Verdwijnen

Kun je nog verdwijnen anno 2023?

Verdwijnen in een eeuw waarin alles bijna digitaal is geregeld, kan dat nog? En waarom zou je dat willen? In dit artikel behandel ik, mede vanuit eigen ervaring met mijn (tijdelijke) vrijwillige verdwijning deze onderwerpen en meer.

Leaving Holland heeft een aparte categorie voor mensen die willen verdwijnen en opnieuw willen beginnen. Om welke reden dan ook.

Veel mensen die zoeken naar een manier om te verdwijnen vinden hun weg naar de artikelen die ik daarover schreef/schrijf. Vanwege verschillende redenen, zo blijkt wel uit de zoekresultaten en de gesprekken die ik soms met deze mensen heb. Waar ze vooral naar op zoek zijn is

  • de haalbaarheid van zo’n escape, is het de moeite waard zeg maar
  • en wat ze moeten doen om te verdwijnen. En met verdwijnen bedoel ik: onzichtbaar worden. Onzichtbaar voor familie, vrienden, schuldeisers of de overheid.
  • en wat de gevolgen zijn als ze wel gevonden worden

Waarom willen mensen verdwijnen?

We verzuchten natuurlijk allemaal wel eens: “Kon ik maar verdwijnen!” Maar niet iedereen voegt de daad bij het woord. Mensen die willen verdwijnen hebben daar verschillende redenen voor.

  • sommige mensen willen verdwijnen omdat ze het leven in Nederland of hun leven in het algemeen zat zijn. Ze willen een nieuwe start,
  • anderen hebben torenhoge schulden en het water staat hun aan de lippen en willen verdwijnen voor hun schuldeisers omdat ze geen uitweg meer zien
  • weer anderen willen weg vanwege familie problemen en willen alle banden verbreken
  • en weer anderen willen ontsnappen aan de digitale wereld en terug in de tijd zeg maar, direct in contact met de natuur en weg van de consumptiemaatschappij
  • en dan zijn er individuen die vanwege een crimineel feit wil verdwijnen

De meeste mensen willen een nieuwe start, weg van het leven wat ze nu leiden omdat ze dat meer dan zat zijn. En dat willen ze door alle banden te verbreken omdat ze echt opnieuw willen beginnen.

Opnieuw beginnen betekent ook dat je jezelf opnieuw kunt uitvinden

Je kunt zijn wie je bent als je verdwijnt, je kunt een andere naam aannemen of een ander beroep kiezen. Je kunt ervoor kiezen kluizenaar te worden of eindeloos te blijven reizen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Opnieuw beginnen betekent dat je alleen nog in je paspoort en bij overheidszaken je ware identiteit ziet. Maar verder kun je worden wie je wilt zijn.

Zo had ik jarenlang een pseudoniem waaronder ik op sociale media actief was, niemand wist wie ik werkelijk was, en ook in het dagelijks leven gebruikte ik dit pseudoniem vaak om me voor te stellen. Alleen bij de overheid gebruikte ik mijn eigen naam en bij de bank.

En nee, ik ben niet via zo’n spoor gevonden, ik heb uiteindelijk zelf contact opgenomen met mijn schuldeisers om de problemen op te lossen die ik had achtergelaten.

Kun je zomaar verdwijnen?

In deze digitale samenleving is het nog heel goed mogelijk om spoorloos te verdwijnen. Ook binnen de EU omdat je dan geen paspoort nodig hebt. Maar ook als je buiten de EU wilt verdwijnen kan dat prima. Je legt dan een dwaalspoor aan door een land te kiezen wat weinig digitalisering heeft of onbewaakte grensovergangen met een buurland waar je dan zo naar toe kunt lopen.

Ben je de bezitter van crypto dan kun je zonder dat je een geld-spoor achterlaat verdwijnen.

Het komt dan ook wel vaker voor dat mensen vrijwillig verdwijnen, en ook met succes. Ikzelf ben daar een voorbeeld van. Hoewel ik er voor koos om toch weer op te duiken onder mijn eigen naam. Maar ik ben een aantal jaren helemaal onzichtbaar geweest, voor iedereen. (lees ook: Hoe ik succesvol vluchtte voor mijn schulden)

Hoe gaat dat dan met de achterblijvers?

Wie verdwijnt laat waarschijnlijk wel familie of enkele vrienden achter, en als je goed wilt verdwijnen en echt onzichtbaar en ontraceerbaar wilt zijn, informeer je niemand over je vertrek. (lees ook: Vluchten voor Schulden, zo doe je dat!)

Maar wat er gebeurt na je vertrek in Nederland hangt een beetje af van jouw persoonlijke situatie en hoe je je hebt voorbereid. Meer daarover kun je lezen in het boek “Verdwijnen in een digitale wereld” wat onder dit artikel te koop staat.

Hoe maak je de beste kans om echt te verdwijnen?

Er zijn verschillende manieren om vrijwillig te verdwijnen, ieder met zijn eigen succeskansen en in het boek:” verdwijnen in een digitale wereld” beschrijf ik die manieren en ik beschrijf de redeneringen die ik samen met cliënten heb gehad en de conclusies die we hebben getrokken over het succesvol vrijwillig verdwijnen in dit digitale tijdperk.

Stap voor stap neem ik je mee door het proces van je Nederlandse identiteit uitwissen, en geef ik tips over welke landen wel en welke landen niet zo slim zijn om naar toe te gaan en waarom. Met praktijkvoorbeelden van mensen die ik op mijn reizen tegenkwam die ook zomaar weggelopen zijn uit Nederland.

In de Emigratie Winkel vind je deze drie producten speciaal voor mensen die willen verdwijnen.

Wil je liever eerst even “snuffelen” aan het onderwerp, koop dan het info-blad “verdwijnen en opnieuw beginnen”

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!