Waar kun je het beste naartoe emigreren?
Veel mensen starten hun emigratiedroom op een vakantiebestemming. Ze worden verliefd op een land vanwege de relaxte levenshouding, de cultuur of de keuken en natuurlijk de prachtige natuur. Maar wat als je nu niet zo’n vakantieherinnering hebt om je emigratieplannen op te baseren?
Stel je wilt wel weg uit Nederland, maar je bent eigenlijk nooit op vakantie geweest (naar een plek waar je zou willen wonen) Dan is het moeilijker om te beslissen naar welk land je wilt verhuizen. En het is wellicht nog moeilijker om je emigratieplannen te onderbouwen naar familie of vrienden.
Waar kun je het beste naartoe emigreren?
Het hangt natuurlijk allemaal een beetje af van je persoonlijke voorkeuren. Wil je strand, bergen, bossen, ruimte, steden? wat zoek jij en wat heb jij nodig om gelukkig te worden in een vreemd land.
En afhankelijk van die persoonlijke voorkeuren kies je een land.
Of dan ook je beeldvorming bij dat land correct is is de vraag. Want tegenwoordig zijn foto’s vaak zo erg bewerkt dat je absoluut geen correct beeld meer krijgt via het internet. Het is lastig om de juiste informatie boven te krijgen als je zoekt naar de kosten van levensonderhoud, toelatingseisen en hoe het zit met al die details die bij emigratie komen kijken, zoals ziektekosten, (werk)vergunningen, pensioenopbouw, belastingafdracht en het afronden van Nederland.
Veiligheid speelt ook een rol in je landkeuze
Je wilt in je nieuwe thuisland natuurlijk veilig wonen, en in deze onrustige wereld zijne r echt wel plekken waar je beter niet naartoe kunt verhuizen, zoals midden en zuid Afrika bijvoorbeeld. En er zijn landen in het Midden Oosten die explosief lijken, evenals in Azië. Sommige delen van Amerika waar het heel onrustig is zoals Detroit en Portland om er maar twee te noemen.
Toch is veiligheid een relatief begrip. Er zijn mensen die zich heel snel onveilig voelen en er zijn mensen die een hogere tolerantiegrens hebben. Veiligheidsgevoel is abstract en moeilijk meetbaar. Evenals veiligheid in een stad of land. Je kunt kijken naar criminaliteitscijfers, maar als niet alles gerapporteerd wordt dan is dat niet betrouwbaar. En daarbij, kijk eens naar een gemiddeld weekend in Nederland, soms wel 5 gewelddadige incidenten in een relatief klein land, toch vinden veel mensen Nederland niet onveilig.
Dus wat voor de 1 veilig is, kan voord e ander reuze onveilig zijn. Dat is altijd een heel moeilijke vraag voor mij om te beantwoorden, of het ergens veilig is.
Hoe kies je nu weloverwogen een land om naar toe te emigreren?
Emigratieplannen en het succes van emigratieplannen begint met zelfkennis. En niet alleen zelfkennis van: ik kan best een biertje tappen en dus een kroeg beginnen, of ik vind schoonmaken niet erg en mensen gezellig dus ik ben wel geschikt voor een hotelletje. Nee, ik bedoel gedegen zelfkennis. Waarin je zaken als geluk, ongeluk, stressbestendigheid maar ook je kwaliteiten, kennis en kunde in kaart brengt.
Samen met je wooneisen en je financiële situatie kun je een heel duidelijk beeld krijgen van welk land voor jou geschikt kan zijn om naar toe te emigreren.
En ervaring dan?
Ervaring heb je in het buitenland niet zoveel aan, wel je gezonde verstand, maar eigenlijk vergeet je bijna al je Nederlandse kennis als je in het buitenland gaat wonen en werken. Zelfs de Electra eisen zijn anders en de boter is anders om maar een paar praktische zaken te nomen.
Uiteraard is je algemene kennis wel van belang, je moet wel een beetje nuchter kunnen nadenken en oplossingsgericht zijn, maar hoe een sociale structuur in elkaar zit, dat heb je in Nederland wel in je vingers, maar in het buitenland werkt dat toch heel anders. Zelfs al vlak over de Nederlands landsgrenzen.
je krijgt te maken met taalbarrière, cultuurverschillen andere eetgewoontes en heel simpele dingen zoals een bloemetje meebrengen als je op visite gaat kan op een gênante vertoning uitdraaien omdat een boeket in Nederland absoluut niet hetzelfde betekent als een boeket in het buitenland.
En die vakantie-ervaring die je had, tja, die badplaats van jou of dat idyllische Italiaanse dorpje ziet er buiten het seizoen toch anders uit dan toen jij er was samen met honderdduizenden andere toeristen.
Hoe pak je dat aan dat in kaart brengen van je emigratieplannen?
Het is een avondje werk, echt, niet veel meer dan dat, en dan heb je een prachtig draaiboek met alle wensen en dromen van jou en je eventuele familie die meegaat. En je hebt een realistische wensenlijst met financieel plaatje.
En dat doe je allemaal aan de hand van het stappenplan wat onderdeel is van het Handboek voor Emigratie.
Stap voor stap werk je het door en je eindigt met een emigratieprofiel wat jou de basis geeft voor een goede landskeuze, een goed plan van aanpak en een gedegen werkplan. En ook je financiële stukje komt aan bod. Uiteindelijk heb je ene lijst met dingen die je moet regelen,, waar je aan moet denken en waar je op moet letten. Natuurlijk kun je het ook verdelen over een aantal dagen, en hoeft het niet in een avondje. Zo kun je nog eens nadenken, bijschaven en aanpassen, en misschien even sparren met iemand over zaken.
Hoeveel tijd je er ook voor neemt, de uitkomst is hetzelfde, een goed inzicht in je situatie, over je dromen een realistisch plan van aanpak. En handige tips om dan het juiste land te kiezen om naartoe te emigreren.
Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?
Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.