Werken & Reizen,  Wonen in Mexico

Mexico, Tijdelijke Verblijfsvergunning & Online Werken

Op je tijdelijke verblijfsvergunning voor Mexico mag je niet werken. Tenzij je vooraf toestemming aanvraagt met de optie om te onderzoeken of als zelfstandig ondernemer wilt gaan werken in Mexico. Als je in Mexico als ZZP’er werkt mag je geen inkomsten hebben in het land zelf, of werken voor Mexicanen of Mexicaanse bedrijven. Er zitten dus wat haken en ogen aan het werken in Mexico als zelfstandige.

Als je wel wilt gaan werken voor een Mexicaanse werkgever, dan dient jouw werkgever een werkvergunning voor je aan te vragen. Maar stel je wilt online gaan werken, buiten Mexico dus, maar je bedrijf als ZZP’er legaal starten in Mexico. Hoe gaat dat in zijn werk als je een tijdelijke verblijfsvergunning hebt?

Daar gaat dit artikel over. De informatie voor dit artikel heb ik online verzamelt. Het is dus geen informatie die ik uit ervaring heb opgedaan.
Het kan dus zomaar zijn dat als jij dit allemaal wilt uitproberen in jouw stad of Staat, het wezenlijk anders gaat of zelfs niet mogelijk is. Maar in ieder geval denk ik dat het artikel je voldoende richtlijnen geeft over het eventueel legaliseren van je werkzaamheden in Mexico als je die behoefte zou voelen.

Regelgeving over werken op een Temporary Resident Visum

Als je rondvraagt of je op een Temporary Resident Permit in Mexico mag werken zonder werkvergunning kun je twee antwoorden verwachten:

1. Dat mag, mits je niet werkt voor Mexicaanse opdradchtgevers of Mexicanen, stel je verkoopt online producten en services, dan mag je die nooit verkopen aan Mexicanen of bedrijven die in Mexico gevestigd zijn.
2. Nee dat mag niet, je moet je registreren als je fysiek in Mexico verblijft en online werkt en geld ontvangt terwijl je in Mexico bent.

Die laatste regel laat mijns inziens wat ruimte voor interpretatie, want als jouw geld dus niet binnenkomt in Mexico op een Mexicaanse bankrekening, is het hetzelfde antwoord als antwoord 1: Je hebt geen inkomsten IN Mexico of vanuit Mexico.

Maar goed, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, werkzaamheden of keuzes zou je er voor kunnen kiezen je online werkzaamheden tijdens je verblijf in Mexico op te geven aan de Mexicaanse Belastingdienst en een werkvergunning aan te vragen, als je wel Mexicaanse klanten hebt bijvoorbeeld.

In mijn handboek” Wonen in Mexico leg ik deze aanvraag procedure en heel veel anderen uit, inclisief linken naar websites en formulieren die je nodig hebt. Het boek is doorspekt met tips en wetenswaardigheden om jouw nieuwe leven in Mexico zo eenvoudig mogelijk te maken.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.