Van Hotels naar Airbnb appartementen, mijn ervaring
Voor de Europa reis zijn mijn zoon en ik, die tijdelijk samen reizen, overgestapt van hotels naar Airbnb’s. Dat heeft alles met budget te maken. Met zijn 2-en een appartement delen is goedkoper dan 2 kamers in een hotel huren. En omdat we langzaam reizen is het ook fijn als je een keuken hebt waar je zelf kunt koken. We reizen door Europa in afwachting van een visum aanvraag voor ons volgende grote avontuur.
In de Filipijnen waren hotels een stuk voordeliger dan in Europa en Airbnb is dus een goede vervanger
Al boekende ontdekken we dat er een boel ‘verborgen’ kosten zijn. De prijs die in eerste instantie genoemd wordt is bij aangeven van de datum vaak net even anders, er komen boekingskosten en schoonmaakkosten bij en de prijs van een apartement loopt tijdens het boeken en inchecken al snel op en soms is het dan nog maar net aan goedkoper dan een hotel.
Vooral in die steden waar apart toeristenbelasting berekent wordt, zoals in Rome en Venetie. Die kosten worden wel vermeld op de website, maar na je boeking vergeet je dat al snel. Maar je moet het natuurlijk wel bij de prijs per nacht optellen anders is het bedrag wat je betaald niet reëel.
De toeristenbelasting moet je natuurlijk ook bij de prijs per nacht optellen
Wat we ook ontdekten is dat je hosts hebt die je aardig vindt en die je minder aardig vindt. Zo hadden we in Rome een nogal drammerige host die elke 5 minuten bijna in onze whatsapp zat om te vragen hoe laat we aankwamen, waar we vandaan kwamen, welk vluchtnummer en of goed geslapen hadden, wat we die dag gingen doen enz. enz.
Dat kan heel lief en zorgzaam zijn, maar als we niet binnen 10 minuten reageerden meldde ze het bij Airbnb dat ze geen contact met ons kon krijgen. En dan ging Airbnb zich er mee bemoeien.
De review die we na ons verblijf bij haar schreven, die voor 85% positief was (bereikbaarheid, inrichting, rust en centrale ligging) en 15% kritisch, vond ze vol leugens staan.
Jammer, want het enige wat we schreven was dat haar huis erg koud was en dat de boiler klein was en amper warm water gaf voor 2 personen. En dat was onze waarheid. Ik heb zelfs nog gezegd bij het uitchecken dat het erg koud was in het appartement. Maar dat wuifde ze weg. We hebben heel amicaal en in tevredenheid afscheid genomen er is geen onvertogen woord gevallen. Maar tot onze verbazing, in haar counterreview beticht ze ons naast liegen, ook van een paar nare karaktereigenschappen. Een mevrouw die moeilijk met kritiek kan omgaan dus.
We zijn wat terughoudend geworden met het schrijven van reviews, want alleen maar zeggen dat het geweldig was omdat anders je host beledigd is is niet mijn stijl
In Florence hadden we een bijna onzichtbare host, 1x een berichtje of alles goed ging en daarna weer stilte, nu ja stilte, het als ‘rustig gelegen’ aangeboden appartement lag aan een drukke weg en de bovenburen maakten zoveel lawaaai dat het slecht slapen was daar. en het centraal gelegen 10 minuten van het centrum was waarschijnlijk geschreven door een hardloper want het was een forse wandeling naar het centrum. Maar het appartement was leuk ingericht en lekker warm en de douche was zalig daar!!
Je huurt van mensen die meestal geen opleiding hebben in hotelmanagement of hospitality en je ontmoet de kleurrijkste personen
Airbnb blijft natuurlijk huren van particulieren die geen opleiding hebben in hotel management, en hospitality en het blijft van 2 kanten mensenwerk. Velen hebben hun hart en ziel in de appartementen gelegd, dat toont in de presentaties op de website. Er zitten natuurlijk ook gewoon gastheren en vrouwen bij die het duidelijk doen om het geld maar die dan net die afstandelijke doch verwelkomende professionaliteit missen die ziet bij getraind personeel in hotels.
Bij Airbnb ben je huisgast, in hotels en resorts ben je gast.
Ik herinner me het eerste verblijf in een guesthouse in Rome, waar ook een soort gezellige kneuterigheid plaatsvond bij het uitchecken en kamers schoonmaken, duidelijk goedwillende eigenaren die genoten van de ‘hotelbranche’ en net te amicaal waren met hun gasten om echt profesioneel te zijn. Toch zou ik daar zo weer naar toe gaan als ik in Rome een kamer nodig heb.
We zijn in dit verhaal allemaal schepen die passeren in de nacht, en sommigen maken indruk en anderen absoluut niet. Sommige appartement zijn knus huiselijk, anderen stijf onpersoonlijk en kil.
Onze host vertaalt alles via Google Translate, dat leidt tot enorme spraakverwarring
En zo’n huis en de inrichting blijft de persoonlijke voorkeur van de eigenaar. Daar waar een hotel een uniformiteit heeft die op veel meer mensen van toepassing is puilen de meeste Airbnb’s waar ik gelogeerd heb, uit van de Ikea inrichtingen en soms lag ik zelfs knus onder tuttige bloemetjes dekbedden en lagen er overal gehaakte kleedjes op tafel.
O ja, en laat ik de taalbarriere niet vergeten. De Airbnb hosts die ik tegenkom spreken allemaal een mondje Engels, maar er was er 1 die constant Google translate gebruikteomdat ze amper Engels sprak, en dat schiep behoorlijk wat verwarring. Het is natuurlijk wel handig als je met internationale gasten te maken hebt dat je je redelijk Engels spreekt.
Ik ben een nomade ik doe niet anders dan in andermans huizen wonen of inchecken in hotels
Als nomaden zijn mijn zoon en ik gewend aan nieuwe huizen en andere plekken om snel thuis te zijn en wij verstaan de kunst om binnen 5 minuten ergens ’te wonen’. Dat is voor de huiseigenaren vaak ook onwennig. Ze willen ons 101 dingen uitleggen waarvan wij zoiets hebben van: jaja, dat weten we al, of tuurlijk joh…logisch. Zij hebben te maken met echte vakantiegangers en wij vallen niet echt in die categorie.
Voor mij dus een leermoment om voor dat half uurtje inchecken net te doen of ik een vakantieganger ben en relaxt naar het hele verhaal luisteren over sleutels, huisregels, bustijden, supermarkten en drinkwater. Respect tonen voor wat hun zien als de perfecte incheckprocedure, ook al ben ik er maar 1 nacht.
Voor mij is Airbnb een heel nieuwe ervaring en ik vind het wel leuk, maar ik geniet toch meer van de relatieve anonimiteit en service van hotels. Waar een duidelijke klantrelatie is. Maar vanwege het budget zullen we nog wel een tijdje te gast zijn bij locale huiseigenaren en boeken via Airbnb.
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.