
Wat doet een Emigratie Coach?
Choaching is een manier om doelen te bereiken en vindt zijn oorsprong in de jaren ’80. De methode wordt gebruikt voor verschillende gebieden in het leven en gaan van practische tot emotioneel. Er zijn verschillende soorten coaches, je het persoonlijke coaches, lifestyle coaches, bedrijfscoaches en dus ook Emigratie Coaches, hoewel dit een vrij nieuw werkveld is waarin ik voorloper was.
Wat doet een Emigratie Coach
Als Emigratie Coach help ik mijn client om de kloof te dichten tussen willen en bereiken. Bijvoorbeeld als je niet weet waar je moet beginnen met je emigratie plannen, dan geeft een Emigratie Coach richting aan die plannen en adviseert in de te ondernemen stappen. Eigenlijk help ik mijn cliënt om een stappenplan te maken in zijn of haar hoofd of op papier, over het leven in de toekomst en hoe je daar met een zo groot mogelijk succes kunt komen.
Vaakt lukt dit op het gebied van Emigratie in een gesprek van 1 uur eventueel met een aanvullend gesprek.
Maar een Emigratie Coach kan meer dan richting geven aan plannen.
Een Emigratie Coach kan ook mensen helpen die tijdens of na hun emigratie worstelen met integratie, met gevoelens en emoties. Dit zijn de Emigratie Coachingstrajecten waarbij je als klant kiest voor een periode van meer intensieve aandacht en persoonlijke begeleiding bij praktische en/of emotionele zaken.
Ook kan een Emigratie Coach een prima klankbord zijn als je twijfelt over je emigratieverlangen. Stel je wilt het wel maar je aarzelt. Als coach probeer ik dan te ontdekken waar die aarzeling vandaan komt en wat jij kunt doen, (of wij samen) om die aarzeling weg te nemen.
De voordelen van werken met een Emigratie Coach
Samen met een Emigratie Coach breng je orde in chaos en drukte rondom emigratie. Je krijgt antwoord op je vragen zonder zelf uren te zoeken naar antwoorden op het internet vol met allerlei tegenstrijdige informatie. Een Emigratie Coach heeft ervaring met het leven in het buitenland, met emigratie en is op de hoogte van de wet- en regelgeving die hier bij komt kijken. Vaak komen er ook vragen of emoties boven tijdens een gesprek, die kunnen dan gelijk besproken worden.
Werken met een Emigratie Coach kan inzicht geven en houvast, en motivatie om door te zetten daar waar het eerst bijna onmogelijk leek. Samen zoeken naar oplossingen en samen werken aan een nieuwe toekomst.
Je zet een Emigratie Coach in om van jouw emigratie verhaal een succesverhaal te maken.
Coaching gebeurt in sessies dus ook Emigratie Coaching
Afhankelijk van welke methode je kiest: een eenmalig gesprek waarbij je zelf je tijd kiest of een traject. Heb je met mij dus 1 sessie of meerdere. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal keren een gesprek in te plannen en die momenten te laten afhangen van behoefte en hoe jouw emigratie plannen verlopen. Sommige klanten boeken over hun maanden van voorbereiding soms zomaar opeens weer een gesprek in. Even een soort van Touch Base, met een ervaringsdeskundige, of omdat ze aanvullende vragen hebben, bijvoorbeeld over wonen in een specifiek land als Mexico of de Filipijnen en wat ze kunnen verwachten als ze daar eenmaal zijn.
Tijdens de trajecten verdelen we de sessies over een periode van 4 weken, in die periode heb je afhankelijk van welk traject je kiest een aantal keren contact met mij. Meestal is dat in ieder geval 1 videogesprek per week van 1 uur. Woon je bij mij in de buurt dan kunnen we die gesprekken ook in levende lijve doen op een door ons samen gekozen prettige locatie waar we rustig kunnen praten. Of bijvoorbeeld tijdens een wandeling.
Het verschil tussen een consultant en een coach?
Iemand zei ooit eens tegen mij: Misschien moet je jezelf consultant noemen en geen coach, coach is best wel een beladen woord. Iedereen noemt zichzelf coach tegenwoordig.
En hoewel ik in Nederland een opleiding heb afgerond als coach/counselor bij een erkend opleidingsinstituut, Ik heb daar toch over nagedacht. Want inderdaad blijkt dat er nu meerdere emigratie coaches opduiken uit het niets en ik opeens collega’s heb.
Hoewel ik net als een consultant me vaak focus op een concreet probleem waar jij tegenaan loopt. En ik heel veel technische vakkennis heb over het emigratieproces en wat daar bij komt kijken, kies ik toch voor het woord coach. Omdat ik samen met jou wil kijken naar oplossingen. En omdat er ook zoveel emoties bij komen kijken.
Kijk, emigratie is maatwerk, en er is soms geen pasklare oplossing, en in onze gesprekken kunnen we dan samen denken en heel creatief afgestemd op jouw omstandigheden en binnen de ruimte in de wetgeving zoeken naar een oplossing. Dat doe ik liever samen met jou dan dat ik je vertel hoe het moet met alle misverstanden van dien. Ik hou van processen waarin mensen samen vooruitkijken en werken. En dat is toch net even een ander proces als een consultant vind ik.
In onze gesprekken ontstaat ruimte ervoor vraag en wedervraag om alles duidelijk te maken en misverstanden te voorkomen.
Welke mensen kiezen voor een Emigratie Coach?
Zakelijk gezien zou ik natuurlijk moeten zeggen dat in deze complexe digitale wereld iedereen gebruik moet maken van de kennis van een Emigratie Coach. Want mijn kennis van emigratie, gecombineerd met mijn ervaringen, zijn zo breed dat er eigenlijk voor iedereen wel iets te halen is tijden een sessie.
Maar dat zou niet helemaal eerlijk zijn, want soms kan je vraag heel simpel beantwoordt worden via email, en daar hen ik dan ook een mogelijkheid voor
Realistisch gezien is het verstandig voor een Emigratie Coach te kiezen als je
- geen zin hebt om zelf al het zoekwerk te doen
- feedback wilt over je plannen van iemand die niet emotioneel verbonen is met jouw emigratieproces
- ruggespraak wilt houden over de haalbaarheid van je plannen
- specifieke vragen hebt over wonen en integratie in het buitenland
- een impasse hebt bereikt in je planning
- je zeker wilt weten dat je aan alles hebt gedacht en niets bent vergeten af te ronden in Nederland
- in de famnilie of met vrienden niet op 1 lijn kunt komen over je vertrek
- het moeilijk vind om beslissingen te nemen
- vragen hebt over visa of toelatingseisen
- zoekt naar mogelijkheden en die even zelf niet kunt bedenken
- niet lekker in je vel zit na je emigratie
- terug wilt naar Nederland maar dat niet zeker weet
of gewoon omdat je ervan droomt en niet weet waar je beginnen moet, of wilt weten hoe het is om in Mexico te wonen, of in een ontwikkelingsland.
Eigenlijk zijn de mogelijkheden en redenen eindeloos
Het inschakelen van een Emigratie Coach is heel persoonlijk. En veel mensen zijn vol vertrouwen dat ze het allemaal zelf kunnen, en dat is prima. Toch zie ik als ik bijvoorbeeld kijk naar “Ik Vertrek” en dat soort programma’s, momenten voorbij komen dat ik denk: Tja, als je met iemand had gesproken, had je dit kunnen voorkomen, of kunnen opvangen.
Vragen die ik als Emigratie Coach vaak krijg zijn
- wat kost dat nu, wonen in X,y, z?
- hoe vind ik een huis na mijn emigratie?
- moet ik al een huis kopen of huren voordat ik emigreer?
- hoe zit het met de toelatingseisen, wat als ik er net niet aan voldoe?
- hoe veilig is het land waar ik wil gaan wonen?
- hoe zit het met de ziektekostenverzekering?
- waar betaal ik belasting?
- wat doe ik met mijn inschrijving bij de KvK?
- ik krijg geen visum, wat nu?
- hoe doen we dat met kinderen?
Vooral de vragen over huisvesting en veiligheid zijn wel de meest gestelde vragen en vragen over de zorgverzekering.
Waar moet je op letten bij de keuze van een Emigratie Coach?
Zoals al eerder in het artikel geschreven is: iedereen kan zich Emigratie Coach noemen. En de titel zegt niet zo heel veel meer dan de woorden aanduiden. In de praktijk kan het echter een dure grap worden als je een coach kiest waar je niets aan hebt. Ik had ooit een zeer terughoudende client in mijn aanvragen die wel de noodzaak inzag maar al een eerdere sessie met een zogenaamde Emigratie Coach had gehad en een klauw geld kwijt was voor totaal nutteloze informatie.
Het blijft altijd lastig een goede keuze te maken. En je moet je ook bij een coach op je gemak voelen denk ik.
En nu kan ik hier wel allerlei beloftes gaan doen over flexibiliteit, kennis, klantvriendelijkheid en waarom ik denk dat ik de beste ben, maar dat zou absoluut niet professioneel zijn.
Ik kan je wel meegeven waar ik persoonlijk op zou letten als ik een coach kies en aan een relatief wildvreemde mijn geld uitgeef:
- Past de coach bij jouw vraag? Kun jij via de website van de Emigratie Coach uitvinden of de persoon over genoeg informatie en kennis en een netwerk beschikt waarbinnen jij met je vragen terecht kunt
- Hoe is de bereikbaarheid, wordt er duidelijk uitgelegd wat je kunt verwachten en hoe snel je terughoort en wat de werkwijze is?
- Denk je dat de coach die jij op het oog hebt de juiste vaardigheden heeft om jou te helpen, bijvoorbeeld door levenservaring, opleiding of kennis, maar ook als het gaat om menselijkheid, authenticiteit en transparantie.
- Welke prijs rekent jouw coach en staat dit in verhouding tot de hulp die je zoekt. Een goedkope coach neemt zichzelf wellicht niet serieus en dus jou ook niet, maar een super dure coach is geen garantie voor kwaliteit.
- Heeft jouw coach een opleiding gevolgd en staat deze geregistreerd? Daar laat ik een steekje vallen, hoewel ik wel een opleiding als coach/counselor gevolgd heb, ben ik niet geregistreerd. Door mijn reizende leven kan ik er aan een aantal eisen voor registratie niet voldoen, daarbij heb ik ook de opfriscursussen niet gevolgd, omdat ik mij niet specialiseer in echte coachingstrajecten maar heel specialistisch werk als Emigratie Coach en op het grensvlak van consultant en coach werkzaam ben. Emigratie Coach is geen erkende Coach binnen de Nederlandse coachingswereld. Maar een coach die een opleiding heeft gedaan weet hoe ze moet luisteren, kan tussen de regels “doorlezen” en weet hoe ze de juiste vragen moet formuleren. Dat kun je al merken in het contact over de afspraak.
Voor jou keuze is het belangrijk dat je naar het totaal plaatje kijkt,
Kijk eerst even rond hoe op de website, vraag wellicht eens rond op sociale media naar ervaring van anderen, of lees reviews van klanten, en kijk hoe de coach zich presenteert en of wat je leest en ziet jou aanspreekt. Op basis daarvan kun je vaak wel een goede inschatting maken of de Emigratie Coach van jouw keuze bij je past of jou kan helpen.
Overweeg jij een Emigratie Coach te nemen voor jouw emigratievragen? Kijk dan eens naar mijn dienstverlening en aanbod op deze pagina (klik)
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.
Dit vind je misschien ook leuk

Wonen en werken in Singapore
18/02/2023
Verhuizen naar het buitenland, heb jij alles geregeld?
24/07/2021