Emigreren na je 50ste
Is emigreren na je 50ste nog haalbaar? Of kun je beter wachten tot je pensionering en dan gaan rentenieren en genieten in het buitenland? En waar moet je over nadenken als je na je 50ste maar voor je pensioenleeftijd wilt emigreren?
Toen ik besloot, niet geheel vrijwillig, om mijn leven totaal om te gooien en Nederland voorgoed te verlaten was ik 52. Twee jaar voorbereiding maakten dat ik op 54-jarige leeftijd alles achterliet en Nederland verliet. (lees ook: Ik vluchtte voor mijn Schulden)
Ik was in Nederland uitzichtloos werkeloos, veel te gespecialiseerd en met een wankel netwerk van mede werkelozen die elkaar aan de oppervlakte van alles gunden, maar in de praktijk was het gewoon een race wie het eerste een baan had in de sociale sector. Ieder voor zich dus. Huis onder water, UWV uitkering die afliep, en geen uitzicht op enig inkomen of een huis. Ik dreigde dakloos te worden en tussen de wal en het schip te vallen.
Ik had daar geen zin meer in. De eindeloze opgelegde sollicitatieplicht, de houding van het UWV alsof het mijn schuld was dat ik gebruikt maakte van mijn recht op een uitkering waar ik jarenlang voor gewerkt had, Nederland verloor in rap tempo zijn glans.
Dan ga je rondkijken, nadenken, en tussen de sollicitatieplicht en eindeloze stapels afwijzingen door groeit een verlangen. Naar een beter leven en een nieuwe start.
Maar hoe ga je dan in je inkomen voorzien?
Als je in het buitenland gaat wonen op latere leeftijd moet je wel iets van een inkomen hebben om dat gat te dichten naar je pensioen leeftijd, Dat is wel iets waar je over na moet denken. Vaak vereist dit dat je je omschoolt en van bijvoorbeeld een kantoorbaan overstapt naar een beroep in de horeca bijvoorbeeld. Of als je als kapper, boer, timmerman of elektricien naar het buitenland vertrekt, dat je je eigen maakt met de locale werkwijzen, certificeren, en de taal.
Wat is de ideal leeftijd om te emigreren?
Soms denk je wel eens: hoe jonger hoe beter, want je bent dan nog flexibel. Maar ik denk dat mensen boven de 50 voldoende levenservaring hebben om hun emigratie tot een succes te maken. De stabiliteit van deze leeftijd geeft dat mensen die besluiten te emigreren vaak met een goed plan op pad gaan en nagedacht hebben over wat ze achterlaten en tegemoet reizen. Toch zijn er bij alle mensen die gaan emigreren veel vragen. En voor mensen boven de 50 zijn die vragen wellicht iets meer specifiek dan voor jongeren mensen die willen emigreren.
Want hoe zit het met pensioen?
Als je op 50 jarige leeftijd, dus ver voor je pensioen leeftijd gaat emigreren zijn er wel wat haken en ogen. Je moet je laten informeren over je pensioen opbouw, want die stopt als je emigreert. Je kunt op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zien hoeveel AOW je hebt opgebouwd en op de website Mijnpensioenoverzicht.nl kun je het totale plaatje bekijken. Maar let op: dit is het plaatje als je in Nederland blijft wonen!! Voor het buitenland gelden andere regels, en soms krijg je maar 50% AOW uitbetaald. (lees ook: Je Pensioen en Emigratie)
Wat je je wel af moet vragen is, wil je of moet je bijvoorbeeld na je pensioen nog werken? Sommigen mensen willen voor geen miljoen “achter de geraniums” belanden en willen blijven werken om contact te houden met mensen en de maatschappij. Anderen dobberen liever urenlang op een vissersbootje in het niks, of cruisen eindeloos over de wereld met een cocktail in hun hand.
Waar moet je nog meer aan denken als je na je 50ste gaat Emigreren?
Eigenlijk is je pensioen het enigste wat belangrijk is, je bent immers bijna klaart met het opbouwen van je pensioen. De pensioenwet in Nederland gaat natuurlijk in 2028 veranderen, en het is heel onduidelijk hoeveel geld je nu gaat krijgen in de toekomst en of dat nog wel een stabiel inkomen zal zijn, aangezien de uitbetaling gekoppeld wordt aan het rendement van het pensioenfonds en de kapitaal eisen van Brussel. Hou dat wel in je achterhoofd.
En verder heb je op je 50ste wellicht een sterkere sociale structuur in Nederland die je achterlaat, denk aan vrienden, vrijetijdsbesteding en eventuele kinderen en kleinkinderen. Omgaan met heimwee kan dan een andere dimensie hebben. (lees ook: Vervreemding van Familie en Vrienden na je Emigratie)
Maar verder heb je dezelfde dingen om over na te denken als andere emigranten, en dezelfde zorgen en onzekerheden.
* dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2020 en herschreven, ge-update en opnieuw geplaatst op 25 mei 2023
Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie
2 reacties
Jeanette
Hallo Marijke, dank je wel voor je reactie en wat heerlijk om te lezen dat jullie het zo goed naar je zin hebben!!
Marijke Peeze
Ik ben op 65 jaar geemigreerd en mijn man op 57 jaar. We hebben een appartementenhuis in Kleinwalsertal, en genieten volop. Pensioenen en AOW uit NL, en hier werken, heerlijk.