Gezondheidszorg in de Filipijnen
Meer en meer Nederlanders denken na over emigratie naar de Filipijnen. Vaak geïnspireerd door een geweldige vakantie of door enthousiaste verhalen van anderen over goedkoop leven en eenvoudige visumregels. Toch zijn er ook andere zaken waar je naar moet kijken als je naar de Filipijnen verhuisd, zoals gezondheidszorg.
Hoe is de gezondheidszorg in de Filipijnen?
Mijn ervaring met gezondheidszorg is goed. Maar ik heb nooit in afgelegen gebieden gewoond of gebieden die lastig bereikbaar waren zoals Palawan of Samar en Leyte, Noord Luzon en het midden van Mindanao.
Ik woonde op relatief grote eilanden of in de directe bereikbaarheid ervan.
Ik heb een paar keer een ervaring met gezondheidszorg in de Filipijnen gehad en een paar ziekenhuizen bezocht.
- ik heb bloed laten prikken in een ziekenhuis in Puerto Galera, Mindoro Island
- ik heb een grote cyste laten verwijderen in Siliman University Hospital in Dumaguete, Negros Island
- ik ben mee geweest met iemand die naar een kliniek in Batangas moest op Mindoro Island en later naar een herhaal poli op Puerto Galera voor een virusinfectie.
- ik ben op bezoek geweest op de kinderafdeling van het ziekenhuis op Siquijor Island een klein streekziekenhuis nadat een hele school. met ernstige buikloop opgenomen werd.
- ik ben bij een kleine landelijke kliniek in Lazi geweest op Siquijor Island voordat er doorverwezen werd naar het grotere ziekenhuis in Siquijor stad, op datzelfde eiland inclusief het ambulance vervoer.
- ik ben mee geweest met iemand die naar het ziekenhuis moest naar de kaakchirurg
En ik ben uiteraard regelmatig naar de tandarts geweest in de Filipijnen, meestal naar een kliniek in een winkelcentrum. Omdat die moderner ogen dan de klinieken aan huis. En ik heb een tandheelkundige behandeling kado gedaan bij een tandarts in Larena op Siquijor Island aan iemand met een wel heel slecht gebit.
Je leest wel, niet heel ervaring, maar toch wel wat.
De meest ingrijpende was wel het verwijderen van mijn cyste op mijn achterhoofd. Dat was een ingrijpende poliklinische operatie en ik zag er best tegenop. Onder plaatselijke verdoving is dat ding weggehaald en ik vond het geen prettige ervaring. Niet omdat de dokter niet kundig was maar omdat het ding zo groot was als een golfbal en het getrek aan mijn huid om de wond te sluiten heel vervelend was en het allemaal veel langer duurde dan men in eerste instantie dacht, waardoor er extra verdoofd moest worden. Maar het verplegend en assisterend personeel waren super vriendelijk en lief.
Soms is primaire hulp gratis
Op het kleine eiland Siquijor, waar ik lange tijd gewoond heb was primaire gezondheidszorg gratis. Je betaalde alleen de medicijnen en gebruikte apparaten (zoals de röntgenfoto) en verbandmiddelen of injecties.
Toen mijn zoon met zijn motor een ongeluk kreeg door een overstekende hond, werden we door de brandweer opgehaald, die deed de primaire hulp. Zij hielpen met de motor verplaatsen naar het plattelandsziekenhuis waar zijn eerste behandeling plaatsvond en toen ze hem netjes afgeleverd hadden daar regelden ze de ambulance die ons gratis naar het ziekenhuis in de hoofdstad van het eiland bracht.
We betaalden alleen de gebruikte middelen, de dokter, het spreekuur, de ambulance alles is verder gratis.
De ambulance werkt op basis van donatie. Toen ik de man 200 pesos gaf, was hij dolblij. In tijden had hij niet zo’n grote gift gehad. We deelden de ambulance trouwens met een toeriste die halfnaakt dronken achter op een scooter had gezeten, te haard had gereden en daar afgevallen was, ze had niet veel huid meer over op haar rug en op 1 van haar voeten.
Een dergelijke val levert nare derde graad brandwonden op en je laat bij elk ongeluk met een motor of brommer huid achter als je je niet bedekt
.
In het ziekenhuis in de hoofdstad van het eiland werden röntgenfoto’s gemaakt, die moet je dan vooraf betalen bij een loket, met het betaalbewijs en de doktersbrief mag je dan door naar de röntgen.
Medicijnen haal je af bij de apotheek van het ziekenhuis, en betaal je contant. Verbandmiddelen waren gratis evenals de hulp van de arts die normaal gesproken in een groot medisch centrum in Cebu werkte maar nu tijdelijk op roulatie basis in Siquijor zat.
Alles bij elkaar heeft een middagje ziekenhuis nog geen 50 euro gekost, inclusief een tetanus injectie.
Emigratieplannen?
Je kunt je verzekeren via Phil Health
Als je in de Filipijnen ooit kun je je particulier verzekeren voor de gezondheidszorg. Je hebt dan recht op hulp in bij Phil Health aangesloten ziekenhuizen. Meestal overheidsziekenhuizen. Deze zijn goed, maar zorg is primair en komt vooral neer op familie, die jou van eten en primaire zorg moet voorzien. Zo moet je bijvoorbeeld eerst infuusvloeistof kopen bij de apotheek voordat het infuus vervangen kan worden.
Phil Health is niet goedkoop voor buitenlanders, ze hanteren een ander tarief dan voor de locale bevolking.
Je betaald bijna 3x zoveel.
Dekt Phil Health alles?
Nee, bij lange na niet, en de uitbetalingsregeling is traag. De bewijslast hoog. het is niet zoals in Nederland dat je even een declaratie formulier invult, de rekeningen bijsluit en dan storten ze het automatisch. Je moet aantonen dat de ingreep of het bezoek noodzakelijk was, de meeste ziekenhuizen hebben daar standaard brieven voor die je bij de administratie kunt afhalen.
Daarbij zullen vele ziekenhuizen ondanks je Phil Health verzekering, die je zelf moet aantonen, dus je moet je polis en betaalbewijzen laten zien op de afdeling facturatie toch een startbedrag vragen om de eerste kosten te dekken. Dit bedrag is afhankelijk van datgene waarvoor je bent binnengebracht. Een gebroken been heeft dus een ander startbedrag voor behandeling dan een hartaanval.
Het is een tijdrovende klus om ziekenhuis rekening te betalen, en je moet alles betalen voor je het ziekenhuis mag verlaten. De deposit, het startbedrag wordt verrekend met de afrekening van de totale kosten. De rekeningen zijn uiterst gespecificeerd en elk plukje verband staat er vermeld.
Maar wat je al snel leert is dat een dokter vrij spel heeft in allerlei onderzoeken en vage medicijnen die helemaal niet nodig zijn om de prijs op te drijven. Zo kun je verwachten dat er een MRI wordt gemaakt als je last van maagzuur hebt en voor je het weet heb je een infuus terwijl je keelontsteking hebt. Kom dus wel voorbereid en blijf kritisch, kijk ook of er geen generieke medicijnen zijn want de artsen schrijven vaak heel dure medicatie voor.
Phil Health bepaald dan welke kosten zij vergoeden en welke voor eigen rekening komen.
De tandarts
De tandarts is zo spotgoedkoop in de Filipijnen dat verzekeren eigenlijk een beetje onzin is. Een gemiddelde drievlaksvulling kost nog geen 100 euro en een zenuwbehandeling idem.
Je krijgt hiervoor keurige witte vullingen in een supermoderne tandarts praktijk voorzien van alle laatste snufjes.
Doe even goed vooronderzoek en neem niet een tandarts met een bordje op de deur van zijn huis, want dan heb je kans dat je kies getrokken wordt met behulp van een tandenstoker.
Kies een praktijk die in een specifiek daarvoor aangewezen gebouw zit, dus een gebouw met medische bestemming. Of in een winkelcentrum. Dan heb je een goed opgeleide moderne tandarts. Een aangename verrassing voor mij als angstpatent is dat je klant bent, en geen patient. Alles wat mogelijk is wordt met je doorgesproken en je mag, als er keuzes zijn, kiezen.
Verdoven is geen probleem, dat is eigenlijk bijna standaard. Evenals een assistente die je hand vasthoudt.
Hygiene en gezondheidszorg
Hoe moderner je ziekenhuis hoe hoger de hygiënische maatstaven. En universitaire ziekenhuizen zijn beter dan overheidsziekenhuizen, welke weer beter is dan een plattelands kliniek. Ga je naar buitenlandse klinieken, zoals die in Cebu en Tagbilaran bijvoorbeeld, die worden meestal vanuit China gerund en zijn supermodern en uiterst kundig, maar daar hangt een prijskaartje aan wat hoger is dan de reguliere gezondheidszorg in de Filipijnen. En ondanks dat, nog vele malen goedkoper van in Nederland.
Over het algemeen is de hygiene in de landelijke klinieken op de zalen wat minder omdat er zoveel familie met eten op die zalen rondhangt, maar de instrumenten zijn schoon en de artsen hebben goede hygiënische maatregelen. Hoe groter het ziekenhuis hoe beter dit geregeld is.
Je kunt makkelijk rondvragen naar de reputatie van een ziekenhuis en je keuze mede daarop baseren. De Filipijnen zijn gek op gezondheidszorg en weten als geen ander waar het beste ziekenhuis is voor welk kwaal. Zo is het ene ziekenhuis beter in bijvoorbeeld poliklinische operaties en het andere ziekenhuis heeft een goede reputatie met hart chirurgie.
In de tandarts praktijken wordt alles gesteriliseerd en schoongehouden. Daar hoef je je geen zorgen om te maken.
Gezondheidszorg en vakbekwaamheid en kennis
Ook qua vakbekwaamheid en kennis geldt dat universitaire ziekenhuizen vaak beter up to date zijn dan de overheidsziekenhuizen. En particuliere ziekenhuizen weer beter zijn dan universiteitsziekenhuizen. De streekziekenhuizen zijn leuk, voor primaire hulp. Dat weten ze zelf ook, ze sturen je voor meer complexere zaken door naar een groter ziekenhuis.
Tandartsen en opticiens zijn prima opgeleid, je komt er dezelfde zo niet nog modernere apparatuur tegen dan in Nederland. En de kosten zijn relatief laag vergeleken met Nederland. Oogmetingen zijn gratis. En contactlensen en brillen goedkoop.
De zorg, aftersales en betrokkenheid is hoog. Veel hoger dan in Nederland, want in de Filipijnen ben je klant en geen patiënt. Aan de andere kant is het wel zo dat er altijd wel een up-sell moment voorbij komt waar je ook bent in de gezondheidszorg. Maar vooral in de tandarts praktijk. Ze willen het graag mooi maken en de opties voor implantaten vliegen je soms om de oren in diverse prijsklassen en kwaliteiten.
Als je contact hebt met de medische wereld in de Filipijnen vraag je je altijd af:
- heb ik dit onderzoek nodig?
- is dit medicijn nuttig voor mijn ziekte?
- en is er een goedkopere variant beschikbaar die hetzelfde doet?
Je zult merken dat je wat bewuster in het hele gezondheidsproces staat en niet zoals in Nederland blind vertrouwd op wat een arts allemaal zegt of een tandarts omdat hij of zei het het beste weet. En je gaat niet zomaar voor alles naar de dokter, als je partner Filipino is, zal er veel gewerkt worden met Vicks, want dat geneest alles, maar ok kruidenmiddeltjes uit eigen tuin of van eigen eiland. En dat is soms een prima eerste hulp bij griep, verkoudheid, ontstekingen en andere kwaaltjes.
Praktijk verhaal: Mijn tandarts in de Filipijnen er achter dat mijn Nederlandse tandarts niet alle wortelkanalen had gevuld, na een wortelkanaal behandeling. Hij legde uit waarom dat gebeurde en wat het negatieve effect daarvan was voor mij. Inmiddels zijn, conform de voorspelling van mijn Filipijnse tandarts, bijna al die kiezen afgebroken omdat zonder vulling in de lege wortelkanalen de kies verzwakt.
Gezondheidzorg in de Filipijnen is anders dan in Nederland, en anders is niet altijd verkeerd. je moet naar het ziekenhuis of naar de dokter gaan met andere verwachtingspatronen dan in Nederland, je bent in een ander land, met andere gewoontes en een andere cultuur. Ik vond de zorg prima, natuurlijk kan het altijd beter, maar het is goed. Ik ken menig expat die er hetzelfde over denkt en sommigen hebben zelfs open hartchirurgie gehad in de Filipijnen of een nieuwe heup ontvangen. Allemaal met goede afloop.
Waar je wel om moet denken is dat de wondverzorging thuis heel veel precisie vereist. Je bent in een warm land met een hoge luchtvochtigheid en een klein wondje kan een eigen leven. gaan leiden, laat staan een grote wond.
Hou je lichaam, zeker als je wat ouder wordt goed in de gaten, zodat je een ontstoken muggenbult of een snee niet laat uitmonden in iets waar zelfs een gespecialiseerd arts zich over op het achterhoofd moet krabben.
Naast standaard zaken die je in je eerste hulp trommeltje hebt, heb je bijvoorbeeld ook een tube antiseptische crème en ontsmettingsmiddel. Gewoon uit voorzorg.
Praten over jouw aanstaande Filipijnen avontuur? Dat kan!
Jeanette
Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.
4 reacties
Jeanette
Dat is echt heel erg afhankelijk van locatie en verzekering. Er zijn steden/eilanden die een prima regeling hebben en slechte ziekenhuizen, en andersom. Philhealth dekt de meeste gangbare medische kosten. Mijn ingreep is in een Filipijns ziekenhuis gedaan en ik ben net als een “gewone” Filipijnen behandelt.
van Venetie
Hoe is de medische hulp voor Filipijnen zelf?
Jeanette
Hi Erik, dank je wel voor het compliment en het lezen op Leaving Holland Website. Naast Phill Health zijn er ook nog particuliere verzekeraars, sommigen gespecialiseerd in verzekeringen voor Expats en buitenlanders. Deze zijn vaak erg duur, en kunnen niet overal in de Filipijnen de zorgkwaliteit aanbieden waarmee ze adverteren. Omdat het niveau van zorg niet overal hetzelfde is. Dit soort verzekeringen zijn handig als je bv in de grote stad woont, of als de verzekeraar transport betaald naar een ziekenhuis met de kwaliteitszorg die zij beloven te leveren. Maar het is vaak dat onderdeel van de polis wat hem totaal onbetaalbaar maakt.
Erik de Viking
Hoi Jeanette,
Mooi artikel heb je geschreven, waarvoor dank. Bestaan er buiten Phil Health nog andere mogelijke zorg verzekeringen cq zorg mogelijkhedenin Ph ?
Mvg,
EdV