kosten dagelijks leven buitenland
Emigreren,  Wonen in Mexico

Wonen in Mexico voor 550 Euro per maand

Wat kost dat nu? Wonen in het buitenland en hoeveel geld heb je nodig om een leuk leven te leiden in het land van je dromen. Er zijn mensen die denken dat het spotgoedkoop is, anderen denken dat het best wel duur is, ik licht een tipje van de sluiter op over wonen in bijvoorbeeld Mexico en de Filipijnen voor 550 euro per maand.

kosten, levensonderhoud, dagelijks leven, prijzen, mexico, filipijnen, budget, maandelijkse kosten,

De budget vraag is de meest lastige vraag die ik krijg in mijn mailbox

Wat kost leven in een ander land? Mensen vragen me dat best vaak en elke keer antwoord ik steevast met: dat hangt van heel veel factoren af.
Want wat voor mij een luxe en acceptabele levensstijl is, kan voor jou wel schrale kost zijn. Het hangt dus vooral van jezelf af welke eisen jij stelt aan een ‘beter leven’ en aan de dagelijkse kosten van producten in het land van jouw keuze.

Maar er zijn genoeg mensen op het internet die je een goede indruk geven door hun kosten per maand met hun volgers te delen. Immers, geld is iets wat ons allemaal bezig houdt.

Schreef ik eerder al dat ik kan rondkomen van 600 Euro in de Filipijnen, In Mexico is mijn kostenplaatje heel anders.

Personal Advice

Mede door het Coronavirus zijn mijn maandelijkse lasten heel erg in prijs gedaald

De wankele Mexicaanse Peso en het vele thuis zijn hebben mijn kosten van levensonderhoud in Mexico bijna gehalveerd.
Schreef ik in dit blog nog hoe ik rond kwam van 1.000 Euro en dat best duur vond ten opzichte van mijn leven in de Filipijnen, nu leef ik zelfs goedkoper van in de Filipijnen.

bankrekening vertrek buitenland

Deze maand komen mijn uitgaven in de budget app niet boven de 550 euro uit

Haalde ik enkele maanden geleden nog 7.000 pesos uit de geldautomaat voor 292 Euro, nu zou een dergelijke transactie mij 274 Euro kosten, dat is 20 euro goedkoper per transactie. En dat is de dure wisselkoers. Als ik geld overboek van Nederland naar mijn Mexicaanse bankrekening, dan maak ik momenteel winst. Ik kan in Mexico meer kopen voor mijn geld dan in Nederland, simpelweg omdat ik meer Pesos voor een euro krijg.

expat in Mexico

Maar het komt niet alleen door de lage waarde van de Peso. Het komt ook omdat ik meer thuis ben

Elke maand hou ik al mijn uitgaven bij in een budget app. Zo weet ik grofweg waar geld naar toe gaat. Ik heb categorieën als: boodschappen, uit eten, wasserette, huur en internet. Maar ook medische kosten, vervoer, kleding en legale kosten (bijvoorbeeld visa kosten)

En de kosten voor uit eten zijn drastisch verlaagd. Omdat bijna alle restaurants dicht zitten, zeker in het toeristen gebied, kook ik zelf, en dat is veel goedkoper dan uit eten gaan. Opeens geef ik geen 6.500 pesos meer uit aan uit eten gaan maar grofweg 2.500 pesos.

Je gaat niet meer even een ijsje eten op 5th en lekker mensen kijken, of een drankje doen op het strand en dat worden er dan al snel 2 of drie met een snack. Simpelweg omdat alles dicht is of verboden gebied is.

En winkelen en een shirtje scoren is er al helemaal niet meer bij, want de winkels waar ik graag kleding koop: Old Navy, SEARS en H&M zijn gesloten.

cost of living Mexico

De boodschappen uitgaven zijn wel omhoog gegaan, ongeveer 1.000 Pesos, grofweg 40 Euro per maand

Sommige dingen zijn wel wat duurder geworden in de winkels, zo was rundvlees bijvoorbeeld altijd heel goedkoop en is die prijs opeens bijna verdubbeld. Ook drinkwater is een paar pesos duurder geworden in 2020. Het zijn maar kleine prijsverhogingen maar het tikt wel aan.

Inmiddels ben ik de trotse bezitter van een Soriana klantenkaart en kan ik sparen voor korting op mijn boodschappen, gisteren had ik 65 pesos korting. Ik weet het, het zijn maar kleine beetjes, maar alle beetjes helpen. Zeker nu mijn bedrijf slechter gaat en mensen niet meer zo bezig zijn met reizen en emigratie.

Als straks de peso weer herstelt van de economische malaise wordt mijn leven weer duurder natuurlijk, maar ik weet dat als ik wil ik makkelijk minder kan uitgeven dan de eerste ingeschatte 1.000 Euro per maand. Ik zou het fijn vinden als ik straks weer rond de 650 euro uitkom, net als in de Filipijnen. Hoewel dat hier dan zonder motorrijden zal zijn, die kosten moet ik daar nog bij optellen.

kosten levensonderhoud Playa del Carmen

Ik moet wel realistisch blijven over mijn levensstijl en de kosten die daar bij horen

Ik geef natuurlijk nog gewoon pesos uit, ik geef alleen minder pesos uit en die peso is minder waard. Als hij straks weer herstelt stijgt mijn uitgave patroon weer als ik het omzet in Euros. Eigenlijk zou ik helemaal niet meer moeten omrekenen naar Euros nu ik een Mexicaanse bankrekening heb.

Voor de uitbraak van COVID-19 at ik soms wel 2x buiten de deur, omdat het hier heel goedkoop is om buiten de deur te eten. Maar ik besef dat ik dat niet echt nodig heb om gelukkig te zijn, het was meer gemakzucht.

Je verhuist naar een nieuw leven om gelukkiger te worden en een betere toekomst voor jezelf te creëren. Dan wil je niet teveel inboeten. En hoewel ik een heel minimalistisch leven leid met mijn 1 paar slipflops en een paar sandalen en 4 korte broeken en zonder noemenswaardig uitgaansleven, wil ik wel lekker leven en niet inboeten op die dingen die voor mij essentieel zijn.

mexico cost of living

Kun jij ook rondkomen van 550 Euro in Mexico?

Kun jij ook rondkomen van zo’n laag maandbedrag in bijvoorbeeld de Filipijnen of Mexico? Dat hangt helemaal af van wat voor eisen jij stelt aan je levenskwaliteit en producten die je nodig hebt. Huisvesting, uitgaan, ziektekosten, medicijnen, de wasserette.

Ik was bijvoorbeeld alle kleding op de hand, al jaren, ik draai daar mijn hand niet voor om. Ik geniet er van als mijn Airbnb een wasmachine heeft, maar zoals nu in dit kleine studiootje in Playa doe ik het zelf. De lakens niet meer, die gaan naar de wasserette net als de handdoeken. Zonder waslijn is dat niet te doen.

Als ik straks een eigen plek heb, wil ik wel een wasmachine, maar dan kan het ook

Maar in de Filipijnen had ik iemand uit het dorp die af en toe hielp met de schoonmaak en de tuin. Die mevrouw was dolblij met het baantje en ik blij met de hulp.

De kosten van levensonderhoud kun je niet helemaal zelf bepalen, je bent ook afhankelijk van de prijzen van producten in een land en jaarlijkse inflatie en prijsverhogingen. Daar moet je in je emigratie budget wel rekening mee houden

De kosten van levensonderhoud in Mexico in 2022

In mijn boekje Emigreren, zo kies je je nieuwe thuisland help ik je stap voor stap bepalen wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je nieuwe thuisland. Om te toetsen of het land van je keuze bij jouw behoeften past. Of jij je droom van een beter leven goed inschat.

In het boek Sparen voor je Emigratie vind je handige budgeteer tips om je droom sneller te realiseren.

In de handleiding “Wonen in Mexico, zo doe je dat” leg ik alles uit inclusief handige linken naar websites

In het boek vind je alle informatie over motorrijden of autorijden in Mexico, alle regels, prijzen, veiligheid op de weg en de registratie.

Maar ook alle ins en outs over het dagelijks leven in Mexico, van een huis zoeken en vinden tot gezondheidszorg, je rechten en plichten en veiligheid, verkeer, scholen, alles wordt er behandelt voor een makkelijke integratie na je emigratie.

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.

Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties