emigreren, wonen buitenland, ik vertrek
Emigreren

Kun je zomaar emigreren?

Kun je zomaar emigreren, dat is niet zo’n heel ingewikkelde vraag. Het antwoord daarop is kort en simpel. Ja, je kunt zomaar emigreren. Dat plan groeit in je hart en in je dromen en dat kun je uitvoeren. Tot zover geen enkel probleem. 

De wens om te emigreren steekt bij steeds meer Nederlanders de kop op. Het is druk op mijn websites (kijk ook eens op de Engelstalige website Floating Coconut) Als ik in de Google zoekresultaten kijk naar hoe mensen mijn websites vinden, uit zich in elke zoekopdracht de vraag of emigratie haalbaar is. En 1 van die vragen is: kun je zomaar Emigreren?

En ja dat kan, je kunt zomaar op een dag besluiten om te willen vertrekken uit Nederland, omdat je een nieuwe start wilt, de redenen om dat te willen zijn legio. (lees: 5 Redenen waarom mensen Emigreren. Meestal ligt er een sluimerende onvrede in de basis van de beslissing.

vertrekken, emigratie, nieuwe start, emigreren, wonen in het buitenland, mexico filipijnen

Natuurlijk komt er bij emigratie meer kijken dan de boel inpakken of achterlaten en vertrekken

Als je binnen Europa gaat emigreren is je emigratie eigenlijk een soort van verhuizing. Je blijft namelijk gewoon Europees burger, daar verandert niets aan en je mag je vrij vestigen en werken in andere Europese (verdrags)landen mits je je aan de plaatselijke regels houdt.

Afhankelijk van je woon- en werksituatie in het buitenland ben je wel of niet voor de Belastingdienst geëmigreerd. Voor de Nederlandse wet ben je geëmigreerd als je niet langer in Nederland werkt en langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Je hebt dan bijvoorbeeld vaak geen recht meer op zorgverzekering tenzij je naar een verdragsland verhuisd en/of gepensioneerd bent.

Maar je hoeft dan ook vaak geen belasting meer te betalen, dat doe je namelijk meestal in het land waar je inkomsten hebt, dat is vaak het land waar je naar toe verhuisd.

fantasiewereld

Niet alle landen buiten Europa stellen eisen aan immigranten

Het wordt pas lastiger als je Europa uit gaat. Dan kom je landen tegen waarvoor toelatingseisen gelden voordat je in zo’n land mag wonen en werken.

Voor sommige landen zijn die eisen zo hoog dat het bijna onmogelijk is om in dat land te gaan wonen, je moet dan een specialisatie hebben die voor dat land belangrijk is en aantonen dat jouw werk bijvoorbeeld niet door iemand uit dat land gedaan kan worden. Of er is een heel hoge financiële eis, een zogenaamde inkomensnorm.

Maar er zijn ook genoeg landen waar je ‘zomaar’ naar binnen kunt en jarenlang op een toeristenvisum kunt wonen. 

Dat is iets wat je moet uitzoeken. Je draait dan het emigratie proces een beetje om zeg maar: je wilt weg uit Nederland, en zoekt een land wat binnen je mogelijkheden past.

Dat onderwerp behandel ik in het boekje: Emigreren, zo kies je je nieuwe thuisland. 

Door een aantal stappen te doorlopen weet je precies wat je mogelijkheden zijn en hoe je verstandig een keuze maakt om naar een bepaald land te verhuizen wat dan bij jouw persoonlijke en financiële situatie past. Dus je hebt dan niet een droom van wonen in een bepaald land, maar je hebt alleen een droom om te emigreren, het boekje helpt je met het in kaart brengen wat je nodig hebt om te emigreren en legt uit hoe je weet welk land daar het beste bij past. je maakt zogezegd een “Emigratieprofiel”.

 

Zomaar emigreren is ook durven gaan, en niet teveel plannen

Ik kan me een gesprek herinneren met een client die lopend ging emigreren, naar Scandinavie. Hij en zijn vriendin hadden grofweg een plan, een zakcentje wat toereikend was voor de eerste maanden en een tent. Die zijn ‘zomaar’ geemigreerd, het plan was goed, maar niet echt uitgewerkt en hoewel ze er goed over nagedacht hadden en zich wel hebben voorbereid op hun vertrek uit Nederland waren er toch wat dingen die ze over het hoofd hadden gezien. Gelukkig heb ik ze in een chat-gesprek kunnen helpen met de laatste afrondingen in Nederland.

Ik vind dat soort mensen dapper. Ik ben meer het type van gedegen voorbereiding, en hoewel ik weet dat je je niet op alles kunt voorbereiden, weet ik na jaren rondzwerven over de aarde en met mensen gesproken te hebben die zijn geemigreerd, dat een vaag plan beter is dan helemaal geen plan.

Maar plan of geen plan, er komt een dag dat je Nederland gaat verlaten, als die dag nooit komt en je blijft dromen over de mogelijkheden en wikken en wegen over kansen en bedreigingen, dan beweeg je niet vooruit en blijf je hangen in een soort niets. En dat kan heel frustrerend zijn. Soms keert het tij zich dan tegen je en gebeurt er iets waardoor je al je dromen moet loslaten. Zo’n client heb ik ook gehad, die elke keer als we spraken weer een ander excuus had om niet te gaan. En volgens mij woont hij nog steeds in Nederland en moppert hij op alles wat daar gebeurd.

Toch had hij goed uitgewerkte plannen, maar van emigreren is het tot nog toe niet gekomen. 

Zomaar emigreren getuigd van lef, maar betekend niets als je geen doorzettingsvermogen hebt

Dus wil jij zomaar emigreren, zonder vast omlijnt plan, stoer! Maar prik dan wel een (ongeveer) vertrekdatum en werk daar naar toe. Als je weet dat je binnen nu en 6 maanden vertrekt heb je een doel, en dat geeft richting aan je plannen voor de toekomst.

Maar ook al ga je op de bonnefooi weg, je moet wel een aantal zaken in Nederland goed afronden, anders kunnen die later bij bijvoorbeeld een paspoort verlenging zomaar opduiken als (financiele) probleem en kun je voor hoge kosten komen te staan voordat je paspoort verlengt kan worden.

Tot slot: er zijn ook mensen die nooit meer terugkeren van vakantie, die kwam ik bijvoorbeeld in de Filipijnen tegen, die hebben familie thuis de afronding laten regelen van huis, verzkeringen en dat soort dingen, en zijn gewoon nooit meer terug gegaan. Dat is wel heel drastisch, maar het gebeurt en het is een goed voorbeeld van “zomaar emigreren”.

Wil jij praten over je verlangen om zomaar te emigreren? Boek dan een chat gesprek met mij, samen praten we over jouw nieuwe toekomst en wie weet kan ik nog wat puntjes op de ‘i’ zetten voor jou waar je zelf in alle drukte en opwinding van zulke plannen niet aan gedacht hebt.

Emigratieplannen?

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.