blauwe zee, aziatische bootjes, wit strand, rechts onder een man op een strandbed met laptop in eht midden de tekst ultieme checklist voor digitale nomaden
Werken & Reizen

De Ultieme Checklist voor Reizende Freelancers

Ben jij freelancer en wil je gaan reizen en werken, en de nog steeds groeiende groep digitale nomaden volgen over de hele wereld terwijl je online geld verdiend? Dan is dit artikel voor jou! De Ultieme Checklist ter voorbereiding voor je vertrek als grenzeloze ZZP’er

In deze lijst behandel ik de punten die vaak over het hoofd gezien worden of genegeerd omdat het makkelijk is. Maar dat is niet verstandig als je van je nieuwe levensstijl een succes wilt maken.

De lijst helpt je met alles wat nodig is om je vertrek goed voor te bereiden en een succesvolle start te maken met je nieuwe levensstijl: een leven vrij van verplichtingen die in Nederland vaak zwaar drukken op een ZZP’er.

Ga je als digitale nomade emigreren of niet?

Wat je als eerste moet beslissen is of je echt gaat emigreren. Als je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft moet je je uitschrijven uit het Basis Register Personen bij je gemeente. Dat uitschrijven heeft gevolgen (lees ook: Uitschrijven in Nederland, wat zijn de gevolgen)

Je kunt er ook voor kiezen elke 8 maanden een paar maanden terug te komen naar Nederland. Maar het is uiteindelijk aan de overheid om te bepalen of je bent geëmigreerd of niet. Zowel jouw gemeente, de Kamer van Koophandel als de Belastingdienst zullen er een mening over vormen.

Je technische uitrusting, je reist met je kantoor in je tas

Als freelancer die werkt en reist is je laptoptas je kantoor. En dat kantoor moet tijdsbestendig zijn en goed uitgerust. Bezuinig dus niet op je laptop, telefoon of andere gadgets die je mee wilt nemen.

Die kantoortas check je nooit in, je houdt hem altijd bij je, in de bus, in het vliegtuig, op de boot, overal. Beter nog, gebruik hem als reistas met de documenten, geld en zaken die je onderweg ook nodig hebt en een setje kleding als dat past, dan scheelt rondspitten in je rugtas of andere bagage als je ergens maar 1 nachtje blijft.

Zorg dat je een goede en het liefst nieuwe uitrusting bij je hebt. Afhankelijk van de landen waar je naar toe reist kan het wel eens lastig worden om bijvoorbeeld je laptop te vervangen.

Je krijgt te maken met

  • een ander toetsenbord
  • beperkte keuze
  • onbeschikbaarheid
  • lange levertijden
  • hoge verzendkosten

En soms invoerrechten en import belasting.

Gebruik goed gekozen apps op je telefoon zodat je eventueel ook vanaf je telefoon kunt werken, dit is handig als een klant jou probeert te bereiken en je zit niet achter je laptop. En je telefoon sluit je bij eventueel stroomuitval makkelijker aan op een reservebatterij, iets wat een must is voor elke digitale nomade.

Zorg voor voldoende opslag in de cloud, bijvoorbeeld in iCloud, Dropbox of Nextcloud of Google. En zorg ervoor dat alles synschroniseerd. Zorg ook voor de mogelijk van een publieke folder zodat je klanten toegang kunt geven tot bestanden online, dit scheelt enorm veel data verbruik en klanten kunnen, in verband met andere tijdszones, gewoon door met hun project.

Maak regelmatig een backup van je laptop op een goede bij voorkeur niet kwetsbare externe schijf.

Zorg voor ene prettige tas, die je makkelijk kunt dragen en die goede padding heeft voor alle kwetsbare spullen.

Ken de regels voor je bestemmingen en blijf op de hoogte van ontwikkelingen

Elk land heeft zijn eigen Emigratie regels en regels voor werken. En sommige landen hebben een speciale visum voor digitale nomaden.

Elk land wat je bezoekt heeft zijn eigen regels voor bezoekers. Dus elke keer als je van land wisselt moet je dit uitzoeken. Zorg dat je alles weet over:

  • inentingen
  • visa’s en (werk)vergunningen
  • import belasting voor dure voorwerpen
  • verzekeringen
  • belastingaangifte
  • financiële regels

Zorg dat je weet hoe je het immigratieformulier gaat invullen, zodat je geen regels overtreed als je op een toeristen visum werkt in het buitenland. Dit is vooral belangrijk als je van plan bent je visum te verlengen. Nomaden bezoeken een land altijd vanwege “travel and pleasure” maar we werken overal. (lees ook: Emigreren als ZZP’er) Dat weet iedereen, ook de immigratiemedewerker, maar het is aan jou om gebruik te maken van de grijze ruimtes in de immigratiewetgeving.

Als je een kopie bewaard van je visumaanvraag of aanvraag van je eerste verlenging weet je zeker dat je bij de volgende verlenging dezelfde gegevens gebruikt. Dit voorkomt misverstanden.

Zo gebruikte is in de Filipijnen een keer “Blogger” bij beroep, maar daarvoor had ik altijd “Schrijver” ingevuld. Ik moest de Immigratieofficier overtuigen van het feit dat dat hetzelfde is, dat bloggers schrijvers zijn. Ik ben niet zo gek op al die extra aandacht, ik heb liever gewoon mijn sticker en klaar!

Blijf ook op de hoogte over lokale ontwikkelingen, al is het maar voor je veiligheid (lees ook: Veiligheid en Emigratie) maar ook de veranderende visumregels en immigratiewetgeving is belangrijk om in de gaten te houden. Controleer verhalen van anderen altijd op de officiële website van de overheid.

Onderzoek de beschikbaarheid van internet en de snelheid

In Nederland ben je best wel verwend met een redelijk snel internet wat ook nog eens overal toegankelijk is. In het buitenland is dat vaak niet zo goed geregeld. Onderzoek dus of op jouw droomlocatie internet beschikbaar is, en hoe snel het is. Is het voldoende om je opdrachten goed af te ronden en bestanden naar cliënten te sturen?

En hoe krijg je er toegang toe? Ga je altijd in een cafeetje werken in de hoop dat eht internet daar goed is? Of zorg je zelf voor betrouwbaar internet?

Je kunt via je telefoon hotspotten, maar soms is het goedkoper een hotspot van een locale provider te kopen met een aparte sim-kaart. Een locale sim is altijd wel een must.

Je kennis over het internet is vooral belangrijk om je projecten niet te verliezen en daarmee klanten en inkomen.

Denk na over geld voordat je gaat reizen en werken

Voor de meeste digitale nomaden is geld de meest onzekere factor in hun leven. Tenzij je bijvoorbeeld een huis in Nederland aanhoudt wat je verhuurt, of een dijk van een portfolio hebt met langlopende opdrachten, zul je elke dag tijd moeten maken om naar vervolgopdrachten te zoeken en acquisitie moeten doen. Vanuit het buitenland. En dat betekent dat je misschien wel in een andere tijdszone zit.

Vragen die je jezelf kunt stellen over geldzaken zijn:

1. Ga jij genoeg geld verdienen om in je dagelijkse onderhoudskosten te voorzien? (Lees ook: 1000 Euro verdienen met een website, kan dat?)

Om een inschatting te maken kun je op websites als Numbeo en Expatistan zoeken naar de kosten van huur, GWL en eten. Vergeet niet om ook zaken als de wasserette te budgetteren en visumkosten, luchthavenbelasting en spaargeld voor je volgend etappe of voor onvoorziene uitgaven.

2. Denk ook na hoe je in je pensioen gaat voorzien. Dat lijkt nu nog ver weg, maar als je geen pensioen en AOW in Nederland opbouwt moet je wel ruimte voor een spaarplan hebben.

3. Als je veel reist krijg je te maken met veel verschillende munteenheden. Een financiele app op je telefoon om alle inkomsten en uitgaven bij te houden is een handigheidje om je budget goed in de gaten te houden.

4. Zorg ervoor dat je bankpasjes ingesteld zijn op Wereld en informeer de bank dat je een tijdje in het buitenland verblijft, zodat zij “vreemde transacties” kunnen verwachten en niet je pas blokkeren of je rekening opzeggen. (lees ook: Geëmigreerd en de bank zegt mijn bankrekening op)

5. Neem een internationaal goed geaccepteerde creditcard mee en regel eventuele aanvullende bankpassen voordat je Nederland verlaat. Vaak kun je die passen niet naar een buitenlands adres op laten sturen.

6. En hoe ga je betalingen van klanten accepteren? Zorg dat je dit op orde hebt voor je vertrekt.

7. Zoek uit of jij voor de belastingdient bent geemigreerd of niet, dit bepaald of je belastingplichtig bent in Nederland of niet. Als je voor de Belastingdienst bent geemigreerd, hoef je waarschijnlijk nergens belasting te betalen. Want als je op een toeristen visum reist, heb je ook in je gastland geen belastingplicht. Dit moet je vermelden in je algemene voorwaarden en rekening mee houden in je prijsopgaven.

8. Als je voor de Belastingdienst geëmigreerd bent heb je geen BTW nummer meer, is dit acceptabel voor jouw klanten? En vergeet je niet de Algemene Voorwaarden hierover aan te passen?

Werk jij via freelance banen websites, dan ga je belasting betalen volgens hun regels, vaak betekent dit dat de Amerikaanse belastingwet van toepassing is op je uitbetalingen, afhankelijk van waar het bedrijf wat de website in eigendom heeft geregistreerd is.

Gezondheidszorg als je altijd reist

Als je Nederland voorgoed verlaat mag je niet verzekerd zijn voor ziektekosten. Er zijn een paar landen binnen Europa die daar afwijkende afspraken over hebben met Nederland maar over het algemeen zul je je Nederlandse wettelijk verplichte ziektekosten verzekering moeten beeindigen.

Voor je vertrekt moet je nadenken over het volgende

  • Gebruik je medicijnen? Zo ja, is dat medicijn wel verkrijgbaar in het land waar je naar toe wilt?
  • Heb je een medicijn paspoort nodig?
  • Heb je op regelmatige basis medische zorg nodig? Hoe is de zorg en eventuele verzekering in het land waar je naar toe gaat geregeld? En kun jij je bijverzekeren voor ziektekosten? Een reisverzekering, zelfs een doorlopende kun je niet afsluiten tenzij je in Nederland ingeschreven staat.
  • Verdien je genoeg geld om het riciso te nemen om onverzekerd op reis te gaan? In sommige landen is gezondheidszorg zo goedkoop dat de premie die je voor een internationale expat vezekering moet betalen ook de ziekenhuisrekeningen in zo’n land kan betalen.
  • Wat gebeurd er met je inkomen als je langdurig ziek wordt?
  • Kom je in aanmerking voor locale ziektekosten? Dit zou mogelijk kunnen zijn in landen waar je langer verblijft, afhankelijk van je visum.

De voorbereidingen voor je vertrek

Als je een huurhuis hebt moet je de huur opzeggen en het huis in de gewenste staat van de verhuurder achterlaten. Heb je een koophuis dan kun je er voor kiezen het huis te verkopen of te verhuren. (lees ook: Na Emigratie je Nederlandse huis verhuren)

Controleer wel of verhuren mag van de hypotheekverstrekker. Hou er ook rekening mee dat op het moment je het huis verhuurt, je te maken krijgt met:

  • huurbeschermingswet
  • verplichtingen als verhuurder
  • inkomstenbelasting in Nederland en dus belastingaangifte in Nederland over je wereldinkomen

Begin vroeg met het verkopen van spullen, dit levert een leuk extra bedrag op voor je spaarrekening, en het geeft je ruim de tijd om alles voor een goede prijs te verkopen.

Als je Nederland niet goed afsluit kan dit gevolgen hebben voor je latere paspoort verlenging of als je terugkeert naar Nederland. Nederland is een land van regels en boetes, en als je iets niet wettelijk goed afrond, dat kan dat behoorlijk financiële gevolgen hebben.

Ik schreef een boek om mensen te helpen met het goed afronden van Nederland, het is een soort stappenplan met links naar de websites waar je moet zijn voor meer informatie of voor het beëindigen van je wettelijke verplichtingen in Nederland.

Zorg voor de juiste documenten

Ga op reis met een nieuw paspoort, vraag voor het gemak ook een ID kaart aan, die neem je makkelijker in je portemonnee mee dan je paspoort. Als je je in het buitenland op straat moet identificeren kun je je ID kaart laten zien. Je paspoort laat je zo veilig achter op je slaapplek of in een kluisje. Nederland heeft niet zo heel veel Ambassades meer en er zijn landen zonder Ambassade. Je moet dan heel ver reizen als je je paspoort wilt vervangen.

Zorg ook voor online en offline beschikbare digitale documenten, zodat je bij verlies of diefstal alle gegevens bij de hand hebt.

Vraag officiële documenten op tijd aan, soms duurt het even voor je ze ontvangt, en voor sommige landen moet je ze ook laten vertalen.

Documenten die handig zijn om mee te nemen zijn

  • paspoort en ID kaart
  • je visum indien je dit vooraf via de ambassade moet regelen
  • rijbewijs en eventueel een internationaal rijbewijs
  • inentingsbewijzen
  • geboortebewijs
  • Verklaring omtrent gedrag
  • medisch dossier of medicijn paspoort (indien van toepassing)
  • schooldiplomas
  • verzekeringspapieren

Dit hoef je natuurlijk niet allemaal in je rugtas te stoppen, veel van deze papieren kun je inscannen en digitaal bewaren, zoals diploma’s en je medisch dossier. En voor verzekeringspolissen volstaat een link naar jouw persoonlijk profiel bij de maatschappij.

Zorg dat je alle inloggegevens voor sites zoals DigiD en overheden hebt, zowel op je telefoon als op je laptop.

En dan nu dat vliegtuig in! Veel reisplezier!

Weet je het toch nog niet helemaal zeker of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Ik bied je de unieke kans om met mij van gedachten te wisselen over het leven als digitale nomade.

Zoek jij naar manieren om online geld te verdienen? Investeer dan in je nieuwe toekomst en koop het onderstaande boek met 40 plus 1 manieren om online te werken. Allemaal beproefde manieren of door mijzelf of door andere nomaden.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Dag Daniel, jij bent de uitzondering op de uitzondering. Want je kunt je niet inschrijven zeg je, maar natuurlijk kan dat wel en dat moet zelfs. Jouw stuk land zal ongetwijfeld bij een dorp of een stad horen, en daar is een gemeentehuis. Maar dat is jouw verantwoording.
    Voor het afronden van Nederland raad ik je dit boek aan Emigreren, het afronden van Nederland

    Voor het opstarten van je nieuwe leven in Italie kun je dit boek gebruiken

    Het winkelwagentje vind je onder de header foto in het menu, of in het icoon helemaal bovenin de webpagina en in het dropdown menu van de Emigratie Winkel (Afrekenen) in het menu onder de header foto (naast het winkelwagentje) en het winkelwagentje verschijnt automatisch ook bovenin de zijbalk als je op de “koop nu” knop klikt.

    Als je op alle vragen antwoord wilt, kun je hier een gesprek met mij inplannen.

  • Daniel van loosbroek

    Hoi Jeannette,

    Ik kwam je website tegen omdat ik mezelf moet uitschrijven. Ik weet alleen niet welk boek ik van je nodig heb en waar ik het winkelwagentje kan vinden.

    In het kort, ik leef zelfvoorzienend op een stuk land in Italië waar ik me niet kan inschrijven. Ik maak nog wel gebruik van mn auto en af en toe mijn ing bankrekening, zoals met het betalen van de autoverzekering. Verder heb ik geen adres. Heb je een tip en of een boek dat je aanraadt?

    Dikke knuffel,

    Daniel

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!