mand, palm voor gezicht, in het midden de tekst "Emigratie en tegenslag, hoe ga je daar mee om"
Emigreren

Omgaan met tegenslag na Emigratie

Ik wil zo snel mogelijk vertrekken. Dat is de zin die ik veel te vaak hoor naar mijn zin. Emgiratie moet je voorbereidien en voorbereiding kost tijd. Als emigratie niet goed voorbereid is is de kans op tegenslag des te groter. En je bent al best wel kwetsbaar als je emigreert. Dus waarom die kwetsbaarheid vergroten?

Emigratie verloopt niet altijd zoals je hoopt. Soms gooien externe factoren roet in het eten, denk maar eens terug aan de laatste pandemie, toen alles dicht ging. Als jij dan afhankelijk bent van je inkomen uit bijvoorbeeld toerisme, moet je wel de tegenslag kunnen opvangen.

Wat zijn nog meer risico’s op tegenslag die ik als Emigratie Coach in mijn mailbox aantref?

  • Heimwee, je denkt te weten dat je wel zonder familie kan en zonder vrienden en dat je in het buitenland wel nieuwe contacten legt, maar soms lukt dat niet en slaat de heimwee toe.
  • Onderwijs voor kinderen, kinderen die niet aarden op school of in de nieuwe taal, of geen toestemming krijgen voor thuisonderwijs van de Nederlandse overheid (lees ook: Verhuizen naar het buitenland met kinderen)
  • Zakelijke tegenslag, verzekeren van huis en haard is in het buitenland vaak anders geregeld dan in Nederland, en met de toenemende natuurrampen kan je nieuwe droom zomaar in het water vallen of in rook opgaan (lees ook: Verzekeringen en Emigratie)
  • Gezondheid en lokale gezondheidszorg, stel je wordt ziek, of krijgt een ongeluk, en het lokale ziekenhuis kan je niet helpen of je hebt langdurige specialistische zorg nodig en er is geen goed dekkende verzekering beschikbaar, wat doe je dan?
  • Eenzaamheid, som vereenzamen mensen na hun emigratie, vooral alleenstaanden of partners die thuisblijven en niet werken in het nieuwe land. Depressie kan dan op de loer liggen omdat de verveling toeslaat en het eenzaam zijn uitvergroot wordt en benadrukt door de stilte en het gebrek aan afleiding. Die cirkel kan heel lastig te doorbreken zijn. (lees ook Depressie na Emigratie)

En dat in allerlei nuances en allerlei gradaties en persoonlijke oorzaken.

En dan heb ik het nog niet gehad over “De Emigratie Blues” Een periode na je emigratie die je echt wel moet herkennen en waar je “even doorheen moet” zonder het bijltje er bij neer te gooien ook al lijkt dat de beste oplossing.

Vertrekken met een goed plan en met zelfkennis is een must

Gelukkig vertrekken veel mensen naar het buiteland met een goed plan, er is een toekomst in zicht die haalbaar is en realistisch. Maar toch vergeten nog best veel mensen de factor ’tegenslag’ mee te nemen in hun dromen. En daar zit vaak net het probleem. Een plan is pas realistisch als er ook rekening gehouden wordt met tegenslag. Maar tegenslag is negatief en als we aan onze droom werken willen we alleen maar hoopvol zijn en blij en vooruitdenken en positief zijn. Toch is het heel belangrijk dat je een aantal dingen weet over jezelf en je emigratie plan als het gaat om tegenslag.

  • hoe ga jij om met stress
  • en hoe gaat je partner om met jou als er stress is
  • en als je een gezin hebt, hoe reflecteerd dat op het gezin
  • en met wie kun je, buiten je gezin, praten over tegenslag
  • heb je genoeg financiele speelruimte om problemen op te vangen en wat is genoeg, en hoe voorzie je dat
  • kun je problemen het hoofd bieden en oplossen zonder dat je gezondheid in gevaar komt
  • heb je een plan B of misschien wel C en D

Ik ken mensen die bij emigratie en mislukking denken aan terugkeer naar Nederland, maar dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook verder kijken en een andere streek kiezen of een ander land kiezen, zeker als je binnen Europa verblijft. Maar ook daarbuiten is dat een optie, zo ging ik van de Filipijnen naar Mexico om maar een voorbeeld te noemen.

Maar geloof me: goed voorbereiden is echt een must. Als jij niet weet hoe je reageert op stressfactoren dan loop je na je emigratie op een heel dun koord en kon je droom wel eens een nachtmerrie worden. Want geen enkele emigratie is alleen maar rozengeur en maneschijn. En niet elke emigratie is een succesverhaal.

Ik help mijn cliënten met een werkboek en ze kunnen met mij chatten over hun emigratieplannen

En zelfs na de emigratie als het (even) tegenzit.

Het boekje is meer dan kijken of jij en je nieuwe thuisland en al je plannen wel een realistische een match zijn.

Het geeft namelijk in inzicht in jezelf, in de keuze van je thuisland en in je plannen. Het helpt je om alle facetten te bekijken van je emigratie plannen en deze bespreken met je partner of vrienden.
Het gaat van heel simpele dingen van: wanneer betrek je de kinderen in de plannen tot welke kwaliteiten heb jij om de emigratie tot een succes te maken, en wat heb je nodig om in je nieuwe land een goed bestaan op te bouwen.

Je maakt eigenlijk een bedrijfsplan voor je emigratie, en het leert je waar je kunt en misschien wel moet bijstellen en flexibel moet zijn.

 

Omgaan met tegenslag is wat niemand wil doen en zeker niet na je emigratie

Slaat de stress toe op je nieuwe woonadres dan zijn hier wat tips om weer controle te krijgen over je denken en doen

  1. Probeer elke dag een moment te nemen om wat leuks te doen, dat kan van alles zijn: ijsje eten met de kids, meditatie, een boek lezen, naar muziek luisteren, lekker sporten, of iets nieuws ontdekken, een film kijken, maar iets wat jouw aandacht afleidt van de problemen. Dit geeft ruimte in je hoofd en daarmee overzicht
  2. Lees minder nieuws, als jouw stress komt door het wereldgebeuren, lees dan minder nieuws. Ik doe het een stuk lekkerder in mijn dagelijks leven als ik niet elke dag in de kranten lees over overvallen en geweld. Dus soms beperkt ik mijn inname van wereldnieuws en lokaal nieuws voor mijn eigen gemoedsrust.
  3. Blijf weg van sociale media, beperk je Facebook en Twitter gebruik tot een minimum en vraag zeker geen advies op sociale media over je stress. Mensen zijn genadeloos en ik zie soms reacties dat ik denk: jeetje heb jij geen greintje empathie? Het kan een grote hulp zijn maar het kan je ook verder naar beneden trekken. Het maakt je kwetsbaar, zeker als je financiele problemen hebt. Hou je problemen binnen de familiekring of bespreek ze bij een professional.
  4. Trek de natuur in, wandel, wordt actief en beweeg. Dat maakt goede stoffen aan in je hersenen die je positiever laten zijn. Zit je in lockdown ga desnoods op een balkon zitten, of loop even door de tuin, koester je tomatenplant in de keuken, maar zoek iets wat gewoon doorgaat en niet benaddrukt hoe lastig je leven momenteel is. zoek rust en laat die rust op je inwerken
  5. Hou een dagboek bij, schrijf het van je af. Als je niemand hebt om erover te praten, schrijf! als het maar uit je hoofd is. En je zult merken dat ook al vul je pagina na pagina met een indeloze klaagzang over tegenslag en onzekerheid, op een dag schrijf je iets waardoor je denkt: he, dat kan een oplossing zijn……Schrijven doet iets met je denken, het geeft ruimte. En ruimte is at je nodig hebt om buiten de kaders te denken en tot oplossingen te komen

Eigenlijk helpen al deze methodes om ruimte te creëren in je hoofd. De oplossing is meestal niet zo ingewikkeld.

Je zoekt overzicht, grip op de situatie. En dat klinkt allemaal lekker simpel, en ik begrijp dat als je er midden in zit al die tips als een nutteloze berg naar je staren. Maar geloof me, het werkt, soms duurt het even, maar die positieve mindset waarmee je aan je plannen begon, die energieke houding, die komt weer terug, hij moet alleen even een ingang vinden tussen alle zorgen door.

Heb jij behoefte om te praten over je problemen klik dan zeker even op deze link, ik bied verschillende mogelijkheden aan om samen jouw leven wellicht wat zonniger te maken.

Tegenslag door rampen

Er is ook tegenslag waar bovenstaande tips niet bij helpen. Echt, ik wil jouw tegenslag niet bagataliseren. Als je tegenwoordig de kranten ziet met al die overstromingen en bosbranden dan kan ik me zo voorstellen dat je denkt: man ik zou willen dat ik in bureaucratische rompslomp zat of zoiets simpels had als heimwee.

En overkomt je iets naars zoals ziek worden, of een ernstig ongeluk krijgen wat de kwaliteit van je leven beïnvloed, of een sterfgeval binnen je gezin, dan is dat niet 1,2,3 op te lossen. Daar is enorm veel veerkracht voor nodig zelfs in Nederland dus laat staan ver weg van de steun van dierbaren die allemaal op afstand hun medeleven betuigen.

En het zijn geen dingen waar je over na wilt denken als je in die beginfase zit van je emigratie met alle spannende plannen van een nieuwe toekomst opbouwen. Toch wil ik aanraden om dat wel even te doen, al stip je het maar heel even aan, “wat als…….??”

Je hersenen en emoties werken op wonderlijke wijze, als je er ooit een keer aandacht aan besteed hebt, kan het in de toekomst een oplossing bieden, omdat je het al een keer doorgesproken hebt, samen, of met vrienden of familie. Dus dan “weet” je al een beetje wat je dan zou doen.

Blijft wel dat het een enorm moeilijk weg is, ik wil een paar handreikingen geven

  • bij natuurrampen, kijk wat lokale bevolking doet, vaak hebben zij er al eerder mee te maken gehad en kun je van hen de beste oplossingen leren. Dat geldt ook in de aanloop van dreigend risico, zoals bijvoorbeeld bij zware stormen of overstromingsdreiging. Waar kun je zandzakken krijgen en hoe ruim je de troep op? Wat kun je verwachten? Waar zijn de schuilkelders en hoe snel is de hulp en herstel na de ramp vanuit de overheid? Krijg jij als buitenlander ook steun van die overheid? Wat moet je in huis hebben? Hoe zorg je voor behoud van huisdieren, bezittingen, enz.
  • zorg altijd eerst voor je eigen persoonlijke veiligheid en dat van eventuele gezinsleden. Denk vooruit, maak samen een plan: als dit gebeurd dan……. Ik woon en reis vaak door risico gebieden als het gaat om geweld, maar ik ben ook wel in landen waar soms spanningen zijn binnen de overheid. Ik heb altijd een plan, een back-up creditcard die ik kan gebruiken bij noodgevallen en ik weet waar ik heen ga als ik onverhoopt het land uit moet. Dit even ter illustratie. Het zit ergens in mijn achterhoofd. En ik maakte dat plan 10 jaar geleden toen ik aan deze levensstijl van nomade begon.
  • Als je getroffen wordt door ziek en zeer zoek dan steun bij elkaar ook bij mensen die ver weg zijn, durf om hulp te vragen. Ook in je woonomgeving. Neem niet alles wat lokaal gezegd wordt klakkeloos aan, zelfs niet door medici. Stel vragen, onderzoek, probeer zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn zodat je de juiste keuzes kunt maken.
  • In beide gevallen, kijk of je steun en betrouwbare informatie kunt vinden bij andere emigranten of misschien zelfs wel andere Nederlanders, of de Ambassade of consul. Zoek een vertegenwoordiger van Stichting Nederlanders in het Buitenland, zij zijn vaak goe dop de hoogte van (lokale) wet- en regelgeving maar ook van creative flexibele mogelijkheden.

Overkomt jou zoiets of is jou zoiets overkomen dan wil ik je vanaf hier heel veel sterkte toewensen. Zulke zaken zijn in Nederland al lastig en in het buitenland zeker nog meer.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!