Emigreren,  Wonen in Mexico

Verhuizen naar Mexico, dit moet je weten!

Veel mensen kijken naar Mexico als nieuw woonland. En dat is niet verwonderlijk. Met de enorme diversiteit die het land biedt qua natuur en klimaat en met het grote oppervlakte biedt het land nog heel veel kansen.

Maar wat mensen vooral doen merk ik, is zich blind staren op de plaatjes van vakantiegangers aan de Riviera Maya, het grote toeristen gebied van Mexico aan de Caraïbische Zee, witte stranden, wuivende palmen, prachtige azuurblauwe zee, kleurrijke souvenirs en straatjes en mooie villa wijken.

En sommigen kijken wat verder weg naar Puerto Vallarta bijvoorbeeld, of Chapala, en Puerto Escondido. Maar ook dat zijn toeristen gebieden, en zeker een plek als bijvoorbeeld Puerto Escondido heeft niets met “Mexico” te maken dat lijkt zelfs meer op Chiang Mai in Thailand dan op Mexico. Maar toch, op al die plekken kun je heerlijk in een bubbel leven en net doen alsof je met je beide voeten in Mexico staat. Ze verkopen er immers taco’s.

In Merida bijvoorbeeld, of in Valladolid, of het prachtige koloniale San Miguel de Allende kun je genieten van de oude Spaanse gebouwen en de kleurrijke straatjes die Mexico zo beroemd hebben gemaakt, maar als je daar wilt wonen heb je zoveel geld nodig dat je eigenlijk overal in de wereld wel kunt gaan wonen, want het is al zo gemoderniseerd en zo verwestert dat het afgezien van de gebouwen nog maar weinig authenticiteit uitstraalt.

Vastgoedbeheerders, makelaars en grote investeerders hebben de oude panden opgekocht en verbouwd en ze staan nu te koop en te huur voor uitzonderlijke hoge prijzen, zelfs duurder dan je huur in Nederland. Of ze zijn toegevoegd aan het beschermd stadsgezicht en lege hulzen waar je niets meer mee kan en mag doen van de overheid. Jij woont dan als snel in een moderne nieuwbouwwijk aan de rand van de stad, snel-bouw van slechte kwaliteit die prachtig gepresenteerd wordt, maar waarvan na 6 maanden je keukenkastjes al scheef hangen, waar wonen eveneens mega-duur is en het zit er vol met Amerikanen.

Mexico is meer dan alleen maar kleurrijke plaatjes

Mensen vergeten vaak dat Mexico een land is wat in ontwikkeling is, wat armoede kent op een schaal die we in Nederland al lang niet meer kennen. Een land wat in alle opzichten anders functioneert dan Nederland en wat zeker verder reikt dan het opgeklopte toerisme wat jij op je vakantie in Mexico ziet of op Google Images.

Als je naar Mexico verhuisd, verhuis je niet naar een afbeelding van Google Images, je verhuisd naar een land met een eigen cultuur die staat als een huis, en soms onbuigzaam lijkt en naar een volk wat zo patriottistisch is dat je er tegen aan kunt leunen. En naar een land wat bestaat uit 32 kleine koninkrijkjes binnen een Federale regering. Je verhuisd naar een land vol stijfkoppige, trots, doch vriendelijke en doorgaans empathische mensen, die vooral denken aan hun eigen volk en minder denken aan alle Gringo’s tenzij er een voordeeltje uit de Gringo te halen valt. Je verhuisd naar een land waar Engels geen “ding’ is en alles in het Spaans gaat en waar de overheid zijn foldertjes voor jou echt niet gaat afdrukken in jouw taal zoals in Nederland de gewoonte is. Je leert maar Spaans, dat is de insteek.

Alles wat je weet over taco’s, en Mexicaans eten moet je vergeten, want het eten lijkt voor geen meter op het eten wat je in Nederland als “Mexicaans” eten voorgeschoteld krijgt, niet in de “Mexicaanse” restaurants en niet via Knorr Wereldmaaltijden of welk Mexicaans voedsel merk dan ook. Dat eten is Tex-Mex en komt uit de Verenigde Staten.

Dus geen heerlijke potten met pruttelde Chili, maar de slappe variant van Charros Beans, en geen grote goedgevulde burrito’s, maar een kleine tortilla gevuld met vet vlees, tenzij je in een toeristenplek in een Tex-Mex restaurant binnenloopt. En toch kun je in Mexico heerlijk eten, maar je moet de gerechten wel leren kennen en herkennen. Over het algemeen is het eten niet zo bijzonder en is het heel veel hetzelfde. (lees ook: Emigreren naar Mexico zonder roze bril)

Wat moetje nog meer weten over verhuizen naar Mexico?

 • Je hebt een verblijfsvergunning nodig. Je kunt in Mexico niet wonen op een toeristenvisum, maar je moet een verblijfsvergunning aanvragen.(Lees ook: Een verblijfsvergunning aanvragen voor Mexico) Het maakt niet uit wat je “hoort” in Facebook groepen, je komt het land niet meer in als je op een toeristenvisum heen en weer reist, bij je terugkeer krijg je een aantekening dat je een verblijfsvergunning moet aanvragen. En dat moet je buiten Mexico doen en bij voorkeur in Nederland.
 • Je krijg niet automatisch een verblijfsvergunning, de toelatingseisen zijn hoog en worden elk jaar aangepast en de Immigratiedienst is uiterst kritisch, veel aanvragen worden afgewezen omdat het dossier niet goed was samengesteld of omdat iemand een paar euro te kort komt om aan de financiële eisen te voldoen.
 • Crypto is geen wettelijk betaalmiddel in Mexico en dus kun je op je bitcoin kapitaal geen verblijfsvergunning aanvragen. (lees ook: Mexico en Crypto en de Wet)
 • Als je een strafblad hebt kan dit je aanvraag bemoeilijken (lees ook: Naar Mexico reizen met een strafblad)
 • Als je in Mexico wilt gaan wonen heb je te maken met een ander voltage op het stroomnet en Amerikaanse vorm van stekkers, Je Nederlandse stekkers passen niet automatisch en je moet controleren of je apparaten werken op het Mexicaanse 110Volt netwerk
 • Stroom is, net als water en internet, niet vanzelfsprekend in Mexico. Als je bijvoorbeeld een huis gaat bouwen moet je vaak zelf met CFE de aansluiting naar je huis toe regelen en een meter en eventuele stroompalen kopen. Deze kosten kunnen enorm oplopen, vooral als je ver van de weg af zit of van de hoofdleiding
 • Stroomnet in Mexico is bovengronds, na elke storm is er schade, maar ook vrachtwagens trekken kabels stuk.
 • Ga jij in de Riviera Maya wonen, in Cancun, Playa del Carmen of Tulum e.o. dan heb je 6-8 maanden van het jaar de vervuiling van het Sargasso (lees ook: Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico)
 • Water is schaars in een aantal Staten van Mexico, en er zijn gebieden waar schoon water op rantsoen is. Je bent sowieso in de binnenlanden vaak aangewezen op een eigen waterbron zoals een put of een rivier.
 • In Mexico Stad mag je niet zomaar elke dag met je autor rijden, afhankelijk van je kenteken heb je toegestane rijdagen, dit is omdat de stad te vol is en er teveel auto’s zijn
 • Elektrisch rijden in Mexico is niet zo veel voorkomend als in Nederland en laadpalen zijn schaars zo niet onvindbaar
 • In Mexico zijn de prijzen van luxe goederen en producten een beetje: het is maar net wat de gek ervoor vraagt. Veel producten zijn alleen op Amazon en Mercado Libre verkrijgbaar en je moet goed zoeken naar een realistische prijs, maar dat geldt dus ook voor huizen en inrichting van huizen: wat de gek ervoor vraagt.
 • Vervuiling in Mexico hoort bij het leven, je weet dat je een dorp nadert als je gieren boven de afvalberg in de berm ziet, kadavers liggen langs de weg (of er op) tot ze opgevreten of weggerot zijn en iedereen gooit zijn afval op een hoop, zand erover en klaar. Zelfs in de grote steden “verbergt” men afval onder nieuwe heuvels.
 • Recyclen is in opkomst in Mexico maar de statiegeld fles hoewel nog her en der een ding is geen succes. Bijna niemand koopt statiegeldflessen. Recyclen is vooral een inkomstenbron voor de armere mensen, die blikjes, plastic en glas uit de vuilnis halen (ook in het openbaar) voor extra inkomsten.
 • Gezondheidszorg is beter dan je denkt en toch ook weer niet, bijna overal is gezondheidszorg (vaak gratis) toegankelijk, maar niet alles is overal even goed geregeld, soms moet je naar een ander ziekenhuis of zijn er geen medicijnen en je moet vaak zelf je beddengoed en eten regelen in een ziekenhuis. tenzij je naar een dure privé kliniek gaat.(lees ook: Vragen over de Zorgverzekering in Mexico)
 • Het onderhoud van wegen is niet altijd even goed en wegen slijten snel hier door de weersomstandigheden en de slechte afwatering. Kuilen, wegverzakkingen, overstroomde en onverharde wegen zijn heel normaal in Mexico.

En zo is de lijst van dingen eigenlijk eindeloos, al typend bedenk ik steeds meer wat anders is en waar je je lelijk op kunt verkijken als je afgaat op de mooie foto’s op Google Images. Het schoolsysteem als je met kinderen verhuisd, de eindeloze verkeerschaos en roekeloos rijgedrag van Mexicanen, de vreemde verkeersregels soms, het enorme verschil tussen de staten onderling, de natuurrampen, en zo gaat de lijst maar door……..

Ik zei pas tegen een klant in een gesprek: Dus je houdt eigenlijk niet zozeer van Mexico maar van de illusie die Mexico bouwt voor haar toeristen? Het gesprek viel even stil, en toen zeiden ze: Ja wellicht wel, we willen een mooi leven zoals je ziet op de foto’s………

Wil jij meer weten over het leven in Mexico, kijk dan rond op deze website voor een realistisch beeld (ga naar: Verhuizen naar Mexico) of boek een gesprek in met mij of stel je vragen per email

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.