reizen, filipijnen, covid, 2021, Nederland, visum
Filipijnen

Mogen Nederlanders naar de Filipijnen reizen?

De Covid regels wereldwijd spreken elkaar soms tegen en hoewel 1 land zegt dat iets niet kan, zegt een ander land dat het wel kan, zoals bijvoorbeeld Mexico wat geen inreisverbod heeft. De Filipijnen daarentegen heeft wel een lijst met restricties voor landen en die is in 2021 aangepast.

De Department of Immigration heeft op 2 januari een persbericht doen uitgaan waarin Nederland op de lijst komt van landen die momenteel niet welkom zijn in de Filipijnen. En dat geldt voor ALLE visum houders. Hier en daar is een uitzondering, maar die is wat onduidelijk. Het komt er grofweg op neer dat diplomatiek reizen wel is toegestaan en de rest mag niet.

Heb je toch al toestemming gekregen om in de eerdere regeling wel naar de Filipijnen te mogen afreizen, vlak voor 2-1-2021, dan mag je nog wel komen met die toestemming maar je moet een Quarantainelocatie geboekt hebben voor tenminste 14 dagen en het regime wat daarmee samengaat ondergaan.

Landen die op de lijst van ongewenste/verboden landen staan zijn:

 1. Verenigd Koninkrijk
 2. Denemarken
 3. Ierland
 4. Japan
 5. Australie
 6. Israel
 7. Nederland
 8. Hong Kong (SAR)
 9. Zwitserland
 10. Frankrijk
 11. Duitsland
 12. IJsland
 13. Italie
 14. Libanon
 15. Singapore
 16. Zweden
 17. Zuid Korea
 18. Zuid Afrika
 19. Canada
 20. Spanje
 21. USA
 22. Portugal
 23. India
 24. Finland
 25. Norwegen
 26. Jordanie
 27. Spanje

Let op: België staat dus NIET op deze lijst. Dat wil echter niet zeggen dat als je vertrek vanuit België dat je wel de Filipijnen in mag reizen.

Samar leyte photos travel experience

De regels in het kort:

 • Als je 14 dagen voor je aankomst in de Filipijnen in 1 van deze 27 landen bent geweest moet je een quarantaine locatie boeken
 • Kom je niet uit deze 27 landen moet je de IATF Richtlijnen volgen
 • Heb je een stop-over in 1 van deze 27 landen en kun je aantonen dat je de luchthaven niet verlaten hebt mag je wel de Filipijnen binnenreizen conform de IATF richtlijnen, kun je dit niet aantonen of ben je door douane geweest mag je de Filipijnen niet binnen reizen.
 • Ben je overzee’s werker in 1 van de 27 landen mag je wel terug naar de Filipijnen maar je moet 14 dagen in quarantaine in een aangewezen faciliteit.

In het kort komt het er op neer dat IEDEREEN die geen Filipijns paspoort heeft het land niet mag binnen reizen.

 

huis, huren, kopen, filipijnen,

Wie mogen nu wel en wie mogen niet de Filipijnen binnen reizen?

In eerdere regelingen werd vermeld dat las je een je een Filipijnse echtgenoot hebt die met je meereist het land in, je wel de Filipijnen in mag. Maar je moet documenten overhandigen die aantonen dat je getrouwd bent en dat het huwelijk in de Filipijnen is geregistreerd. Je krijgt een COVID test en moet in een quarantaine hotel terwijl je wacht op je uitslag.

Samen met diplomatiek verkeer en de vage essentiële reizigers omschrijving zijn dat de enige mensen die het land in mogen. Wat in persberichten, grote onduidelijkheid geeft is dat de regels een beetje algemeen opgeschreven zijn en dat de Filipijnen zoveel uitzonderingen heeft en zoveel verschillnde visas dat het niet helemaal duidelijk is voor wie nu wat geldt. Stapelen de regels zich op? Of overschrijven ze eerdere persberichten?

Mogen bijvoorbeeld, nu Nederland op de verboden lijst staat, echtgenoten die samen reizen met een Filipijns geregistreerd huwelijk nog wel het land in? Dat is onduidelijk. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Filipijnse Ambassade in Den Haag.

UPDATE 4-1-2021: Niemand uit deze 27 landen mag het land binnenreizen, ook niet als je een 9E visum hebt. Het Bureau van Immigratie heeft de regels verduidelijkt op haar facebook pagina met een persbericht. Deze regel geldt tot 15 januari maar er wordt nu al gezegd dat je rekening moet houden met een verlenging van de maatregel.

De link naar de Facebook pagina van het Bureau van Immigratie in de Filipijnen vind je onderaan dit artikel.

UPDATE 7/1/2021 Wie mogen WEL de Filipijnen binnenreizen, mits ze niet uit de genoemde 27 landen komen:

 • Balikbayans
 • Buitenlandse echteno(o)t(e) mits samenreizend met Filipijnse kinderen
 • Kinderen met speciale behoefte van Filipijnse ouders, ongeacht de leeftijd
 • Buitenlandse ouders van Filipijnse kinderen, als je geen visum hebt moet je een visum aanvragen bij de dichtsbijzijnde ambassade
 • Buitenlandse ouders van Filipijnse kinderen met speciale behoeften, ongeacht hun leeftijd
  als je geen visum hebt dien je vooraf een visum aan te vragen
 • Buitenlands Luchtvaart personeel
 • Buitenlandse zeelieden met een 9(c) visum

Tarsier Bohol

Ik heb een SRRV Visum

Ook houders van een SRRV visum mogen nog steeds niet terugkeren in de Filipijnen ongeacht hun land van herkomst. Hun status is totaal onduidelijk en de vragen die ik voorbij zie komen over hun investeringen worden niet beantwoord.

Het bureau van Immigratie legt uit dat inkomende passagiers vluchten naar de Filipijnen met 79% zijn afgenomen in 2020 en dat met deze nieuwe regels dit nog verder zal afnemen.

Wil jij alle informatie volgen van het bureau van Immigratie volg dan hun Facebook pagina.

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.