Emigreren

Weggaan uit Nederland is best lastig

Niet iedereen in Nederland die droomt van een nieuwe start jaagt die droom na. Er zijn ook mensen die de stap uiteindelijk toch niet zetten en hun tevredenheid proberen terug te vinden binnen de Nederlandse grenzen.

Het is best lastig om weg te gaan uit Nederland als je je daar niet meer thuis voelt of als je droomt van een tweede start en een beter leven waarin jij het plaatje hebt dat je gelukkiger wordt. (lees ook: Ik ben ongelukkig en wil uit mijn leven ontsnappen)

Je weet immers wat je hebt en niet wat je op die nieuwe plek vindt. En die onzekerheid is vaak wat mensen doet beslissen toch niet te emigreren. Want het is allemaal best veilig zo in Nederland. De angst voor het onbekende maakt dan dat het verlangen naar verbetering en verandering toch de kop wordt ingedrukt en mensen dus blijven zitten waar ze zitten: Veilig binnen de Nederlandse maatschappij.

Immers je hebt alle zekerheden, zo lijkt het, je hebt

  • best goede gezondheidszorg
  • inkomenszekerheid
  • een redelijk veilige leefomgeving met weinig risico’s
  • alom de mogelijkheid je te verzekeren voor tegenslag

Verder ken je weg langs alle loketten die je nu nodig hebt en het leven vertrouwd en behapbaar. Waarom dat allemaal overhoop trekken voor een droom die wellicht een illusie is? (Lees ook: Uitschrijven uit Nederland wat zijn de gevolgen?)

Als je droomt van een nieuw leven en een nieuwe start, en in die droom denk je wel gelukkig te worden, geeft dat aan dat je dat nu dus niet bent. Als je dan toch besluit in Nederland te blijven settel je voor een minder goed leven. Is dat niet zonde dan? Want je leeft maar 1x. En zoiets kan blijven knagen. En heel erg de kop opsteken als de situatie in Nederland voor jou nog meer onvrede oplevert. Maar dan kan het wel eens te laat zijn om nog te emigreren. Simpelweg omdat:

  • je te oud bent geworden
  • je financiële situatie het niet meer toestaat
  • de regels van de EU het nog ingewikkelder hebben gemaakt om te emigreren of terug te keren als je emigratie niet succesvol is

Vooral die laatste is iets waar je weinig invloed op hebt. En dat kan er zomaar insluipen, dat je opeens veilig, en geheel democratisch “opgesloten” zit binnen de Europese grenzen.

Oh, maar dat vind ik niet erg, hoor ik je denken, want ik wilde toch Europa al niet uit, ik wilde naar Zuid Europa of juist het stille Noorden of Oosten en diep de bossen intrekken daar.

Tja, dat kan, maar dan leef je nog steeds met al die regels die het Europees parlement aan het opleggen en uitbroeden is.

Regels zoals

  • verregaande digitalisering van de maatschappij en het financieel systeem, waarbij overheden en banken alleen nog maar digitaal functioneren
  • Het CO2 beleid en de energietransitie die tot beperkingen van bewegingsvrijheid gaan leiden en jou als inwoner op kosten jagen met plannen en maatregelen die niet bewezen effectief zijn onder het mom van: Samen moeten we dit oplossen, terwijl diezelfde overheid zelf weinig tot niets doet in het grote geheel om het daadwerkelijk op te lossen maar alle verantwoording direct en indirect op de schouders van de middenklasse neerlegt
  • De eindeloze migrantenstroom en de regelgeving van de EU die ervoor zorgt dat nuancering op landelijk niveau niet mogelijk is en landen maar vluchtelingen moeten blijven opnemen.
  • Sowieso die regelgeving vanuit het Europees Parlement die verkiezingsprogramma’s maken haast onmogelijk maakt omdat alles al dichtgetimmerd zit vanuit de EU en landen alleen nog op microniveau regels mogen maken
  • De klimaatregels die opgelegd worden aan alle landen van Europa die bouw- en ontwikkelingsvrijheid van particulieren steeds meer in de weg zitten.
  • De wijze waarop de EU zich nu door middel van opgelegde sancties en verbreken van handelsverdragen met landen die die sancties niet willen volgen steeds meer isoleert op de wereldmarkt en in een positie komt hierdoor waardoor het een werelddeel wordt waar investeerders hun neus voor ophalen en de supply chain ernstig in gevaar komt.
  • De eindeloze lijst van regels en geboden als het gaat om veiligheid (Producten uit China worden verboden als ze niet voldoen aan de regels van de EU, producten die geen CO2 paspoort hebben zijn verboden, websites en data opslag, de betuttelde monitoring van online gedrag van mensen enz.enz.)

De keuze is aan jou, brave burger zijn of voor jezelf kiezen

Er komt steeds minder bewegingsvrijheid binnen Europa en als jij denkt aan het benauwde Nederland te ontsnappen door naar een ander deel binnen Europa te ontsnappen, dan kies je voor een verkeerde uitweg.

Of juist voor de goede, want dat is juist waar Europa heel erg op stuurt: haar inwoners binnen de grenzen houden. Die keuze is aan jou dus” brave burger zijn, of voor jezelf kiezen. Maar mijns inziens kun je dan net zo goed in Nederland blijven, tenzij je voor de zonuren emigreert. (lees ook 5 redenen waarom mensen emigreren)

Als jij echt wilt emigreren vertrek je buiten de EU, dat is mijn mening. En als je dat doet is de sprong in het diepe des te groter en is het dus best lastig Nederland te verlaten. Want je laat veel achter en vind er wellicht minder voor terug als het gaat om zekerheid en veiligheid. Maar wat is de waarde van die twee woorden nu nog binnen de Nederlandse samenleving en binnen het Europees beleid?

Is het nog wel zo utopisch in Nederland als veel mensen denken?

In Nederland neemt de criminaliteit en het geweld op straat zienderogen toe, in het buitenland staat Nederland bekend om zijn softe aanpak van misdaad en lakse politiemacht.

En de bezetting van Rusland in Oekraïens gebied en de daarop volgende reactie van de EU heeft wel bewezen dat zelfs jouw energiecontract geen zekerheid meer biedt.

Je kunt, in het “goed geregelde Nederland”, zomaar van de 1 op de andere dag aan de verkeerde kant van de streep komen te staan en tot over je oren in de financiele problemen raken. Dat gebeurde bij mij in een tijdsbestek van nog geen twee jaar, dat mijn veilige leventje vol opgebouwde zekerheden volledig, buiten mijn schuld om, instortte en ik op straat zou komen te staan met mijn goed braaf burgerschap van altijd alles netjes doen en de regels volgen. (lees ook: Ik vluchtte voor mijn schulden) In een land waar men beweerd dat er geen armoede is, leeft een groot deel van de bevolking onder de armoede grens en puilen de voedselbanken uit op afhaaldagen.

Wat is zekerheid nog waard binnen Nederland?

Hier weet je wat je hebt, zei onlangs iemand tegen mij, en daar moet je nog maar afwachten wat je vindt. Tja, zekerheid, of schijnzekerheid. Want de overheid creëert een steeds meer hellend vlak voor al die emoties rondom zekerheid en dat gevoel van je veilig voelen.

Met het overhoop trekken van de pensioenwet bijvoorbeeld en de herverdeling van de pensioenwet. Je moet nog maar afwachten of je voldoende pensioen hebt of (alweer)) moet bijkopen en of de volgende stap niet is dat de AOW op de schop gaat als eenmaal in kaart is gebracht hoeveel mensen afhankelijk zijn van die AOW. Dus daar hoef je ook niet voor te blijven. (lees ook: Wat gebeurt er met je pensioen als je emigreert?) Want kun jij controleren binnen dit nieuwe systeem of die verdeling eerlijk gaat? En of de beleggingen die men beweert te doen gedaan worden? En de opbrengsten daarvan, heb jij daar overzicht op? Eén van de meest gestelde vragen over de nieuwe pensioen wet is: Kan mijn pensioenpotje leegraken? En het antwoord is doodleuk: Ja, in principe kan dat…….

En dan alweer de hypotheekrente aftrek, die staat na een intern onderzoek van het ministerie van Financiën alweer op de tocht. Net als heel veel fiscale regelingen die blijkbaar te weinig geld opleveren voor de overheid.

Elke keer een beetje geld erbij, en een heleboel er af en dat jaar na jaar na jaar. Totdat je hulp nodig hebt en aanklopt en ontdekt dat ook aan de kant van de sociale zekerheden er zoveel uitzonderingsregels zijn………

Leven met een overheid zonder toekomstvisie

En dan heb ik het nog niet gehad over de vooruitschuif mentaliteit van alle kabinetten Rutte, wat een puinzooi die er van hebben gemaakt. Want Nederland staat voor heel veel grote problemen die nu onder de tafel gehouden worden zoals de tegenstrijdigheden in de regelgeving van milieu, watermanagement, immigrantenbeleid, nieuwbouw en ontwikkeling, en handel bijvoorbeeld. Het bijt elkaar aan alle kanten. En wat gaat de overheid daar aan doen in de toekomst? Hoezo allemaal een. laadpaal als het energienet nu al overbelast is? En hoezo gezinshereniging voor iedereen als Nederland nu al te weinig woningen heeft?

Maar ook dossiers als:

  • Het CO2 budget
  • De milieuwetgeving
  • Het begrotingstekort en de staatsschuld
  • De dreigende recessie binnen Europa
  • Het drinkwater tekort
  • De steeds vaker falende infrastructuur
  • De stijgende kosten van dagelijks leven en zorgkosten

Die een beetje stilletjes ronddrijven in de inmiddels onoverzichtelijke brij van beslissingen van de afgelopen kabinetten en de Europese Unie.

De lijst lijkt, zeker als je vanaf een afstandje naar het Nederlands beleid kijkt en er niet dagelijks met je neus bovenop zit, eindeloos.

Is weggaan uit Nederland dan wel zo moeilijk?

Het is maar net op welke zaken je focust natuurlijk. Er zijn mensen die een rotsvast vertrouwen hebben in de overheid en het Nederlands stelsel van zekerheden. Maar die groep wordt wel kleiner. Want als je alles op een rijtje zet wat is de waarde nog van zekerheid en veiligheid? Als je maatschappij afbrokkelt en langzaam wegzakt in een moerras?

Is het dan wel zo moeilijk om weg te gaan uit Nederland, of maak jij het moeilijk voor jezelf omdat je vasthoud aan een vertrouwen in een overheid die het beste met je voor heeft, terwijl ze overduidelijk alleen het beste met zichzelf voor hebben?

Wil jij praten over vertrekken uit Nederland?

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.