Werken & Reizen

De Toekomst van Reizen en Werken

Veel Nederlanders hebben de afgelopen maanden noodgedwongen thuis gewerkt. Sommigen (volgens mijn Twitter timeline) vonden dat geweldig, anderen verlangden ernstig terug naar de kantoortuin en hun collega’s. Digitaal vergaderen was voor velen een nieuwe ervaring. Voor sommigen van ons is het een levenskeuze: reizen en werken. Werken vanaf elke locatie in Nederland of in de wereld. Maar wat is de toekomst van die reizende freelancers nu met het Corona virus en reisbeperkingen?

Eerst met ik even schakelen hoor, want in Nederland noemen jullie COVID19 nog steeds Coronavirus, Een term die in Mexico waar ik vast zit niet gebruikt wordt. het heet hier officieel COVID-19 of Sars COV2. Dat zal wel met d reputatie van een bekend biermerk te maken hebben schat ik in. Een fabriek die overigens in week 1 van de epidemie besloot handgel te gaan maken in plaats van bier. Over flexibel werken gesproken en omdenken.

Het Coronavirus en de wereldwijde maatregelen hebben iedereen wel geraakt, in meer of mindere mate. Ook de digital nomaden zijn er door geraakt. Wat waren de gevolgen en hoe ziet de toekomst van een digitale nomade eruit? kan het beroep of de levensstijl blijven bestaan in een wereld die zoveel onzekerheid biedt?

playa del carmen corona

Wie waren de meest kwetsbare nomaden?

De nomaden die het meest kwetsbaar bleken, wereldwijd waren vooral nomaden die in de reisbranche werkten: reisloggers en schrijvers voor reis-websites. En die nomaden die niet digitaal werkten maar korte vaak tijdelijke banen in het tourisme hadden.
Die zaten van de 1 op de andere dag zonder werk. Denk aan duikinstructeurs, reisleiders, ticket-verkopers en horeca medewerkers.

Maar ook andere beroepen deden het niet zo best tijdens de Pandemie. Vooral die nomaden met een klein portfolio en die opdrachten uitvoerden voor particulieren of kleine bedrijven. Tweaks aan websites, nieuwe design, al dat soort zaken zijn vaak projecten waar wereldwijd erg op bezuinigd werd.

Nomaden die investeringen hadden in vastgoed, in aandelen of geld handelen of poker spelen hebben hun waarde ook zien dalen.

En heel veel nomaden met een kwetsbaar of klein portfolio, die vaak werkten vanaf de meest goedkope locaties in de wereld en veel cup noodles aten, hebben de handdoek in de ring gegooid en zijn met de eerste vlucht naar huis vertrokken toen hun land begon met rondstrooien van negatieve reisadviezen. Eigenlijk heeft de pandemie een beetje het kaf van het koren gescheiden. De pandemie heeft laten zien hoe kwetsbaar een reizende werker kan zijn als de wereld op slot gaat en de economie krimpt.

Nomaden die vast kwamen te zitten in een land, en worstelen met verlenging van speciale visas omdat gesloten grenzen het niet mogelijk maken verder te reizen of, als ze op een visa run waren, terug te keren naar hun oorspronkelijke verblijfplaats hebben nu dubbele woonlasten en een boel extra onkosten die flink in je budget kunnen hakken. Hebben ze in het andere land een bedrijf wat hun aandacht nodig heeft dan zijn ze nu super kwetsbaar.

van tala veranderen op je blog, engels, nederlands, taalkeuze

Waren er ook succesvolle Nomaden?

Niet iedereen valt over 1 kam te scheren, er zijn altijd uitzonderingen op de regel. En ja, er zijn genoeg succesvolle nomaden die nog steeds in het buitenland zitten en waar je niet veel over hoort. Ik zeg wel eens: dat zijn de echte nomaden. Ze doen gewoon hun ding, trekken niet bijzonder veel aandacht als influencer of YouTuber en werken gewoon lekker door. Dat zijn de nomaden met enorme zelfredzaamheid en creativiteit die zich niet zomaar uit het veld laten slaan door tegenslag. Ze hebben vaak spaargeld en genoeg buffer en zitvlees om een pandemie uit te zitten en financiele krimp op te vangen.

Als je kiest voor een leven als digitale nomade zijn zelfredzaamheid, creativiteit en doorzettingsvermogen wel een drietal kwaliteiten die je dient te bezitten. Ik word altijd een beetje kriebelig van vragen als: hoe word ik digitale nomade, hoe moet het dan met visas? En alle andere vragen rondom reizen en werken, want als je dat niet zelf kunt uitvogelen ben je wellicht niet uit het goede hout gesneden om met een rugtas en laptop rond de wereld te reizen en je brood te verdienen.

China eastern Airlines, luggage, service, app, review, cebu, rome, economy, experience, best buy, travel, tips

Hoe ziet de toekomst eruit voor Digitale Nomaden?

Er zijn veel stemmen die beweren dat het nomadische leven nooit meer hetzelfde zal zijn als dat het geweest is. Ik behoor niet tot die stemmen. Ik geloof dat de mens de gave heeft snel te vergeten en vooruit te beweegen, dat zit in ons systeem. Kijk maar naar andere grote rampen, zoals 9/11 om maar wat te noemen. De hele wereld ging op rood, en nu herdenken we het en reizen we weer gewoon.

Als het gaat om wereldwijde ziektes en besmettingsgevaar hebben we natuurlijk meer ziektes dan COVID-19, denk maar aan Ebola, Yellow Fever (Gele Koorts) en andere strengen van het Corona virus.

Ik denk dat straks alles weer normaal wordt, zeker als er een vaccin komt.

Wellicht dat we bij grensovergangen een inentingsbewijs moeten laten zien, of alleen als we uit risicolanden komen en wellicht zullen onze voorgaande visas wat belangrijker zijn voor doorreizen. Net als met Yellow Fever, als je uit bepaalde landen komt moet je aantonen dat je ingeent bent tegen Yellow Fever.

Dus ik denk dat al die 1.5 meter mondkapjes en spatschermen, 30% vliegtuigbezetting en andere maatregelen tijdelijk zijn en dat we over een paar jaar alweer vergeten zijn hoe we zuchten in 2020 onder deze pandemie.

Als ik kijk naar de vluchten die hier in Mexico landen is er weinig tot geen notie van restricties en controles. Nu al. Geen idee natuurlijk hoe dat nu aan de andere kant in de USA gaat, maar ongtwijfeld zijn er maatregelen die het reizen ogenschijnlijk veilig maken. Maar we hebben nu nog geen vaccin en lopen allemaal nog risico drager te zijn, en zelfs nu gaat economie voor gezondheid.

En daarom denk ik dat het in de toekomst gewoon weer terug gaat naar ‘normaal’ en dat het ‘nieuwe normaal’ in het achief verdwijnt. Tot de volgende epidemie.

Heb jij een mening over de toekomst van de Digitale Nomade of heb je een vraag dan kun je gebruik maken van de reacties. Ik beantwoord simpele vragen onder dit artikel. heb je behoefte aan een 1 op 1 gesprek? Boek dan jouw persoonlijke tijd met mij.

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!