Dagboek,  Emigreren,  Wonen in Mexico

Je visum aanvraag voor Mexico is afgewezen, wat nu?

Vol plannen voor de toekomst dien je je visumaanvraag in bij de Ambassade van Mexico in Den Haag. Het dikke pakket met bewijsvoering dat je aan alle eisen voldoet weegt bijna net zo zwaar als de emotie die je voelt. Als je het pakket overdraagt aan het postbedrijf begint het wachten op bericht van de Ambassade.

Het kan even duren voordat die email komt van de Ambassade. Voor veel mensen zijn dat spannende weken. Immers je hele nieuwe toekomst hangt af van de beslissing van de Ambassademedewerker, gaan ze wel of geen visumsticker in je paspoort plakken?

Steeds vaker krijg ik bericht van mensen die een verzoek krijgen om meer of duidelijker aan te tonen dat ze aan de (financiële) eisen voldoen. Immigratiewetten veranderen en zo ook de interpretatie en implementatie van die wet. Waar een Immigratiemedewerker wellicht soms nog wel eens soepel kon zijn, kan zomaar van de ene op de andere dag het beleid aangescherpt worden en de wet tot de letter nauwkeurig worden toegepast. Daarom staat in al mijn boeken en handleidingen altijd vermeld dat je de officiële bron moet raadplegen en zelf controle moet uitoefenen of je aan alle voorwaarden voldoet. (lees ook: Scherpere regels voor de Mexicaanse Visum)

Tijdens de pandemie toen het toerisme wereldwijd een beetje op zijn gat lag, hebben bijna alle landen in de wereld hun visumbeleid aangescherpt, het was natuurlijk een mooie rustige tijd om dat eens te doen, elke immigratiemedewerker zat een beetje uit zijn neus te peuteren zeg maar. Trainingen, wetswijzigingen, handhaving, stroomlijnen van processen, alles is onder de loep genomen. Ook in Mexico.

Zelfs de “handige” immigratieadvocaten die overal op toeristenlocaties lopen te leuren dat ze je voor veel geld sneller een visum verstrekken zijn teruggefloten en moeten in de rij. Hoofden van kantoren en diensten zijn vervangen, in de hoop om bestaande lijntjes en vriendendiensten op te heffen.

Geen aanvraag indienden als je niet aan de voorwaarden voldoet

Zoals ik al aangeef in de handleiding voor de visumaanvraag, als je niet aan de voorwaarden voldoet heeft het geen nut om de aanvraag in te dienen.

Waar in het verleden nog wel ruimte was voor uitleg, een gesprek met toelichting en soms wat gedraai om toch binnen de lijntjes van de immigratiewetgeving en toelatingseisen te blijven, lijkt dat nu niet meer het geval.

Mensen worden afgewezen op een paar tientjes te weinig inkomen, op een maandje te weinig spaargeld, of op bitcoin saldo. (Lees ook: Mexico en Crypto en de Wet)

We leven in een kromme wereld, waar de ene helft van de wereld zomaar een rijk land denkt te kunnen binnenlopen zonder geld of middelen en vooral zonder visum en er mee weg komt, en de andere helft van de wereld netjes de regels volgt, gewillig is om te gaan investeren in zijn nieuwe (onderontwikkelde) thuisland en super streng behandelt wordt en wordt afgewezen op een luttele paar tientjes of een weken-eis.

Maar het is zoals het is, en daar kan niemand wat aan veranderen of invloed op uitoefenen, zelfs ik niet, ook al denken mensen dat soms wel. Het aanvragen van een visum is altijd een kwetsbaar moment in je emigratieproces. Of je nu naar Mexico verhuisd of elders in de wereld, je blijft afhankelijk van de opgestelde regels en de interpretatie van de immigratiedienst.

De Mexicaanse Ambassade mailt dat je visum aanvraag incompleet is

Wat doe je dan als de Ambassade je niet uitnodigt voor een gesprek en de felbegeerde visumsticker, maar een mail stuurt dat ze aanvullende informatie willen en je visumaanvraag als incompleet beschouwen tot zij die informatie hebben ontvangen?

Sommige van mijn klanten zitten met de handen in het haar. Want ze staan al in de startblokken om te vertrekken, hun leven in Nederland is al tot stilstand gekomen en de deur naar de toekomst staat in hun hoofd al wijd open, alleen heeft de Ambassade daar dus een andere mening over.

Want in hun interpretatie voldoe je niet aan de eisen en die reden wordt uitgelegd in de email. Meestal is dat de financiële eis, de draagkracht eis.

In het geval van een visum voor Mexico kan het zijn dat:

 • Je niet aan de eis van het maandinkomen voldoet, je moet het volledige bedrag voor de volledige gestelde periode kunnen aantonen
 • Je spaargeld niet aan de termijn voldoet, stel, je hebt wel voldoende spaargeld, maar het staat nog maar net op je spaarrekening, dan voldoe je niet aan de maanden-eis, de termijn. Ook al bestaat je spaarrekening al jaren, het gaat erom dat dat geld er lang genoeg heeft opgestaan.
 • Je partner net niet genoeg inkomen heeft, jij wat ruimer en je stuurt een brief mee dat je voor je partner zorgt, maar dit wordt afgewezen omdat het toch net niet voldoende is conform de immigratiewetgeving. Naar de letter van de wet moet die partner die borg staat het volledige bedrag aantonen (dus 2x het maandinkomen of 2x het spaargeld) Kon je vroeger nog wel overleggen, dat de partner wel een inkomen had maar niet genoeg en jij had het aanvullend bedrag, tegenwoordig lijkt die flexibiliteit niet meer te bestaan. Hetzelfde geldt voor een beetje spaargeld en een beetje maandinkomen en dan bij elkaar opgeteld……..ook dat lukt niet meer zo blijkt uit de praktijk.
 • Je je kredietwaardigheid aantoont met een crypto rekening die het saldo in Euro’s laat zien, crypto is geen wettige munt in Mexico en op basis van je crypto saldo, ook al is die waarde in Euros te zien, krijg je geen visum.

Lees altijd de mail van de Ambassade goed door, je voelt natuurlijk stress als je zo’n mail krijgt, maar blijf rustig en lees duidelijk wat er staat en waar ze om vragen. Soms is het een kwestie van een missend dagafschrift, of een andere manier van presenteren van de documenten.

Je kunt qua inkomenseis allerlei creatieve combinaties bedenken, zeker als je met een partner samen emigreert.

 • De een neemt het spaarbedrag, de ander voldoet aan de inkomenseis,
 • Jullie voldoen beiden aan de inkomenseis en het spaarbedrag is lekker extra,
 • Slechts 1 partner heeft én en het spaarbedrag én voldoet aan de inkomenseis, en de ander heeft hoegenaamd niets, dan kun je een borgstellingsbrief meesturen en documenten om de relatie aan te tonen. (lees ook: (Veelgestelde vragen aanvraag verblijfsvergunning Mexico)
 • De meest verdiende partner die ruim aan de voorwaarden voldoet dient ook de aanvraag in voor de eventuele kinderen en de minst verdiende partner zorgt voor zijn/haar eigen draagkracht-eis.
 • Jij hebt al een huis in Mexico wat aan de waarde-eis voldoet en je partner heeft geen inkomen wat aan de eisen voldoet, maar jij wel, dan kun je de waarde van het huis gebruiken en de borgstelling of de inkomen-eis

Maar hoe je het ook samenstelt, de inkomenseis MOET per partner gehaald worden zoals hij staat vermeld op de website van de Mexicaanse Immigratiedienst en de website van de Mexicaanse Ambassade in Den Haag en op een manier die de immigratiemedewerker tevreden stelt.

De Ambassade mailt dat je visum is afgewezen

Dit is een definitieve uitslag, ook jouw documenten die je extra hebt aangeleverd hebben de Immigratiemedewerker niet kunnen overtuigen dat je aan de voorwaarden voldoet. Vaak staat er in deze email ook wat je vervolg stappen kunnen zijn. Meestal raden ze aan dat je een nieuwe aanvraag kunt doen als je WEL aan alle voorwaarden voldoet.

Maar het antwoord is definitief en je visum is afgewezen. Je zult je plannen dus moeten herzien.

Ik neem de gok en ga wel op een toeristenvisum

Als je visum is afgewezen is dat een keihard bericht, zeker als je met een partner reist en je partner geen visum heeft gekregen en jij wel. Hoewel in de praktijk lijkt dat als je een gezamenlijke aanvraag doet, beide visums afgewezen worden ook al voldoet 1 partner wel aan de eisen. Al je plannen komen van volle snelheid opeens keihard tot stilstand. En je hele toekomst is opeens anders.

Sommige klanten nemen de gok en gaan op een toeristenvisum nadat hun visum is afgewezen. En dan “Zien ze het wel”. In de hoop dat er dan in Mexico wel wat te regelen valt via een (dure) immigratie advocaat (lees ook. Je verblijfsvergunning aanvragen in Mexico kan dat?)

Ik ben daar geen voorstander van, maar wie ben ik?

Mexico staat bekend om zijn corruptie en omkoperij, en met wat steekpenningen hier en daar kun je heel veel bereiken, maar het is en blijft ILLEGAAL.

Je loopt het risico dat je:

 • een undercover immigratiemedewerker treft die zich uitgeeft voor “immigratie advocaat” (geloof me, het gebeurt!!)
 • een valse verblijfsvergunning koopt, ook niet ongebruikelijk
 • in een proces raakt waarbij jij zelf het slachtoffer wordt van corruptie en meer en meer geld moet betalen om je aanvraag af te handelen
 • het land uitgezet wordt omdat je de wet overtreedt
 • bij de grens niet de volledige 6 maanden toeristenvisum krijgt omdat ook de immigratiedienst niet gek is en weet dat je met een afgewezen visum hier wellicht iets anders wilt regelen

Mexico wordt steeds digitaler, ook in het visum proces. Ik was verbaasd dat ondanks het feit dat mijn verhuizing nog niet officieel verwerkt was door Immigratie mijn hele dossier vanaf de dag van binnenkomst in dit land, op het scherm verscheen voor de immigratiemedewerker toen ik in een andere plaats mijn visum ging verlengen. Gezien de stapels papieren dossiers die letterlijk tot aan het plafond reikten in het vorige visumkantoor had ik deze digitalisering van mijn persoonsgegevens niet verwacht.

Het legale proces versus het illegale proces

Als Emigratie Coach zal ik je nooit adviseren iets te doen wat illegaal is en dus bij de wet verboden. Ik kan je adviseren over het legale proces, ik kan er geen invloed op uitoefenen, ik kan uit de praktijk vertellen wat ik zie gebeuren in het land in het illegale proces, maar ik kan je daar verder niet over adviseren of bij helpen. Ik verwijs je voor dat soort advies naar al die eindeloze Facebook groepen over Mexico waar Nederlanders altijd wel verhalen kennen van hoe het anders kan en dat ik uit mijn nek lul en dat de buurman van de achterneef van tante Juanita of de zwembadmedewerker uit het hotel, of zijzelf persoonlijk het wel kunnen regelen. Be my guest!

Ik ben tegen elke vorm van corruptie vooral binnen het immigratie-proces, want het is juist die corruptie die je aanvraag zo moeilijk maakt en de eisen zo ingewikkeld. En ik heb respect voor de overheid die zich zo inspant om de corruptie uit te bannen.

Hoe onterecht je je afwijzing ook vind in het licht van de huidige wereld, hoe sacherijnig je ook wordt van de mededeling dat je aanvraag incompleet is, het is zoals het is, en alleen als je aan ALLE visumvoorwaarden voldoet zul je een visum krijgen voor Mexico. Dat geldt aan de grens en dat geldt op de Ambassade. De immigratiewet werkt op beide locaties exact hetzelfde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *