Emigreren,  Werken & Reizen,  Wonen in Mexico

Redenen om te werken vanuit Mexico

Meer en meer mensen zoeken hun heil in Mexico. Van remote werkers tot gepensioneerden en digitale nomaden.

Mexico is hot. Voor mensen van over de hele wereld. Dat ontstond tijdens de pandemie in 2020, toen Mexico geen inreisbeperkingen had anders dan een gezondheidsverklaring.
Digitale nomaden van over de hele wereld, vonden hun weg naar de zonnige kusten van de Riviera Maya om daar te werken.

En hoewel Mexico wel heel veel Covid maatregelen had, was het voor iedereen duidelijk welke maatregelen, en hoe ze toegepast werden. En ze werden met het grootst mogelijk respect voor de medemens toegepast. Dat gaf voor veel nationaliteiten een enorme rust en nam een boel druk weg.

De instroom van remote werkers, digitale nomaden en ZZP’er is nog niet gestopt

Inmiddels is de wereld weer wat gekalmeerd en zijn we aan het wennen dat we er een besmettelijke ziekte bij hebben. Maar nog steeds vinden mensen hun weg naar Mexico. In veel landen is reizen, hoewel met enige beperkingen weer mogelijk. Maar nog steeds lijkt Mexico verreweg de favoriet voor die mensen die een werkplek zoeken of een nieuwe start willen maken.

En dat is begrijpelijk. Het land biedt kansen, ondanks de inflatie en het moeizame herstel na de pandemie. En daar waar de wereld worstelt met heel veel zaken zoals falende supplychain, sancties, en dreigende recessie, heeft Mexico, hoewel hier ook inflatie merkbaar is, niet zo’n grote achterstand als de rest van de wereld, omdat het toerisme doordraaide. En omdat investeerders bleven komen. (lees ook: Inflatie in Mexico)

digitale nomade, werken en reizen, freelance, zzp online geld verdienen

Waarom zijn er zoveel remote werkers en ZZP’ers die naar Mexico zijn verhuisd?

De pandemie heeft ons gedwongen anders te kijken naar klantcontacten en kantoorruimtes. Was eerst je kantoor een veilige haven waarbinnen je je taken uitvoerde en de gezelligheid van collega’s had, veranderde dat (al dan niet terecht) in een onveilige plek waar je besmet kon raken.
Hetzelfde geldt voor ZZP’ers, klantcontacten verlopen digitaal en het is helemaal niet meer zo nodig om al die netwerkbijeenkomsten af te lopen op zoek naar contacten en peers.

Nederland werkte massaal thuis en genoot via Zoom van het menselijk contact. En wat vanuit huis kan, kan ook vanuit een verre locatie. Heel veel werkers in de wereld hebben besloten nooit meer terug te keren naar het kantoor en hun bureau.
Sommigen van hen vliegen een paar keer per jaar terug voor overleggen en bespreken die een fysieke aanwezigheid vragen, maar de meesten redden ook dat wel via Zoom.

En dat geldt ook voor heel veel Nederlandse ZZP’ers. De Nederalndsse werkgevers zijn wat behoudender in het grensoverschrijdend werken. Maar er zijn zeker wel mensen in vast dienstverband die je niet meer op kantoor zult treffen en die inmiddels Nederland verruilt hebben voor verre oorden.

Waarom is Mexico zo populair?

Misschien vanwege de goede flexwerklocaties? De leuke koffietentjes en de prachtige locaties om van te werken? Of het snelle, betaalbare, soms zelfs gratis toegankelijke internet?

Maar laat ik eerlijk zijn, niet alleen remote werkers en ZZP’ers vinden hun weg naar Mexico, ook heel veel gepensioneerden en soms zelfs hele gezinnen pakken hun spullen en en verhuizen naar dit grote gastvrije land.

Waarom?

Ten eerste omdat de kosten van het levensonderhoud zijn hier relatief laag. Niet zozeer de dagelijkse boodschappen als wel de kosten voor huisvesting. En hoewel huizenprijzen ook in Mexico stijgen, vooral in de populaire expat gebieden, kun je hier nog heel goedkoop wonen. Zeker als je het vergelijkt met Nederland. Daarbij, er zijn hier huizen genoeg. Er is geen schaarste op de woningmarkt en er is keuze in overvloed.

Maar ook benzineprijzen zijn hier redelijk normaal gebleven, en uit eten gaan of een avondje feesten of stappen is nog steeds heel erg betaalbaar.

Je kunt dus je kosten van levensonderhoud drastisch verlagen. Dat geldt voor iedereen die hier komt wonen, voor lange of kortere tijd. En voor een digitale nomade betekent dat letterlijk dat je minder uren achter je laptop zit te werken.

Nog een goede reden om je tijdelijk in Mexico te vestigen is dat je relatief lang kunt blijven op een visum. Ben je van plan heel lang te blijven kun je vooraf een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen bij de ambassade in Den Haag. (lees ook: Heb ik een visum nodig voor Mexico?) En als digitale nomade en zeker als remote werker, mag je hier gewoon aan de slag*.

De reismogelijkheden binnen Mexico zijn legio. Vliegtickets zijn goedkoop en er rijden genoeg lange afstandsbussen. Dus rondreizen door dit grote land is een absolute mogelijkheid.

Enkele voordelen van lang verblijf in Mexico

Niet alle voordelen gelden voor kortverblijvers, ook al verblijf je een half jaar hier, mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning hebben nog meer voordelen en rechten dan mensen met een 180 dagen toeristen visum.

Ik noem er een paar:

  • je kunt hier relatief goedkoop wonen zeker als je voor langere tijd een huis huurt
  • als je een verblijfsvergunning hebt kun je een bankrekening openen en dan krijg je nog forse rente op je spaarrekening
  • een heel toegankelijke gezondheidszorg die betaalbaar is (lees ook: Vragen over Zorgverzekering in Mexico)
  • je bent (op een tijdelijke verblijfsvergunning) niet belastingplichtig in Mexico als je geen geld verdient van klanten in Mexico of werkt voor Mexicaanse opdrachtgevers of werkgevers. (*Je mag niet werken voor mexicaanse opdrachtgevers of klanten op een tijdelijke verblijfsvergunning of toeristenvisum) (lees ook: Mexico, Tijdelijke Verblijfsvergunning & Online Werken)

motorrijden, mexico, buitenland, toertochten

Waar gaan al die mensen wonen in Mexico?

Eigenlijk gaan alle Nederlanders een beetje naar dezelfde plekken. En dat is best jammer. Want Mexico is groot en divers en er zijn zoveel meer leuke plekken om te bezoeken en neer te strijken.

De meeste mensen eindigen in de Riviera Maya, plaatsen als Cancun, Playa del Carmen en Tulum spreken tot bijna ieders verbeelding.

Sommigen trekken iets verder en gaan naar Oaxaca, Merida, Puerto Vallarta of Mexico Stad.
Maar er zijn zoveel meer leuke fijne plekken om te werken, en te wonen en die zijn een stuk minder toeristisch en dus ook een stuk goedkoper.

Leuke steden in Mexico om te wonen en te werken zijn:

En dat is maar een kleine greep uit de vele fantastische historische steden die Mexico rijk is.

Mexico, visum, cancun, toerist, 180 dagen, exit tax, belasting, kosten, prijs,

Heb jij plannen om Nederland te verruilen voor Mexico

Of je nu voltijds of tijdelijk in Mexico wilt gaan wonen, ik bied jou de unieke kans om met mij te praten over het leven hier. Wat je kunt verwachten en waar je misschien wel kunt vestigen. Welke verplichtingen je aan moet voldoen en wat je kunt verwachten als je eenmaal bent aangekomen. Maar je kunt ook het handboek kopen en het allemaal zelf doen!

Plan jij een lang verblijf in Mexico? Vraag dan zelf je Resident Permit aan. Je tijdelijke verblijfsvergunning.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!