Is emigreren tijdens een recessie slim?
Wereldwijd kelderen munteenheden naar beneden. En als je niet buiten de Eurozone woont merk je dat flink. Je krijgt steeds minder lokaal geld voor je Euro.
Kon ik voorheen nog voor 700 Euro ruim 17.000MXN wisselen, ik haal nu als ik dit blog schrijf (juli 2022) nog maar net de 15.000MXN. En ik vraag me af of het einde van die daling in zicht is. Men voorspelt van wel. Maar “men” roept van alles om de mensen de winkels uit te krijgen en hun spaarrekening in. Wel is het feit dat ik meer rente over mijn spaargeld krijg. Maar ik heb niet genoeg spaargeld om met die rente het valutaverlies op te vangen.
Het is in tijden van recessie, dat het effect van verhuizen naar een goedkoper land minder wordt. Althans, zo voelt het dan in je portemonee. Want hoewel ik al lang niet meer weet hoe geschokt ik zou zijn als ik mijn boodschappen in Nederland afreken, ben ik me des te meer bewust van mijn krimpend budget en stijgende prijzen in Mexico.
En met mij klagen meer emigranten. Vooral die buiten de Eurzone hun heil zochten in goedkopen landen in Z.O. Azië en Midden en Zuid Amerika.
Recessie of hoge inflatie is geen reden om niet te emigreren. Sterker nog, als je Nederland wilt verlaten omdat het leven voor jou onbetaalbaar dreigt te worden is het juist nu een goed moment om de grens over te trekken.
Als je een eigen huis hebt bijvoorbeeld geniet je bij verkoop nog net van de krapte op de woningmarkt en hoge huizenprijzen en de hypotheekrente is net nog niet genoeg gestegen om mensen te ontmoedigen een huis te kopen.
Maar ook als je een huurhuis achterlaat is het best een goede tijd om nu te verhuizen. Voordat de echte recessie inzet. Want als banken er bang voor zijn kun je er bijna donder op zeggen dat er een recessie komt. Of die dan wereldwijd is dat moet je afwachten, en misschoen kun je een land kiezen wat zich redelijk overeind kan houden in die financiële storm die over de wereld trekt.
In veel landen merk je bijvoorbeeld veel minder van de oorlog in de Oekraïne en de sancties die toegepast worden, hoewel de Nederlandse pers mensen graag doet geloven dat de hele wereld zucht onder de acties van Europa en Rusland, is dat echt niet het geval. Er zijn ook landen die er weinig tot niks van merken.
Hoe kies je een goed woonland als er zoveel prijsstijgingen zijn in de wereld?
Je zult wel begrijpen uit de strekking van de tekst dat ik geen voorstander ben van een land kiezen en dan alles op alles zetten om daar te kunnen wonen. Hoe mooi dat ook is, vaak verkijk je je op het dagelijks leven in zo’n land omdat je je toekomst baseert op vakantie ervaringen. Ik ben veel meer voorstander van kijken wel land er ook financieel bij je past. En wie jij zou kunnen zijn in je nieuwe woonland. En welke levensstijl je wenst en waar dat haalbaar is.
Dat bepaal je als je een emigratie profiel maakt. Een soort plan van aanpak, het klinkt heel ingewikkeld maar het is heel simpel, een werkplan waaraan je allerlei lijstjes overhoudt die handig zijn als je gaat emigreren.
Bijvoorbeeld een lijstje met huisraad wat je kunt verkopen, adresssen van instanties die je moet informeren en een to-do-lijstje. Naar inzicht in je financiële plaatje en je persoonlijke wensen en verlangens.
In het e-boek “Emigreren, zo doe je dat”, vind je alle informatie over emigratie en wat er bij komt kijken inclusief de mogelijkheid en hulp bij het maken van een Emigratie Profiel.
Maar voor nu, even verder met het artikel
Waar moet je op letten als je emigreert tijdens een recessie of hoge inflatie?
Recessie of inflatie gaat allemaal over geld en koopkracht, en daarmee dus direct over jouw budget. Als je al emigratieplannen had, dan heb je anno vandaag minder budget, omdat de Euro minder waard is, heel simpel.
Je moet dus misschien wel terug naar de rekentafel. Ook daar is dat Emigratie Profiel een handige tool.
Was je al van plan om naar een relatie duur land te verhuizen, zoals Noorwegen, dan is het zeker van belang dat je gaat herberekenen. Maar ook als je naar een land met grote financiële verschuiving wilt emigreren, zoals Groot Brittannië bijvoorbeeld. Waar momenteel de prijzen echt de pan uit rijzen en mensen niet meer rondkomen. Een land wat eerst zo aantrekkelijk leek vanwege de gezondheidszorg en nu wellicht wel helemaal niet meer zo’n verstandige keuze is. (lees ook: Emigreren naar Noorwegen)
Zaken waar je op moet letten als je gaat Emigreren met een dreigende recessie:
- Aan welke munteenheid is de lokale munt gekoppeld? Dit kan betekenen dat er prijsafspraken zijn over daling en stijging van de lokale munt met het land waaraan de munt gekoppeld is. Dit kan de waarde van de munt sterk beoordelen. Voorbeeld: In Mexico is de Peso gekoppeld aan de US dollar, en als er in Amerika iets gebeurd wat de dollarprijs negatief beïnvloed, keldert ook de Peso. Ook al gaat het in Mexico helemaal niet zo slecht op dat moment. (lees ook: Inflatie in Mexico)
- In welk samenwerkingsverband zit jouw nieuwe woonland? Landen in verschillende delen van de wereld zitten in regionale samenwerkingsverbanden die vergelijkbaar zijn met de Europese Unie van vroeger, handelsverdragen, financiële afspraken en economische belangen liggen vast in ingewikkelde contracten, dat kan in jouw nieuwe woonland van grote invloed zijn op je koopkracht en op beschikbaarheid van producten. (bekijk hier de lijst met handelsverdragen tussen verschillende landen)
- Hoe is de verhouding van de lokale munt ten opzichte van de Euro? Als er veel geldontwaarding in jouw nieuwe woonland is geweest ten opzichte van de Euro kan dat grote invloed hebben op jouw koopkracht, zeker als je nog inkomen hebt uit Nederland. Bijvoorbeeld als je pensioen krijgt uit Nederland of je huis in Nederland verhuurt, dan opeens zijn die inkomsten een stuk minder waard. Heb je dan nog genoeg maandelijks budget?
- Hoe zit het met de huidige prijzen in je nieuwe woonland en de beschikbaarheid van producten? Zijn de prijzen veel gestegen in je nieuwe woonland? Red je het nog met je beoogde budget? En welke prijzen zijn gestegen? In het buitenland krijg je vaak niet de hulp die in Nederland geboden wordt door bijvoorbeeld Energiecompensatie, en als in zoiets voorzien wordt is het vaak alleen beschikbaar voor lokale bevolking en niet voor buitenlandse inwoners. Maar ook zijn veel landen veel meer zelfvoorzienend van Nederland is, omdat ze zelf bijvoorbeeld olie en gas uit de grond halen, of grote landbouw gebieden hebben. Ook dat is van invloed op de locale economie en de koopkracht. (Lees ook: Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro)
- Hoe gaan lokale banken om met de inflatie? Elk land heeft wel een centrale bank, en elke centrale bank heef tinvloed op inflatie. Doormiddel van renteverhoging of verlaging besturen zij de waarde van het locale geld en daarmee de koopkracht. Ze kunnen op die manier mensen uitdagen om meer te sparen bijvoorbeeld. Zo krijg je in Mexico momenteel nog meer rente opver je spaargeld, je kreeg al rente, maar die is verhoogd. En er zijn allerlei bonussen als je per maand spaart, dat kan flink aantikken. Maar dat niet alleen, deze houding van banken spreekt van een gezond inzicht in wat er mis is op de geldmarkt en zij spelen daar actief op in. Als een land er niet op inspeelt, kan de inflatie torenhoog worden. En jouw budget dus minimaliseren. Nu ja, niet je budget, maar d ewaarde van je budget. Je kunt dan heel veel minder eten kopen voor je geld.
- Hoe zit het met de huizenprijzen? De vastgoedmarkt is na de energiemarkt mede verantwoordelijk voor het economisch klimaat. Hoe zit dat in jouw woonland? Als er veel buitenlanders kiezen voor jouw land zullen huizenprijzen stijgen omdat er geld te verdienen valt aan de instroom, als er veel huizen beschikbaar waren, zal dat niet direct merkaar zijn. In sommige landen is de huizenmarkt van veel minder invloed op het economisch klimaat en stijgen huren niet mee maar wel de woonlasten, zoals gas, water en electra. (lees ook: Is de Filipijnen duur?)
- Visum voorwaarden. Je moet natuurlijk altijd de financiële eisen voor het aanvragen van een verblijfsvergunning of visum checken voor je gaat plannen en daarna met de regelmaat van de klok controleren of die niet gewijzigd zijn. Maar zeker nu, nu het lefven in veel landen duurder wordt, is het van belang de financiële toelatingseisen goed in de gaten te houden. Als landen denken dat ze meer instroom willen van investeerders, kunnen visumeisen naar beneden bijgesteld worden, maar als landen vinden dat al die instroom een risico gaat vormen, omdat mensen die niet meer rond kunnen komen een beroep gaan doen op de overheid voor steun of niet genoeg kunnen investeren (lees: geld uitgeven) in een land, kunnen ze de financiële eisen ook verhogen.
en afhankelijk van waar op de wereld je wilt neerstrijken tellen of alle punten of slechts een paar hiervan.
Met stijgende armoede kan ook de misdaad stijgen
Niet alle overheden hebben de compassie en medemenselijkheid om te zorgen voor de allerarmsten in de maatschappij in tijden van inflatie en koopkracht vermindering.
Mocht je plannen hebben naar een ontwikkelingsland te verhuizen, dan dien je ook even te flirten met de gedachte aan veiligheid. Stijgende armoede in een land werkt vaak criminaliteit in de hand. Zonder stigmatiserend te zijn, wil ik toch vermelden dat het signaal wat ik bijvoorbeeld uit Z.O. Azië krijg is dat het aantal bedelaars en mensen die met zelfgemaakte producten en aanbod van klusje langs huizen lopen te leuren is toegenomen. Maar ook het aantal inbraken en roofovervallen lijkt toe te nemen.
Jij, als buitenlandse inwoner bent een gemakkelijk doelwit voor net even hogere prijzen, huisinbraak of straatroof. Vooral omdat er een oordeel heerst dat iedere buitenlander rijk is en “het makkelijk kan missen”.
Maar het meest belangrijke is wel: Jouw budget, is dat genoeg om je dromen te realiseren.
Emigreren is een kwestie van realistisch blijven, Hoewel je droomt van een nieuwe start en een andere levensstijl droom je wellicht niet van de broekriem aanhalen.
Recessie en torenhoge inflatie is niet een moment om je emigratie plannen af te blazen, het is echter wel een moment om te herberekenen en te evalueren of alles nog wel klopt. Niets is zo vervelend als je denkt je droomleven op te bouwen en dan krijg je het financieel niet rond in het buitenland. (lees ook: Niet genoeg geld om te emigreren?)