Mexicaanse ambassade, den haag, visum, mexico, lang verblijf, temporary resident, aanvragen, consulair interview
Wonen in Mexico

Het aanvragen van een tijdelijk verblijf visum voor Mexico

Als je naar Mexico reist als Nederlander heb je over het algemeen geen visum nodig, Je mag namelijk 180 dagen aaneengesloten in het land blijven.  Weet je van te voren al dat je langer dan 180 dagen in Mexico wilt blijven en misschien zelfs wel heen en weer reist tussen Mexico en andere landen dan is het raadzaam om vooraf bij de Ambassade van Mexico in Nederland een tijdelijk verblijfsvisum aan te vragen (Temporary Resident visa of Residencia Temporal) Een consulair interview is onderdeel van de aanvraag van een tijdelijke verblijfsvergunning in Mexico.

In februari 2019 heb ik een dergelijk visum aangevraagd. Een lang verblijf visum past beter bij mijn reisplannen dan een toeristen visum wat bij een bezoek aan Mexico bij aankomst verstrekt wordt.

Wat is het verschil tussen een tijdelijke verblijfs-visum en een toeristen visum?

Een toeristen visum (FMM) biedt:

 • maximaal 180 dagen aaneengesloten verblijf in Mexico
 • prijs 20 euro, dit wordt meestal door je vliegmaatschappij betaald
 • je moet een uitreis-document hebben voordat je dit visum krijgt
 • je paspoort moet maximaal nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Mexico en 1 lege pagina voor de visum stempel bevatten
 • je betaald een uitreisbelasting als je Mexico verlaat (Tourist Tax), ook dit zit meestal bij je ticket in, tenzij je met de bus het land verlaat
 • je mag niet werken op dit visum
 • je moet een duidelijke vakantiebestemming hebben en dit kunnen aantonen indien gevraagd
 • deze bezoekers status kan NIET worden verlengd. je moet na 180 dagen het land uitreizen en opnieuw binnenkomen en betalen.

Een tijdelijke verblijfsvisum biedt:

 • een jaar lang onbeperkt toegang tot Mexico met het recht op verlenging tot maximaal 4 jaar
 • prijs 39 euro bij de Ambassade in Nederland (prijs 2021)
 • als je, na aankomst in Mexico, je ID kaart (TRC) hebt opgehaald mag je Mexico net zo vaak in- en uitreizen als je wilt
 • je hoeft geen uitreis-document te hebben, ook niet bij de eerste aankomst
 • je betaald geen uitreisbelasting (Exit Tax)
 • je kunt een werkvergunning aanvragen
 • je vraagt dit visum vooraf aan je bezoek aan Mexico aan bij de Mexicaanse Ambassade in Nederland
 • je kunt als je 4 jaar verlengt hebt een vaste verblijfsvergunning aanvragen

Wil jij je visum voor Mexico nu regelen? Met dit stappenplan kun je het zelf snel en voordelig doen. Het plan beschrijft alle stappen die je moet nemen, de voorwaarden waar je aan moet voldoen zowel in Nederland, als je door de douane gaat in Mexico en in Mexico bij het Immigratiekantoor.

De procedure, die bijna geheel in het Spaans is is vertaald, en daardoor makkelijk te begrijpen.

Veel mensen huren in Mexico een dure immigratie advocaat in, maar dat is helemaal neit nodig. Het is een eenvoudig proces als je maar weet waar je de juiste formulieren vind en hoe je ze correct moet invullen.

Bij mij duurde het in totaal 8 werkdagen voor ik de mail had met de link voor het maken van een afspraak voor mij consulair interview.

Vanaf de stoplichten kun je de Mexicaanse vlag al zien hangen

Ga je met de trein naar Den Haag, dan kun je het beste uitstappen bij Station Den Haag Hollands Spoor en tram 1 nemen. Bij de halte Javastraat stap je uit, als je de weg volgt en rechts af slaat is de straat van de Ambassade bij de eerstvolgende stoplichten links, aan de rechterkant van de weg.

Een medewerker van het consulaat vangt je op en daarna wordt het een beetje vaag. Mijn email was voor tweerlei uitleg vatbaar

a. mijn visum was goedgekeurd en ik moest een afspraak maken om hem op te halen

b. mijn visumaanvraag was goedgekeurd en hangende de uitkomst van de afspraak zou ik mijn visum krijgen (of niet dus)

Ik ging dus best zenuwachtig naar mijn afspraak toe. Zo zenuwachtig dat ik eigenlijk niets vroeg en het gewoon liet gebeuren allemaal. Ik had de brief aan de Consul met mijn redenen voor mijn bezoek al opgestuurd in het pakket met documenten, het enige wat ik nog meegenomen heb waren origitnele documenten van die papieren waar ik een kopie van opgestuurd had en mijn paspoort uiteraard.

O ja, en contant geld, want als je aanvraag goedgekeurd wordt krijg je je visum gelijk mee en je moet contant, liefst gepast betalen.

visum mexico, toeristen visum, verblijfsvergunning, verblijfs visum, aanvragen, regels, eigen, consilair interview, den haag

Ik vind het een heel mooi visum, kleurrijk en heel gedetaillerd, hij heeft een geldigheid van 6 maanden, binnen deze 6 maanden moet hij afgestempeld zijn door de immigratiedienst op een punt van binnenkomst. Het visum ziet er al uit als een persoonsbewijs. Als ik aankom in Mexico moet ik dit visum omzetten in een identiteitskaart en dan kan ik reizen en genieten van mijn jaar in Mexico. Over de verlenging hou ik jullie op de hoogte, maar dat is pas over 11 maanden aan de orde.

Overweeg jij in Mexico te gaan wonen? Dan is dit boek voor jou.

Alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

Meer informatie over de Mexicaanse verblijfsvergunning en het toeristenvisum?

 

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

2 reacties

 • Jeanette

  Hi André, de vragen die ik in het artikel noem zijn vragen die je kunt verwachten. Mij zijn helemaal geen vragen gesteld anders dan de meer uit belangstelling gestelde vraag wat mijn plannen waren in Mexico, en daarover raakten we medewerker en ik aan de praat, terwijl ze mijn pasfoto en vingerafdrukken nam.

  Volgens de immigratiewet heb je een werkvergunning nodig als je voor een Mexicaans bedrijf (dus gevestigd in Mexico) gaat werken. Er komt binnenkort een artikel over digital nomade zijn in Mexico.

 • André Gussekloo

  Hoi Jeanette,

  Jou werd dus gevraagd hoe je in je levensonderhoud ging voorzien. Heb je gezegd dat je op je laptop ging werken? En is daar geen werkvergunning voor nodig?

  Groet,

  André Gussekloo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.