Dagboek,  Motorrijden,  Werken & Reizen

Wonen in een hotel

Je krijgt er handigheid in, inchecken, naar je kamer, bagage van de motor, je tandenborstel in de badkamer zetten en hupla je woont weer op een nieuwe plek. Ik woon voornamelijk in hotels en dat is een keuze.

Toen ik in 2015 een beetje uit wanhoop Nederland verliet had ik geen idee dat ik een hotelleven zou gaan leiden. Ik had eigenlijk helemaal niet veel plannen, anders dan overleven, genoeg geld verdienen om rond te komen, iets wat in Nederland niet meer lukte. (lees ook: Ik vluchtte voor mijn schulden).

Ik had een hotel voor een maand, all-in geboekt in Puerto Galera in de Filipijnen en een visum voor 59 dagen, en daarna had ik niets. Alles wat ik bezat zat in een grote rugtas inclusief mijn laptop: mijn toegang tot mijn online werk, mijn belangrijkste bron van inkomen.

En nu, 8 jaar later, reis ik nog steeds over de wereld en woon ik voornamelijk in hotels en vakantiewoningen. Ik heb nog steeds geen vaste woon en verblijfplaats.

Ik heb de Filipijnen inmiddels verruild voor Mexico en ik reis niet meer met het openbaar vervoer, dat had ik na 2 jaar wel gezien en toen besloot ik verder te reizen op de motor. Inmiddels ben ik aan mijn derde motor toe en momenteel ben ik weer op een trektocht door Mexico. En heb ik mijn leven in een klein stoffig dorp in de woestijn vlak bij La Paz, Baja California Sur weer ingepakt. Geen idee waar ik nu weer ga eindigen en wat langer ga verblijven.

De manier waarop ik reis en leef is veel goedkoper dan mensen denken

Veel mensen denken dat ik een enorm duur leven leid, maar dat ik niet zo. Mijn manier van leven is veel goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld in Nederland woont op een vast adres. Ik kan over het algemeen rondkomen van een minimaal inkomen (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro) En toch leef ik in hotels en ga ik elke dag uit eten.

Het is een kwestie van keuzes maken in je leven, leef je om te werken, omdat je zoveel verplichtingen hebt, of werk je om de weinige rekeningen die je hebt te betalen en heb je verder alle tijd voor pret en ontspanning en heel weinig verplichtingen. Ik koos op 54 jarige leeftijd voor het laatste. Door de omstandigheden in Nederland leerde ik dat niets zeker is in het leven, zelfs niet de door de Nederlandse overheid geboden vangnetten en uitkeringen. In 1 klap verloor ik in Nederland alles, omdat mijn werkgever failliet ging en ik had geen recht op een uitkering terwijl ik wel jarenlang premies had betaald.

En dan sta je daar, op het midden van je leven, verloren, alleen, gefrustreerd, en heb je een keuze te maken. Ik koos bewust voor een dakloos leven in de zon in plaats van een dakloos leven in Nederland.

Het pakte goed uit voor me. Ik ben inmiddels 8 jaar onderweg en geniet met volle teugen. Soms ben ik ergens en denk ik: hier wil ik wel even blijven, dan huur ik een vakantiewoning, per maand opzegbaar, zodat ik weer weg kan als ik de kriebels krijg of het niet naar mijn zin heb op die specifieke plek. En als ik reis woon ik in hotels of in Airbnb.

Ik heb je afgelopen jaren in Puerto Galera en Dumaguete gewoond in de Filipijnen en op het eiland Siquijor, in verschillende huizen omdat ik daar graag naar terugging naar dat eiland tussen mijn grote trektochten door. En in Mexico woonde ik in Cancun, in Playa del Carmen en in de staat Baja California Sur in het dorp El Centenario. Maar meestal ben ik onderweg en woon ik in hotels.

Soms voelt een hotel als een thuis, en soms is thuis een vakantiewoning

Van hotelkamer naar hotelkamer, soms is het hotel als een thuis, zoals het appartement hotel wat ik huurde in Barra de Navidad in Mexico, soms is het huis wat ik tijdelijk huur als thuiskomen of een droom die uitkomt, zoals het klifhuis op het eiland Siquijor in de Filipijnen of het huisje op het strand. Maar altijd is het maar tijdelijk en weet ik: ik ga weer weg.

Want dat is mijn levensstijl, ik hijs dan alles wat ik bezit achterop de motor en heb dan alleen de horizon als grens. Ik volg mijn neus, of de zon, of die ene weg, die me langs de meest prachtige plekken leidt.

En dat is zoveel goedkoper dan een huis huren in Nederland met alle bijkomstige verplichtingen en kosten van dien. Daarbij kies ik het huis, en dat staat vaak op de mooiste plekken, en ik zoek het hotel uit, en dat zijn soms de mooiste deals zodat ik lekker luxe kan genieten van het leven nu het me weer voor de wind gaat. (lees ook: Hoe is dat nu echt, altijd in een hotel wonen?)

Voordelen van wonen in een hotel

 • ik kies zelf de stad/locatie/kamer
 • mijn bed wordt elke dag opgemaakt
 • altijd schone handdoeken
 • iemand ruimt mijn troep op en maakt mijn kamer schoon, en zet mijn vuilnis buiten
 • ik huur all in en kan de hele dag de aircon aan doen als ik dat wil
 • leuke zeepjes en flesjes shampoo
 • veel hotels bieden gratis drinkwater/koffie/thee en een dagelijkse versnapering
 • en als je het niet meer leuk vindt trek je weer verder
 • nergens geen omkijken naar
 • je krijgt vaak hogere korting naarmate je langer blijft

Nadelen van wonen in een hotel

 • het is soms best gehorig
 • altijd weer inchecken en uitchecken
 • je weet nooit wat de kwaliteit van het bed of de kussens zijn
 • soms is je kamer niet schoon schoon maar lokaal schoon (lees: onhygiënisch)
 • je moet leren een thuis te maken in de spullen en interieurkeuze van een ander
 • soms boek je een slecht hotel en is het zonde van je geld
 • altijd opnieuw zoeken naar een plek voor je avondeten
 • de was…….hoe doe ik in dit hotel de was en hoe snel droogt het?
 • parkeren van de motor is soms lastig
 • het is vaak duurder per nacht dan een vakantie woning

Soms blijf ik ergens langer dan een maand, en dan huur ik een Airbnb, dan heb ik vaak een wasmachine en meer ruimte en een keuken om zelf te kijken als ik daar zin in heb. En soms denk ik: Ik blijf hier nog langer, en dan huur ik een (vakantie)woning.

Voordelen van een vakantiehuis huren

 • geen omkijken naar onderhoud
 • je kunt in zo’n vakantiehuis vaak beter een ’thuis’ maken dan in een hotel of Airbnb
 • ik huur altijd all-in dus geen extra kosten voor internet, gas, water of electra
 • geen gedoe met inrichten, alles is er, ook de keukeninventaris
 • je hebt een echt thuis en je kunt eens even goed uitpakken en alles uithangen
 • soms staat er een wasmachine en hoef je niet op de hand te wassen
 • als je het niet leuk vindt waar je woont of het is niet wat je je er van voorstelt zeg je de huur op en ga je weer weg
 • je hebt een eigen parkeerplek
 • het is vaak goedkoper per nacht dan een hotel
 • ik kan makkelijker online bestellen omdat ik pakketten kan ontvangen

Nadelen van wonen in een vakantiewoning

 • soms moet je beddengoed kopen omdat dat er niet bij in zit
 • als er geen wasmachine is was je nog steeds op de hand
 • je zit altijd in andermans spullen
 • het is niet jouw huis ook al is het je thuis
 • er zijn vaak rare huisregels
 • je weet nooit hoe het ergens werkelijk is en hoe de bedden zijn of de waterdruk, of de omgeving, dat blijft altijd weer een gok/avontuur
 • ik moet zelf de schoonmaak doen en mijn eigen bed opmaken

In de 8 jaar die ik onderweg ben heb ik inmiddels geslapen in

 • 93 hotelkamers (korter dan een maand)
 • 17 Airbnb (langer dan een maand maar korter dan 6 maanden)
 • 7 vakantiehuizen voor langere tijd (langer dan 6 maanden)

De gemiddelde huur per maand voor een vakantiehuis wat ik heb betaald, ligt rond de 300 euro all-in.

(lees ook: Waar betaal ik dat allemaal van?)

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!