Vluchten voor schulden anno 2023
De wereld grijpt digitaal steeds meer in elkaar. En steeds meer overheden wisselen data uit. En steeds meer banken worden verplicht data uit te wisselen met de belastingdiensten.
Onze privacy, die in Nederland toch zo goed beschermd lijkt, is een stuk minder als we schulden opbouwen. Opeens heb je overal noteringen en worden je gegevens uitgewisseld tussen instanties en bijvoorbeeld incassobureaus of behandeld door een rechter en/of deurwaarder.
Internationaal worden afspraken gemaakt om schulden te kunnen incasseren zonder tussenkomst van een lokale rechter, binnen de EU is dat al geregeld en het wordt dus steeds lastiger om te verdwijnen voor schuldeisers.
En dan heb je nog te maken met de maatschappelijke veroordeling, je geweten en je plichtsgevoel. En of je nu door eigen falend financieel beleid of door enorme tegenslag in de schulden bent geraakt, je zoekt een uitweg zonder al te veel ophef te creëren, want in Nederland rust nog steeds een taboe op schulden en problemen rondom schulden. Het is een eenzame weg.
En het is dan ook helemaal niet raar dat af en toe de gedachte opkomt: Kon ik maar vluchten voor mijn schulden! Weglopen en nooit meer omkijken, overnieuw beginnen ergens in alle rust en met een schone lei.
Maar kan dat nog? Als de wereld zo digitaal is? Kun je nog vluchten voor schulden?
Ik geef toe dat het steeds lastiger wordt, vooral nu veel landen het E-travel gezondheidsbewijs invoeren. En afhankelijk of je schulden hebt in de private sector (bij bedrijven en banken) of bij de overheid (belasting, zorginstituut Nederland, en gemeente, of via een gerechtelijk bevel zoals Alimentatieplicht) is het heel verschillend.
Ook de hoogte van de schulden is bepalend. Voor een schuldeiser is altijd de afweging van kosten en baten. Hoeveel kosten moeten zij maken om de schuld te vorderen en loont dat dan de moeite? Want ook internationaal geldt dat je van een kale kip niks kunt plukken.
Voor overheidsschulden is het anders, daarvoor kun je een reisbeperking krijgen door middel van een paspoortnotificatie, en dat kan verregaande gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je visum. (lees ook: Heb ik een paspoort aantekening of signalering?)
En vluchten voor schulden met een partner of kinderen is echt heel ingewikkeld. Je partner moet dit ook willen en je kinderen gaan ergens weer in het leerplichtstelsel, en dat is een zwakke schakel in jouw grote verdwijntruuk.
Vluchten voor schulden betekent: goed voorbereiden
Als jij vlucht voor je schulden kan de verjaringstermijn in je voordeel werken (lees ook: Vluchten voor schulden, verjaringstermijn) maar hoe zorg je er nu voor dat je lang genoeg buiten het bereik van eventuele schuldeisers kunt blijven?
Vluchten voor schulden doe je niet even, je moet je goed voorbereiden. En heel strategisch te werk gaan. En je moet goed nadenken over de toekomst, waar ga je van leven bijvoorbeeld en naar welk land verhuis je?
Ooit heb ik ook de deur in Nederland achter me dichtgetrokken om een situatie te ontlopen die ik niet meer overzag, temeer ook omdat ik nergens gehoor vond voor mijn probleem, en iedereen vond dat ik het zelf maar uit moest zoeken hoe ik het ging oplossen. Het water stond me financieel aan de lippen. En ik besloot het heft in eigen hand te nemen. De regie over mijn eigen leven terug te pakken.
Ik heb alles wat ik geleerd heb, alles wat ik gedaan heb in die tijd om mijn schuldeisers voor te blijven gebundeld in een boek
Wil jij je eerst oriënteren op wat er allemaal bij komt kijken bij zo’n vlucht dan kun je ook kiezen voor dit infoblad.
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.