Ben je als digitale nomade belastingplichtig?
Eén van de meeste gestelde vragen die ik krijg gaat over belastingplicht al dan niet in Nederland. En ik moet eerlijk zeggen dat ik de Nederlandse Belastingwet heel ondoorzichtig vind over dit onderwerp. Er zijn 101 uitzonderingen en als die gelden is er vaak weer een verdrag met een land en veel regelgeving en omschrijvingen zijn voor velerlei uitleg vatbaar.
Zoveel personen, zoveel verschillende situaties en zoveel landen en zoveel uitzonderingen. Het is dus altijd raadzaam om bij vertrek uit Nederland een belastingadviseur te raadplegen voor jouw situatie.
In dit artikel zal ik bij benadering proberen te omschrijven hoe het zou kunnen werken Je ziet al: dit is een heel ontwijkende zin. Ik ben namelijk geen belastingexpert. Maar ik kan wel uitleggen wat ik geleerd heb over de jaren die ik als digital nomade over de wereld reis.
Betaal ik belasting? Ja en nee, ik ben niet belastingplichtig in Nederland, maar ik betaal wel belasting over mijn pre-pensioen, daar heb ik geen zeggenschap over, dat is een nieuwe regeling die is opgelegd in 2019 voor alle pensioengerechtigden die in het buitenland wonen en uit Nederland pensioen ontvangen. Wij pre-pensioeners kunnen de betaalde belasting terugvragen, mits we aantonen dat we ergens in de wereld belasting betalen.
En daar zit hem nu net de kneep.
Het hangt bijvoorbeeld af van het visum waar je op reist
Veel nomaden reizen op een toeristenvisum, en als je op en toeristenvisum reist betaal je geen belasting in het land waar je op dat moment bent, ook al ben je er heel lang en verleng je dat visum keer op keer. En dat geldt ook voorreizende pre pensioeners die op een toeristenvisum reizen. Met een toeristenvisum ben je niet belastingplichtig in een land.
Het hangt af van wat voor soort nomade je bent en welk land je bezoekt
Ben jij digitale nomade en werk je vanuit landen waar speciale visa regelingen zijn voor Digitale Nomaden, die aan de grens verplicht opgelegd worden op basis van je reisgeschiedenis en beroep? Dan moet je wellicht wel belastingbetalen in het land waar je bent. Er zijn namelijk steeds meer landen die speciale visa hebben voor digitale nomaden.
Je kunt dit vaak ontwijken door te zeggen dat je op vakantie komt, maar dan wil een immigratiedienst vaak wel een hotelboeking zien en bewijs van voldoende inkomen en hoe je aan dat inkomen komt. Heb je bijvoorbeeld een vaste baan in je thuisland?
Dit visum voor Digitale Nomaden biedt ook voordelen. Je mag op dat visum vaak langer in een land blijven dan een toerist.
De Belastingdienst heeft een eigen interpretatie over een aantal begrippen die zij hanteren in de belastingwet
Als je de Belastingtelefoon 10x belt met je vraag of je belastingplichtig bent als je Nederland verlaat als ZZP’er krijg je waarschijnlijk ook 10 verschillende antwoorden. Want niemand lijkt het echt te weten. De Belastingdienst beoordeeld het per persoon en per situatie. Dat klinkt als maatwerk, maar dat is het allerminst. Bij grosso motto val je in 1 of andere groep. En grofweg zijn er 4.
- de Emigrant
- de Emigrant met binding in Nederland
- de Vakantie Nomade
- de Europese Nomade
En in welke groep jij valt moet je uitwerken aan de hand van verschillende regels en wetten, die je steeds heen en weer schuiven tussen deze groepen.
Als je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft dien je je uit te schrijven uit het BRP en in de meeste gevallen ook je zorgverzekering te beëindigen. En je dient je uit te schrijven bij de KvK.
Je hebt dan geen binding meer met Nederland
Tenzij:
- Je een huis aanhoud, of een fysiek bedrijf hebt
- en/of jezelf op een postadres registreert,
- en/of werkt voor een Nederlandse werkgever of opdrachtgever
- en/of je hoofddeel van je wereldinkomen uit Nederland komt
- en/of overige inkomsten hebt in Nederland
- en/of je gezin achterblijft in Nederland.
Twee voorbeelden
Wim is freelancer, hij verlaat Nederland en gaat op trektocht door Azië en Australië. en schrijft zich uit bij het BRP en beëindigt zijn zorgverzekering op de wettelijke wijze. Na zijn vertrek benadert de KvK hem dat hij nog een registratie heeft voor een eenmanszaak in Nederland, dit kan niet zonder vestigingsadres.
Wim reist door Azië en plant een trip naar Australië.
Wim beëindigd zijn inschrijving bij de KvK, stopt met berekenen van BTW aan zijn wereldwijde klantenkring en is niet langer belastingplichtig in Nederland. Omdat hij op een toeristenvisum reist, is hij nergens belastingplichtig.Suzan is ook freelancer, verlaat Nederland, Ze houd haar huis aan en verhuurt dat, schrijft zich net als Wim uit uit het BRP, beëindigd haar zorgverzekering op wettelijke wijze en verlaat Nederland. Ook zij wordt door de KvK gevraagd of het vestigingsadres nog correct is. Suzan vindt van niet, ze reist prettig door Europa en wil zich voorlopig nergens vestigen. Toch blijft zij belastingplichtig in Nederland, omdat zij nog binding heeft door haar huis aan te houden en omdat zij in Europa reist en daar andere belastingregels gelden. Wil zij geen belasting meer betalen in Nederland moet zij aantonen dat zij ergens anders in Europa belasting betaald.
Als Wim een huis in Nederland zou hebben gehouden, of als Wim zijn enigste opdrachtgever in Nederland woont, dan zou hij wellicht wel belastingplichtig blijven in Nederland. maar dat is dan ter beoordeling van de belastingdienst.
Tips voor als je met een belastingadviseur gaat praten
Je belastingadviseur is waarschijnlijk gewend aan een standaard klantenpakket, mensen die in Nederland wonen en werken, maar in ieder geval inkomsten hebben in Nederland. Je moet dus een gesprek hebben waarin je hem uitdaagt de belastingwet te onderzoeken voor jouw specifieke situatie.
Toen ik navraag deed in Nederland over dit onderwerp voor ik vertrok werd ik echt gek van het gebrek aan kennis over de belastingwet en emigratie. Dat geldt niet als je naar Spanje verhuisd, dat is niet zo moeilijk voor belastingadviseurs. Het wordt lastig als je als ZZP’er echt gaat reizen en werken, nooit meer terugkomt, als je feitelijk gaat emigreren dus, maar dan weer niet settelt, want dat is ook zoiets, de meeste mensen die gaan emigreren vestigen zich in een land en worden automatisch daar belastingplichtig tenzij er op hen weer een uitzonderingsregel van toepassing is door een verdrag.
Dit moet jij jouw belastingadviseur echt vertellen:
- hoe je orderportefeuille eruit ziet, waar zitten je klanten
- of je nog inkomsten hebt uit Nederland en uit welke bron en hoeveel dat is
- hoe lang je wegblijft en of je ooit nog terug keert
- waar je naar toe gaat reizen, vertrek je uit Europa of blijf je altijd binnen Europa?
- of je een eenmanszaak hebt nu of een BV of andere bedrijfsvorm
- of je bedrijf een fysiek adres in Nederland houdt/heeft, dus een kantoorpand of opslag oid.
- op welk visum je naar dat andere land vertrekt, ga je als investeerder of gepensioneerde (in sommige landen kun je op je 30ste al met pensioen) of als toerist?
En als hij het niet weet kan hij navraag doen bij een gespecialiseerd bureau. Dat deed mijn adviseur ook. En die uitkomst was echt verhelderend. Het leverde een helder beeld op van mijn positie en de (internationale) belastingwet.
Offshore accounts en offshore bedrijven
Een freelancer zal niet snel met bedragen spelen die in de honderdduizenden of miljoenen lopen, maar dat kan wel natuurlijk. Maar dan heb je al een financieel team wat je helpt met investeringen en regelgeving en zit je hier echt een verkeerd artikel te lezen. Dit artikel is meer voor de gemiddelde nomade, die prima rond kan komen en goed in zijn opdrachten zit, maar geen behoefte heeft aan offshore accounts of bedrijven.
Ooit dook ik in die mogelijkheden, ik zat vlak bij HongKong en dacht: ach, een BV daar, en dan alles via een bank in HongKong, dan kom ik wellicht professioneler over dan zo’n hobo met een laptop die zonder BTW nummer werkt.
Het is duur, heel erg duur. En lastig ook, want bijvoorbeeld een offshore account moet je persoonlijk voor aanwezig zijn, of je moet gelijk een bedrag storten waar mijn oren van klapperden. En een offshore bedrijf oprichten vereist ook dat je aanwezig bent, om papieren te tekenen en daarna geef je alles uit handen aan een zaakwaarnemer die een fors jaartarief rekent voor zijn dienstverlening.
Dat zou betekenen dat mijn droom van minder werken en lekkerder leven opeens veranderde in werken om mijn offshore bedrijf te financieren.
Bankgeheim in een gedigitaliseerde wereld en de term ‘ontduiken’
Als je er anno 2020 nog vanuit gaat dat elke bank bankgeheim heeft, heb je het mis, alle systemen zijn gekoppeld en matchen, soms heel traag, maar ze matchen. En ik maak me geen illusie dat toen ik in de Filipijnen een bankrekening opende, als dan de Nederlandse Belastingdienst mij zou onderzoeken ze die rekening gewoon vinden. Hoe analoog dat hele proces in de Filipijnen ook was. (lees ook: Een bankrekening openen in De Filipijnen)
Het heeft geen nut om te zoeken hoe je dingen kunt ontduiken, want ontduiken is in dit digitale tijdperk veel lastiger geworden dan het ooit was. Door alle verdragen en digitalisering, de nieuwe bankregels en de grip die centrale banken en belastingdiensten op de geldmarkt en arbeidsmarkt hebben.
Daarbij is ‘ontduiken’ een obscuur woord als het gaat om wetten en regels. En als ZZP’er op reis heb je nog steeds de verplichting van transparante dienstverlening en integriteit naar je klanten toe. Bij bijna alle opdrachten/webshop/verkoop/handels/crowdfunding websites moet je een digital internationaal belastingformulier invullen en soms ook een identificatie uploaden.
Dus je ‘ontduikt’ niks. Je doet het allemaal legaal. Maar je maakt handig gebruik van de mogelijkheden binnen de internationale belastingregels en visum mogelijkheden. Dat alles in goed overleg met een belastingconsulent die weet waar hij over praat en verstand heeft van internationaal zakendoen.
Meer weten over het leven als Digitale Nomade?
Je kunt met mij chatten, dat kost een beetje geld. Maar dan beantwoord ik je vragen en geef je tips.
Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?
Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.
Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.