Werken & Reizen

Mag je als Nomade overal werken?

Werken en reizen. Werken vanaf de mooiste locaties in de wereld, terwijl je online geld verdient. En op zo’n manier werken dat je genoeg tijd overhebt om ook van die locaties kunt genieten. Dat is waar veel mensen van dromen. Wist je dat die droom te realiseren is?

Mensen denken vaak dat het ingewikkeld is, zo’n leven van reizen en werken. En dat dat alleen kan als je online geld verdient. Maar er zit veel meer flexibiliteit in banen dan mensen vaak denken. Je kunt als fietsenmaker het best redden in een warm zonnig land, als er maar fietsen zijn en genoeg fietsen die reparaties nodig hebben. En zo zou je dus als fietsenmaker ook over de grens kunnen werken. Of als timmerman, of als freelance zorgmedewerker. En ik kwam pas 2 Colombiaanse muziekanten tegen die naast muziek maken op straat ook kaartjes uitdeelden voor muziekworkshops en om te spelen op feestjes.
Je hoeft dus niet altijd afhankelijk te zijn van internet om te kunnen werken en reizen.

Wat je nodig hebt om te werken en te reizen is vooral creativiteit en lef

Creativiteit om iets te bedenken waarmee je in het buitenland in je levensonderhoud kunt voorzien en lef om dan alles los te laten wat vertrouwd is en er voor te gaan.
Om in het diepe te springen.

In elk hostel zit wel eimand die een knipbeurt wil en in veel landen zijn de kosten van levensonderhoud laag genoeg dat je rond kan komen van dit soort verdiensten. Het is alleen: Welke eisen stel jij aan je avontuur? Wil je heel comfortabel in een luxe villa met zwembad vertoeven of heb je genoeg aan een eenvoudige slaapplaats? Je kunt je reizende avontuur net zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. OF het ook zo goedkoop kan als je hoopt is soms afhankelijk van wetten en regels.

Want mag dat wel? Werken in een ander land, op een toeristenvisum?

Nee, eigenlijk niet. Alle digitale nomaden die op een toeristenvisum de wereld over reizen en werken in hun gastlanden bevinden zich in een grijs gebied van de immigratiewetgeving. Officieel mag je namelijk op een toeristenvisum niet werken in het land van bestemming.

Als je binnen de EU blijft mag je natuurlijk overal werken waar je maar wilt, en dat maakt dat je heel veel landen kunt bezoeken terwijl je gewoon legaal geld kunt verdienen. Ga je buiten de EU, dan wordt het iets ingewikkelder.

Online geld verdienen

Als je online geld verdient werkt je technisch gezien niet in dat land. Veel landen hebben in de visumregels staan dat je niet voor een lokale werkgever mag werken zonder werkvergunning. Dat is dat grijze gebied waar ik het eerder over had. En je kunt prima online werken in een land waar je officieel niet mag werken. Het gaat erom dat je de ruimte zoekt in de immigratiewetgeving end e visumregels en niet teveel uitweidt over je geld en inkomen als er vragen gesteld worden. Gewoon die vragen beantwoorden die gesteld worden en dan zo kort mogelijk en zo breed mogelijk.

Fysiek werken en geld verdienen met een baan als zelfstandige

Ook daar is het het weer afhankelijk van de interpretatie van de immigratiewet en of de immigratiewet ruimte biedt. Mag je niet voor een lokale werkgever werken zonder werkvergunning, dan mag je vaak wel als zelfstandige werken zonder in loondienst te zijn of voor een buitenlands bedrijf wat niet in dat land geregistreerd is.

Waar het eigenlijk om gaat is: hoe streng zijn de regels van je visum en hoe bang ben je dat je gepakt wordt en het land uitgezet wordt als je wel de visumregels breekt en men dat ontdekt?

Technisch gezien kun je in loondienst dus niet werken als fietsenmaker of zorgmedewerker. Maar wie houdt je tegen om als kapper je reisbudget aan te vullen, of een yoga groepjes te leiden, of al poker speler, of event fotograaf geld te verdienen? De beroepen die ik noem, zijn beroepen die ik op mijn reizen ben tegengekomen. Mensen die ondanks hun toeristenvisum een echt beroep uitoefenden als zelfstandige. Anders dan de armbandjes verkopers die volledig platzak op straat zitten met een kleedje en zelfgemaakt sierraden verkopen.

Wijzigingen in immigratiewetgeving

In sommige landen beginnen immigratiediensten door te krijgen dat er een grijs gebied is en dat veel mensen daar gebruik van maken. Zo is Thailand, jarenlang het paradijs voor digitale nomaden, begonnen met een speciaal “digital Nomad visum”, en een lastigere terugkeer procedure voor mensen die een zogenaamde ‘visa-run’ doen. Dat zelfde geldt voor landen als Mexico en de Filipijnen die meer kritische vragen stellen aan de grens aan mensen die regelmatig voor langere tijd terugkeren.

Het nadeel van digitale nomade visa is dat er vaak een belastingnummer bijhoort en dus de verplichting om belasting te betalen. (lees ook: Ben je als digitale nomade belastingplichtig?)
En dat is dan de B-kant van het visum. Want je leven wordt dan een stuk ingewikkelder. Veelal betaal je die belasting over je wereldinkomen.

Voordat je aan je zwervende bestaan over de wereld begint is het dus verstandig om te kijken welke landen bij jouw levensstijl passen. Als je overal maar kort verblijft en genoeg hebt aan een toeristenvisum omdat je na de vervaldatum van dat visum toch alweer doorreist, hoef je je hier niet zo druk om te maken. En ook tijdens je verblijf is het raadzaam op de hoogte te zijn van eventuele wijzigingen als het gaat om jouw visum en werken. Zeker als je van plan bent terug te keren naar hetzelfde land.

Werken in het buiteland op een legale manier

Je kunt een werkgever zoeken, of vrijwilligerswerk gaan doen in het land waar je doorreist. Als je een werkgever zoekt, dan regelt deze alle papieren die je nodig hebt om te mogen werken in het land. En als je vrijwilligerswerk doet mag je soms langer blijven op een toeristenvisum omdat je positief meewerkt aan de structuur van het land. En dan zijn er landen die willen dat er meer diversiteit onder hun bezoekers komt en die werken wel toestaan mits binnen bepaalde richtlijnen. En die zelfs “gratis” visums met werkvergunning uitdelen gedurende bepaalde periodes van het jaar.

Maar als je een vast beroep hebt en je wilt toch reizen zijn er genoeg internationale mogelijkheden. Call centers zoeken vaak mensen die een taal spreken en stationeren je dan in Ierland, Spanje, Italië of zelfs verder weg. Er zijn seizoenswerkers in populaire vakantieoorden en met de gestage stroom van senioren die naar het buitenland verhuizen groeit ook de behoefte aan een persoonlijke verzorger (met medische achtergrond) om particuliere zorg te verlenen.

Wil jij gaan reizen en werken en heb je vragen? boek dan een chat-sessie met mij!

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!