Hoe vind je een goede tandarts in het buitenland?
Als je geëmigreerd bent of op vakantie en je hebt een tandarts nodig dan is het vaak lastig om een goede tandarts uit te zoeken. In Nederland bouw je jarenlang een band op met je tandarts en wissel je zelden van praktijk. Maar dat is in het buitenland niet zo vanzelfsprekend. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten als je in het buitenland een tandarts kiest.
Tandheelkundige zorg buiten Nederland is anders. En zeker als je Europa verlaat. Anders is niet altijd verkeerd, anders is gewoon dat wat het is: anders.Je hoeft ook niet altijd naar dezelfde tandarts. Er zijn landen, zoals Mexico waar een tandarts wel hoopt dat je regelmatig terugkomt en een dossier bijhoudt, maar in de Filipijnen kun je zo binnenlopen bij tandarts A en een week later bij tandarts B.
In veel landen ben je bij de tandarts geen patiënt maar klant. Dat betekent dat jij beslissingsbevoegdheid krijgt over de opties die de tandarts je voorlegt, waarna de tandarts doet wat jij kiest. Hoe weet je nu of die tandarts de juiste opties voorlegt, en of je de arts kunt vertrouwen? Immers je hebt vaak een taalbarrière en je hebt geen band opgebouwd met deze tandarts zoals je in Nederland had gedaan.
En ben je op vakantie en heb je een tandarts nodig dan is het vaak een spoedbehandeling, hoe weet je of je de juiste tandarts kiest?
Dit is waar je over na moet denken bij de keuze van de tandarts in het buitenland
Ben je verzekerd voor tandheelkundige hulp, zo ja, accepteert die tandarts jouw verzekering. Je leest het al, dat is andersom dan in Nederland, in Nederland bepaald de verzekering vaak welke tandarts je mag kiezen. In het buitenland zijn tandartsen die geen patiënten willen die via een verzekering de betaling regelen omdat ze dan veel te lang op hun geld moeten wachten. Ze hebben liever dat je contant betaald, kijk of je dan achteraf met jouw verzekering kunt regelen dat je dit geld terugontvangt.
Wat voor soort tandarts zoek je? Wil je een persoonlijke band opbouwen met je tandarts en altijd dezelfde, of ga je in een praktijk waar je voor elke behandeling een specialist krijgt? Dus waar de ene tandarts de intake en jaarlijkse controle doet en een ander de specifieke behandelingen? En wil je een tandarts die kan omgaan met specifieke eisen zoals angst, een beperking, of 1 die een holistische benadering heeft? Heb je kinderen die ook naar de tandarts moeten?
Wat voor soort behandelingen verwacht je van je tandarts? Heb je een prima gebit en wil je alleen controle en gebitsreiniging, dan heb je een ruimere keuze dan wanneer je veel werk aan je gebit moet laten doen, dan is de keuze wellicht beperkter, want niet elke tandarts in het buitenland doet alles zelf. Dan is een praktijk met verschillende disciplines wellicht weer een beter idee. En als je ook cosmetische behandelingen wilt is het verstandig een tandarts te zoeken die ook dat aanbiedt.
Biedt de tandarts een tolk, of spreekt de tandarts een taal die jij ook spreekt, bijvoorbeeld Engels? En zo niet, mag je dan iemand meenemen om voor jou te vertalen? Niet alle tandartsen stemmen daar mee in, maar een goede tandarts die klantgericht is zal er geen problemen mee hebben als jij iemand meeneemt om te vertalen. Voel je vrij dit te doen, want niets is zo lastig om tandartstermen met Google Translate en ouderwets handen en voetenwerk te vertalen.
Hoe vind je een goede tandarts?
Google maps is een geduldige wegwijzer in je zoektocht, je kunt alle reviews lezen en een tandarts dicht bij huis uitzoeken die jou het meeste aanspreekt. Kijk wel ook of de tandarts een website heeft of een facebook pagina en kijk ook daarop of de presentatie een beetje overeenkomt. En kijk of er ergens een prijslijst beschikbaar is. En vergelijk prijzen van tandartsen onderling.
Sommige landen hebben websites voor midici, waar ze allemaal geregistreerd zijn, zoals Doctoralia bijvoorbeeld, daar kun je ook zoeken en ervaringen van anderen klanten lezen. En soms kun je er zelfs een (kennismakings)afspraak boeken. Afhankelijk van welk land je nu woont kun is er wel of niet zo’n website.
En je kunt rondvragen, in de expat communities, bij de bakker in het dorp, of de apotheker, of je nieuwe buren. Waar gaan zij naar de tandarts, wat is hun ervaring en wat zijn de gemiddelde kosten?
Maak een kort lijstje met praktijken die je verder wilt uitdiepen. Loop eens langs en bekijk de locatie, als er reviews zijn lees die dan het liefst op verschillende pagina’s. En kijk of de tandarts wel nieuwe patiënten aanneemt. En hoe zit het met betalen?
En ben je op vakantie en zoek je een tandarts voor spoed, dan kun je het het beste in je hotel bij de balie vragen of bij de Nederlandse contactpersoon ter plaatse van de reisorganisatie. Maar ook voor jou is Google een prima leidraad. Want dan zoek je vooral een tandarts die spoedbehandelingen doet of snel ruimte heeft in zijn agenda.
TIP: een tandarts-opleiding biedt vaak goedkope prima tandheelkundige zorg aan als er bij jou in de buurt een tandarts opleiding is kan dit een goede kostenbesparing opleveren als je niet verzekerd bent voor tandheelkundige hulp. En ze hebben een flexibele agenda, dus ook op vakantie kan dit een goede optie zijn.
Hoe beslis je of de tandarts jouw tandarts wordt?
Het belangrijkste is wel je gevoel, hoewel als je net zo bang bent voor de tandarts is dat niet altijd een goede raadgever, omdat tandarts praktijken er soms wat oud en versleten uitzien wil niet zeggen dat je niet bij een vakkundige tandarts zit. Als alles maar schoon is en netjes en de tandarts jou geduldig en vriendelijk te woord staat en al je vragen beantwoord zonder eromheen te draaien.
Maar het wil niet zeggen dat zo’n hypermodern ingerichte tandartspraktijk persé de juiste keuze is, die tandarts heeft hoge kosten gemaakt om alles zo netjes te krijgen en zoekt wellicht meer geld dan dat hij denkt om het welzijn van zijn patiënten. Dus blijf kritisch.
Is jouw beoogde tandarts gecertificeerd en heeft hij/zij de juiste vergunningen? Niet geheel onbelangrijk, niet in elk land in de wereld is tandarts een beroep wat streng gereguleerd is zoals in Nederland. Je kunt je in sommige landen zomaar dokter noemen en een leuk papiertje inlijsten en aan de muur hangen. Dus controleer de opleiding certificaten, herhaingslcursussen en andere trainingen die onlangs nog gevolgd zijn. In Nederland zijn we dat niet echt gewend om te doen, maar geloof me in het buitenland zie je regelmatig hele wanden vol veter-strik-diploma’s en andere belangrijke documenten ingelijst hangen, zorg dat je die even doorkijkt om te zien waar jouw tandarts heeft gestudeerd en wat hij heeft bijgeleerd.
Maak een lijst met vragen die je bij de tandarts kunt stellen en kijk of je die al beantwoord kunt krijgen vooraf, zodat je kunt controleren op consistentie in antwoorden en dienstverlening. Stel je vragen en luister zorgvuldig naar de antwoorden.
Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld
- Hoe lang heeft u al ene tandartspraktijk?
- Heeft u meer buitenlandse klanten?
- Waar heeft u uw opleiding afgerond en in welk jaar?
- Wat is uw primaire doel als het gaat om zorgen voor uw klanten?
- Heeft u ervaring met angstpatienten/kinderen/autitsme/enz.
- Wat kost een gebitsreiniging of het trekken van een kies?
- Doet u al het werk zelf of is het verdeeld per specialisme binnen deze praktijk of moet ik naar een ander gebouw?
- Accepteert u verzekerde patiënten? Of moet ik het bedrag zelf declareren bij mijn verzekering, en contant betalen?
Deze vragen kun je vaak wel stellen aan de balie bij de receptioniste, maar je kunt ook een kennismakingsgesprek inplannen, hier zijn wel vaak kosten aan verbonden. Maar je zult al snel ontdekken dat, tenzij je in de Verenigde Staten of Australië of iets dergelijks bent, de kosten van een heel ander niveau zijn dan in Nederland. Ik had laatst in Mexico een volledig consult, met foto’s en inventarisatie voor 20 euro.
Een goede tandarts in het buitenland biedt altijd
- meerdere opties aan voor jouw behandeling
- duidelijkheid over de behandeling in tijdspad, verklaard met foto’s en onderbouwing.
- een duidelijke prijsopgave zonder verborgen kosten
- bedenktijd
- ruimte voor het stellen van vragen en uiten van twijfel
- een speciale procedure/optie voor noodgevallen
- een schone overzichtelijke werkomgeving
- hoge hygiënische standaarden en professionaliteit
- klantvriendelijkheid en geduld
Een slechte tandarts in het buitenland kenmerkt zich door
- het afkraken van je gebit of jouw vorige tandarts
- plotseling heel veel werk zonder goede onderbouwing
- vage prijsafspraken
- veel te hoge offertes in vergelijk met andere tandartsen,
- Een speciaal tarief voor buitenlanders.
- pushy en upsell gedrag en geen tijd om na te denken over een keuze
- veel te uitgebreide behandelingen met allerlei franje die niet nodig is, zoals elke afspraak een 3D scan of een speciaal smeerseltje voor dit of voor dat zodat jij beter……blablabla……
- kortaf, geïrriteerd of sacherijnig gedrag als je kritische vragen stelt of doorvraagt waarom…….
Nogmaals blijf altijd kritisch!
Stel je vragen!
Je mag altijd je vragen stellen onder dit artikel, dan krijg je van mij een antwoord. Maar je kunt ook kiezen voor exclusiviteit en een meer persoonlijke benadering.
Wil jij met mij praten over jouw emigratieplannen of problemen waar je tegenaan loopt na je emigratie? Ik heb een aantal mooie producten voor jou samengesteld waar je uit kunt kiezen.