Wonen in Mexico, een huis huren in Merida
Je bent op zoek naar een droomplek in Mexico en overweegt een huis te huren in Merida omdat deze stad je aanspreekt. Maar hoe vind je een huis in Merida? En wat kun je verwachten als je in Merida, Yucatan een huis gaat huren?
Merida is de hoofdstad van de Staat Yucatan en ligt op het noordelijk deel van het schiereiland Yucatan. Op het schiereiland Yucatan vind je ook de Staten Quintana Roo en Campeche. Yucatan grenst, anders dan Quintana Roo aan de Golf van Mexico en niet aan de Caraibische Zee. Het dichtstbijzijnde strand voor Merida vind je in Progreso wat een klein uurtje rijden is vanaf de stad.
Merida is met haar ruim 900.000 inwoners de grootste stad van Zuidoost Mexico. De stad en haar omgeving bieden een rijke culturele mengeling van Maya cultuur en de geschiedenis van de Spaanse bezetting, en behoort tot 1 van de veiligste steden van Mexico om te wonen.
De stad kenmerkt zich door vele wijken die verbonden zijn door brede avenida’s en grote knooppunten, terwijl er busverbindingen zijn via snelbus (Va y Ven) die het transport regelt van het centrum naar de rondweg en soms naar het achterland, en lokale stadsbussen. Vanaf het voorjaar 2024 is Merida ook verbonden met de toeristische regio door middel van Tren Maya.
Dit allemaal naast het uiteraard bekende transport via ADO en de binnenlandse vluchten. En, niets zo leuk als door het centrum fietsen op een citybike die je eenvoudig huurt via een mobiele app.
Kortom een Metropool die alles biedt wat je je maar kunt wensen, van oud historisch centrum, tot culturele uitstapjes, stranden binnen handbereik, moderne malls, dierentuinen, een enorm divers winkelaanbod en talloze restaurants. Merida heeft alles.
Maar hoe vind je een huis in Merida?
De zoektocht naar een (huur)huis in Merida kan in eerste instantie overweldigend zijn, er is heel veel aanbod, maar hoe kom je in contact met verhuurders? Dat kan natuurlijk via Airbnb die steeds vaker huizen aanbiedt voor de lange termijn, maar we weten allemaal hoe erg de prijzen gestegen zijn via Airbnb, je betaald rustig 700-1500 euro per maand voor een modern maar simpel appartement en wil je een huis met een zwembad en in de oude stad dan kun je rekenen op een meervoud van die prijs.
En dat is belachelijk duur, zelfs voor de snelle markt in Merida. Maar het kan een goede tijdelijke uitvalsbasis zijn als je vers uit Nederland komt en niet lang in een hotel wilt verblijven, maar als je naar Mexico komt om voordeliger te leven is een “normaal” huis vinden je eerste geldbesparing.
In Merida kun je ook eenvoudige hotelkamers huren die voorzien zijn van een keuken of in ieder geval een magnetromn en koelkast. Dat is voordeliger dan een duur huis en je kunt van daaruit zoeken maar jouw droomplek. Prijzen liggen rond de 6000MXN all in per maand.
Merida biedt huizen in elke prijscategorie en in elke uitvoering. Van oud historisch tot ultramodern, van studio’s zonder parkeerplaats tot grote herenhuizen met garage en zwembad. Maar het begint allemaal op de platforms waar vraag en aanbod bij elkaar komen.
- Facebook Marktplaats
- Craigslist
- Makelaarswebsites zoals Remax en Yucatan Real Estate, en vele, vele anderen
- verhuurwebsites zoals Lamudi en inmeubles24, vergeet niet achter het .com ook .mx te typen voor een directer aanbod.
- Google maps
Het aanbod kan vanuit Nederland door het algoritme van Google wat verstoort worden, immers je zoekt niet lokaal en dat bepaald (helaas) wat Google laat zien. Voor mij is Facebook Marktplaat eigenlijk een prima uitgangspunt als ik geen gebruik wil maken van onderhandse dealtjes op Airbnb. Via Facebook Markplaats krijg ik een goede indruk van het aanbod en vind ik ook vaak lokale makelaars die ik dan buiten Facebook om kan benaderen zoals Inmobiliaria GMP die mij prima geholpen heeft.
Door simpelweg op de kaart van Google Maps Merida uit te vergroten en te zoeken naar “departementos” vind je een keur aan appartementen gebouwen en in de omschrijving staat vaak wel een link van een verhuurbedrijf of een makelaar. Of je rijdt er langs en ziet het telefoonnummer op een spandoek.
Voor mij stopte mijn zoektocht toen ik met een makelaar bij een huurhuis ging kijken en deze man, die al snel doorhad wat ik precies zocht en wat voor mij belangrijk was in een huis, dat huis voor mij vond in zijn netwerk. We hebben twee mismatches bekeken voor hij met het perfecte appartement kwam wat ruim binnen het budget lag en waar ik een huurcontract voor tekende.
Waar moet je rekening mee houden als je een huis huurt?
Huizenprijzen in Merida zijn relatief hoog, dit vanwege de enorme populariteit van de stad onder buitenlanders. Maar er zijn zeker nog betaalbare huizen te vinden die aansluiten bij het landelijk gemiddelde. In mijn zoektocht vond ik goed bewoonbare huizen vanaf 5000 MXN per maand (Kale huur) binnen goede wijken in Merida. Die hadden dan vaak wel een likje verf nodig her en der.
(Lees ook op mijn andere website over wonen in Mexico: Wonen tussen de Mexicanen)
Hou er rekening mee dat je veelal ongemeubileerd huurt, of deels gemeubileerd, maar dat ongemeubileerd ook kan betekenen dat je keuken niet veel meer heeft dan een spoelbak. Als je zoekt en rondkijkt kom je daar allerlei variaties in tegen,
ik huur een deels gemeubileerd twee kamer appartement met complete keuken voor 6000MXN met overdekt parkeren in een klein appartementen complex in een rustige wijk midden in Merida.
Een huis huren gaat in Merida iets officiëler dan ander delen van Mexico wellicht. Althans, anders dan ik gewend was. Meestal betaalde ik een maand borg en de maand huur vooruit en dan was alles klaar. Maar in Merida is het anders. In alle verhuur-omschrijvingen werd gesproken van een “Aval” en een jaarcontract getekend bij een notaris. En bij alle huizen die te huur staan is de elektra vaak voor eigen rekening, En soms ook water, gas, huisvuilophaal en internet. Daar waar je elders in Mexico vaak all-in huurt bestaat dat dus in Merida (Yucatan) hoegenaamd niet (meer).
Het voordeel van deze manier van huren en een huurcontract tekenen is dat er een zekere mate van huurdersbescherming is, want zowel jij als de verhuurder hebben dan rechten en plichten. Iets wat in Mexico niet onwenselijk is. (lees ook: Stroomrekening in Mexico en je Airbnb host). De verhalen van huurders die het huurhuis mooier en beter maken en daarna door de verhuurder met een huursverhoging geconfronteerd worden (want het huis is nu mooier en dus meer waard) zijn her en der wel te vinden op het internet.
Wil je toch eerder weg uit je huurhuis en pleeg je contractbreuk dan ben je je borg kwijt. Maar ook niet meer dan dat, ook dat staat duidelijk in het huurcontract. Net als de boeterente die je moet betalen over het openstaande huurbedrag als je niet op de vervaldatum betaald.
Wat is een Aval?
Een “Aval” is een garantiestelling, een borgstelling door een derde persoon die een zekerheid kan bieden binnen de stadsgrenzen van Merida of de staatsgrenzen van Yucatan in de vorm van een huis of beleggingen. Een soort onderpand. Dat kan ook een werkgeversverklaring zijn of dus iemand die voor jou borg staat voor de huur van maximaal 1 maand of 1 jaar afhankelijk van de eis van de verhuurder.
Dat heb je natuurlijk niet, tenzij je hier een baan hebt en je werkgever bereid is een dergelijke garantie af te geven. In de meeste gevallen is een extra borg van 1 maand huur voldoende om de Aval af te kopen.
Overige kosten van een huurcontract
De kosten van de akte bij de notaris wordt vaak ook verrekend door een extra maand huur te vragen of een standaard bedrag van ongeveer 2500 MXN (135 euro) dit is afhankelijk van de verhuurder. Dus afhankelijk van je huurprijs is de eerste maand een flinke hap uit je budget voor je Mexicaanse droom.
Stel je hebt geen Aval en huurt een appartement voor 7000 MXN (een gemiddelde huurprijs voor een 2 kamer-appartement met bewaakt parkeren) dan kan je eerste maand zomaar 28.000MXN kosten. (2x borg, 1x huur vooraf en 1x notaris en administratiekosten) De borg krijg je uiteraard aan het einde van je huurcontract terug als je het huis in goede staat achterlaat en je geen huurachterstanden hebt gehad. In sommige gevallen betaal je ook 1 maand huur als je de intentieovereenkomst tekent, ook dat bedrag, zie het maar als administratie en makelaarskosten, ben je kwijt.
Een paar aandachtspunten als je op stap gaat met een makelaar of een huis gaat bekijken
Het kan een overweldigende ervaring zijn zo’n bezichtiging, vaak zijn er veel meer mensen bij betrokken dan je in eerste instantie zou verwachten. De makelaar is er, als hij een goede makelaar is neemt hij een tolk mee als jouw Spaans niet optimaal is, en anders moet je je in het Spaans redden!
Dan is uiteraard de verhuurder aanwezig (vaak is dit een tussenpersoon in de vorm van een verhuurbedrijf) en soms ook de eigenaar van het pand die nieuwsgierig is, eventueel met aanhang. En dan is er nog de administrador van het gebouw of de wijk. De persoon die toezicht houdt op de verhuurde objecten en jouw aanspreekpunt wordt als je het pand huurt, en dan loopt er soms nog een bewaker mee van het object of de klusjesman. Want die krijgt dan gelijk door wat er nog verbeterd of vervangen moet worden. Ik geef jou, vanuit mijn ervaring een paar tips om dit allemaal zo soepel mogelijk te laten verlopen conform de beleefdheidsregels in dit land.
- Kom op tijd op de afspraak, er zijn veel mensen bij betrokken en hoewel tijd in Mexico vaak interpreteerbaar is, is dat bij zakelijke afspraken niet het geval.
- groet bij aankomst iedereen in volgorde van belangrijkheid als je dit kunt onderscheiden, je geeft iedereen een hand en focust daarna op de personen die voor jou van belang zijn: de verhuurder, jouw makelaar en de administrador (als je vanaf dag 1 op goede voet staat met de administrador of de klusjesman, dan kun je in de toekomst makkelijk zaken afhandelen als je vragen hebt of een gunst wilt)
- stel voor jezelf je woonwensen op voorhand vast, je zult altijd water bij de wijn moeten doen, maar wat is belangrijk voor jou, zowel praktisch als emotioneel. Wil je wel of geen beveiliging, een raam in de badkamer of een automatisch hek voor parkeren, wel of geen voorzieningen in de wijk, een huis met huisregels of een party-huis, horren en/of tralies voor de ramen, dat soort dingen.
- schrijf op voorhand vragen op die je hebt over bijvoorbeeld de laatste elektriciteitsrekening en de hoogte daarvan, als die absurd hoog lijkt dan is er wellicht een DAC-tarief van toepassing en dat wil je niet. (lees ook: Stroomrekening in Mexico en je Airbnb host) vraag of er onderhoudskosten in rekening worden gebracht, of dat er een Vereniging van Eigenaren is die een (jaarlijkse) bijdrage vraagt of andere verborgen kosten zijn. Soms betaald 1 blok woningen het salaris van de bewaking of het onderhoud van straten en groen in een wijk. Vraag hoe de interneet aansluiting geregeld kan worden als je dit zelf meot doen, lopen er leidingen door het gebouw om een kabel te trekken of moet dat via een raam? (geloof me…….het komt voor!)
- zorg dat je duidelijk hebt wat wel en niet bij de huurprijs zit inbegrepen en per wanneer de huur ingaat, vaak is de huur een kale huur inclusief water voor de badkamer, drinkwater, electra, huisvuil, internet en dat soor zaken moet je zelff betalen, huisvuil wordt vaak verrekend op het notariskantoor.
- maak duidelijke afspraken over communicatie, wanneer wie je antwoord binnen welke tijdslimiet. en hou je daar zelf ook aan, vooral als je het huis niet wilt, zodat je makelaar je als een prettige beleefde klant ervaart en graag verder met jou zoekt naar een goed huis. Vertel hem dat je diezelfde dag nog laat weten of je het huis wilt huren of verder wilt zoeken. Beleefdheid is “een ding” in Mexico.
- kijk naar de algemene staat van onderhoud van de openbare ruimtes in het gebouw als je een appartement huurt en naar het hang- en sluitwerk of dit functioneert, en test de waterdruk. Vraag hoe de watervoorziening is geregeld en of er warm water is en hoe dat opgewekt wordt. Pas op voor de “zelfmoorddouche”!! Ze worden steeds zeldzamer maar een goedkope verhuurder gebruikt ze nog wel, je hebt dan een dikke douchekop met op de voorkan een schuifknop voor de temperatuur, er zit in de douchekop een elektrisch verwarmingselement. Heb jij zo’n douche dan is je verhuurder een persoon die weinig geld wil uitgeven en veel geld wil verdienen. Kijk ook even over de schutting naar de buren, ziet dat er netjes uit, kun je geluidsoverlast verwachten door blaffende honden die in de tuin zijn opgesloten of een speelparadijs met een partytent en BBQ voor feesten. En ligt er veel hondenpoep in de tuin van de buren dit in verband met stankoverlast en ongedierte.
- kijk naar de wijk/straat, is dit een schoon gebied waar betrokken bewoners de boel netjes houden, hangen er mensen rond die er niks te zoeken hebben, onderhouden de buren het huis goed? In Merida zul je niet veel “Flogos” tegenkomen maar ze zijn er wel. Flogos zijn zwervers, nietsnutten, mensen die met een hark of een schep van huis naar huis gaan en leuren om werk, maar ook dronkaards en/of drugsgebruikers.
- zorg dat je jouw papierwerk in orde hebt, je moet een geldige verblijfsstatus hebben in Mexico, een vaste verblijfsvergunning heeft voor de verhuurder de voorkeur over een tijdelijke verblijfsvergunning of een toeristenvisum, zorg dat je de vereiste documenten digitaal beschikbaar hebt voor een snelle afhandeling van het contract. Bij de notaris moet je ook de fysieke versie van je verblijfsvergunning en je paspoort laten zien.
Wat heb je nodig voor het huren van een huis in Merida?
Afgezien van het benodigde startersgeld en/of de Aval, heb je de volgende documenten nodig
- bewijs van een legaal verblijf in Mexico, bij voorkeur een vaste verblijfsvergunning of de aanvraag hiervan of de registratiebrief van INM van jouw huisvesting binnen Mexico (Je estancia bewijs, een brief waarin INM bevestigd dat je je adres hebt doorgegeven of de bevestigingsbrief van INM van de procedure voor een verblijfsvergunning)
- paspoort
Beiden zowel digitaal als fysiek. Digitaal heb je deze nodig voor het opstellen en ondertekenen van de intentieverklaring, dit gebeurd meestal dezelfde dag dat je besluit het huis te huren op het kantoor van het verhuurbedrijf of bij de makelaar of Adminstrador. Je krijgt een betaalbewijs en een kopie van het legitimatiebewijs van degene die voor ontvangst getekend heeft. Vaak stuurt die persoon een foto van het geld en de ondertekende verklaring naar de eigenaar van het pand.
Als je je afspraak bij de notaris hebt, de volgende werkdag meestal, dan heb je je fysieke identificatie nodig en het bewijs dat je legaal in Mexico verblijft. En daar betaal je dan cash het resterende bedrag voor je de sleutel van je nieuwe woonplek in ontvangt neemt. Soms wordt er gezamenlijk afgeschouwd nadat het contract getekend is, dan kun je nog even doorgeven wat je gerepareerd wilt hebben. En je huurcontract of bruikleenovereenkomst ontvang je na een week of drie.
Meot je zelf GWL aansluiten, vraag dan een kopie van het contract, of zorg dat alle informatie op de intentieverklaring staat, zodat je bij CFE alvast het contract kunt aanvragen, je water kunt regelen en je internet kunt laten aansluiten. (Lees ook: Een RFC nummer aanvragen in Mexico)
Internet heb je meestal met een dag of drie geregeld, CFE en het water kunnen meestal wel online, maar er is een verwerkingstijd. Vaak kan de makelaar je wel adviseren.
Heb jij nog vragen over het leven in Merida of in Mexico?
Maak dan een afspraak voor een gesprek met mij!