Vakantiegangers

Update over Sargasso ofwel het zeewier probleem in Cancun en omgeving

Het is elk jaar weer een probleem: Sargasso. Met tonnen spoelt het aan op de stranden en honderden medewerkers werken per strand om de boel schoon te houden. Soms lijkt dat onbegonnen werk.

Ik bezocht twee stranden om te kijken hoe erg het is nadat ik in de locale kranten verontrustende verhalen las over niet geïnstalleerde barrières om het zeewier tegen te gaan en problemen met stankoverlast. Wat Sargasso stinkt als het oud wordt naar rotte eieren en soms is dat echt adembenemend. Als je op bepaalde punten door de hotelzone in Cancun rijdt bijvoorbeeld bij Ventura Waterpark en Torre Peninsula beneemt het je de adem, maar ook vooraan de hotelzone aan de stadskant zeg maar zijn er plekken waar je kunt ruiken dat je niet naar het strand hoeft.

Alles heeft te lijden onder dit bruinige goedje wat in grote plakken op zee drijft

Destination weddings zoals je kunt zien in de video zijn de dupe van het sargasso probleem, zeker als het hotel het strand niet vlak voor je ceremonie schoonmaakt. Maar ook hotels en horeca zwoegen onde rde last van dit jaarlijks terugkerende fenomeen.

Het ene jaar is het erger dan het andere jaar, en het ene strand heeft er meer last van dan het andere en op sommige dagen waan je je in een moment dat het voorbij is omdat de wind gedraaid is. Maar meestal is het zeewier wel aanwezig tussen maart en oktober.

Het is totaal onschadelijk maar het is gewoon een vies gevoel en gezicht

Zwemmen en uit het water komen met zeewier kruimels in je haar en in je zwemkleding en onder je oksels (en tussen andere plekken) is niet prettig. En niet elk strand heeft douches waar je je kunt afspoelen. Daarnaast is het lastig om naar het water te lopen over een bed van vers en oud zeewier. Het voelt zacht, maar je weet niet wat er onder ligt of waar je doorheen loopt. Soms neemt het zeewier veel plastic en ander afval mee wat verward raakt in de structuur.

En dan zwemmen terwijl er constant zeewier tegen je aan klotst, dat is toch een heel andere ervaring dan zwemmen in een azuurblauwe zee waar je je voeten kunt zien en vissen voorbij ziet schieten.

Overall is het niet wat je je voorstelt bij een (relatief dure) strandvakantie in Mexico.

 

Meer lezen over Zeewier in de Riviera Maya?

Tot 2021 schreef ik regelmatig over het zeewier-probleem wat in de staat Quintana Roo het toerisme zo beïnvloed. Midden in het Sargasso seizoen van 2021 vertrok ik uit Quintana Roo om Mexico te gaan ontdekken op de motor. Dus updates over latere jaren zul je niet meer vinden. Wel kun je in de blogs van voorgaande jaren handige links vinden over voorspellingen en aanvoer van Sargasso in real time.

Zeewier probleem in Cancún en Playa del Carmen, Mexico

Zes maanden van het jaar is het een verdrietig gezicht, de prachtige witte stranden van de Riviera Maya liggen dan ...
Lees meer

Update over Sargasso ofwel het zeewier probleem in Cancun en omgeving

Het is elk jaar weer een probleem: Sargasso. Met tonnen spoelt het aan op de stranden en honderden medewerkers werken ...
Lees meer
eerier in playa del carmen

Zeewier update Riviera Maya Mexico 2020

Het is sargassum tijd. Elk jaar tussen April en November spoelen er tonnen kiloas aan rood bruin zeewier aan op ...
Lees meer

Zeewier voorspellingen voor 2020 Quintana Roo

In 2019 was het zeewier probleem in de steden van de Riviera Maya gigantisch. per dag werden vele tonnen per ...
Lees meer
zeewier cancun en Playa del Carmen

Zeewier in Cancun en Playa del Carmen 2019, een Update

Het is september als ik dit blog schrijf, in Puerto Morellos en Playa del Carmen ligt een fel gekleurde barriere ...
Lees meer

 

UPDATE 2022

Wil jij op de hoogte blijven van het actuele nieuws rondom het zeewier-probleem in de gebieden van Cancun tot aan Chetumal? Kijk dan in deze krant

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.