Stroomrekening in Mexico en je Airbnb host
Het is heel gebruikelijk om voor de eerste maanden in Mexico een huis te huren via Airbnb of Booking, met de eigenaar maak je dan een prijsafspraak voor een langre termijn of het huis wordt voor langere termijn aangeboden. Het is een rustgevende gedachte dat als je vliegtuig landt er een huis op je wacht en je geheel verzorgd aan je lang verblijf in Mexico kunt beginnen.
Maar er zit een addertje onder het gras als je een huis huurt op deze manier. En dat komt steeds vaker boven drijven in de ervaringen van mensen. Dat addertje zit hem in de energienota en hoe deze in Mexico verwerkt wordt.
Mexico behoort tot 1 van de landen van de wereld met het laagste elektricitijdstarief. En voor een nieuw aangenomen wet onder President Lopez Obrador, ook wel AMLO genoemd, zal dit voorlopig ook niet veranderen omdat de energiemarkt in Mexico door deze wet niet geprivatiseerd zal worden maar eigendom blijft van de Federale Overheid. Toch kan je energienota in Mexico flink tegenvallen en dat heeft alles te maken met de wijze waarop het tarief berekend wordt.
En daar kun jij als tijdelijke huurder via bijvoorbeeld Airbnb de dupe van worden.
Want opeens komt de tweemaandelijkse energierekening van Comisión Federal de Electricidad oftewel CFE en wil de verhuurder over de huur praten en deze flink verhogen. Hoe zit dat?
Hoe werken de elektriciteits tarieven in Mexico
In Mexico worden mensen in de Staten waar het gedurende een groot aantal maanden van het jaar extreem warm is tegemoet gekomen in hun energienota. Anders dan in Nederland waar je dan eenmalig een premie kreeg bij hoge energieprijzen, zijn er in Mexico vaste tarief -groepen die gekoppeld worden aan woongebieden en die toegekend wordt op basis van de gemiddelde dagtemperatuur over een x-aantal maanden. (de zomerperiode)
De lagere energie tarieven voor huishoudens in Mexico, de zogenaamde zomertarieven, worden toegepast in de volgende staten/steden
- Campeche, Campeche
- Merida, Yucatan
- Monterrey, Nuevo León
- Tepic, Nayarit
- Acapulco, Guerrero
- Iguala, Guerrero
- Acuña Stad, Coahuila
- Torreón, Coahuila
- Monclova, Coahuila
- Tehuantepec, Oaxaca
- Veracruz, Veracruz
- San Andrés Tuxtla, Veracruz
- Villahermosa, Tabasco
- Tampico, Tamaulipas
- Chetumal, Quintana Roo
- Cancun, Quintana Roo
- Coatzacoalcos, Veracruz
- Tuxtla Gutiérrez, Chiapas
Normaliter zit je in Tarief groep 1, maar afhankelijk van je Staat/woonplaats en dus van je gemiddelde dagtemperatuur die aan jouw stad/Staat gekoppeld is, val je in 1 van de 6 sub-tariefgroepen met bijbehorend maximaal verbruik per maand/jaar.
Maar dat is niet alles, want het wordt berekend op basis van “redelijk verbruik”. Er is een 7de tariefsgroep. En daar gaat het voor veel Airbnb eigenaren of verhuurders van vastgoed vaak mis.
Het gevreesde Tarifa DAC
Elke tariefgroep kent een jaarlijks maximum wat je mag verbruiken. En hoewel dat maximum zo is ingesteld dat het een redelijke aanname is, is het wel een redelijke aanname voor Mexicaanse huishoudens die heel anders omgaan met apparaten in huis en met verbruik dan een Nederlander die vers uit het koele aangename Nederland de klamme hitte van bijvoorbeeld Quintana Roo of Yucatan induikt waarbij vooral in de laatste staat de temperaturen heel makkelijk boven de 40ºC komen.
Als jij de hele dag de aircon laat draaien en je huurt een huis met een zwembad en dus een zwembadpomp en je hebt zeg maar alles op standje max in je gehuurde huis om het koel te houden, dat zal jouw huisbaas wat spastisch gaan doen over prijsafspraken. Want die krijgt dan te maken met tarifa DAC, Doméstica de Alto Consumo.
Als het bedrag van de elektriciteitsrekening twee keer zoveel is als de vorige of zelfs drie keer meer, heeft de CFE de verhuurder mogelijk opgenomen in de DAC-tariefgroep, het binnenlandse elektriciteitstarief voor hoog verbruik. Dit kan zomaar een verhoging van 360% van de kWh prijs per maand zijn.
En je kan niet zomaar terug naar het normale tarief, daarvoor moet je heel veel doen en heel veel tijd doorbrengen bij CFE om je zaak te bepleiten.
Waarom word ik daar als huurder mee lastig gevallen?
Jij wordt daar als huurder mee lastig gevallen omdat jouw verhuurder niet meer rondkomt van de prijs die jij betaald, en dat DAC tarief strekt zich wellicht uit tot ver na jouw huurtermijn. Dus de verhuurder zal vragen of jij wilt bijbetalen of zelf de energienota wilt gaan betalen. Maar ook voor de toekomstige huurders zal de verhuurder moeten nadenken over een strategie om die nog steeds hoge rekening te verwerken.
Het hoeft niet eens zo te zijn dat jij de veroorzaker bent van het DAC tarief, elektriciteit wordt in Mexico twee maandelijks geint en het kan zomaar zijn dat de vorige huurder de schuld draagt van jouw discussie met de verhuurder.
Hoe voorkom je dit soort geschillen over de energierekening?
Jij kunt zelf voorkomen dat je dit soort geschillen krijgt met de eigenaar of verhuurder. Als jij onderstaande tips toepast is de kans klein dat jij de dupe wordt van het DAC tarief of de geschillen van de verhuurder met CFE over de energienota.
- Maak na aankomt een foto van de energiemeter en de meterstand, zo kun je kijken of jouw verbruik de veroorzaker is van de maatregel om energiebewust leven te bevorderen, je vind de meter vaak buiten het huis, op de muur aan de straat, zit je in een appartementen complex dan is de meter ergens bij de ingang of op de zijkant van het gebouw, of bij de ingang van de parkeer garage. Vraag eventueel aan je verhuurder welke meter voor jouw appartement is, ze zijn niet altijd genummerd.
- Als huiseigenaar of huurder met een eigen nota, kijk dan in welke tarief groep je zit, en ken je maximum tarief voor die groep en je apparaten-verbruik in huis. (Kijk op de website van CFE voor meer informatie)
- Als je zelf een huis inricht in Mexico kijk dan bij de aanschaf van apparaten naar het energieverbruik per jaar, deze sticker is geel in vind je vaak op de zijkant van het apparaat. En gebruik energiezuinige verlichting. Ook kun je kiezen voor zonnepanelen of een zonneboiler om geld uit te sparen, teruggeven van energie aan CFE kan in sommige gevallen wel, maar is een lastige procedure die veel tijd kost, je kunt beter je energie zelf opslaan of goed berekenen en genoeg voor eigen verbruik opwekken.
- Gebruik je aircon met mate, zelfs de meest energiezuinige en goed onderhouden minisplit kan voor een hoge rekening zorgen. Veel Mexicanen gebruiken de aircon voornamelijk in de slaapkamer en alleen voor de nacht. Of om de kamer te koelen zodat je lekker in slaap valt en daarna gaat hij (via de ingestelde timer) vanzelf uit.
- Gebruik ventilatoren, deze verplaatsen de lucht en daarmee de warmte en geven een koel gevoel, ze zijn veel energiezuiniger dan de aircon. Je moet immers wennen aan het leven in Mexico en dus aan de hoge temperaturen
- Zet ramen en deuren tegen elkaar open en vang de wind dit scheelt de wereld in temperatuur in je huis
- Draag luchtige kleding die niet knelt, neem af en toe een koele douche, en drink heel veel water, zodat je lichaam kan acclimatiseren en wennen aan de natuurlijke omgeving
- Breng meer tijd buitenshuis door zodat je minder apparaten aan hebt, zet je koelkast niet naast je kookplaat, maar op een koele plek en geef alle apparaten genoeg ruimte om hun warmte kwijt te raken.
En natuurlijk kun je er voor kiezen in een Staat te gaan wonen waar het klimaar niet zo klam en heet is, een droge hitte is veel makkelijker te verdragen bijvoorbeeld dan een vochtige hitte (lees ook: De beste tijd van het jaar voor La Paz Baja California Sur) en Mexico kent heel veel Staten waar de dagtemperatuur overdag altijd te vergelijken is met de lente in Nederland.
Huur een huis in een schaduwrijke straat, bijvoorbeeld met veel bomen, of huur een huis met dikke muren en hoge plafonds als je niet goed tegen de warmte kunt, dit soort huizen zijn van nature koeler door de wijze waarom ze zijn gebouwd. Vermijd de bovenste verdieping met een plat dak in de brandende zon, je huis zal smoorheet zijn aan het einde van de dag. Omdat het hele dak opwarmt.
Er is altijd een rekening voor verbruik van minimaal 25kWh per aansluiting ook al verbruik je niets
Maar waarschuwt CFE dan niet voor het DAC tarief?
CFE waarschuwt niet actief voor het DAC tarief, je ontdekt het min of meer bij verrassing. Maar je kunt het wel zelf zien op de rekening. Elke rekening van het CFE die je tweemaandelijks krijgt als je in Mexico zelf een rekening hebt bij CFE heeft een energieverbruik indicator. Deze gaat van groen naar rood.
Zolang jij in oranje blijft, zit je nog wel goed, wel aan de hoge kant (groen is natuurlijk beter) maar je gaat niet zomaar het DAC tarief in. Pas als je in het rood gaat zul je drastische maatregelen moeten nemen, want de tweede maand in rood betekent meestal direct het DAC tarief en daarna duurt het vele maanden langer dan die twee om er uit te komen.
Hoeveel duurder kan het zijn in een land wat supergoedkoop stroom levert?
Op de website van het CFE vind je rekenvoorbeelden per jaar in Mexicaanse Pesos, als je deze vertaald naar euro’s dan zit je als mega aircon gebruiker in de DAC strafmaatregel al snel op een maandlast van 200-300 euro per maand. En dat terwijl je “normale” rekening vaak niet hoger is dan 1000-15000 MXN per twee maanden als je de aircon strategisch inzet, wat (afhankelijk van de wisselkoers) zich vertaalt in een maandlast van 27-40 Euro.
Ik keek bij een huis en de verhuurder vertelde mij dat voor mijn appartement de energienota niet hoger was dan 400 MXN. Per maand? Vroeg ik. Nee, antwoordde hij, per 2 maanden. Maar dat is afhankelijk van je verbruik natuurlijk voegde hij toe, maar wij hebben in deze Staat een goed zomertarief.
Tot Slot
De berekening is best ingewikkeld omdat CFE op basis van rapporten van Secretaría de Medio Ambiente y Recursos Naturales (Semarnat) bepaald welke staten in welke tariefgroep voor de zomermaanden komen. Jouw tariefgroep kan dus, met de stijging of daling van de gemiddelde jaartemperatuur van tariefgroep veranderen. Of jouw woonplaats kan van de lijst gehaald worden omdat je niet meer binnen de zomerregeling valt. De zomerperiode die aangehouden wordt is van April tot en met September. Maar ook dat kan per staat een maandje verschillen.
Anders dan in Nederland waar je op basis van verbruik jezelf en je maandtermijn kunt laten inschatten, kun je je in Mexico niet op verbruik laten inschatten. CFE bepaald jouw tariefgroep door berekening op jaarbasis en op basis van weer-rapporten, en jij bepaald je verbruik.
Zoek jij uitleg over de energienota in Mexico?