Dagboek,  Werken & Reizen

1000 Euro verdienen met een website, kan dat?

Onlangs werd aan mij de vraag gesteld op Quora: Hoeveel websites heb ik nodig om 1000 euro per maand te verdienen? Ik krijg wel vaker van die vragen, het lijkt vandaag de dag vooral om geld verdienen te draaien en dan ook nog makkelijk geld verdienen. Iedereen wil zo min mogelijk werken en zo veel mogelijk geld binnenharken.

Sommige mensen zeggen letterlijk: ik kan niks, ik wil niks maar ik wil wel rijk worden binnen nu en 2 seconden. En dan mogen “wij van Quora” daar een zinnig antwoord op geven. Ik ben er mee gestopt. Ik verdiende er een leuk zakcentje mee voor mijn koffiegeld, maar de frustratie van keer op keer hetzelfde antwoord geven aan mensen die niet willen werken, maar wel willen reizen en alles gratis willen of zonder inspanning rijk willen worden maakte me sacherijnig.

Deze vraag ook: Hoeveel websites heb ik nodig om 1000 euro per maand te verdienen? Kijk, als je dat zelf niet kunt bedenken, dan heb je het niet in je om 1000 euro per maand te verdienen met je website. Mijn laatste antwoord op Quora was dan ook een beetje kortaf: je hebt maar 1 website nodig, mits je een goed concept hebt.

Ik heb er deze keer niet bij getypt hoeveel tijd het kost, en hoeveel investering je moet doen om een goed draaiende, hoog in de zoekresultaten scorende website te bouwen en te onderhouden. En wat je extra moet verdienen om 1000 euro over te houden. Want daar denken mensen ook niet aan, dat als je in Nederland woont je over die inkomsten belasting moet betalen, maar daarnaast ook geld moet afdragen aan je payment-gateways en je bank voor kosten als je een product verkoopt. Dus stel ik verkoop een infoblad van 2 euro, dan krijg ik daar uiteindelijk maar 1,45 van na aftrek van alle kosten, exclusief de wisselkoers. Want dat laatste is mijn eigen keuze, en niet iets wat ik moet betalen aan de bank om bij mijn geld te kunnen komen.

Maar in principe heb je maar 1 website nodig en een goed idee, een doelgroep die een behoefte heeft waarin jij kunt voorzien en je hebt een marketing concept nodig, soms is dat marketing concept gewoon simpelweg goede SEO voor je website.

En soms is dat marketing concept koude acquisitie, en soms is het netwerken tot je een ons weegt en soms hoef je er niks voor te doen omdat je de juiste doelgroep aanspreekt en mensen je “gewoon weten te vinden”. Dat hangt af van je product en welke mensen je wilt bereiken met de website. Maar altijd moet je kwaliteit leveren, zekerheid en veiligheid bieden en je aan de regels houden. En soms is dat hard werken, vooral als het algoritme weer eens verandert en Google bedenkt dat jouw website opeens een stuk minder interessant is.

Reizen en werken met een inkomen uit een website

Stel je wilt over de wereld reizen, net als ik, met een website die gegarandeerd 1000 euro per maand oplevert netto, dan ben ik de laatste om te vertellen dat dat niet mogelijk is, ik doe het namelijk zelf ook.

Maar ik ben de eerste om je te vertellen dat je keihard moet werken, zeker de eerste twee/drie jaar. En dat je zelfs als je inkomen grotendeels passief is, je nog steeds met enige regelmaat moet werken aan die website, want passief inkomen bestaat niet echt, ooit heb je er voor gewerkt, ooit heb je er tijd en geld aan besteed zodat het passief inkomen werd en dat wat je toen gedaan hebt, moet je onderhouden. Al is het maar door naar je bankrekening of je statistieken te kijken af en toe.

Als jij een website wilt waar je van kunt leven heb je heel veel kennis nodig

  • van je doelgroep
  • van website onderhoud en hosting
  • van SEO en website structuren
  • van betalingsmethodes en hoe je deze moet en kunt implementeren
  • van trends in je beroepsgroep en van de volgers en publiek
  • van interactie bouwen en aandacht vasthouden
  • van sociale media en het pushen van je website op sociale media
  • van foto’s, en comprimeren, en back-up files, HTML en Java Script, van databases bouwen en onderhouden en van SSL certificaten
  • van artikelen schrijven, producten ontwerpen en promoten
  • van kwaliteit leveren, bezoekers aantallen interpreteren, statistieken lezen en bewegingen op de website bestuderen en desgewenst sturen
  • van Google indexering en van sitemaps, van handige titels en kernwoorden, van laadsnelheden en cache
  • van kleuren, indeling, en navigatie structuur, opbouw en archief
  • van thema’s, plugins en back ground software, child-themes en frames
  • van affiliate marketing, en andere verdienmodellen
  • van privacy regels, copyright wetten en cookie wetgeving
  • van kosten en baten, lusten en lasten en het tijdsframe wat je nodig hebt om een succes te worden
  • van spam en spambots, van clickfarms en clickbait

En je hebt geld nodig, voor eenmalige en/of jaarlijks terugkerende kosten zoals

  • een goede website naam
  • een goed hosting die het bezoekersaantal aankan wat je nodig hebt voor die netto 1000 euro inkomsten
  • een SSL certificaat en WHOIS guard
  • de kosten voor de payment gateways, je betaalmethodes zeg maar
  • eventuele API keys die je nodig hebt en software
  • een webdeveloper en/of database beheerder voor als je dat deel van een website runnen niet zelf kunt.

Je hebt een strategie nodig en financieel overzicht, heel veel geduld en een beetje geluk

Wat komt er in en belangrijker wat gaat er uit, dat financieel overzicht heb je wel nodig, Dus je moet goed alle kosten op een rijtje hebben en het verdienmodel realistisch instellen. Reken je niet rijk. Want zeker met een website ben je kwetsbaar qua inkomen.

Maar om dat te beoordelen heb je ook kennis nodig van de belastingwetgeving, je visumregels en je status in je gastlanden en binnen Nederland om te weten hoe het dan zit met belasting. (lees ook: Ben je als digitale nomade belastinglichtig?) en dan moet je ook zeker weten dat 1000 Euro genoeg is om alle kosten te dekken.

Enne, gegarandeerd? Dat bestaat niet in de digitale wereld, je bent succesvol zolang je Google als vriend hebt, maar 1 algoritme aanpassing van Google kan jouw inkomsten in een dag om zeep helpen. En som sis het niet eens Google, maar zijn het de omstandigheden, heel veel reis-bloggers raakten hun inkomsten kwijt tijdens de pandemie, terwijl het voor mij juist de gouden eeuw was. Je moet weten waar je kansen liggen en wat je bedreigingen zijn en je moet flexibel genoeg zijn om slechte tijden op een creatieve manier op te vangen.

Dus, hoeveel websites heb je nodig om 1000 euro per maand te verdienen?

Eentje, mits je het goed doet, ik heb er in ieder geval aan 1 genoeg.

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.