Weglopen

Weglopen voor schulden, dat kan best

Veel mensen hebben zoveel schulden dat ze zoeken naar een andere uitweg dan afbetalen. Ook omdat ze soms vinden dat die schulden niet door henzelf gemaakt zijn, maar hen overkomen zijn door omstandigheden. Bijvoorbeeld echtscheiding, een onverkoopbaar huis, of een woekerpolis.

En als jij deze post leest en je hebt hem gevonden via Google, zul je zo je eigen redenen hebben om te willen  weglopen van je schulden. En wie ben ik om een oordeel te vellen of dat sociaal en maatschappelijk verantwoord is? Want ooit zat ik in een vergelijkbaar schuitje als jij en zocht ik ook naar een uitweg terwijl ik in een land woonde waar alle deuren gesloten leken.

China eastern Airlines, luggage, service, app, review, cebu, rome, economy, experience, best buy, travel, tips

Wat je je vooral afvraagt is: zou het lukken? Kom ik de grens over?

Dat blijft toch een beetje koffiedik kijken, want zoveel mensen zoveel meningen over of het wel of niet kan lukken. En de schuldsaneerders, deurwaarders en financiële instellingen schrijven er weinig over. Als je al informatie vind vind je dat op fora, soms een krantenartikel uit 2007 ofzo en dat is oude informatie, informatie uit de tweede of derde hand en reacties van moraalridders die het afkeuren dat je wegloopt voor je verantwoordelijkheden.

Dat is niet wat je zoekt, dus je zoekt verder. En als je in het Engels zoekt kom je weer een stapje verder, maar geldt dat dan ook voor Nederland? vraag je je af. Kortom de onzekerheid blijft toch een beetje knagen, want het is en blijft een griezelige stap waarvan je zelf diep in je hart wel weet dat je er om veroordeeld zult worden door menig Nederlander.

En dan kom je hier, op Leaving holland waar een hele rubriek over het onderwerp “vluchten voor schulden” is. Klik maar vast op die link, die blauwe tekst, de rubriek opent in een nieuw tabblad en dan kun je straks verder lezen.

Hier op deze website schrijf ik openlijk over het onderwerp Vluchten voor Schulden

Ik doe dat omdat het mij geen barst uitmaakt wat men daarvan vindt. En ik doe dat omdat ik weet hoe wanhopig je naar antwoorden kunt zoeken als het water je aan de lippen staat (of nog hoger).

Ik doe dat ook omdat ik op mijn reizen mensen ben tegengekomen die wel gevlucht zijn voor hun schulden en hun ervaringen en levensverhalen heb gehoord. En in ieder verhaal zit een wijze les, maar vooral een bende verdriet en stress.

Ik denk dat je ook in 2022, in dit super digitale tijdperk, nog kunt weglopen uit je situatie in Nederland en dat je er best mee weg komt. 

Maar ik wil je wel de volgende gedachten meegeven, en die zijn dan gebaseerd op mijn eigen ervaring als schuld-ontwijker en op de ervaringen van anderen.

this way to white beach

Een lijstje met aandachtspunten om even over na te denken voordat je je tas pakt en wegloopt van je financiële zorgen

  1. Waar ga je van leven als je je biezen pakt en de grens over trekt? Hoe ga je voorzien in je levensonderhoud? Wellicht lukt het je in Europa wel een baantje te vinden, maar wat verdien je dan? Want Nederland kent wel heel hoge salarissen en dat is niet overal zo.
  2. Als je binnen Europa blijft, dan is je schuld nog steeds direct opeisbaar als je wel gevonden wordt. En je kunt gevonden worden als je schuld hoog is en men zich inspant om je te vinden. Schulden worden vaak doorverkocht aan bedrijven die zich specialiseren in het opsporen van mensen zoals jij. En je bent heus wel te vinden, vroeger of later. Als je een telefoonabonnement afsluit bijvoorbeeld, of via je Facebook account, of als je je pinpas gebruikt of een bankrekening opent. Of als je je moet registreren in je nieuwe woonland. Of als je buiten de EU reist en je visum wordt gedocumenteerd en je paspoort wordt gescand. (lees ook eens: Lopend Verdwijnen voor je Schulden)
  3. Als je zomaar wegloopt in uit Nederland en je zaken niet goed afrond, blijven de schulden oplopen. Je huur, gemeentelijke heffingen, energierekeningen, verzekeringspremies, en bijvoorbeeld je ziektekostenverzekering, en dat is een schuld bij de overheid en de overheid bewaart deze schuld totdat je ooit weer eens opduikt, of zoekt actief naar je via paspoort signalering.  (Lees ook eens: Onvindbaar in het Buitenland)
  4. Als je paspoort verloopt moet je naar een ambassade om dat te verlengen, als je een schuld hebt bij de overheid (Welke overheidsafdeling dan ook, dus studieschuld, zorgpremie, belastingdienst, openstaande boetes, gemeentelijke heffingen, noem maar op) is dat het moment dat je tegen de lamp loopt zeg maar. Je paspoort zal pas verlengt worden als je je schuld hebt betaald. En zit je dan in een land buiten Europa, kun je je visum niet meer verlengen en heb je weer heel andere problemen.
  5. Wat ga je doen als je ziek wordt of naar de tandarts moet? Je hebt geen zorgverzekering meer, en dus moet je dat zelf betalen. Nu is in sommige landen de zorg heel betaalbaar, maar je had geen geld, dus hoe doe je dat?

Zomaar 5 punten die in mijn hoofd opkomen als ik hoor dat iemand weg wil lopen van zijn schulden en onder de radar wil verdwijnen.

En last but not least, je verspeelt je kans op schuldsanering als je wel probeert om je schulden te ontduiken. Dus dat betekent, dat als je het risico neemt en gevonden wordt, of onverhoopt terug moet om welke reden dan ook, je geen hulp meer krijgt om uit die schulden te komen. Je staat er dan echt helemaal alleen voor.

ik mis mijn vrijheid

Lees de verhalen van ervaringsdeskundigen en trek zelf
je conclusie en neem een beslissing

Ik ga je niet aanmoedigen om te vluchten voor je schulden. Dat vind ik zelf niet correct. Hoewel ik zelf ook op de loop ging, weet ik hoe het voelt en wat het met je doet. Dat kun je lezen in mijn boek.

Ik vertel je hoe ik verdween van het internet, uit het bedrijfsleven en uit mijn sociale kringen en vertrok naar het buitenland, en hoe het verder ging.

 

Ik denk dat de meeste vragen wel beantwoord zijn dan. Mocht je toch nog vragen hebben stel ze dan in de reacties, ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk en naar mijn beste kunnen. Hou er wel rekening mee dat die informatie die je daar geeft zichtbaar is op de website. (met uitzondering van je email adres, dat kan ik alleen zien)

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.