Verhuizen naar Italië

Voor veel menen is wonen in Italië een droom: zacht wappererende gordijnen en een bolle zomerbries, wijngaarden, oude appartementen met kleine balkonnetjes en openslaande deuren, dakterrassen vol bloemen en prachtige uitzichten op de heuvels van Toscane.

Maar de realiteit van het leven in Italie kan heel anders zijn. Italië kent best koude wintermaanden om maar iets te noemen en de appartementen zijn vaak vreselijk gehorig, zo erg zelfs dat verenigingen van eigenaren stilte regels hebben ingesteld om ze leefbaar te houden.

Terwijl ik dit artikel schrijf ben ik net verhuisd van een Airbnb in Rome waar 2 miezerige straalkacheltjes en een lauw warme aircon de koude moesten verdrijven en gelukkig heeft het appartement in Florence centrale verwarming. Als je maar iets in de buurt van de ramen komt bevries je in je sokken, buiten is het 6 graden en de wind uit de bergen, waar overduidelijk sneeuw ligt, is ijs en ijskoud. Italiaanse appartement zijn niet echt zo geisoleerd als wij in nederland gewend zijn.

Maar laat ik je droom niet verstoren, blijf denken aan die zwoele zomeravonden, espresso aan de bar in kleine overvolle restaurantjes en heerlijk brood!

living in italy, relocating to italy, italy cost of living

Registratieplicht

Als nederlanders heb je geen visum nodig voor Italië, je kunt er zo naar toe om te gaan wonen en/of werken. Wel heb je een registratie plicht. Nadat je je uitgeschreven hebt in Nederland en daar alles hebt afgerond, dien je jezelf en eventuele partner en kinderen in de stad of het dorp waar je je vestigt in Italië in te schrijven als je daar 90 dagen bent.

Let wel op het volgende, ook al mogen wij als Europeanen overal vestigen en werken binnen de Europese Unie, in Italië vragen ze rustig om bewijs van inkomen of spaargeld, zeker als je geen baan in Italië hebt.

Een baan vinden in Italië

Tenzij je door een bedrijf uitgezonden wordt naar Italië loont het de moeite om al vroeg in je plannen om te verhuizen te gaan zoeken naar werk. Je kunt dit online doen en via recruiters op bijvoorbeeld LinkedIn. Er is werkgelegenheid in de IT branche, en het toerisme zoekt vaak wel mensen die en een buitelandse taal en Italiaans spreken.

Een andere optie om in inkomen te voorzien is door online te werken als ZZP’er.

cost of living, Houses, Italy, relocate , visa, work, income

Italiaans leren

Italianen spreken weinig of nauwelijk Engels. Alle films hier zijn nog nagesynchroniseerd om maar iets te noemen. En ze zijn dan ook blij als je Italiaans spreekt. Voor een baan binnen een Italiaans bedrijf zal het een vereiste zijn dat je de taal spreekt.
Daarbij integreer je eenvoudiger in de nogal gesloten samenleving in Italië als je jezelf verstaanbaar kunt maken.

Vanwege de grote hoeveelheid immigranten in Italië zijn niet alle Italianen even gelukkig met de komst van buitenlanders en niet al te vriendelijk tegen buitenlanders, dus bereid je voor op een langdurig en lastig inburgeringsproces.

De kosten van levensonderhoud

Italië is duur, zeker in de steden en in toeristen gebieden. Ik ben geschrokken van de prijzen. Een glas cola kost met gemak 6 euro. Koffie daarentegen is heel goedkoop zeker als je het staande aan de bar opdrinkt. Je hebt al een espresso voor 1 euro.

In toeristen gebieden betaal je voor een simpele pizza rond de 12 euro, als je even verder loopt zakt de prijs al snel naar 6 euro.

Wonen in een dorp kan dus de moeite lonen, maar dan moet je wel veel reizen naar de stad voor je winkeltripjes en uitgaansleven.

De huizenprijzen lopen ook hoog op. en klein 1 slaapkamer appartement of studio kost al snel 850 euro per maand en daar komen alle andere kosten zoals electra, water en gas nog bij. En natuurlijk servicekosten en gemeentebelastingen.

Steden als Rome en Milaan kun je echt beter vermijden als je niet de top prijs voor je appartement wilt betalen.

Internet in Italië

Mij is vertelt dat het internet in Italië slecht is. Omdat het land nog niet eens zo heel lang gebruik maakt van deze faciliteit als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Nederland. Toch is mijn ervaring dat het internet best goed is. Ik heb overal zelfs in de metro diep onder de grond in Rome gewoon 4G Vodafone bereik gehad.

De huisaansluiting hangt natuurlijk af van welk abonnement je kiest en welke snelheid je provider aanbiedt. In Rome had mijn Airbnb waardeloos internet, maar in Florence was het echt super goed.

Veel steden bieden gratis wifi in het centrum aan, en ook in de trein en bus is er wifi.

living in Italy, moving to Italy, countryside, city, cost of living

Een huis huren of kopen

De zoektocht naar een huis via internet kan frustrerend zijn omdat websites niet echt bijgewerkt worden. Soms zie je een leuk huis wat maanden geleden al verhuurd of verkocht is.
Je kunt beter direct op de website van een goed emakelaar kijken en mhen voor je laten zoeken. En als je iets gevonden hebt heb je de hulp van een plaatselijke advocaat nodig om een gedegen huur of koopcontract op te laten stellen zodat je legaal en beschermd huurt of koopt.

De documentatie over een huis laat veel te wensen over. Hebben we in Nederland hele foto reeksen en zelfs brochures van een huis, hier moet je het vaak doen met 1 of 2 matige foto’s. En huizen worden vaak aangeboden via verschillende makelaars, dus als jouw makelaar zegt dat het nog beschiikbaar is kan het via een andere makelaar al verhuurd zijn.

Makelaars rekenen 1-2 maanden huur als commisie, en je doet er verstandig aan te informoren of de verhuurder de commisie betaald of dat jij de rekening daarvoor krijgt.

Zorg ervoor dat je je rechten kent als je gaat kopen of huren, hier zijn een paar tips:

  • Neem een advocaat, notaris of accountant in de arm zodat je de juiste informatie krijgt, geloof niet alles wat je leest op internet, veel informatie is achterhaald of eenzijdig.
  • De Italiaanse belastingwet speelt een rol in je huur of koopcontract. Voor huurders, vraag je huisbaas een bewijs van melding van verhuur bij de belastingdienst
  • Wees niet eigenwijs en denk niet dat je wel wegkomt met een ‘deealtje’. De Italiaanse handhaving is wellicht niet snel maar welzorgvuldig en ze zullen het opvolgen en je beboeten
  • Als het te mooi klinkt om waar te zijn is dat het vaak ook, en als je twijfelt is het raadzaam een second opinion te vragen

Wonen in het buiteland

Veel mensen onderschatten het wonen in het buitenland, zeker als ze binnen Europa blijven of al een paar keer in dat land op vakantie zijn geweest. Echter: een vakantie indruk is een geromantiseerde indruk. De realiteit van wonen in het buitenland kan enorm stressvol zijn. Italië is ook voor Nederlanders gewoon buitenland, met een andere taal, gewoontes en een andere cultuur.

Verdiep je lang voordat je naar het land verhuist in die cultuur en gewoontes en leer de taal

Op deze website spreek ik uit ervaring. Ik ben meerdere keren van land gewisseld en heb sinds mijn 17de over d ehele wereld gereisd. Ik probeer op deze website een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen. Het is geen ontmoedigingsbeleid, integendeel. Het is ervaring. Maar het is ook mijn ervaring. De jouwe kan, vanwege je persoonlijkheid en flexibiliteit of het gebrek daaraan heel anders zijn. Probeer bij alles wat je leest een beeld te vormen over hoe jij er mee om zou gaan.

Als nomade heb ik in heel veel landen gewoond en moet ik me steeds weer aanpassen

Als je naar een ander land verhuisd is de kans groot dat je last krijgt van een cultuurschok. Dat je je eenzaam en verloren gaat voelen of buitengesloten. En de frustratie van omgaan met een anderee manier van afhandelen van zaken en een andere manier van mensen behandelen kan soms je bloeddruk erg hoog doen oplopen.

Italianen bijvoorbeeld zijn een trots volk, erg nationalistisch ook. Sommigen zouden hun gedrag zelfs arrogant noemen. maar als je door die eerste laag weet heen te breken zijn ze amicaal en gezellig. Om deze verbinding te maken is het echt van belang dat je iets van de taal begrijpt en spreekt.

WEETJE: Italianen eten graag buiten de deur. Bars en restaurants zitten afgeladen tijdens lunch en diner en zelfs voor ontbijt. Even snel de krant doorspitten met een koffie erbij, staande aan de bar is heel gewoon in Italië. Als je gaat zitten betaal je al snel 1,50 euro per persoon extra, en soms zelfs per product.

Naar een ander land verhuizen kan een nieuw begin zijn. Maar waar je ook heen gaat je neemt naast je huisraad en kleding ook jezelf mee. Daar verandert een nieuwe omgeving weinig aan. Je zult wellicht nieuwe karaktereigenschappen ontdekken en je ontwikkeld willicht een paar nieuwe sluimerende talenten, maar diep van binnen blijf je dezelfde persoon.En elk land komt met zijn eigen vreemde dingen en frustrerende zaken war je mee moet leren omgaan.

Zorg ervoor dat je daar klaar voor bent als je de deur in Nederland achter je dicht trekt. Als je je goed voorbereid en jezelf visualiseerd onder verschillende omstandigheden en het bespreekt met vrienden heb je een grote kans van slagen. Ik heb heel veel mensen het niet zien redden omdat ze niet konden omgaan met bureaucracy, cultuur of hun financien niet onder controle hadden. En familie en vrienden zijn dan heel ver weg en staan als beste stuurlui aan wal.

 

Emigratieplannen?


Lekker Lezen over Italië

Emigratie, ene land kiezen

Met de trein van Milaan naar Basel

Het was weer tijd om door te reizen, via Milaan deze keer omdat ik daar de trein naar Basel vond ...
trein, florence, pisa, tijd, prijs, kaartje

Hoe reis ik met de trein van Florence naar Pisa

Vandaag vroeg op, gisteren heb ik een kaartje gekocht om samen met mijn reisgenoot naar Pisa te gaan. We willen ...
Franciscaner Basiliek in Florence

De Fransiscaner Basiliek La Croce in Florence

When in Rome, zegt men vaak, maar "When in Florence", dan zijn er ook genoeg mooie dingen om te bekijken ...
treinkaartke kopen, rome, florence, italie, reizen met de trein, kosten treinreis

Met de Trein van Rome naar Florence, Venetië en Milaan

Het is alweer 1 week geleden dat ik aankwam in Italië na 40 maanden Filipijnen. Ik heb het koud. De ...
reistips, rome, openbaar vervoer, prijsen, toerisme, zwervers, straatvuil, water

10 handige tips om te weten als je naar Rome reist

“Rome is not like any other city. It's a big museum, a living room that shall be crossed on one's ...

Op vakantie naar Italië? Pas op voor een boete!

Met het oprukkende massa toerisme zijn sommige delen van de wereld soms in nood. Omdat het er gewoon te druk ...

Advertenties

error: Sorry!