Wonen in Mexico

Wonen in Mexico anno 2023

Je hebt een plan om naar Mexico te emigreren, maar hoe ziet het leven in Mexico er uit anno 2023? Wat kun je verwachten qua veiligheid en kosten? En waar moet je rekening mee houden?

Mexico is nog steeds een land wat erg in trek is bij mensen met emigratie plannen. Wellicht omdat mensen de prachtige foto’s zien op Google en in de reisgidsen. En omdat ze horen over. het goede leven wat nog heel veel kansen biedt voor mensen die willen investeren in een bedrijf of in vastgoed bijvoorbeeld. (lees ook: Investeren in Vastgoed in Mexico)

Maar met de titel van mijn blog maak ik mijzelf behoorlijk schuldig aan iets wat ik mijn lezers en klanten altijd verwijt: Generalisatie. Want “Mexico” is een groot divers land, met 31 autonome Staten, die onder toeziend oog van de Federale regering regels en wetten toepassen en geld verdienen en opmaken.

En dan is er nog Mexico Stad, de hoofdstad van Mexico, een stad die vanwege zijn omvangrijkheid en complexiteit vaak gezien als een aparte staat.

En binnen al die staten probeer ik op deze website een overal beeld te schetsen over veiligheid en regelgeving, leefklimaat, kosten van levensonderhoud en kansen. Een beetje een onmogelijke klus, en hoewel ik bijna alle 31 Staten, inclusief Mexico Stad wel bezocht heb en er een beetje heb rondgescharreld, ken ik natuurlijk niet het hele territorium van Mexico met alle ins en outs.

Toch denk ik dat ik in dit artikel wel een totaal beeld kan schetsen, mijn kennis van Mexico en van de Federale overheid, de sociale en economische infrastructuur is daarvoor inmiddels na ruim 4 jaar hier wonen en rondreizen wel groot genoeg.

Laat ik het per onderwerp opdelen!

Veiligheid in Mexico

 

Oh, wij Nederlanders drijven op veiligheid. Eén van de eerste vragen die ik altijd krijg, over welk land in de wereld dan ook is: Hoe veilig is het daar? En Nederlanders smullen thuis in hun luie stoel van de opgediende verhalen over geweld en massagraven in Mexico. Onder het mom van: gelukkig is het bij ons nog niet zo slecht……..En ik moet jullie een beetje geruststellen, want zoals met zoveel persberichten wort de soep niet so heet gegeten als hij wordt opgediend. Ja, er zijn wel onlusten ind it land, waar kartels en overheid elkaar ontmoeten in gewapende vuurgevechten. En ja, er worden massagraven gevonden, veelal uit de tijden van vorige regeringen. En ja, er is altijd wel iemand die wat te zeiken heeft over AMLO de huidige president en zijn aanpak van kartels en drugs. En ja, op sommige dagen lijmt het wel alsof hier alleen maar geweld is wat het nieuws haalt.

Maar ik blijf benadrukken dat het incidenten zijn, en tja, het kan gebeuren dat je op de verkeerde plek op de verkeerde tijd bent. Net als in Nederland, Zuid Afrika, Mozambique, Duitsland, Frankrijk, Spanje, overal in de wereld. En ja, er blijft een risico dat jij je dom gedraagt en dronken door een steegje zwalkt na middernacht en beroofd wordt. Dat kan allemaal.

Maar eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat het een enorm groot land is, bijna net zo groot als Europa, dus als je in dat perspectief het nieuws leest valt het allemaal wel mee. En als jij hier komt en je gedraagt je netjes en hebt niks met drugs te maken en met drugsverkopers, dan ook, zul je er weinig van merken. A.) je bent niet de doelgroep, als Nederlander ben je niet echt een doel hier. B.) voor elk incident zijn er miljoenen bezoekers die met veel plezier in Mexico op vakantie gaan en wonen en nergens last van hebben.

Je moet wel een beetje je verstand gebruiken en jezelf niet kwetsbaar maken. Door dus dronken in achteraf steegjes te lopen zwalken teerwijl je net een dikke portemonnee vol pesos heb laten zien bij het afrekenen, of een duur horloge draagt of een telefoon uit je kontzak hebt steken. Of door drugs te kopen of in je gehuurde Airbnb als extra service te laten bezorgen.

Er zijn Staten waar je niet de bergen in gaat, en er zijn Staten waar je sommige steden mijdt. Maar daar heb je als toerist sowieso niks te zoeken, die regio’s bieden jou niks, dus kun je dat negeren, letterlijk en figuurlijk. (Lees ook: Meest gestelde vragen over veiligheid in Mexico)

Kosten van Levensonderhoud

Regelmatig bekijk ik de Nederlandse folders en vergelijk ik de prijzen van Nederlandse supermarkten met die in Mexico. En voor de goedkope boodschappen hoef je hier niet naar toe. Dat ligt redelijk gelijk. Met de huidige hoge inflatie in Nederland zijn de kosten iets hoger dan in Mexico, maar dat is dubbeltjes en geen tientjes werk. Wat Mexico vooral goedkoop (kan) maken voor jou zijn de kosten van huur/koop en de overige kosten zoals belastingen, heffingen en verzekeringen. De jaarlijkse kosten zeg maar. En de medische kosten (lees ook: Vragen over de zorgverzekering in Mexico)

En sommige dingen zijn moeilijk te vergelijken in Mexico met Nederlandse prijzen. Omdat de marktwerking anders is. Zo kan de onroerend goed belasting hier heel voordelig zijn, maar er zijn ook Staten waar het heel duur is, en zo kun je in sommige Staten nog prima slagen op de lokale markten, terwijl dat in anders Staten de moeite niet meer loont. Je kunt in sommige Staten producten “De Granel” kopen, uit de grootverpakking. Zo ontdekte ik dat kaas en bacon de granel veel voordeliger is dan in een pakje in de supermarkt.

Eieren gaan hier, in de lokale supermarkten per kilo, in de grote ketens per doos. Het is voordeliger ze per kilo te kopen.

Dus het is een beetje lastig te vergelijken. Maar grosso moto ben je vooral voordelig uit in Mexico door de huur of koopprijs van je vastgoed en de bijbehorende aanslagen en belastingen. Maar ook dit kan per Staat enorm verschillen.

Woningmarkt

 

Als er iets is waar je je geen zorgen over hoeft te maken is het vinden van een (huur)huis. Er wordt genoeg gebouwd in Mexico en er is genoeg land en bouwmaterialen voor handen om zelf te bouwen. Geen wachttijden, geen torenhoge woekerhuren, wel huisjesmelkers. De Mexicaan is erg geldbelust, en het vooroordeel dat elke buitenlander rijk is kan flink tegen je werken. Toch zijn veel zaken zoals de koop van een huis mede afhankelijk van de registratie in het kadaster en de waarde voor de belasting. Dus hoewel het een kwestie is van “Wat de gek er voor geeft” is het ook wel beperkt beschermd zeg maar. Je moet de weg weten. (lees ook: Een huis of land kopen in Mexico). En met geen of nauwelijks huurdersbescherming is het verstandig contracten voor langere tijd bij een notaris te laten registreren.

Digitalisering van overheidsdiensten

 

Wie naar Mexico vertrekt om onder de radar te blijven van overheden en controles vanuit Europa zit in Mexico. misschien wel niet zo slim. Steeds meer overheidsdiensten, vooral al je reisbewegingen, grijpen bij de overheid in elkaar. Daarbij wordt de Mexicaanse overheid steedds digitaler. Het is bijna onmogelijk om zonder belastingnummer een electra-aansluiting of internetabonnement te kopen bijvoorbeeld en ook voor veel overheidsdiensten in grote steden is een RFC nummer de ingang om een afspraak te maken voor het betalen van jaarlijkse rekeningen. (lees ook: Een belastingnummer aanvragen in Mexico)

Voertuigen registratie is per staat anders met een ander prijskaartje, maar Staten controleren wel onderling op openstaande boetes en overtredingen en aantekeningen op je rijbewijs. En je verzekeringsstatus.

Toch, omdat ik op mijn website ook het onderwerp “Vluchten voor Schulden” behandel, als je eenmaal je vaste verblijfsvergunning hebt, kun je hier nog rustig ergens gaan wonen en blijven zonder dat er ook maar een haan naar kraait, mits je geen controle krijgt in het verkeer of een voertuig wilt registreren of een baan bij een Mexicaanse werkgever op de payrol accepteert. (lees ook: Vluchten voor Schulden)

Toelatingseisen voor Mexico 2023

Mexicaanse ambassade, den haag, visum, mexico, lang verblijf, temporary resident, aanvragen, consulair interview

In 2023 zijn wederom alle kosten voor een visum en verblijfsvergunning weer verhoogd, maar het is nog steeds heel betaalbaar omdat je na 3 betalingen, geen kosten meer hebt voor je verblijfsvergunning mits je voor een vaste verblijfsvergunning gaat. Je kunt er alles over lezen in de handleiding voor de aanvraag van een verblijfs vergunning.

De toelatingseisen op basis van financiele draagkracht zijn wel weer verhoogd in 2023 en ook aanzienlijk. Zeker als je met een gezin naar MExico wilt verhuizen heb je aardig wat geld nodig om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Ook de fianciele draagkracht voor de in Mexico wonende gezinsleden die borg sstaan voor jouw vberblijf op basis van gezinshereniging zijn verhoogd, dit is voor het eerst in 4 jaar. Dat geeft wewl aan dat het leven in mexico wat duurder is geworden over de afgelopen jaren. Gelukkig is het nog steeds neit zo duur als in Nederland en dus is een emigratie naar Mexico nog steeds wel de moeite waard.

Gezondheidszorg in Mexico in 2023

cataract surgery experience

De huidige regering is een regering gestoeld op socialisme en humanisme. twee speerpunten die jhoog in het vaandel staan van de regering van AMLO en ook in de wellicht volgende president die naar verwachting uit dezelfde sociale hoek zal komen. Het gezonedheidssysteem in Mexico is gemoderniseerd en toegankelijk gemaakt voor iedereen, ook voor mensen die geen zorgverzekering afsluiten. In veel Staten geldt dat ook voor de “rijke” buitenlanders. In de eerder vermelde link over de zorgverzekering in Mexico in dit artikel kun je er alles over lezen, maar ook in het Handleiding Wonen in Mexico komt het onderwerp gezondheidszorg aan bod.

Waarom zou je niet verhuizen naar Mexico?

Er zijn natuurlijk ook redenen waarom het niet leuk is om in Mexico te wonen. Al is het maar vanwege de nieuwe wet op roken en rook uitblazen (lees ook: Roken en rook uitblazen is verboden in Mexico)

Ik zie Mexico niet door een roze bril, daarvoor heb ik simpelweg teveel van het land gezien buiten de toeristengebieden. Er zijn mensen die denken dat het hier 1 groot piñata feest is met vrolijk gekleurde vlaggeetjes, prachtige wapperjurken en opzwepende muziek, terwijl iedereen de hele dag tequilla drinkt. En als je in vakantieoorden bent lijkt het wellicht ook zo, want dat is het marketing beeld van Mexico, koppel daarbij de prachtige witte strranden en azuurblauwe Caraibische Zee van de riviera Maya aan vast en je hebt een geweldig droombeeld.

Maar iedereen die het lef heeft buiten de Pueblos Magicos te kijken en de straten met vlaggetjes achter zich te laten, en het echte Mexico opzoekt beseft dat het hier niet alleen maar rozengeur en manenschijn is. Het is een land van kansen, van toekomst, dat zeker, maar er is zeker kleven ook zeker nadelen aan wonen in Mexico.

In het artikel Nadelen van Wonen in Mexico schrijf ik over de grootste nadelen van wonen in een land wat druk aan het ontwikkelen is en toch op veel fronten nog flink achterloopt met Nederland.

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

error: Sorry!