Emigratie voor iedereen?
Emigreren

Emigreren, kan iedereen dat?

Naast het feit dat emigratie een emotionele rollercoaster is, is het ook een geweldig avontuur. Als jij echt een klik hebt met het land waar je naar toe wilt emigreren zal het makkelijker zijn je aan te passen. Maar ook als je zoals ik naar een land  (of in mijn geval “landen”) verhuisd waar je nog nooit geweest bent is het geweldig om in zo’n nieuwe cultuur te staan, buiten het hotelleven van de vakanties om en deel te nemen aan die cultuur en samenleving.ADVERTISEMENT

Het is een heleboel geregel, vooral om Nederland uit te komen en goed af te sluiten, en ook als je gaat vestigen komt er best een heleboel bij kijken, maar als alles dan rond is kun je echt gaan genieten van je nieuwe omgeving. Ik moet er wel bij zeggen dat het “vakantiegevoel” wat de eerste maanden nog aanwezig is, wel afneemt met de tijd. En hoewel vrienden en familie denken dat je eeuwig op vakantie bent, is het voor jou dan toch het gewone dagelijks leven.

Als semi-reisblogger worstel ik daar wel eens mee, mensen denken dat ik in de landen die ik bezoek niets anders doe dan toeristische attracties aflopen, maar daar heb ik, zeker in het dure vakantieland Mexico, echt geen geld voor. Daarbij als je in Nederland woont ga je ook niet wekelijks naar de Zaanse Schans en een dagje Efteling is ook geen maandelijks terugkerend item. En daar vergissen de thuisblijvers zich dan vaak in.

Siquijor Island healing

Emigratie hoeft geen eindstation te zijn

Onderzoek wijst uit dat veel mensen na een jaar of 2 toch weer terugkeren naar Nederland, omdat de emigratie niet lukte. En terugkeren naar Nederland is moeilijk. Heel erg moeilijk. En het wordt met de jaren moeilijker gezien de krapte op de huizenmarkt bijvoorbeeld. Heel bot gezegd zit Nederland als staat niet echt te wachten op Emigranten. Wij zijn een slecht vertegenwoordigde groep in ons kikkerlandje. Hebben andere landen heel goede zorg ook voor emigranten in het buitenland, met bijvoorbeeld wereldwijde ziektekosten of uitkeringen, voor ons lijkt dat ingewikkeld, vol met uitzonderingen of gewoon niet bestaand.

Dus is terugkeren dan wel een optie?

Sommige mensen emigreren en settelen. en doen in hun nieuwe thuisland weer precies hetzelfde wat ze in Nederland ook deden: Huisje boompje beestje. En daar is niets mis mee als dat is wat jou gelukkig maakt. Maar je zou ook kunnen overwegen om niet meteen te settelen. Om in bijvoorbeeld meerdere landen te gaan wonen, 6 maanden hier, 6 maanden daar.  Of zoals ik, voor een paar jaar ergens te blijven en dan weer verder te trekken.

Met kinderen is dat wellicht wat lastiger, maar zeker te doen en als je alleen bent of zonder kinderen, is het een geweldige manier om eerst eens rond te shoppen in een aantal landen voordat je besluit ergens definitief te gaan wonen.

En ook als het je niet bevalt in een land, waarom gelijk terug naar Nederland? Je zou ook eens kunnen kijken of je niet liever elders vestigt om het nog eens te proberen.

Ja maar heimwee.……heimwee wordt vaak gevoed door niet gelukkig zijn op een plek. Als je ergens heel gelukkig bent is heimwee een sentiment wat niet je leven beheerst. Dus als je terug wilt naar Nederland omdat je letterlijk ziek wordt van heimwee, zou je eens kritisch naar je emoties kunnen kijken en beredeneren of een ander land niet beter bij je past.

En zo wordt emigratie geen eindstation, maar een vertrekpunt. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit routines, waar je zo graag van los wilt breken, en van vooroordelen die er heersen over emigratie en vestiging in een nieuw  land.

Wil jij met mij een gesprek over emigratie ? Dat kan! ik bied de mogelijkheid om met mij via email, Messenger, iMessage  of WhatsApp van gedachten te wisselen over verhuizen naar het buitenland.

 


Emigratieplannen? Koop de Handleiding voor Emigratie

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

Pagina's: 1 2 3

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. Momenteel leeft ze in een dorp in de woestijn van Baja California Sur in Mexico

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.