Emigreren, op zoek naar het perfecte land
Niet iedereen met emigratieplannen weet al naar welk land ze willen verhuizen. Sommige mensen zoeken naar een land wat het beste bij hun dromen past en waar ze hopelijk dan een nieuw thuis vinden. En dat is dan best lastig. Want waar ga je dan naar toe en hoe bepaal je op afstand of het land van je keuze als “thuis” zal voelen als je er nog nooit bent geweest.
Het gras bij de buren is altijd groener, dat spreekwoord bestaat niet voor niets. Maar er zijn mensen die blijven over het hekje kijken en doen niets om hun eigen gras groener te maken, omdat ze aarzelen, twijfelen, omdat ze op zoek zijn naar iets wat niet bestaat. Die mensen lopen de kans dat ze in hun eeuwige zoektocht naar het perfecte land straks hun kans hebben gemist, het moment hebben gemist. En niet meer kunnen emigreren. Omdat de immigratieregels steeds veranderen, en omdat de wereld verandert. (lees ook: Tijd om te vertrekken voor het te laat is!)
Zelfs na je emigratie heb je buren met groener gras, al is het maar in je nieuwe woonland, op een andere plek daar binnen de landsgrenzen, of in de nabijgelegen buurlanden. Het gaat er om dat je een plek vind die jou niet meer doet kijken naar andermans grasmat zeg maar.
Wat veel mensen vergeten in hun zoektocht naar perfectie zijn de volgende zaken:
- hun eigen wensen en de wensen van een eventuele partner in kaart brengen
- de toelatingseisen van potentiële landen om naar toe te verhuizen
- de realiteit van alledag, nergens is het gras groen, tenzij je er zelf goed voor zorgt, soms moet je zelf in je nieuwe thuisland hard werken om je droom te realiseren
Ken jezelf en verwoord je dromen
De vage wensen van mensen die zoeken naar de beste plek om een nieuw leven te beginnen zijn vaak zo abstract dat het ook heel moeilijk is om een land te kiezen. Want zoektermen als: vlak bij zee, palmbomen en een eigen groentetuin dat levert ongeveer 60% van de landkaart op. Voeg daar dan de zoekterm “een grote stad vlakbij” aan toe en je zit nog met ruim 40% van de kaart. Want de term “vlakbij” is subjectief, voor de 1 is een uurtje rijden vlakbij en voor de ander is het 5 minuten op de fiets.
Als je gaat emigreren naar een ander land wordt je perceptie van afstanden en bereikbaarheid sowieso anders, je zoekt immers nog met je Nederlands referentiekader van goede verbindingen qua openbaar vervoer en een goed onderhouden wegennet, en de gedachte dat je in een uurtje of 3 in het buitenland kunt zijn. In sommige landen moet je een uurtje of drie rijden om überhaupt het eerste dorp tegen te komen.
Als jij jezelf goed kent en je dromen kunt verwoorden dan is je zoektocht al een stuk eenvoudiger. Met het e-boek: Maak jouw Unieke Emigratieprofiel maak je op leuke speelse wijze al je dromen inzichtelijk, eventueel samen met je partner en kinderen en hangt er aan het einde van het boekje ook een realistisch financieel plan aan.
Je zoektocht naar het “perfecte land” om een nieuw leven te beginnen zal een stuk eenvoudiger worden.
Perfectie bestaat niet, je moet het echt zelf doen
Natuurlijk weet je wel dat perfectie niet bestaat, en dat je zelf die droom moet gaan omzetten in de realiteit, binnen de mogelijkheden van je nieuwe woonland. En ik begrijp ook wel dat je soms zoekt naar perfectie en dan bedoelt:
- waar kan ik nog de vrijheid vinden om te doen wat ik wil?
- welk land biedt de mogelijkheid om het bedrijf waar ik van droom of de levensstijl die ik wens van de grond te krijgen?
- waar vind ik die omgeving waar ik de rust vind en een nieuwe kans op geluk?
Maar wat je je ook moet afvragen zijn de details, en dan heel praktische zaken als: Als ik op zonne-energie wil gaan leven, kan ik dan wel zonnepanelen kopen in dat land en wat is de levertijd? Of: als ik nog inkomsten heb uit Nederland, wat kost het om dat steeds over te boeken en is dat mogelijk om vanuit de EU geld over te boeken naar dat land? (lees ook: Geëmigreerd en de bank zegt mijn bankkrekening op)
En dan zijn er nog lokale wetten en regels over bijvoorbeeld grondbezit door buitenlanders, of de eis om x-personeel aan te nemen als je een bedrijf start, of dat je niet mag werken op je visum of verblijfsvergunning.
Zoals ik al eerder schreef: je denkt met je Nederlandse referentiekader na over je plannen in een heel andere woonomgeving, een heel andere cultuur en een heel andere maatschappij.
Het is heel veel werk om een passend land te vinden bij jouw woonwensen, en toekomstplannen zeker als je die niet goed onder woorden kunt brengen, als jij werkt vanuit een vaag plan als “een pannenkoekrestaurant beginnen want wie lust er nu geen pannenkoeken?” of “off grid gaan wonen met eigen kippen”, dan is je zoektocht een stuk moeilijker.
Als je je dromen kunt verwoorden, weet je ook wat je nodig hebt om te vestigen en te starten
Op zoek naar het goede land
De meeste mensen die nog niet weten waar ze willen gaan wonen en zoeken, zoeken met een aantal parameters die wel concreet zijn, zoals de aanwezigheid van goede betaalbare gezondheidszorg, en veiligheid, en goedkope huisvesting, drie zaken die voor de meeste emigrerende Nederlanders heel belangrijk zijn, meteen gevolgd door de kosten van levensonderhoud.
Eén van mijn eerste vragen aan klanten is altijd: en de toelatingseisen dan? En dan zie je menig droom als een ballonnetje leeglopen.
Als er iets is wat je moet onderzoeken nog voordat je kijkt op je plannen in een land wel haalbaar zijn (en die zonnepanelen wel binnen afzienbare tijd leverbaar zijn dus, en pannenkoeken wel in de lokale eetcultuur passen) dan zijn het wel de toelatingseisen. Elk land heeft ze. En je moet aan allemaal voldoen. Jij, je eventuele partner en vaak ook de kinderen.
Wat zijn die toelatingseisen? ik geef een lijstje van de meest voorkomende toelatingseisen wereldwijs
- financiële draagkracht, voor bijna alle landen in de wereld moet je aantonen dat je financieel draagkrachtig bent, dit kan zijn dat je een x-bedrag aan inkomsten moet hebben, spaargeld, of een investering moet doen in het land. En soms moet je een borgstelling afgeven die je in het land van bestemming vast moet zetten op een bank.
- vooraf een visum regelen in Nederland bij de lokale ambassade, een verblijfsvergunning of een visum aanvragen begint voor veel landen in jouw geboorteland of huidige woonland. Het proces van registratie voor een echte verblijfsvergunning start als je aankomt in je nieuwe woonland. Je doorloopt dus twee procedures.
- een gezondheidsverklaring of een ziektekostenverzekering afsluiten, afhankelijk van het land waar je naar toe gaat of je leeftijd, moet je soms verplicht een ziektekosten verzekering afsluiten, vaak moet dit vooraf, bij een lokale (Overheids)instelling. IN andere gevallen moet je een gezondheidsverklaring kunnen overleggen die aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals niet ouder dan x-weken/dagen, in de lokale voertaal of je moet bepaalde inentingen inplannen die je zoveel dagen/weken voor vertrek moet hebben ontvangen om een land binnen te mogen.
- een bewijs omtrent gedrag, een bewijs omtrent gedrag in de lokale voertaal of vertaald door een erkend bureau en/of beëdigd door een notaris, veel landen accepteren geen mensen met een strafblad. (lees ook: Emigreren met een Strafblad)
- je paspoort moet aan bepaalde eisen voldoen, elk land eist een minimale geldigheid voor je paspoort met een x-aantal lege pagina’s als je een visum vooraf in Nederland moet regelen. Meestal is die geldigheid omschreven als : nog minimaal 6 maanden geldig”, maar soms is het ook 3 maanden of een jaar.
- inzage in je plannen voor je nieuwe woonland, en daarmee bedoelen ze niet alleen je (tijdelijk) adres, maar soms ook wat je van plan bent, hoe je geld gaat verdienen en in je levensonderhoud gaat voorzien. Soms is dit ook bepalend voor het type visum wat je moet aanvragen.
En dit is zomaar een greep uit de meest voorkomende eisen van immigratiediensten over de hele wereld. De nuances zijn per land verschillend. Voor sommige landen moet je voordat je ook maar iets doet een belastingnummer aanvragen, voor anderen regel je helemaal niets en kom je binnen op een toeristenvisum en verlang je je verblijf eenvoudig bij het politiebureau.
Hoe vind je al die voorwaarden voor jouw woonland? Zoeken en zoeken, de ambassade is je uitgangspunt, maar vaak staat daar niet alle informatie op, of slechts een vaag regeltje als: na ontvangst van je door ons verstrekte visum heb je na aankomst 30 dagen de tijd om je te registreren” en daar moet je het dan mee doen, tenzij je verder zoekt, de lokale immigratiedienst zou opheldering kunnen geven, of het ministerie van buitenlandse zaken, de arbeidsdienst, of de lokale versie van de Nederlandse burgerlijke stand, in ieder geval haal je je informatie bij de overheid vandaan en niet van de eindeloze “hear-say” verhalen op fora en Facebook groepen.
Die informatie is vaak veroudert, incompleet of gewoonweg fout.
Als je op deze website e-boeken of handleidingen voor verblijfsvergunningen bestelt vind je ook altijd een adressenlijst met web-adressen waar je zelf kunt nalezen of de informatie ook voor jou relevant is en nog correct. Wetten en regels veranderen continue, en soms mis je als emigratiecoach wel eens zo’n verandering. Hoewel alle boeken regelmatig gecontroleerd en ge-update worden.
Het e-boek: “Maak jouw unieke Emigratie-profiel” vind je ook terug in deze complete Emigratie handleiding.
Een boek waarin alle andere boeken samenkomen zeg maar.
Je vindt hierin o.a ook informatie over:
- het afronden van Nederland
- wat te doen met je huisraad
- wat moet je doen na aankomst in je nieuwe woonland
En dus het maken van een Emigratie Profiel.
Soms is je het eerste land waar je naar toe verhuisd niet de juiste keuze, dan ben je niet mislukt en hoef je niet terug naar Nederland, je kunt ook gewoon “opnieuw emigreren”, door-emigreren, naar het volgende land, met alle ervaringen en opgedane kennis van je eerste avontuur!
Jeanette Slagt – Emigratie Coach