blauwe lucht, wit strand, hangmat op de voorgrond en blauwe strandstoelen aan de linkerkant van de foto, in het midden de tekst: emigreren en niet werken
Emigreren

Emigreren en niet werken

Elke dag werk ik aan een goede website, en zo ook gisteren toen ik in Bing Webmaster tools zag dat mensen zoeken op “Emigreren en niet werken”. Dat intrigeerde mij en ik besloot er een artikel over te schrijven.

Emigreren en niet werken, waarom zouden mensen daar op zoeken vroeg ik me af. Het kan voor mij de volgende zaken inhouden:

  1. je hebt nu geen baan maar wilt wel emigreren en dus zoek je naar mogelijkheden
  2. je wilt na je emigratie nooit meer werken
  3. je wilt na je emigratie wel werken maar hebt nog geen idee wat je wilt doen

En misschien ben ik jouw reden wel vergeten, als je er dan een opmerking over maakt in de reactiemogelijkheden dan reageer ik daar alsnog op.

Emigreren zonder baan

Als je nu in Nederland geen werk (meer) hebt kun je gewoon emigreren. Wellicht zijn je baankansen, afhankelijk van je beroep en kennis in het buitenland wel veel groter.

Het kan best moeilijk zijn om in Nederland de eindjes aan elkaar te knopen als je moet rondkomen van een WW of bijstandsuitkering. In veel landen zijn de kosten van levensonderhoud aanzienlijk lager dan in Nederland en zeker als je binnen Europa blijft kun je gewoon vestigen en een baan zoeken of voor jezelf te beginnen zonder ingewikkeld visum gedoe en werrkvergunningen.

Als EU-burger heb je namelijk het recht om naar een ander EU-land te verhuizen om daar te werken, studeren, werk te zoeken of met pensioen te gaan. En je mag meestal maximaal drie maanden in een ander EU-land zijn voordat je je moet inschrijven, hoewel sommige landen wel een meldingsplicht hebben als je aankomt.

Wat je wel moet hebben is een geldig identiteitsbewijs, een ID-kaart of een paspoort.

Wat vaak niet kan is je uitkering meenemen.

Ik wil na mijn emigratie niet meer werken

Stel je droomt ervan om na je emigratie nooit meer te hoeven werken. Gewoon lekker lui altijd vakantie. Afhankelijk van je leeftijd en de situatie nu in Nederland is dat geen onbereikbare droom. Stel je hebt heel veel gespaard en goed belegd? Dan moe tje uitrekenen of de opbrengst van die beleggingen genoeg is voor een (goedkoper) leven in het buitenland. Je zult niet de eerste zijn die van zijn Crypto winst heerlijk in een hangmat op een tropisch strand gaat liggen rentenieren.

Maar ook als je nu een koophuis hebt wat je kunt (laten)verhuren, zodat je elke maand inkomsten hebt? Als die inkomsten genoeg zijn om ook jouw uitgaven in het buitenland te dekken, dan kun je lekker achterover leunen op je nieuwe locatie en een kijken hoe dat bevalt om nooit meer te werken. (Lees ook: Na Emigratie je Nederlandse huis verhuren)

En als je met pensioen gaat, is het natuurlijk helemaal makkelijk, dan laat je gewoon je pensioen in het buitenland uitbetalen en kun je heerlijk genieten van het leven op een plek van jouw keuze.

Ik zet wat producten op een rijtje die je kunnen helpen om deze droom te realiseren.

Blijf je binnen de EU dan is er geen vuiltje aan de lucht, maar verhuis je buiten de EU moet je wel rekening houden met een aantal zaken zoals belastingplicht, visum, verblijfsvergunning en de financiële voorwaarden daarvoor.

Meer hierover lees je op deze website, als je naar “home” gaat vind je alle artikelen op onderwerp.

Ik wil na mijn emigratie werken maar weet niet hoe of wat

Voor veel mensen betekent emigratie dat ze radicaal het roer omgooien. En veel gaan in de horeca werken of beginnen een B&B, maar er zijn zat andere dingen die je kunt doen als je een nieuw leven begint.

Als je na je emigratie wel wilt werken maar je weet niet hoe of wat is mijn advies dat je kijkt naar wat je wensen zijn voor jezelf voor de toekomst. Hoe wil je leven na je emigratie en hoe is je uitgaven patroon en welke baan past daarbij. Wat maakt jou echt gelukkig? Misschien heb je nu wel een kantoorbaan van 9-5 en sta je elke dat in de file en droom je dan van een eigen beach-bar ergens op een leuk strandje. Of misschien wil je wel helemaal ontsnappen uit het systeem en off grid gaan wonen met je eigen groentetuin.

En wat doe je nu in Nederland? Kun je dat beroep ook in het buitenland doen? En kun je voor je huidige werkgever vanuit het buitenland werken? Misschien wel als zelfstandige?

Werken in het buitenland, buiten de EU is afhankelijk van je verblijfsvergunning, visum en werkvergunning. In sommige landen mag je alleen komen wonen en werken als je een specifiek beroep hebt, in bijvoorbeeld de zorg of technologie. In ander elanden liggen de daglonen zo laag dat je je moet afvragen of je daar wel wilt werken.

Maar is er genoeg te doen, en je kunt ook altijd kijken of online werken vanuit het buitenland iets is voor jouw. Misschien kun je je huidige beroep wel op afstand gaan doen of als zelfstandige, of wil je een nieuwe online carrière beginnen.

Emigreren draait vaak om geld

Als je zonder werk in Nederland zit en droomt van een nieuwe start dan draait het al snel om geld. En ook al wil je werken in het buitenland maar weet je nog niet hoe, dan ook draait het om geld. Geld koopt een boel zekerheid, bijvoorbeeld de zekerheid van een goede start. Toch hoeft emigratie niet duur te zijn (lees ook: Hoeveel geld heb je nodig om te emigreren?)

Wat vooral belangrijk is dat je weet wat je nodig hebt om gelukkiger te worden op je nieuwe woonplek dan dat je je nu voelt, en dat draait soms helemaal niet om geld.

Om even mijzelf als voorbeeld te nemen: ik moest mijn bedrijf nog opzetten toen ik naar het buitenland vertrok, ik had niet veel geld bij me, ik vertrok naar de Filipijnen, een land met heel lage kosten van levensonderhoud en een goedkope eenvoudige visum vorm. Dat deed in in 2015, sindsdien zijn mijn maandlasten zelden boven de 1000 euro uitgekomen. (lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro) Ik reis, ik woon in hotels en vakantiehuizen, rij op de motor en ga elke dag uit eten.

Soms, soms moet je het gewoon doen, en er niet te lang over nadenken. Als je maar een plan hebt, Nederland goed afrond zodat je geen schulden opbouwt omdat je fouten hebt gemaakt in al die wettelijke verplichtingen, en dan ga je gewoon, en daarna zie je wel verder. Als je genoeg zelfredzaamheid en creativiteit hebt, dan is het niet zo ingewikkeld. Als je alleen reist is het makkelijker dan met een gezin met kinderen, reis je met een partner dan heb je elkaar als steun. Maar linksom of rechtsom, het gaat om gelukkiger worden, om meer voldoening uit het leven te halen, het gaat om kansen, en soms moet je die gewoon grijpen.

Ik heb nog twee boekjes voor je die je kunnen helpen met een goede start en een goed vertrek.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen dan kun je privé tijd met mij inboeken voor een persoonlijk gesprek

Of in de reacties hieronder een vraag stellen, wie weet behandel ik jouw vraag wel in een volgend artikel.

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!