Weglopen

Verdwijnen voor schulden kan dat?

Ik denk dat op deze website de meest gelezen artikelen wel gaan over verdwijnen voor schulden. Met de stijgende aantal spookburgers in Nederland en oplopende schuldenlast is de wanhoop blijkbaar groter dan is te overzien. En iedereen die betalingsachterstanden heeft of hoog oplopende schulden verzucht wel eens: kon ik maar verdwijnen.

Verdwijnen voor schulden kan, eigenlijk is het heel eenvoudig. Je schrijft je uit bij de gemeente en zorgt dat onzichtbaar wordt. Onder de radar duiken heet dat. Er waren ooit in Nederland zo’n 64.000 mensen die zo leefden. Bij vrienden op zolder, bij familie op de logeerkamer en op straat. Allemaal uit wanhoop omdat dagelijks aanmaningen op de mat vielen en de deurwaarder regelmatig aan de deur stond. Ik schat in dat inmiddels dat aantal spookburgers in 2020 veel hoger ligt.

Het probleem is echter dat op deze manier uit beeld verdwijnen niks oplost. je schulden lopen op. Terwijl jij ergens met je kop in het zand zit te niksen. Je valt nog meer tussen de wal en het schip dan je al deed en je verplichting tot betalen blijft bestaan. Schulden verjaren niet zomaar. Tegenwoordig zijn er zoveel manieren waarop een schuld geint kan worden en worden schulden soms vlak voor de verjaring doorverkocht en begint het hele proces van innen opnieuw bij een nieuwe schuldeiser. Schulden blijven op deze manier oplopen.

Even Gelegen Kaas

Hoe zit het met verjaringstermijnen?

Verjaringstermijnen is een kreet die ook veel gezocht wordt via Google. Wanneer verjaart bijvoorbeeld een Belastingschuld? Daar zijn wettelijke termijnen voor (voor de Belastingdienst is dat 3-5 jaar vond ik op het internet), maar eigenlijk is het zo dat als je een schuld hebt bij de Belastingdienst, of bij wie dan ook, deze zelden verjaart, simpelweg omdat ze je aanmaningen blijven sturen.

Elke keer als er een aanmanign verstuurt wordt begint de telling voor de verjaringstermijn opnieuw. Dus stel dat je een schuld hebt bijvoorbeeld een schade of een boete en de verjaringstermijn staat op de maximale 20 jaar, en twee weken voor 20 jaar valt er een brief in de bus of een email in je mailbox waarin die schuld opgeëist wordt…..dan begint de telling zomaar overnieuw.

De Belastingdienst en andere overheidsdiensten die vorderingen op jou hebben, kunnen besluiten tot een zogenaamde ‘paspoort aantekening’. Dit houdt in dat bij een grensovergang binnen de EU-zone je aangehouden kunt worden en je eerst je schulden aan de Nederlandse overheid moet voldoen voor je verder mag reizen.

JC wandering

Op weglopen voor schulden rust nog steeds een taboe.

In Nederland is het nog steeds een onderwerp waar een zwaar taboe op rust: weglopen voor schulden. We worden opgevoed met de verantwoording voor het aflossingen van aangegane verplichtingen. En hoewel veel mensen die diep in de schulden zitten vaak zeggen dat het hun overkwam, zijn het, als je terug kijtk en beredeneert wat er fout gegaan is, toch altijd hun eigen beslissing die ten grondslag liggen aan die schulden.

In mijn geval bijvoorbeeld.
Ik had een nieuw 32-urig contract, voor onbepaalde tijd. Ik kocht een huis, ik had uitgerekend dat ik ook als ik werkeloos zou worden de hyptheek kon betalen van 70% van mijn salaris. Het zou krap worden, maar het kon. Dan kun je je toch geen bult vallen, wel dan?

Maar waar ik geen rekening mee had gehouden was dat de huizenprijs inzakte, ik zomaar opeens ontslagen werd door wegvallende subsidies en bezuinigingen en er geen ander werk op mijn pad kwam in al die 36 maanden WW die ik ontving.

Toch heb ik zelf die situatie laten ontstaan door ooit te beslissen dat huis te kopen. gelukkig had ik me ingedekt met een Nationale Hypotheekgarantie, maar het is een tijd heel spannend geweeest of ik wel kwijtschelding zou krijgen, want ik ben weggelopen voor de werkelijkheid en trok alle spanning rondom een bank die weigerde preventief mee te denken en de maandelijkse financiele krapte neit meer.

Elke keer de teleurstelling van de afwijzing op mijn sollicitaties, de houding van het UWV en alles eromheen maakte dat ik plannen maakte om mijn probleem ‘anders op te lossen”. Ik wilde heus wel afbetalen, maar niet na een uithuiszetting, gedwongen verkoop, leven in de daklozenopvang en schuldsanering vanuit de bijstand. Ik wilde dat met opgeheven hoofd doen, op eigen kracht, en dat is ook altijd mijn pleidooi geweest bij de bank toen ik al heel vroeg aan de bel trok.

Als je dan geen gehoor krijgt ga je Googlen, net als jij nu, en zoek je naar “vluchten voor schulden”, en dan ontdek je een grijze mist van vaagheden waarin niet echt duidelijk wordt of het nu kan of niet. iedereen lijkt er wel een mening over te hebben, en menig discussie verzand al snel in moreel gekakel over wangedrag van vluchtende mensen en de gevolgen voor het bedrijfsleven.

Het is een feit dat soms bedrijven failliet gaan omdat ze hun uitstaande betalingen niet kunnen incasseren. En dat is natuurlijk erg vervelend. Vandaar dat in Nederland het morele besef om aangegane verplichten af te betalen groot is. Maar soms is de wanhoop toch groter. En lijkt de weg via Schuldsanering onhaalbaar. (Lees ook: Hoe ik succesvol vluchtte voor mijn schulden)

fantasiewereld

Vluchten voor schulden kan, maar wat is daarna de kwaliteit van je leven?

Of je dan ook een leuk leven leidt als je wegloopt voor je schulden dat valt te bezien. Ik kan uit ervaring vertellen, dat ook al vlucht je met de juiste bedoelingen en met een plan tot aflossing, je niet echt rustig reist en je mail opent.

Is het aan te raden om te vluchten voor schulden? Nee, ik zou het niemand aanraden. Ook al is het bij mij uiteindelijk na een lang slepende zaak allemaal goed gekomen dankzij de NHG, is het zenuwslopend, energie-vretend en neemt het een boel levensgeluk weg.

Afhankelijk van welke schulden je hebt, hoe hoog ze zijn en hoe je zaken afrondt in Nederland, kun je weglopen van schulden. Of dat een vlucht is die de verjaringstermijn overbrugt betwijfel ik. En dus zul je de rest van je leven over je schouder kijken in een wereld waar het lastig is onder de radar te blijven omdat hij steeds digitaler wordt en de arm van de incassobureaus steeds verder reiken.

In mijn infoblad “Verdwijnen” (KLIK) ga ik dieper in over hoe je het zou kunnen aanpakken als je wilt vluchten voor schulden en wat de eventuele gevolgen en impact op je leven zijn.

Je mag reageren in de comments met vragen, als deze niet te persoonlijk zijn zal ik ze als ik de kennis heb beantwoorden. Ik ben geen schuldbemiddelaar of jurist. Dat soort specifieke vragen zal ik dus ook niet beantwoorden.

 

Wil jij het toch proberen om weg te lopen voor je schulden?

In “Verdwijnen en Opnieuw Beginnen” leg ik in het kort uit hoe je je verleden kunt wissen en een nieuwe toekomst kunt starten

En in dit boek vertel ik jou hoe je kunt vluchten voor schuldeisers, hoe je verdwijnt van het internet, een nieuwe identiteit opbouwt en hoe wat de gevolgen (kunnen) zijn als je wegloopt uit Nederland. Al je vragen over vluchten voor schulden worden in dit boek beantwoord. Het staat boordevol praktijkverhalen en heeft een handige lijst met websites.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Hi Andre, dank je wel voor je reactie, beetje off topic, want er is ook een sectie op deze website die over wonen en leven in de Filipijnen gaat, daar was dit beter gepast geweest. Heb je die sectie bekeken? Op de website Floating Coconut schrijf ik over mijn leven in de Filipijnen en de visa die ik gebruikt heb in de Filipijnen.

    Ik ben al anderhalf jaar weg uit de Filipijnen en Siquijor. Als je met mij wilt praten over de Filipijnen en het leven daar kun je gebruik maken van deze optie (klik)

    Veel succes in de Filipijnen.

  • Andre van Els

    Hoi Jeanette,
    Zojuist een stuk gelezen over jou verblijf op Siquihor.
    Ben je daar nog steeds of ben je inmiddels in Mexico beland?
    Ik ga (afhankelijk van de corona regels) emigreren naar Santander, het zuidelijkste puntje van Cebu.
    Niet zo heel ver weg van Siquihor dus.
    Mijn Filipijnse vriendin en ik zijn bezig met de bouw van een huis in Bunlan, Santander.
    Ik zou graag met je in contact komen mits je nog op het “heksen eiland” verblijft zodat je me wat tips kan geven m,n. over het vestigen in de Filipijnen.
    Ik ben nl. in Manila geweest voor informatie over verblijfsvergunningen.
    Daar werden we geconfronteerd met verhalen dat we 20.000 euro moesten storten.
    Ga ik dus niet doen , heb het niet eens hahaha.
    Ik heb nu voor de weg van elke keer visum verlengen gekozen.
    Maar juist over deze zaken weet ik erg weinig.
    Misschien heb jij hier wat ervaring mee.
    Zo ja,…dan zie ik hopelijk wel een berichtje verschijnen.
    Groet,
    Andre van Els