gezondheidszorg Filipijnen
Filipijnen

Gezondheidszorg in de Filipijnen

Meer en meer Nederlanders denken na over emigratie naar de Filipijnen. Vaak geïnspireerd door een geweldige vakantie of door enthousiaste verhalen van anderen over goedkoop leven en eenvoudige visumregels. Toch zijn er ook andere zaken waar je naar moet kijken als je naar de Filipijnen verhuisd, zoals gezondheidszorg.

Hoe is de gezondheidszorg in de Filipijnen?

Mijn ervaring met gezondheidszorg is goed. Maar ik heb nooit in afgelegen gebieden gewoond of gebieden die lastig bereikbaar waren zoals Palawan of Samar en Leyte, Noord Luzon en het midden van Mindanao.
Ik woonde op relatief grote eilanden of in de directe bereikbaarheid ervan.

Ik heb een paar keer een ervaring met gezondheidszorg in de Filipijnen gehad, daar schrijf ik over op mijn Engelstalige website Floating Coconut.

Daar vind je artikelen over

In dit artikel (klik) kun je mijn mening lezen over veiligheid van een operatie in de Filipijnen.

En mijn persoonlijke beschrijving van mijn operatie aan die enorme cyste die op mijn achterhoofd groeide lees je in dit artikel (klik)

ziekenhuis Filipijnen

Soms is primaire hulp gratis

Op het kleine eiland Siquijor, waar ik lange tijd gewoond heb was primaire gezondheidszorg gratis. Je betaalde alleen de medicijnen en gebruikte apparaten (zoals de röntgenfoto) en verbandmiddelen of injecties.

Toen mijn zoon met zijn motor een ongeluk kreeg door een overstekende hond, werden we door de brandweer opgehaald, die deed de primaire hulp. Zij hielpen met de motor verplaatsen naar het streekziekenhuis waar zijn eerste behandeling plaatsvond en toen ze hem netjes afgeleverd hadden daar regelden een ambulance die ons naar het ziekenhuis in de hoofdstad van het eiland bracht.

Die hulp, maar ook die van het streekziekenhuis, was gratis.

De ambulance werkt op basis van donatie. Toen ik de man 200 pesos gaf, was hij dolblij. In tijden had hij niet zo’n grote gift gehad. We deelden de ambulance trouwens met een toeriste die halfnaakt achter op een scooter had gezeten, dronken en daar afgevallen was, ze had niet veel huid meer over op haar rug en op 1 van haar voeten.

Een dergelijke val levert nare derde graad brandwonden op en je laat bij elk ongeluk met een motor of brommer huid achter als je je niet bedekt

.

In het ziekenhuis in de hoofdstad van het eiland werden röntgenfoto’s gemaakt, die moet je dan vooraf betalen bij een loket, met het betaalbewijs en de doktersbrief mag je dan door naar de röntgen.

Medicijnen haal je af bij de apotheek van het ziekenhuis, en betaal je contant. Verbandmiddelen waren gratis evenals de hulp van de arts die normaal gesproken in een groot medisch centrum in Cebu werkte maar nu tijdelijk op roulatie basis in Siquijor zat.

Alles bij elkaar heeft een middagje ziekenhuis nog geen 50 euro gekost, inclusief een tetanus injectie.

Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Je kunt je verzekeren via Phil Health

Als je in de Filipijnen ooit kun je je particulier verzekeren voor de gezondheidszorg. Je hebt dan recht op hulp in bij Phil Health aangesloten ziekenhuizen. Meestal overheidsziekenhuizen. Deze zijn goed, maar zorg is primair en komt vooral neer op familie. Phil Health is niet goedkoop voor buitenlanders, ze hanteren een ander tarief dan voor de locale bevolking.

Je betaald bijna 3x zoveel.

Dekt Phil Health alles?

Nee, bij lange na niet, en de uitbetalingsregeling is traag. De bewijslast hoog. het is niet zoals in Nederland dat je even een declaratie formulier invult, de rekeningen bijsluit en dan storten ze het automatisch. Je moet aantonen dat de ingreep of het bezoek noodzakelijk was, de meeste ziekenhuizen hebben daar standaard brieven voor die je bij de administratie kunt afhalen.

het is een tijdrovende klus om ziekenhuis rekening te betalen, en je moet alles betalen voor je het ziekenhuis mag verlaten. Bij binnenkomst betaal je een deposit, en daarna de afrekening van de totale kosten. De rekeningen zijn uiterst gespecificeerd en elk plukje verband staat er vermeld.

Phil Health bepaald dan welke kosten zij vergoeden en welke voor eigen rekening komen.

 

De tandarts

De tandarts is zo spotgoedkoop in de Filipijnen dat verzekeren eigenlijk een beetje onzin is. Een gemiddelde drievlaksvulling kost nog geen 100 euro en een zenuwbehandeling idem.

je krijgt ene keurig witte vullingen een supermoderne tandarts praktijk voorzien van alle laatste snufjes.
Doe even goed vooronderzoek en neem niet een tandarts met een bordje op de deur van zijn huis, want dan heb je kans dat je kies getrokken wordt met behulp van een tandenstoker.

Kies een praktijk die in een specifiek daarvoor aangewezen gebouw zit of in een winkelcentrum. Dan heb je een goed opgeleide moderne tandarts. Een aangename verrassing voor mij als angstpatent is dat je klant bent, en geen patient. Alles wat mogelijk is wordt met je doorgesproken en je mag, als er keuzes zijn, kiezen.

Verdoven is geen probleem, dat is eigenlijk bijna standaard.

Hygiene en gezondheidszorg

Hoe moderner je ziekenhuis hoe hoger de hygiënische maatstaven. En universitaire ziekenhuizen zijn beter dan overheidsziekenhuizen. Ga je naar buitenlandse klinieken, zoals die in Cebu en Tagbilaran bijvoorbeeld, die worden meestal vanuit China gerund en zijn supermodern en uiterst kundig, maar daar hangt een prijskaartje aan wat hoger is dan de reguliere gezondheidszorg in de Filipijnen. En ondanks dat, nog vele malen goedkoper van in Nederland.

Over het algemeen is de hygiene in de landelijke klinieken op de zalen wat minder omdat er zoveel familie met eten op die zalen rondhangt, maar de instrumenten zijn schoon en de artsen hebben goede hygiënische maatregelen. Hoe groter het ziekenhuis hoe beter dit geregeld is.

Je kunt makkelijk rondvragen naar de reputatie van een ziekenhuis en je keuze mede daarop baseren. De Filipijnen zijn gek op gezondheidszorg en weten als geen ander waar het beste ziekenhuis is voor welk kwaal. Zo is het ene ziekenhuis beter in bijvoorbeeld poliklinische operaties en het andere ziekenhuis heeft een goede reputatie met hart chirurgie.

In de tandarts praktijken wordt alles gesteriliseerd en schoongehouden. Daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Gezondheidszorg en vakbekwaamheid en kennis

Ook qua vakbekwaamheid en kennis geldt dat universitaire ziekenhuizen vaak beter up to date zijn dan de overheidsziekenhuizen. En particuliere ziekenhuizen weer beter zijn dan universiteitsziekenhuizen. De streekziekenhuizen zijn leuk, voor primaire hulp. Dat weten ze zelf ook, ze sturen je voor meer complexere zaken door naar een groter ziekenhuis.

Tandartsen en opticiens zijn prima opgeleid, je komt er dezelfde zo niet nog modernere apparatuur tegen dan in Nederland. En de kosten zijn relatief laag vergeleken met Nederland. Oogmetingen zijn gratis. En contactlensen en brillen goedkoop.

De zorg, aftersales en betrokkenheid is hoog. Veel hoger dan in Nederland, aan de andere kant is het wel zo dat er altijd wel een up-sell moment voorbij komt waar je ook bent in de gezondheidszorg. Maar vooral in de tandarts praktijk. Ze willen het graag mooi maken en de opties voor implantaten vliegen je soms om de oren in diverse prijsklasses en kwaliteiten.

Maar ook binnen de gezondheidszorg meot je wel je vrestand blijven gebruiken. Negen van de 10 keer krijg je antibiotica mee die helemaal niet nodig is, of moet je voor een scan betalen die compleet onzin is. Dus WebMD is wel je beste vriend. Als je contact hebt met de medische wereld in de Filipijnen vraag je je altijd af:

 • heb ik dit onderzoek nodig?
 • is dit medicijn nuttig voor mijn ziekte?
 • en is er een goedkopere variant beschikbaar die hetzelfde doet?

Je zult merken dat je wat bewuster in het hele gezondheidsproces staat en niet zoals in Nederland blind vertrouwd op wat een arts allemaal zegt of een tandarts omdat hij of zei het het beste weet.

Zo kwam mijn tandarts in de Filipijnen er achter dat mijn Nederlandse tandarts niet alle wortelkanalen had gevuld, hij legde uit waarom dat gebeurde en wat het negatieve effect darvan was voor mij.

Gelukkig heeft hij dat voor een fractie van de prijs van de halfbakken wortelkanaalbehandeling uit Nederland, prima opgelost.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

4 reacties

 • Jeanette

  Dat is echt heel erg afhankelijk van locatie en verzekering. Er zijn steden/eilanden die een prima regeling hebben en slechte ziekenhuizen, en andersom. Philhealth dekt de meeste gangbare medische kosten. Mijn ingreep is in een Filipijns ziekenhuis gedaan en ik ben net als een “gewone” Filipijnen behandelt.

 • Jeanette

  Hi Erik, dank je wel voor het compliment en het lezen op Leaving Holland Website. Naast Phill Health zijn er ook nog particuliere verzekeraars, sommigen gespecialiseerd in verzekeringen voor Expats en buitenlanders. Deze zijn vaak erg duur, en kunnen niet overal in de Filipijnen de zorgkwaliteit aanbieden waarmee ze adverteren. Omdat het niveau van zorg niet overal hetzelfde is. Dit soort verzekeringen zijn handig als je bv in de grote stad woont, of als de verzekeraar transport betaald naar een ziekenhuis met de kwaliteitszorg die zij beloven te leveren. Maar het is vaak dat onderdeel van de polis wat hem totaal onbetaalbaar maakt.

 • Erik de Viking

  Hoi Jeanette,

  Mooi artikel heb je geschreven, waarvoor dank. Bestaan er buiten Phil Health nog andere mogelijke zorg verzekeringen cq zorg mogelijkhedenin Ph ?

  Mvg,
  EdV

error: Sorry!