Emigreren,  Vakantiegangers

Veiligheid in Cancun en Playa del Carmen

Als je de kranten moet geloven en het reisadvies van diverse overheden is het momenteel heel erg onveilig in Mexico, en zeker in de Riviera Maya, op plekken als Cancun, Playa del Carmen, Puerto Morellos en Tulum. Maar is het er nu echt zo onveilig? En kun je er op vakantie te gaan?

Ikzelf woon al jaren in Mexico en samen met de andere emigranten moet ik soms lachen over de bevooroordeeldheid van Nederlanders over Mexico. Het is een verschrikkelijk land, zo denken velen, en je struikelt hier over de massagraven terwijl de kogels om je oren vliegen en links en rechts mensen in busjes gesleurd worden voor losgeld terwijl jij een boete krijgt van een corrupte agent.

Nu, laat ik je vertellen dat dat reuze meevalt. Ik heb op de motor ruim 30.000 kilometer door dit land gereden, ik heb in hartje Cancun gewoond en in Playa del Carmen, en ik merk er weinig van.
Heel eerlijk gezegd heb ik 1 schietpartij vlak bij mijn huis gehoord, waar de politie een voortvluchtige man arresteerde die op de politie schoot. En ik ben 1x een situatie gepasseerd waar een schietpartij had plaatsgevonden en de politie sporenonderzoek deed. beiden in Cancun.

En in Playa del Carmen is een schietpartij in de straat achter mijn huis geweest, maar daar heb ik niks van meegekregen anders dan het afzettingslint van de Mexicaanse forensische dienst.

Hoe is het geweld in Mexico in het dagelijks leven?

Wat ik vooral zie is een land dat worstelt met armoede en geweld, waar kartels in sommige staten de dienst uit willen maken en waar de overheid dan ingrijpt. En dat geeft soms bizarre situaties die in de Nederlandse krant uitgelicht worden alsof heel Mexico 1 groot oorlogsgebied is.

Maar ook ik kan niet ontkennen dat sinds mijn vertrek uit de Riviera Maya het geweld daar wel lijkt toegenomen, zoveel dat de overheid er een bataljon Guardia Nacional naar toe heeft gestuurd om de zaken onder controle te houden.

Toch merk ik persoonlijk hoegenaamd niets van alle geweld, corruptie en de kartels. tenzij ik de krant opensla.

market, local, cancun, mexico, downtown, discover, explore

Kartels tegen kartels en de rol van de overheid

Kartels vechten vetes uit, en er zijn aardig wat koppen gerold in de hogere rangen van de kartel, door arrestaties. Maar ook door ziek en zeer onder de kartelleiders en onenigheid over de opvolging.

En daarmee leg ik eigenlijk uit hoe het geweld in Mexico zich verhoudt. Het is geweld van Mexicanen onderling. En dan met name Mexicanen die in kartels actief zijn of voor kartels werken.

Het is een vicieuze cirkel waar dit land zich al jaren in bevind. Toeristen gebruiken drugs, dus toeristengebieden zijn in trek bij kartels als afzetgebied. Drugs die niet in Mexico verkocht worden worden geëxporteerd en daarom zijn er in de grensgebieden altijd wel onlusten en berichten over arrestaties. Zoals in september en oktober bij Tijuana bijvoorbeeld, drug gaan Mexico uit de VS in en wapens komen de VS uit Mexico in om het geweld in stand te houden.

Maar ook in Cancun en de overige Riviera Maya dus. Want ook daar is toerisme en een landsgrens. De zee richting Cuba en andere eilanden, het luchtruim naar Guatamala, Belize en onder gelegen landen, is een weg voor kartels om drugs het land uit te smokkelen.

Je zult als je door 5th Avenue in Playa del Carmen loopt regelmatig drugs aangeboden krijgen. Hoewel de overheid dagelijks drugs-pushers arresteert en winkels sluit waar drugsvoorraden opgeslagen liggen, is mede door de armoede de stroom jongelui die drugs willen verkopen eindeloos. Het is een soort dweilen met de kraan open.

Koop geen drugs op straat, koop überhaupt geen drugs, het is nog steeds verboden in Mexico en je riskeert een ellenlange gevangenisstraf zonder kans op uitlevering aan Nederland.

wonen buitenland, checklist, emigratie, regelen, uitschrijven, belastingdienst, emigreren, buitenland, wonen, hulp

Het zijn de excessen die het nieuws halen

Wat je hoort zijn excessen, incidenten, en hoewel die momenteel in 2022 meer lijken voor te komen dan voor de pandemie in bijvoorbeeld 2018-2019, zijn het nog steeds precies dat: incidenten, tussen kartelleden onderling of mensen die actief betrokken zijn in de drugswereld.

En dan af en toe, heel zelden, een omstander, of iemand die een doelwit is om andere redenen.

En wat vaak niet helder is in Nederland is of het een schietpartij is die ontstaan is uit afpersing van bijvoorbeeld winkeliers die floor-rights moeten betalen of een drugs gerelateerde schietpartij. Maar nog altijd is dit onderling en heeft het niets met toerisme te maken.

Natuurlijk is het verontrustend als in een bar in Playa del Carmen op 5th een schietincident is geweest op klaarlichte dag, maar dat is een uitzondering. Dat had ook in Utrecht kunnen gebeuren. Dat is zelfs in Mexico geen dagelijkse gebeurtenis.

Emigreren waar naar toe

Er zijn tienduizenden mensen per maand die een geweldige vakantie ervaring hebben in de Riviera Maya

Wat men bij het lezen van dit soort artikelen in Nederland vergeet is dat dagelijks tienduizenden mensen veilig door Cancun lopen en niks merken van alle ellende die de Nederlandse kranten oplepelen.
En dat miljoenen mensen een prettige vakantie hebben en graag terugkomen.

Als jij op vakantie bent in 1 van de toeristische gebieden in de Riviera Maya, zit je in een gebied wat specifiek is ingericht voor toeristen, de zogenaamde hotelzones. Je bent niet in de stad, tenzij je een airbnb huurt in de stad of een hotel boekt op eigen gelegenheid, of zelf op onderzoek uitgaat naar bijvoorbeeld in Cancun naar Mercado 28, of in Playa naar Plaza Las Americas of The Public Market een eetplein aan Av. CTM. Maar dan nog ben je in relatief toeristisch gebied. Als je via een reisorganisatie huurt zit je veilig achter hekken en loop je door straten die speciaal voor toeristen zijn en waar weinig Mexicanen komen anders dan om te werken.

Maar zelfs als je, net als ik jaren gedaan heb, gewoon in de stad woont, merk je weinig tot niets van geweld en kartels en alles wat daarmee te maken heeft, van als je op normale tijden door de stad loopt of rijdt.
De meeste incidenten vinden namelijk in de nacht plaats, op die vreemde tijden als de kroegen sluiten of als mensen van hun nachtdienst thuiskomen.
Wil je dus zeker weten dat je veilig bent in Mexico, dan zorg je dat je thuis bent voor de nacht valt.

Meekijken in het dagelijks leven in Mexico? Bekijk de videos op mijn YouTube kanaal?

Voordat mijn Youtube kanaal veranderde in een volledig Nederlands kanaal met voornamelijk videopodcasts, plaatste ik daar videos uit het dagelijks leven tijdens mijn reizen, Je vind er tientallen videos over Mexico en ook over de Riviera Maya.

Ik heb een aantal videos voor je geselecteerd waar ik overdag en ’s nachts door Cancun loop en rij. Door gebieden waar amper blanken komen en ook door gebieden waar nog op het randje toerisme is. Ik laat ze je beiden zien, zodat je zelf een indruk krijgt van het dagelijks leven in Cancun.
En een video over Playa del Carmen en het toeristengebied daar, ik heb in Playa del Carmen wel veel gefilmd van de stad “achter de snelweg” maar die videos zijn allemaal verwerkt in mijn vlogs.

Heb jij na het zien van deze videos toch nog vragen over je vakantie in de Riviera Maya of over je veiligheid in Mexico in het algemeen, neem dan gerust contact met mij op.

Of volg me op Facebook en kijk daar eens rond in mijn fotoalbums en videos.

Dankbaar voor alle gratis informatie? Dan wil je misschien wel een donatie doen om mijn website kosten te helpen betalen.

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.