen de markt nog open lag. Maar met de hudige verzadiging van het aanbod en met de opkomst van lage lonenlanden op het internet denk ik dat die tijd echt wel voorbij is. Zei men “vroeger” dat het twee jaar duurde voor je website een succes was, is dat nu veel meer afhankelijk van SEO, algoritmes en Google zoekresultaten dan dat dat vroeger het geval was.

In de rekenmodellen voor adfvertentieopbrengsten die ik dat ze gebruik maken van advertenties die 20 cent per klik verdienen, maar dat is niet realistisch voor een beginnende website. Veel vaker zul je advertenties hebben van 0,02 cent per klik. En dan moet je nog bezoekers hebben die klikken.

Inkomsten van een website of blog hangen af van

  1. Bezoekersaantallen per dag/maand/jaar, dat betekend dat hoe meer bezoekers je website weet te trekken hoe meer inkomen je zult hebben. Je moet dus vooral werken aan vindbaarheid van je website, laadtijd van je paginas en kwaliteit van je website.
  2. Producten en diensten die je verkoopt, als jij producten verkoopt die je moet verzenden is je verdienmodel heel anders omdat je bedrijfskosten hoger zijn, verkoop je dienstverlening en kun je dat ook nog eens doen van buiten Nederland dan verdien je veel meer. Heb jij alleen maar advertenties op je website dan zul je nog veel minder verdienen want dan ben je afhankelijk van relevant advertentieaanbod en klikgedrag van je bezoekers (zie 1)
  3. Je prijzen, als je producten en diensten verkoopt ben je ook afhankelijk van wat een product kost, en van marktwerking. Als jij je product voor een scherpe prijs weet te verkopen en tactisch bent in je prijsstelling dan verdien je meer dan wanneer je maar wat aanrommelt. Dat geldt ook voor je uurtarief als je diensten verkoopt.
  4. Je overheadkosten, het is niet alleen wat je verdient, maar ook wat je uitgeeft. Om je website draaiend te houden, online te hebben, inkoop, wellicht advertentiekosten en promotiemateriaal enz. Voorbeelden van overheadkosten voor een website zijn:
    1. hosting kosten
    2. de kosten voor je domeinnaam
    3. SSL certificaat
    4. soft ware aankopen
    5. betalingsopties
    6. bankkosten
    7. hardware kosten
    8. jouw werkuren
    9. kosten die je maakt voor je werkplek (Internet, laptop of computer, kantoorruimte, maar ook je koffie, verwarming, enz.)

De balans tussen uurtarief, productprijs en overheidskosten zorgt voor meer of minder winst.

Hoeveel geld kun je verdienen met Google Adsense op een website of blog?

Zoals ik eerder al schreef, dee meeste berekenignen op het internet gaan over zaken als

  • hoe vaak een advertentie getoond is
  • bezoekersaantallen
  • klik bereidheid van je bezoekers
  • kosten van de advertentie

en er worden vaak erg gunstige berekeningen gemaakt. Als een website jou voorrekend dat je met 1000 bezoekers per dag en advertenties van 0.20 cent per advertentie per klik rijk kan worden is die berekening ver van realistisch. Ten eerste moet je maar 1000 bezoekers per dag hebben en ten tweede moeten al die bezoekers klikken op die advertentie en die advertentie moet dan ook nog eens per klik 0,20 cent waar zijn.

Het tegendeel is vaak het geval. Veel bezoekers gebruiken een ad-blocker en zien geen advertenties, die kun je al afschrijven. En dan, hoe lang duurt het en wat heeft een website nodig om 1000 bezoekers per dag te trekken?

In de verzadigde markt van websites en blogs haal je wellicht 100-150 bezoekers per dag, en dat is al veel. En je bent zo afhankelijk van hoe en of Google je website indexeert en besluit te tonen in de zoekresultaten.

Je moet aan 101 criteria voldoen en dan nog is het twijfelachtig waar je eindigt in de zoekresultaten, want de adverteerders komen eerst.

Hoe hard jij ook werkt, Google is uiteindelijk degene die beslist hoevaak, hoe en waar je blog vertoont wordt. En dat kun je beinvloeden, dat is waar, maar daar moet je heel hard voor werken. Of heel veel geld in investeren. En daar zit hem dan vaak het probleem, veel van ons zoeken naar een manier om geld te verdienen, niet om geld uit te geven.

Blogs met 100-150 bezoekers per dag is meer regelmaat dan uitzondering vandaag de dag

Ik blog al sinds het bloggen is uitgevonden. En ik heb tijden gehad van 1000 bezoekers per dag. Maar ik heb over de jaren steeds meer moeite met het trekken van bezoeker. Ik zag ooit mijn bezoekers dalen van 300 per dag naar amper 70 omdat Google het algoritme had aangepast. Dat is schade die je niet even snel oplost.

En met deze website heb ik het geluk dat ik over landen schrijf waar veel mensen naar toe willen en waar neit veel relevante up-to-date informatie over verkrijgbaar is, dus ik “doe het lekker” in de zoekresultaten. En met mijn handige SEO truukjes sta ik in heel veel zoekresultaten bovenaan. Maar ik weet ook dat dat zomaar weer kan veranderen en dat ik dan weer overnieuw moet beginnen met het aanboren van bezoekers.

Kun je reizen van alleen maar inkomsten van je blog?

Misschien wel. Als je de juiste niche markt hebt, als je een sterk protfolio hebt, als je makkelijk gevonden wordt op het internet, als de vraag naar jouw producten hoog is. Dan kun je wellicht voldoende verdienen met een blog of website om te reizen.

Maar als geen ander weet ik hoe kwetsbaar deze markt is en daarom raad ik ook iedereen aan om niet alle eieren in 1 mandje te doen en je inkomsten te spreiden. Er zijn genoeg reisbloggers bijvoorbeeld die door de reisbeperkingen nu geen of nauwelijks nog inkomsten hebben. Aan de ander ekant, zijn er ook genoieg wesbshops die juist nu floreren.

Kortom: het hangt er van af.

reizen en werken, online geldverdienen, online inkomen, zzp, freelance,

Wil jij meer informatie over reizen en bloggen?

Je kunt met mij van gedachten wisselen in een persoonlijk gesprek. We kunnen praten over reizen en werken, de voordelen en de nadelen en kansen en bedreigingen.

Wil jij je inkomsten spreiden en online gaan werken en geld verdienen om te gaan reizen of als extra inkomsten in Nederland? Koop dan dit boek!

 

error: Sorry!