Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen
Het moeilijke van artikelen over de kosten van levensonderhoud zijn altijd de persoonlijke voorkeuren en situaties. Waar de 1 met weinig geld heel gelukkig kan zijn heeft de ander net iets meer nodig om dat geluk te vinden of te ervaren.
Vandaag wil ik schrijven over de kosten van levensonderhoud in de Filipijnen maar ik begin met een enorme nuancering! Want het leven is goedkoop in de Filipijnen, maar afhankelijk van jouw situatie, je visum, je locatie en je wensen voor je leven in de Filipijnen is het wellicht duurder dan je denkt.
Ik wil dat jij de volgende punten goed leest en in gedachten houdt als je verder leest, want deze punten zijn van belang voor jouw levensgeluk in de Filipijnen.
- de kosten van levensonderhoud zullen verschillen, de stad is veel duurder dan leven op het platteland
- de kosten van levensonderhoud zijn persoonlijk, jouw levensstijl is niet de mijne en wat mij gelukkig maakt is voor jou wellicht onacceptabel, daarom zijn dit soort artikelen altijd zo moeilijk om te schrijven.
- de kosten van levensonderhoud zijn gestegen in de Filipijnen, die kosten die je leest op Filipijnen fora zijn vaak achterhaald en sterk veroudert. In dit artikel ga ik uit van de momenteel de gangbare prijzen van 2024 en wordt, mits ik de juiste informatie kan vinden bijgewerkt als dit drastisch verandert.
Hoeveel geld heb je nodig om in de Filipijnen te leven?
Hoewel veel websites uitgaan van 1000 tot 1500 euro per maand om van te leven in de Filipijnen zijn dit website gebaseerd op de Amerikaanse levensstijl. De hele dag de aircon aan in alle vertrekken van het huis en een westers huis of appartement. Je kunt in de Filipijnen leven vanaf 600-700 euro per maand, dit is exclusief je visum verlenging als je besluit om op een (veel goedkoper) toeristenvisum in het land te verblijven. (bekijk ook: Visum Uitleg Filipijnen)
Als je besluit van 700 euro te gaan leven heb je een simpel leven, buiten de grote stad en huur je een gemeubileerd eenvoudig huis met badkamer inclusief elektriciteit en kraanwater. Gasflessen, drinkwater en internet moet je dan vaak zelf betalen. En je hebt geen aircon. Je kunt wel bijna dagelijks lekker uit eten in een resort of in 1 van de vele lokale eateries.
Alles wat je meer uitgeeft, draagt bij aan de luxe van je leven in de Filipijnen
Hoe duur is een huis huren in de Filipijnen?
Huizen zijn te huur in elke prijsklasse, en afhankelijk van hoe ‘native’ jij wilt wonen kun je heel goedkoop wonen. Wil je een huis met een badkamer en elektriciteit, een Westers huis dus, dan huur je ongeveer vanaf 300 euro per maand voor een leuk huis, met badkamer en binnen-keuken, buiten de grote steden. Als je in de steden wilt huren huur je vaak in subdivisions of torenflats en betaal je al snel 800-1000 euro exclusief servicekosten voor de beveiliging en gemeenschappelijke ruimtes.
Ik geef wat prijzen per stad voor een studio appartement voor expat (emigranten dus)
- Manilla 900 euro
- Cebu City 800 euro
- Baguio City 800 euro
Dit zijn gemiddelde prijzen die Amerikanen betalen voor hun huur, lokaal zoeken kan heel veel voordeel opleveren. Exclusief servicekosten en onroerend zaak belasting, deze kosten bedragen gemiddeld tussen de 20 euro (Davao) en 55 euro (Manilla en Baguio)
Onroerendgoedbelasting is ongeveer 1% van de geschatte waarde. De marktwaarde zal van invloed zijn op de geschatte waarde net als de werkelijke bouwkosten. Dus hoe luxer in uitvoering hoe duurder het huis, en vraag/aanbod spelen ook een rol.
Een huis huren kun je net zo duur maken als je wilt natuurlijk. Want je kunt ook 1000-2000 euro per maand uitgeven voor een huis met 4 slaapkamers, 4 badkamers, zwembad en een grote ommuurde tuin aan zee. Het is maar net wat de gek ervoor vraagt en voor uit wil geven.
Maar gemiddeld kun je vanaf 300 euro een prima huis huren in de Filipijnen.
(kijk naar mijn huis van 18.000 PHP per maand all in op het eiland Siquijor Op de rand van een klif met uitzicht op zee)
Wat maakt jou gelukkig en hoeveel geld heb jij nodig om gelukkig te zijn?
Een budget samenstellen voor een langdurig verblijf in het buitenland is een heel persoonlijk iets. Veel mensen weten wat hun inkomsten zijn en vragen zich dan af of dat kostendekkend is. Maar leef je dan ook lekker?
Voorbeeld: Mijn besteedbaar maandbudget lag in de Filipijnen rond de 800 euro, ik kan daar in Nederland niet van rondkomen, maar in het buitenland leef ik er royaal van en kan ik elke dag uit eten, in de Filipijnen kon ik van 800 euro leven als een God in Frankrijk.
Er zijn ook Nederlanders in de Filipijnen die van 500 euro per maand moeten leven, ze hebben zich aangepast aan de lokale cultuur en gewoontes als het gaat om huisvesting en eten. En hebben eigenlijk hun Westerse levensstijl achter zich gelaten.
In de Filipijnen wordt je Nederlandse AOW niet gekort, Nederland heeft een verdrag met de Filipijnen en je krijgt je pensioen volledig uitbetaald. Of je in Nederland of de Filipijnen belasting betaald hangt af van waar je belastingplichtig bent.
Als we praten over budget denk ik dat het beter is als je inkomsten en uitgaven omkeert: je kijkt eerst wat je nodig hebt om gelukkig te leven en dan kijk je of dat haalbaar is in het land waar je wilt wonen. Want misschien is het wel voordeliger om dan bijvoorbeeld Thailand te kiezen als je naar Azië wilt. En als je een Filipijnse vriendin hebt, dan is het soms voordeliger om haar naar Vietnam of Thailand te verhuizen om daar samen een nieuw bestaan op te bouwen met meer financiële draagkracht en meer geluk dan je in de Filipijnen zou hebben.
Een handige tool om te berekenen hoe jij gelukkig kunt worden met je inkomen is dit boek:
Je hebt als je dit boekje uitwerkt een goed financieel overzicht en gelijk een handige to-do-lijst voor als je straks weggaat en Nederland verlaat.
Nog even dit over je budget in de Filipijnen
Hier zijn een paar dingen waar je aan moet denken en die je maandelijks moet meenemen in je budget om ruimte te hebben voor terugkerende uitgaven:
- ziektekosten, medische kosten zijn laag in de Filipijnen en de Phil Health verzekering is onredelijk duur voor buitenlanders, hoe ga jij je ziekenhuis rekening of doktersbezoek betalen?
- visumkosten, als je besluit op een toeristenvisum te reizen, wat zeker goedkoper is en in deze tijd wellicht wel de beste optie, dan heb je kosten voor je 6 maandelijkse visum plus elke 3 jaar een visa run, plus alle bijkomende wettelijke kosten voor visumhouders in de Filipijnen (bekijk ook: Visum Uitleg Filipijnen)
- onvoorziene uitgaven, die kom je echt altijd tegen, en je moet wat ruimte hebben in je budget om die op te vangen
- familie onderhoud, je zult geacht worden bij te dragen on het onderhoud van je (schoon)familie in de Filipijnen, het is maar zelden dat er niet af en toe een rekening van 1500PHP onder jouw neus geduwd wordt voor vage ziektekosten of dat er van jou verwacht wordt dat je de lechon betaald of het drinken voor een feest.
Afhankelijk van jouw levensstandaard kunnen hier nog kosten bijkomen, zoals je auto/motor/brommer, de klusjesman of schoonmaakster enz.
Tips voor jouw berekening van je maandlasten in de Filipijnen
Wil je goed op de hoogte zijn van kosten van je wekelijkse boodschappenmandje? kijk dan een sop online website van Filipijnse supermarkten zoals Robinsons Supermarkets, Makati Supermarket, Landers Superstore, of zoek met Google maps, de lokale supermarkt en de bijbehorende website op. Hetzelfde geldt voor je internet, zoek op Globe of PLDT en vorm een beeld van de kosten.
Andere websites voor goede prijsindicaties (per product) zijn de websites van Numbeo en Expatistan, waar inwoners, met name expats, (per land/regio/stad) prijzen invullen per product en van kosten van dagelijks leven. Dus ook kledingprijzen bijvoorbeeld en huurprijzen.
Als je weet wat je wekelijkse boodschappen ongeveer kosten en je weet je hoeveel je over hebt voor andere zaken zoals je visum, je huur, gezondheidszorg en je internet en niet te vergeten je schoonfamilie.
Kosten van levensonderhoud in de Filipijnen op dit moment
Electra en water voor een gezin van 4 personen is ongeveer 50 euro per maand en 15 euro voor water. Dat wil niet zeggen dat als je alleen leeft of met zijn 2-en dit bedrag gedeeld kan worden, ook in de Filipijnen betaal je voor je aansluitkosten en meter, dus neem deze bedragen gewoon op in je budget, want ook per maatschappij kan de prijs verschillen en je hebt per eiland vaak een andere maatschappij met eigen tarieven. Je budget kan na aankomst maar beter mee vallen dan tegenvallen, ja toch?
Boodschappen doen voor een gezin ligt rond de 300 euro per maand. Dat is voor 4 personen. En di bedrag kan natuurlijk heel erg verschillen qua behoeftes. Grofweg kun je uitgaan van 10 euro per dag voor 4 personen. Ben je met zijn 2-en dan zijn de kosten gemiddeld 150 tot 200 euro per maand. Dat is natuurlijk afhankelijk van je voedselvoorkeuren. Door slimme keuzes te maken en lokale markten te verkennen kun je hier nog op bezuinigen.
Uit eten in de Filipijnen kan enorm verschillen, zoals ik eerder al schreef, in de locale eateries is het eten voordeliger dan in de gevestigde restaurants en Jolibee is altijd nog de goedkoopste optie. Per stad liggen de prijzen als volgt:
- Cebu City: 3 euro voor het diner, 1 euro voor een kom koffie, Baguio City: 5 euro voor het diner, 1 euro voor een kom koffie
- Davao: 4 euro voor het diner en 1 euro voor koffie
- Manilla 5 euro voor het diner en 2 euro voor koffie
Restaurants rekenen gemiddeld 200-400 peso voor een maaltijd exclusief drinken en bij het buffetrestaurant Vikings kun je voor 15 euro 2 uur lang onbeperkt eten en drinken.
In eateries eet je voor gemiddeld 100-150 peso je buik rond. Iets wat overigens prima te doen is en goed kan uitpakken als je je adresjes weet.
Ga voor je budget uit van 10 -20 euro per maaltijd per dag.
Thuis koken en zelf je maaltijden bereiden blijft echter wel de goedkoopste optie.
De kosten van gezondheidszorg in de Filipijnen liggen heel veel lager dan je gewend bent vanuit Nederland. Je hebt de keuze uit particuliere gezondheidszorg wat vaak duurder is, maar nog steeds heel betaalbaar, en de staatsgezondheidszorg die vaak vergoed wordt door PhilHealth, PhilHealth is relatief duur als je vergelijkt wat je vergoed krijgt als buitenlander, maar nog altijd goedkoper dan in Nederland. Afhankelijk van je budget, je gezondheid en de risico’s die je wilt dragen is het prima te doen om zelf de kosten te betalen van gezondheidszorg. Veel medicijnen zijn ook vrij verkrijgbaar, en je hoeft bijvoorbeeld voor antibiotica niet persé eerst naar een huisarts. Hou er wel rekening mee dat een gemiddelde ziekenhuisopname een borg vereist van de geschatte kosten. En dat je het ziekenhuis pas mag verlaten als de rekening is voldaan.
Reken voor je ziektekosten gemiddeld zo’n 50-100 euro per maand. Om opzij te zetten voor als je het nodig hebt.
Totale basis kosten voor voedsel en vervoer in de Filippijnen ligt op ongeveer 250 euro per maand.
Getallen op een rijtje:
- huur 300 euro
- levensonderhoud en vaste lasten 250 euro
- gezondheidszorg 100 euro
- onvoorziene uitgaven 50 euro
- uit eten en entertainment is aan jou, daar is geen prijskaartje aan te hangen voor mij.
- Totaal: 700 euro.
Kom je tekort in je budget kun je altijd kijken of je kunt bijverdienen, veel buitenlanders in de Filipijnen werken online zelfs op een toeristenvisum. Omdat dit niet te controleren is.
(Lees ook: Hoe kun je online geld verdienen?)
Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie
6 reacties
Jeanette
Dag Thea, wat een verdrietig verhaal. En met een verlopen paspoort en visum lijken de mogelijkheden idd beperkt. Van de Ambassade hoef je echt niet vele te verwachten, zelfs niet als hij gedeporteerd wordt, Nederland zorgt heel slecht voor zijn paspoorthouders buiten de landsgrenzen en Europese grenzen.
De Filipijnen is niet het makkelijkste land geweest om een pandemie uit te zitten, dat hoorde ik van veel van mijn oude contacten daar. Ik was blij dat ik er weg was. Toch gingen diensten als visumverlenging e.d. gewoon door en heeft ook de ambassade gewoon de paspoort spreekuren gehouden. Jammer dat je oom daar geen gebruik van heeft gemaakt.
je zou op het Filipijnen-forum of in een Filipijnse Facebookgroep (Nederlanders in de Filipijnen heet hij geloof ik) een oproep kunnen doen of iemand in de buurt woont.
Die groepen zijn vaak afgeschermd en daar kun je meer prive gegevens delen, zoals de locatie van je oom. Als er een Nederlander in de buurt woont is die misschien wel genegen eens naar de hele situatie te kijken en deze vanuit het buitenland te begeleiden.
Ik weet dat de Nederlandse expat community best sterk is daar, maar het zijn wel allemaal eigenheimers met een sterke mening en redelijke bemoeizucht, en dan niet altijd op een prettige manier. Maar dat is voor nu even het enigste wat ik kan bedenken.
Een landgenoot ter plekke lijkt me geen verkeerde zaak.
Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid.
Thea meurs
Ik heb een broer in de philippijnen woont die inmiddels behoorlijk hulpbehoevend is, die wev er al bijna een jaar terug proberen te krijgen naar Nederland maar wat niet lukt want zijn paspoort en visum is verlopen tijdens de corona periode en dient nu een boete te betalen van ruim 1600,00 dollar. Hij wordt min of meer verzorgd door een philipijnse familie maar die kosten elke maand bakken vol met geld. Hij krijgt ruim 1000 dollar per maand maar kan daar niet van rond komen zegt hij, wij geloven dat niet meer. Hebben hulp gezocht bij de Nederlandse en philipijnse ambassade maar nul.op request. Wie weet hier een oplossing voor ? Lopen met onze rug tegen de muur. Laten deporteren is dat een oplossing. ?
Jeanette
Ik geloof niet dat ik echt een budget noem in dit artikel. Ik spreek meer over de budget opbouw en waar je rekening mee moet houden. Maar misschien heeft u oude artikelen gelezen op de andere website (FloatingCoconut.net) dat zijn dan ook precies wat ik zeg: oudere artikelen. Ik heb ook geen huis gebouwd in de Filipijnen, ik huurde. Dus ik mis even de context van uw reactie.
Ik ben niet meer in de Filipijnen, ik ben in Mexico, maar dat mag wel duidelijk zijn door de artikelen op de website.
Anyway, dank u wel voor uw reactie en ik wens u en uw partner heel veel geluk en levensplezier in Valencia en omgeving.
————————
PS. Ik heb uw andere twee reacties gelezen en besloten deze niet te plaatsen, om meer dan 1 reden. U noemt bijvoorbeeld best veel persoonlijke informatie over uzelf in de tekst, dat maakt u kwetsbaar. Daarbij zijn de reacties niet relevant voor overige lezers. Maar ik wil u laten weten dat ik het gelezen heb. En ik wil ook dat u weet dat waar u gaat wonen een duur gebied is.
Dumaguete en Valencia (de bergen boven Dumaguete) zijn meerdere malen door de USA lifestyle bladen uitgeroepen als DE plek om met pensioen te gaan in de Filipijnen, dat heeft iets gedaan met het kostenplaatje tav bouwen, kopen en huren. Als u de Filipijnen in zou trekken, weg van een plek als waar uw huis staat, en weg van steden als Iloilo, Cebu en Manila, zult u tot de ontdekking komen dat u meer waar voor uw peso krijgt.
Alleen al aan de overkant op het eiland Siquijor weet ik dat je prima een prachtig huis kunt huren voor 15k peso, all in. Dat geldt ook voor gebieden als Samar, Leyte, hoog boven Manilla in de omgeving van Baguio en helemaal in het zuiden op Mindanao.
Ik controleer mijn prijzen jaarlijks via mijn uitgebreide netwerk in de Filipijnen op correctheid. En ik sta nog steeds achter de prijzen die ik noem voor huurhuizen in dit artikel. Ik controleer dat in verschillende gebieden, door de hele Filipijnen en ik kan u vertellen dat het zelfs goedkoper kan dan 10-15K peso. Maar alle waar is naar zijn geld, rekening houdende met een beetje luxe die wij Nederlanders graag om ons heen hebben kies ik een gemiddelde. En dat gemiddelde is ook in 2022 nog steeds haalbaar zoals geschreven in dit artikel.
Nogmaals ik wens u en uw partner een heel fijn leven in de bergen van Dumaguete. Het is een prachtige omgeving. Alleen al de wandelingen die ik daar maakte bij Casaroro Falls zijn onvergetelijk en de bezoeken aan de warm waterbronnen. Maar ook de vele ritten met de motor naar Bacong, en de bergen in dwars over het eiland.
En wist u dat ik ooit kroketten at in Valencia? Er zit/zat een restaurant wat oerhollandse kroketten serveert. Veel geluk.
Einde discussie die u probeerde op te starten.
Jan
Hoi,
Lucky girl mag ik zeggen.
Ben getrouwd met filipijnse en we zijn bezig met het bouwen van ons eigen huisje.
Niet zoals die van jou maar lekker in de bergen van Dumaguete.
Fijn om te horen welk budget je nodig hebt om daar te leven.
Ik ga binnenkort met pensioen dus is alleen mijn AOW al voldoende, en dan de extra die ik heb opgebouwd zal dus inderdaad het “leven als god in frankrijk” kunnen gaan worden betiteld.
Thanks
Jeanette
Dag Mike, je gaat naar een prachtig land!! En ja, de 800 euro is inclusief alles, ook de visumverlenging en motorrijden (in mijn geval) maar dit is wel van een jaar of 3 geleden he!? Het zal wel ietsje duurder zijn geworden.
Succes met je plannen!
Mike
Hoi,
Leuk om te lezen.
Ik heb zo ongeveer dezelfde plannen.
Is die 800 euro besteedbaar maandbudget inclusief huur etc. ?
Groet,
Mike