Dagboek,  Werken & Reizen

Een dag uit het leven van een Digitale Nomade

Digitale Nomaden hangen de hele dag in het cafe of op het strand. Dat is een vooroordeel wat veel mensen hebben. En dat komt een beetje omdat de early adaptors van deze levensstijl het zo gepresenteerd hebben. Het komt voor velen dan ook als een lichte verrassing als ze ontdekken dat het een levensstijl is en niet een eindeloze strandwandeling in je feestkleding.

Ik heb echt met heel veel vooroordelen te maken als nomade. Veel mensen vinden dat ik niet mag klagen en niets te mopperen heb, want mijn leven is super geweldig, 1 grote vakantie en lang leve de lol. En ik kan best van alles gratis doen, zoals eindeloos chatten over een andermans droom of 101 vragen beantwoorden, want “ik heb het maar goed getroffen”. Soms word ik daar wel wat moedeloos van. Want net als bij jou zijn ook hier in mijn leven rekeningen te betalen. En ik betaal die door net als jij, te werken.

Een digitale nomade is gewoon een zelfstandig ondernemer, een ZZP’er, een freelancer, zonder vaste woon of verblijfplaats. Maar met alle verplichtingen en kosten van dien.

Gisteren verweet iemand mij dat ik “flink aan de prijs was”. Ik schrik altijd een beetje van dat soort kritiek en heb nog eens kritisch naar mijn producten, uurtarief en aanbod gekeken. Maar ik ben helemaal niet “flink aan de prijs” ik ben zelfs goedkoop. Als ik naar collega emigratie coaches kijk betaal je zo 600 euro excl. BTW voor een traject wat minder uren biedt dan het mijne bijvoorbeeld. En ook mijn chat momenten zijn prima geprijsd voor het werk wat ik er voor verzet en de kennis die ik met je deel. Ik werk soms voor 1 chat moment wel 4 uur. Omgerekend is dat 10 euro per uur. Werk jij voor 10 euro per uur?

Klanten vragen dingen die ik voor ze uitzoek en uitwerk en binnen 2 dagen toestuur. Omdat ik ook niet alle wijsheid in pacht heb, maar wel alle informatie makkelijker kan vinden omdat ik zoek vanaf een andere locatie en dus in een ander Google algoritme val.

van tala veranderen op je blog, engels, nederlands, taalkeuze

Hoe ziet mijn dag er uit als ik niet mopper over de vooroordelen die over mijn levensstijl bestaan?

Ik begin mijn dag rond een uurtje of 6 in de ochtend. Dan maak ik koffie, drink een glas water en doe mijn schrijfmethode volgens “The Artist Way” een intuïtieve schrijfmethode die een creatieve stroom losmaakt in je onderbewustzijn. Deze manier van werken resulteert altijd in een serie taken die ik bijhoud in een eeuwig bestaande takenlijst, omdat er dingen bijkomen en vanaf gaan, maar hij lijkt nooit af.

Het zijn zakelijke beslissingen, veranderingen, nieuwe producten, ideeën om uit te zoeken, website onderhoud, bankzaken, praktische dingen zoals de was wegbrengen en taken die openstaan voor klanten.

Daarna duik ik achter de laptop en kijk in mijn agenda, die bestaat uit heel veel kleurige blokjes. Allemaal categorieën met taken die wekelijks terugkeren. Van schrijven voor een online magazine tot het opruimen van foto’s. Die taken vormen mijn weekstructuur en de takenlijst die ik in de ochtend vorm past daar binnen.

Als digitale nomade moet je heel gedisciplineerd zijn want de verleiding om een dagje niks te doen is groot, en dan doe je zomaar opeens nog een dag niks, en nog één, en nog één…….

Omdat ik woon en werk in landen met lage kosten voor levensonderhoud hoef ik niet veel uren per dag/week te maken. En daarom lijkt het wellicht dat ik eeuwig op het strand loop. Maar dat is een gevolg van mijn levensstijl.

Daarbij is voor mij een middag op stap ook een beetje werk, ik maak foto’s voor de website en filmpjes voor YouTube. En ik ontdek leuke plekjes om met mijn eventuele gasten naar toe te gaan. Dus eigenlijk werk ik non-stop.

Heb ik klanten locatie dan ga ik naar die afspraken op een tijdstip dat het schikt voor de klant. Die afspraken maak ik online via Airbnb en via mijn website.

Als digitale nomade is het nooit verstandig om maar 1 inkomstenbron te hebben, dat maakt je kwetsbaar.

Ik werk vaak thuis, maar soms loop ik een koffietentje binnen of een resort en werk ik daar. Dat ligt een beetje aan de omstandigheden, of het land of mijn stemming. In mijn vlog over dit onderwerp vertel ik daar meer over.

 

En wat doe ik in de avonden?

In de avonden ga ik uit eten, het eten is in de landen waar ik reis en werk zo goedkoop dat het eigenlijk niet de moeite loont om zelf te koken. Hoewel ik dat soms ook wel doe. En de avonden zijn voor de was. Ikd oe alle was op de hand, behalve de handdoeken en het beddengoed, dat breng ik naar de wasserertte.Ook weer afhankelijk van waar ik ben, want in een hotel is schoon beddegoed natuurlijk niet voor mij om me zorgen over te maken.

De was droogt als ik slaap in de badkamer. Ik doe elke dag een beetje was, want ik heb niet veel kleding, alles past in 1 rugtas.
Ik leef heel minimalistisch wat dat aangaat, een schoenen verzameling belemmert je echt in je reismogelijkheden, geloof me, en een grote beautycase vol make-up ook.

Soms kijk ik een film, op de laptop, soms lees ik een boek, soms chat ik wat met vrienden of bekenden. En tussen dit alles door is er de interactie op sociale media. Daar reageer ik op mensen, praat ik met ze, en promoot ik mijn leven, mijn levensstijl en vaak ook mijn producten.

Meet Jeanette in Playa de Carmen

En dan maak ik natuurlijk ook mijn huis schoon. De eindeloze mierenstroom die via het dakraam probeert te ontdekken wat ik mors, de huisspin moet af en toe verhuizen en de vloer gedweild.

Zo zie je maar, mijn leven is niet half zo fantastisch als sommige mensen denken. Net als alle andere mensen in de wereld heb ik goede en slechte dagen, dagen dat het geld uit mijn portemonnee vliegt en ik me zorgen maak over inkomsten en uitgaven, dagen dat ik moe en sacherijnig ben en dagen dat ik heerlijk geniet van mijn levensstijl en de keuzes die ik ooit maakte om nooit meer in een huis te wonen en naar mijn werk te gaan. Omdat dat nu eenmaal niet bij mij past.

Wil jij ook een leven als digitale nomade of erover van gedachten wisselen? Boek dan jouw speciale tijd met mij, we praten via WhatsApp, iMessage, Facetime of Facebook Messenger. Ik hoor graag van je!

Je mag je vragen ook stellen in de reactie mogelijkheden onder dit artikel, ik beantwoord ze zo spoedig mogelijk.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!